Slovenija

Kristjani bodo na veliki četrtek začeli sveto tridnevje

Ljubljana, 01. 04. 2021 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kristjani bodo na današnji veliki četrtek začeli sveto tridnevje, ki se bo sklenilo na velikonočno nedeljo. Za veliki četrtek dopoldne so značilne krizmene maše, na katerih duhovniki obnovijo duhovniške zaobljube, zaradi ukrepov proti širjenju epidemije covida-19 pa so tako kot lani prestavljene na čas, ko bo epidemiološka slika boljša.

Praznovanje velike noči bo tudi letos minilo v znamenju strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.
Praznovanje velike noči bo tudi letos minilo v znamenju strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. FOTO: 24ur.com

Na krizmenih mašah škofje posvetijo oljčno olje v sveto krizmo, ki jo čez leto uporabljajo za krste in birme. Tokrat pa bo vsaka škofija sama določila datum krizmene maše, ko bodo duhovniki prejeli sveto olje.

Pri večernih mašah na veliki četrtek se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje z apostoli. Pri tem obnovijo obred, ko je Jezus svojim učencem umil noge, a ga bodo  tokrat tako kot lani opustili.

Duhovniki bodo izjemoma lahko imeli večerno mašo ob 18. uri v zaprti cerkvi brez vernikov. Večerno mašo velikega četrtka bo iz ljubljanske stolnice ob 18.30 prenašal Radio Ognjišče. Po večerni maši bodo cerkveni zvonovi utihnili. V ljudskem jeziku rečejo, da 'gredo zvonovi v Rim'. Znova se bodo oglasili po velikonočni vigiliji na veliko soboto zvečer.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore in evangeličanski škof Leon Novak sta v nagovoru pred velikonočnimi prazniki v sredo vernike pozvala, naj praznike preživijo doma, v ožjem družinskem krogu, bogoslužja in maše pa naj spremljajo na daljavo. Povabila sta k upoštevanju ukrepov in cepljenju. Varovanje zdravja je moralna dolžnost, je poudaril Zore.

Spomnil je, da bo letošnja velika noč že druga v času epidemije, ko od velikega četrtka do velikonočne nedelje v cerkvah ne bo bogoslužij in maš z navzočnostjo vernikov. Vernike je pozval, naj velikonočne obrede, ki jih lahko izvedejo v krogu družine in gospodinjstev, pripravijo skupaj z domačimi.

