Slovenija

Kriminalne razsežnosti nakupa

Ljubljana, 29. 05. 2007 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Končna cena mobilne vojaške bolnišnice ROLE 2 je bila šestkrat višja od načrtovane. Zadevo preiskujejo tožilci.

"Notranja revizija Ministrstva za obrambo (MORS) je pokazala, da je pri nakupu mobilne vojaške bolnišnice Role 2 prišlo do številnih nepravilnosti," je na današnji novinarski konferenci dejal minister za obrambo Karl Erjavec.

Morebitno kriminalno ozadje nakupa vojaške bolnišnice preiskuje državno tožilstvo
Morebitno kriminalno ozadje nakupa vojaške bolnišnice preiskuje državno tožilstvo FOTO: POP TV


Notranja revizija je ugotovila, da nabava vojašnice ni bila načrtovana pregledno, saj so finančna sredstva zagotovili šele ob koncu postopka njenega naročila. Na začetku so na ministrstvu za bolnišnico zagotovili 1,6 milijona evrov, njena končna cena pa je bila šestkrat višja od načrtovane. "Prav tako je revizija ugotovila kršitve metodologije, saj ni bila pripravljena niti ocena izvedljivosti projekta, niti ni bila izdelana taktična študija," je pojasnil Erjavec.

Nekdanji obrambni minister Anton Grizold: Pogodbe o nakupu šestkrat dražje bolnišnice je namesto njega podpisal nekdo drug, ki za kaj takega ni bil pooblaščen
Nekdanji obrambni minister Anton Grizold: Pogodbe o nakupu šestkrat dražje bolnišnice je namesto njega podpisal nekdo drug, ki za kaj takega ni bil pooblaščen FOTO: POP TV

Revizija je med drugim še ugotovila, da ni bil pripravljen dokument, ki bi določal, kaj bo v naročeni mobilni bolnišnici. "Na ta način težko primerjati, kaj je bilo naročeno in kaj kupljeno," je dejal Erjavec. Poleg tega so še ugotovili, da je bila kupljena medicinska oprema, ki jo Role 2 sploh ne potrebuje oz. bo nekatere dele te opreme treba zamenjati in nadgraditi.

Mobilna bolnišnica ROLE 2: Iz Murske Sobote jo bodo preselili v Maribor.
Mobilna bolnišnica ROLE 2: Iz Murske Sobote jo bodo preselili v Maribor. FOTO: POP TV


Zadevo preiskujejo na tožilstvu

Erjavec je kot primer navedel ceno zabojnikov. Ta je bila v zahtevku in investicijskem programu omejena na 400.000 evrov. Dejansko pa so zanje plačali tudi po 900.000 evrov. V zahtevku je bil omenjen tudi nakup tovornjakov, ki naj bi bili vredni 3,6 milijona evrov, v pogodbi pa te postavke ni. "Kljub temu je znesek pogodbe dosegel vrednost okoli devet milijonov evrov," je dejal minister.

Sklep o potrditvi zahtevka za nakup je podpisala in izdala nepooblaščena oseba, ki je odobrila tudi koncept projekta, ki pa ni več zaposlena na ministrstvu. Na dokumentih tudi niso našli podpisa tedanjega ministra Antona Grizolda.

Na podlagi ugotovitev notranje revizije bodo na MORS poročilo predali obveščevalno-varnostni službi, poleg tega že teče predkazenski postopek, ki ga usmerja okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Role 2 bodo preselili v Maribor

Na ministrstvu so se odločili, da Role 2 predelajo v lahko mobilno vojašnico, v času, ko ne bo v uporabi v mirovnih misijah, pa bo nameščena v vojašnici generala Maistra v Mariboru. Iz Murske Sobote naj bi jo preselili v prihodnjih dneh.

"Med zdravniki mariborske bolnišnice vlada veliko zanimanje za delo v mobilni vojašnici," je dejal načelnik Generalštaba SV generalpodpolkovnik Albin Gutman.

Medicinsko opremo, ki presega potrebe SV, bo ministrstvo ponudilo v uporabo javnemu zdravstvu.

