15°C

'Kristalno jasno sliko Alp z Obale lahko ujamemo precej redko'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
Maja Korošec /
KOMENTARJI
52
Včerajšnje padavine v večjem delu države in dotok hladnejšega zraka iznad severa celine niso poskrbeli zgolj za spust meje sneženja pod 1000 metrov nadmorske višine na več koncih Slovenije, ampak tudi za osupljivo vidljivost. Tako so se preko severnega Jadrana z naše Obale videle zasnežene Alpe in italijanska Furlanija. Redek pojav lahko vidimo do dvakrat na leto, je zatrdili Aleš Rozman iz ekipe Neurje, ki je fotografiral zasnežene prizore gora.

"Po prehodu hladne fronte je vidljivost danes izjemna,"je navdušeno zapisal Aleš Rozman iz ekipe Neurje.si na družbenem omrežju. Pojasnil nam je, da je tako dobra vidljivost redkost in je posledica tipične situacije, ko se razjasni nad Alpami in Furlanijo po nočnem prehodu hladne fronte. "Vetrovi so se obrnili v severovzhodno smer, na Primorskem je zapihala močnejša burja. Zrak je bil zato po fronti danes zjutraj zelo suh in čist, vidljivost pa naravnost fantastična. Tako kristalno jasno sliko Alp z Obale lahko ujamemo precej redko, enkrat ali dvakrat na leto,"je zatrdil.

PREBERI ŠE
Alpske doline je ponoči pobelil sneg, kaj sledi?

Fotografije je Rozman posnel danes zjutraj in zgodaj dopoldne. "Prvih pet je nastalo v kraju Mala Seva, na hribu med Izolo in Lucijo. Fotografija, na kateri je v ospredju Izola, je nastala v kraju Šared, ostali dve – pristanišče v Trstu in Kopru s celotno slovensko obalo v ozadju – pa v Socerbu," je povedal Rozman in dodal, da se na slikah vidijo Julijske Alpe, Triglav in Dolomiti.