Katoličani in evangeličani veliko noč praznujejo skupaj, medtem ko jo pravoslavni verniki zaradi uporabe drugačnega koledarja praviloma praznujejo pozneje. Pravoslavci v Sloveniji bodo veliko noč letos praznovali 2. maja.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
01. 04. 2021 16.18
+1
Meni se zdi, da je ljubi Bog globoko razočaran nad današnjo cerkvijo in tistimi, ki naj bi širili njegov nauk. Ne bom metala vseh v en koš, vendar pa po vsem videnem in slišanem mirno trdim, da je v glavnem tako. Lepo prosim, ne mi mešat vere s cerkvijo. 🙏
Jožajoža
01. 04. 2021 16.10
+2
Mi kristjani da,kaj pa pokvarjeni komunisti.
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 14.20
Vse, karkoli se zgodi tu, ostane zapisano. Nekateri imenujejo to "akashic record". Mi lahko z meditacijo gremo ponovno na tiste kraje, v tiste čase. Nekateri imenujejo to "remote view". Program, ki ga je uvedla CIA in ki se ga lahko brezplačno naučite na netu. Le kako bi bilo to možno v realnem materialističnem svetu? Ne samo, da se da z mislimi gledati, da se tudi spreminjati materijo, kar lepo pokaže dr. Dean Radin. Stotine eksperimentov, vse izvedeno s ciljem iskanja resnice in vse dostopno za tiste, ki si želijo znanja.
Soul
01. 04. 2021 15.01
+1
Mislim, da ni potrebe spoznavati te kraje in brati, te zapise.Zakon karme je težko sprementi, ker deluje po principu oko za oko.Možno da prenesemo breme, samo iz enega kupa na drugi in to samo na astralnem nivoju.Kompetenti Svetniki, niso nikoli govorili o teh stvareh, poudarjali so, da se karma lahko izniči samo po zakonu milosti,sočutja, usmiljnja, s tega razloga obstajajo navodila o Ne karmičnih dejanjih, če se jih držimo.Dobro je biti previden in se držati osnov, naj ON dela in čisti naša slaba dejanja, če mu damo priložnost v praksi, seveda z vrednotami s katerimi mu damo proste roke.V življenju je vedno nekako tako...vsi bi želeli biti učitelji, le malo kdo učenec, kot je bil meni najljubši Svetnik Frančišek Asiški.
Soul
01. 04. 2021 15.51
+1
Potrebno je še omenit, kaj je glavna gonilna sila v tem svetu, ego-jaz.Na mikro nivoju že spoznavamo, da smo vsi eno, kar je tudi podano v svetih spisih.Tudi rečeno je - kdor izgubi sebe (svoj jaz) bo našel mene(Boga).Posledica vseh težav je ego in dejstvo, kadar delujemo v škodo drugemu v bistvu delujemo proti sebi, ker smo Eno in del celote - Boga.Torej naša svoboda je v nedelovanju ega, ker čistost nam je prirojena vse drugo, je delovanje proti naši, temeljni osnovi, kar smo..del njegove milosti!
Soul
01. 04. 2021 12.47
+5
Kdor želi res spoznat Jezusove nauke, mora na smernice gledat s srcem in se vrnit v zgodnje krščanstvo, kjer se najde, nemesna prehrana, višje duhovne vrednote..,kot je rečeno...Nismo iz tega sveta- smo duše in del skupne zavesti.Zato pa obstaja zapis,Slepi bodo spregledali in gluhi slišali, seveda to ni mišljeno fizično, temveč notranje spoznanje duše in osvoboditev iz fizičnega oklepa.Seveda zdi se težko, ker smo popolnoma prevzeti s fizičnim pogledom in ne vidimo dlje.Zato pa imamo smernice višjih vrednot, ki osvobajajo in odpirajo prava, ne-fizična vrata.Zapovedi so enostavne, živi milost in doživel boš milost, vse ostalo je neskončen karmični dolg.
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 14.13
+1
Točno tako. Bistvo je v moralnem vedenju. Pa če poslušaš basni ali pravljice, dobro zmaga. Tu smo, da drug drugemu pomagamo, sodelujemo. Vsi smo del enega, ki smo se razdelili in prišli v virtualno resničnost izkušat sebe. "11 Odgovoril jim je: »Kdor ima dve suknji, naj eno podarí tistemu, ki je nima; in kdor ima jedi, naj ravna enako.«" --- Karma je delati dobro, saj s tem pomagaš sebi. Živela svoboda odločitve in živela rast k dobremu.
real....
01. 04. 2021 17.17
+2
...tako je...kdor bo gledal s srcem bo dojel resnico...zivel pristen Jezusov nauk...
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 12.26
+1
Le zakaj so prisotni zajčki pri veliki noči? Le zakaj so prisotna jajčka pri veliki noči? Vse to je ostanek poganske boginje pomladi. Iz jajčk pridejo piščančki in zajčki se razmnožijo, kot se pregovorno razmnožujejo. To je praznovanje, novo rojstvo narave. --- Lahko verjamete pa karkoli želite, živela svoboda verjetja.
Soul
01. 04. 2021 12.17
+4