Slovenska vojska naj bi sicer do leta 2009 dosegla končno operativno zmogljivost mobilne bolnišnice, do leta 2012 pa načrtujejo nakup še ene lahke mobilne bolnišnice.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciril Jazbec
14. 06. 2007 23.00
mater naj plačajo iz svojih žepov prekleti tatovi!!!
Vegos
30. 05. 2007 15.14
Muha, če se že krade, naj vsaj tvoji kradejo, da boš zadovoljen, ane...
u?itelj Žan
30. 05. 2007 15.06
spet bodo Moge, kučan in Drnovšek pokradli kaj vojaške lastnine, potem pa ustvarili afero, kot npr. orožjarsko.... saj zato je tudi 15 let niso mogli "razjasnit", ker so vsi povezani... hheheheheh
goso
30. 05. 2007 05.06
Še šolarji bi boljš delal. Najbrž gre pa za namerne zadeve. Dnar namreč pri obrambi vedno šprica naokrog pa vse je tajno...in priložnost je tu...za tatove...
prisoten@email.si
29. 05. 2007 20.15
vsem priporočam, da si pogledate prispevek novo pismo bolnikov.
prisoten@email.si
29. 05. 2007 19.21
rsp.123 poplnoma prav imaš
albertinum@excite.com
29. 05. 2007 18.28
Bando, ki krade moj davkoplačevalski denar, v zapor!
Franc Kavka
29. 05. 2007 17.56
Jasno, da ni vedel. To je bil eden najbolj ošabnih ldesovcev. Banda, pač.
Tonček Balonček
29. 05. 2007 17.22
Tudi če bi bil njegov podpis, bi bil le-ta ponarejen, ga ne bi prepoznal... skratka, Grizold sploh ni vedel, da MORS kupuje bolnišnico za toliko milionov, kar je pa še bolj smešno! Je šlo za sabotažo in poskus slabitve naših oboroženih sil? Še dobro, da niso kupili mobilne norišnice, z vednostjo ali brez! Tujci našim vojakom prodajo vse kar hočeš, NI da NI. Zanimivo, da se nihče ne vpraša, kdo se je podpisal na račun, da so ta jajca dobavitelju plačali!.
kriss714@amis.net
29. 05. 2007 17.01
rsp, se strinjam, popolnoma.
vox populis
29. 05. 2007 16.50
Ta primer samo potrjuje , kakšni cepci smo Slovenceljni. Iz državnega proračuna so plačali skoraj 10 mio EUR za staro šaro in ne morejo "pogruntati" kdo je podpisal pogodbo! In to moramo davkoplačevalci "popušiti"! Ja čistilke na MORSu trepetajo za svojo prihodnost! Verjetno je katera odobrila to transakcijo!
rsp.123@email.si
29. 05. 2007 16.46
Ma halo, velja tako za levo, kot za desno usmerjene oblastnike : Dokazano oškodovanje davkoplačevalskega denarja bi morali najstrožje kaznovati, zarubiti jim vse premoženje - ne samo njihovo, ampak tudi morebitno ženino ali moževo ali od otrok in jih vse dati v arest za najmanj 30let. Ko bodo VSAJ enega takega falota naši vrli tožilci in sodniki res zašili, potem je še upanje, da se take stvari ne bodo več dogajale. Če bi tožilstvo in sodstvo bilo na nivoju, bi takih ljudi na Dobu kar mrgolelo!!
230
29. 05. 2007 16.17
+1
Sedaj bomo spet poslušali razne zgodbe politikov, ki bodo spet zagovarjali vsak svoje. Če se imamo za pravno državo naj pravniki preberejo zakone, najdejo tiste ki so jih morebiti kršili, kdo se je oziroma se ni podpisal, ali pa kdo ni opravil nadzorne vloge. In ko bodo končno kakšno večjo ribo zaprli za kakšnih deset let, bomo pa morda že normalna država. Tisti, ki denar služi z rokami, točno ve, kako ga smotrno porabiti, politiki pa v glavnem z denarjem delajo kot svinja z mehom!