Tujina

'Sporočilo svete noči vabi k načinu življenja, ki nikogar ne izključuje'

Ljubljana, 24. 12. 2018 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / Ti.Š., / K.H.
Komentarji
106

Na predvečer božiča, enega največjih krščanskih praznikov, ko kristjani pričakujejo rojstvo Jezusa Kristusa, se verniki zbirajo v cerkvah na polnočnicah. Še pred tem pa so verniki v družinskem krogu postavili jaslice in se družili ob božični večerji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Božično vzdušje v Mariboru
    02:04
    Iz 24UR: Božično vzdušje v Mariboru
  • Iz SVETA: Sveti večer
    01:31
    Iz SVETA: Sveti večer
  • Iz SVETA: Zgodovina božiča
    05:17
    Iz SVETA: Zgodovina božiča

V svetu bo je ena od osrednjih božičnih maš potekala v vatikanski baziliki svetega Petra, ki jo je ob 21.30 daroval papež Frančišek

Papež Frančišek mašuje za božič
Papež Frančišek mašuje za božič FOTO: AP

Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov, saj kristjani verjamejo, da je z Jezusovim rojstvom na svet prišel odrešenik. Na njegovo rojstvo se pripravljajo v adventu, ki naj bi ga zaznamovala molitev, dobra dela in tiho pričakovanje v krogu družine.

Mnogi na sveti večer pred polnočnicami postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce. Središče jaslic je božja družina z Jožefom, Marijo in malim Jezusom, ki jih spremljajo različne živali tistega okolja. Del jaslic je pogosto tudi betlehemska zvezda, ki je po pripovedi iz Svetega pisma trem modrecem pokazala pot do mesta Jezusovega rojstva.

V Betlehemu ob božiču romarji z vsega sveta

V Betlehemu, rojstnem kraju Jezusa, so se na predbožični dan zbrale množice romarjev z vsega sveta. Pred votlino, kjer se je po izročilu rodil Božji sin, verniki čakajo v vrstah, udeležujejo pa se tudi povork, organiziranih v tem palestinskem mestu.

Palestinski skavti in glasbeniki z dudami so korakali po trgu Manger nasproti bazilike Jezusovega rojstva, ki stoji na kraju, kjer naj bi se rodil Jezus. Obiskovalci si lahko letos v njej ogledajo obnovljene mozaike, ki so jih v okviru velikega projekta nedavno očistili in popravili.

V Betlehemu si lahko množice obiskovalcev, med katerimi je nemalo posameznikov, opremljenih z božičkovimi pokrivali ali baloni, ogledajo tudi veliko božično jelko in jasli. Prek velikih zvočnikov pa predvajajo božične pesmi v arabščini.

Apostolski administrator jeruzalemskega latinskega patriarhata Pierbattista Pizzaballa je v Betlehem pripotoval popoldne, kjer je daroval polnočnico. Med zbranimi, ki so ji prisluhnili, je tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

Polnočnico v Betlehemu vo daroval Pierbattista Pizzaballa.
Polnočnico v Betlehemu vo daroval Pierbattista Pizzaballa. FOTO: AP

Pizzaballa je vodil tradicionalno procesijo od Jeruzalema do Betlehema. Med drugim so se ustavili v samostanu Mar Elias, nato pa so jih v Betlehemu sprejeli palestinski predstavniki. V svojem sporočilu vernikom je nadškof spregovoril o zelo težki realnosti za regijo, ki jo pestijo nasilje, politične težave in napetosti.

"Ne moremo spremeniti politične situacije, lahko pa spremenimo način, kako živimo svoja življenja, ter situacije znotraj naših družin," je dejal.

V Betlehemu, ki leži na okupiranem Zahodnem bregu blizu Jeruzalema, a ga od njega ločuje izraelski zid, ob letošnjih praznikih beležijo porast obiska, medtem ko je bil ta v minulih letih zaradi negotovosti, ki je posledica izraelsko-palestinskega konflikta, v upadu. Palestinski turistični delavci in hotelirji pravijo, da gre za največji obisk v več letih. Tudi lokalno prebivalstvo navaja, da so letošnji božični prazniki veliko mirnejši in tako boljši, kot so bili minula leta.