Predvsem se je potrebno držati zapovedi ne lažì, kradi, ne ubij.....Cerkev, kot samopoklicana inštitucija in božji glasnik, mi žal ne deluje prepričljivo.
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 12.22
+1
Točno tako. Institucija se je žal skozi zgodovino pokvarila, izpridila. Morala bi skrbeti za tiste, ki nimajo, si pa iz nabirke petrovega novčiča (darov, ki jih ljudje dajo za uboge) gradijo rezidence. Pred tem je svaril, sol se je pokvarila: Mt 5,13: »Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se osoli? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo." --- Žal. (Večerni list:"Vatikanski birokrati spiskali čak i milodare iz 'Petrova novčića) --- Živela pa svoboda verjetja v karkoli. Nočem nikogar žaliti, samo pokazati dejstva.
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 12.01
+2
Mi nismo obsojeni na večni pekel (če ne boš naredil, kot bo neka institucija rekla) ali na večna nebesa. Mi sami smo ogovorni za svoja dejanja in odločitve. Zato te ne bo čakalo 100 devic, če se boš raztreščil na mestnem trgu in niti te ne bodo čakala nebesa, če boš vse imetje razdal cerkvi. En lep primer, svetilnik v delanju dobrega, dajanju pomoči nemočnim, so Zveza prijateljev mladine Slovenije. Hvala vam.
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 11.55
+0
Znanost iz različnih smeri ugotavlja dejstvo, da to, kar imenujemo trdno in materija, pravzaprav ne obstaja tako trdno. Vedno bolj so v ospredju v fiziki teorije simulacije, saj le ta pojasni rezultate eksperimenta dvojne reže. Zdravniki poznajo NDE (pričevanja klinično mrtvih ljudi, ki so prišli nazaj), dr. Ian Stevenson pa je ugotovil, da obstajajo ljudje, ki se spominjajo prejšnjih življenj. Zato živela svoboda v verjetje karkoli in česarkoli želite, ampak dejstva so očitna. Mi vsako noč zapustimo to realnost in gremo v druge realnosti izkušat, doživljat in ko pridemo nazaj, zavržemo naša doživljanja in strahove kot neutemeljene, kot sanje, kot nekaj neresničnega. Tako bo tudi naše življenje. Zavrgli ga bomo, šli v prostor, ki se imenuje pregled (analiza) življenja in izbrali bomo novega, glede na naše želje in potrebe. Tu smo, da rastemo v sodelovanju drug z drugim. Odločitve so pomembne, samo odločitve, ki vodijo k dobremu, sodelovanju, k pomoči drugim. Ta dejanja so zelo cenjena, vse ostalo je obleka (naši nazivi, delovno mesto ... ) ki jo slečemo in nato oblečemo drugo, novo, da se preizkusimo v drugačnih okoliščinah, da sprejmemo nove izzive. V tem je lepota življenja.
Quatflow
01. 04. 2021 12.01
+0
Ni mi vseeno ne bluzi. Obstaja dobro in obstaja slabo, obstaja luc in obstaja tema, obstajajo dobri angeli in obstajajo padli angeli, obstaja Bog in obstaja hudic! Edino vera v odresenika te resi, vse ostalo je iluzija demonov, ki poustvarjajo lazna nebesa in zavajajo naiven folk.
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 12.11
+0
Živela svoboda verovanja v karkoli želiš, ampak se zelo motiš. Dokazi, zbrani v znanosti, govorijo drugačno resnico. En vir sem navedel zgoraj, imaš še nešteto pričevanj NDE, imaš fizika Tom Campbell, ki je napisal MBT (teorijo vsega in njegova knjiga je dostopna vsem na google books, priporočam branje). Imaš na primer dr. Brian Weiss ... etc. Tega je ogromno, znanost odkriva počasi in zagotovo. Nova dognanja pa ne rušijo starih, ampak jih nadgradijo. Einstein ni uničil Newtna.
Quatflow
01. 04. 2021 12.14
+0
Studiram NDE ze od malih let tako da me ne bos preprical.
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 12.18
+1
Nisem tu, da bi prepričeval prepričanega. Če pa kdo išče resnico, mu rade volje pokažem dejstva. Živela svoboda znanja in resnice.
Quatflow
01. 04. 2021 11.54
-1
Lahko vas je sram koliko nebuloz clovek prebere v komentarjih na tem portalu. Potem se pa cudite, kako nas vsi pohojajo. Nic svojih korenin ne cenite.
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 12.16
+1
Cenim moje korenine. Zavedam se bajk in povesti o gorjancih, poznam "volk in 7 kozličkov", razumem "rdečo kapico" ... etc. Zato piše v svetem pismu, " 1 Kor 13,11: " Ko sem bil otrok, sem govoril kakor otrok, mislil kakor otrok, sklepal kakor otrok. Ko pa sem postal mož, sem prenehal s tem, kar je otroškega." --- Čas je, da pustimo bajke in povesti in se osredotočimo na dejstva. Živela pa svoboda. Tisti, ki želite naprej poslušati pravljice, kdo vam brani. Živela svoboda. Sam pa izberem resnico. Jn 18,37: "Kdor je iz resnice, posluša moj glas.« Znanost je pot k resnici.
martinov
01. 04. 2021 11.43
+0
Papež in duhovniki naj molijo za svoje kristjane, da vam bo nekoč boljše ! Več E boste darovali, lažje jim bo, vam pa ne bodo nič pomagali ! Imejte svojega Boga v sebi in ne nekega, kareremu morate darovati denarna sredstva ! Vera ni plačjiva, ampak samo in le izkorišanje !!
Cervantes Saavedra
01. 04. 2021 11.22
-2
Ko je Kristus odhajal z Zemlje, je svojim sledilcem prepričano rekel: "Vrnil se bom še za časa vašega življenja". Nikomur ni več za slepo verjeti. Razen JJ.
martinov
01. 04. 2021 11.46
+0
Po "veli vodji!" se udejanjajo neke besede !! "Jaz sem za slovenski narod Bog, kateri vas bo rešil vseg tekob ! Živeli ali umrli boste na slovenski zemlji !
Walter Pravicek
01. 04. 2021 11.02
-1
Bil sem na pokopališču.Drenga okoli Cerve ni bilo videti.A vseeno:ali je Dr.ŠTUHEC IVAN TUDI OBNOBVIL ZAOBLJUBE,SKUPAJ Z SVOJO LJUBICO,MATER NJUNEGA SINA?DA NI?NO SE VE:NJEGA "ŠČITI"JANŠA!
OlalaKokoĐambo
01. 04. 2021 10.43
+1
Ni res da.bodo Kristjani ampak RIMOKATOLICANI , ter ostali sledilci Papeza kot.nadomestnega Jezuza na zemlji..bruh.. Pravi Kristjani so Vzhodni Kristjani
guruguru
01. 04. 2021 11.24
+2
Cene Urban?i?
01. 04. 2021 10.28
+1
Jajce je simbol plodnosti, pomladi, vsega novega, kreacije, začetka ... v vseh kulturah in religijah. Krščanstvo je pa prava nabirka iz vseh religij, pravi paradoks monoteizma, od svoje troedinosti in vloge Marije, pa do vseh bogov, ki jih slavi, npr. Eostre v tem času in egipčanskega Amona na koncu vsake molitve.
Quatflow
01. 04. 2021 11.01
-4
Ne mesaj pravega krscanstva, ki je edina resnica iz Svetega pisma in prevzetega krscanstva z obilico plevela!
Cene Urban?i?
01. 04. 2021 18.18
+1
Pravega krščanstva? Resnica iz Svetega pisma? Kako pa kaj Pokemoni?
MrKritik77 .
01. 04. 2021 10.26
+3
Obnovijo duhovniško zaobljubo, heh. Pri RKC župnikih se glasi: ne bom imel spolnih odnosov s polnoletnimi osebami.
Walter Pravicek
01. 04. 2021 11.03
+0
ZAOBLJUBO JE DAL JANŠA Z POPLAČILI PRISPEVKOV TER PO 700 EVROV NETO V ŽEPE CERVENIM,ŠTUDENTOM PA NIČ!DO 1.JULIJA,Z MOŽNOSTJO PODALŠEVANJA,DOKLER BO TA VLADA VZDRŽALA NA OKOPIH!
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 09.55
+3
V nemškem govorečem svetu imamo namesto boginje pomladi Vesne, boginjo pomladi imenovano Ostara. V angleško govorečem svetu imajo boginjo pomladi Easter. V Babilonu je bila boginja pomladi Ishtar. Krščanstvo je to boginjo pomladi pokristjanilo, ji dalo nov pomen, v osnovi pa je to pogansko izročilo. Živelo znanje.
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 09.48
+2
Naj vam boginja pomladi Vesna prinese rodnost na polju. Naj se vaše živali razmnožijo kot zajčki na polju, naj vaše kokoši znesejo ogromno jajčk iz katerih bo mnogo piščančkov. Za to imamo ta praznik. Veselite se pomladi in naj vam ogromno rodi.
popaj33
01. 04. 2021 08.41
+2
drugače traja 5 dni veliki četrtek, petek, sobota, nedelja in ponedeljek .
yatttt
01. 04. 2021 08.55
-1
Koliko tebi kaj traja, nam je vseeno, ampak zadnji dnevi priprave na veliko noč so sveto tridnevje, kot so pravilno povzeli v članku ...
Walter Pravicek
01. 04. 2021 11.04
-2
A VIDIŠ,DA SO ŽE TAKO"ZMATRANI",DA NITI VSEH DNEVOV NE ZNAJO PREŠTETI!PO DIKTATU JANŠE?
Nace Štremljasti
01. 04. 2021 08.28
+1
kje vplačam prispevek če ne bo ofra
User300173
01. 04. 2021 08.03
+9
Pravoslavna velika noč je letos 2.maja, ker pa so tudi pravoslavci kristjani, zgornji naslov v celoti ne bo držal. Večina kristjanov bi bilo pravilneje.
OlalaKokoĐambo
01. 04. 2021 10.45
+2
Ajlina
01. 04. 2021 11.20
+1
Ah, pričakovati poznavanje precej osnovnih pojmov od vere, ki jim pripada večina prebivalstva Slovenije (vsaj formalno) je tako ali tako znanstvena fantastika. Nato se pod takimi članki oglasi še cela vrsta pametnjakovičev, pa se lepo pokaže stanje duha pri nas. Pokaže se tudi vsa dvoličnost medijev. Če si kdo drzne samo omeniti objektivna negativna dejanja določenih podskupin ljudi, je takoj na delu cenzura. Ko se ljudi disktiminira zaradi vere, je pa to nekaj običajnega.
Cervantes Saavedra
01. 04. 2021 11.33
+1
Diskriminacija zaradi vere je bila običajna dolga tisočletja.