V božičnem času tako pričakujejo okoli 150.000 romarjev. Skupaj naj bi do konca leta Izrael obiskalo več kot štiri milijone ljudi, po podatkih palestinskih oblasti pa jih je tri milijone obiskalo tudi palestinska območja, med njimi Betlehem.

Tudi pri nas tradicionalno k polnočnicam

V ljubljanski stolnici mašo vodi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski pa nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Evangeličanski škof Geza Filo je božično bogoslužje opravil popoldne v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani.

Na predvečer božiča kristjani postavijo božično drevo in jaslice.
Na predvečer božiča kristjani postavijo božično drevo in jaslice. FOTO: Miro Majcen

Cvikl v božični poslanici: Ob božiču si vzemite čas drug za drugega

Škofje katoliške in evangeličanske cerkve vernikom pred božičem namenijo tudi posebne poslanice.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v letošnji poslanici vsem, ki praznujejo božič, zaželel, da bi ob prazniku začutili božjo ljubezen in veselje do življenja, posebej tisti, ki božič praznujejo kot družinski praznik. "Vzemite si čas drug za drugega: starši za otroke, otroci za starše in stare starše ter vsi za sorodnike," je pozval.

Po besedah Cvikla je božič vabilo, "da odpremo svoja srca Bogu in ljudem okoli sebe, še posebej ubogim, bolnim in osamljenim".

Vsem, ki jih pestijo težave, preizkušnje, bolezen, skrbi in razočaranja, je zaželel, da bi upanje v božični noči napolnilo njihova srca. "Zavedajte se, da vas Bog ne bo nikoli zapustil in vam je vedno blizu," je dejal.

Božičnega veselja je zaželel tudi rojakom zunaj domovine, v zamejstvu, zdomstvu in izseljenstvu: "V tej noči ste še posebej povezani z domovino, ki ji želim, da ohranja vrednoto miru, se veseli življenja otrok in družin ter spodbuja medsebojno spoštovanje."

Voščilo pa je namenil tudi "bratom in sestram v Evangeličanski in Pravoslavni cerkvi". "Želim vam, da bi bili v božični noči še posebej povezani v naši veri v Jezusa Kristusa," je dejal.

V novem letu pa je Cvikl vsem zaželel obilo božjega varstva in zdravja: "Naj bo polno globoke vere, v kateri smo vedno povezani z Bogom in ki jo pogumno izpovedujemo v življenju, javnosti in naših družinah. Želim vam, da bi bili v novem letu še bolj povezani med seboj in iskali to, kar nas povezuje in nam prinaša skupno dobro."

Božično-novoletni okraski
Božično-novoletni okraski FOTO: Aljoša Kravanja

Filo: Sporočilo svete noči vabi k načinu življenja, ki nikogar ne izključuje

Sporočilo svete noči tudi letos ponovno vabi k novemu načinu življenja, ki nikogar ne izključuje in nikogar ne zavrača, je v pridigi na predvečer božiča izpostavil evangeličanski škof Geza Filo. V novem letu je vsem zaželel zdravje, sreče, zadovoljstva in pogojev za človeka vredno življenje.

"Če kdaj, smo prav danes potrebni luči, ki prihaja iz Betlehema, potrebni smo novega razodetja božje dobrote in ljubezni, ko vidimo kaj se dogaja v današnjem svetu, kjer je toliko zla, nasprotovanja, hudobije, krivic in nasilja." je dejal.

Po njegovih besedah tisoči ubogih ljudi, ki bežijo pred grozotami vojnih spopadov, tisoči brezpravnih beguncev, otrok, mladih in starejših tava po svetu, da bi si rešili golo življenje in našli pogoje za človeka vredno življenje. "In v ta zmedeni, z grozečimi in temnimi silami preplavljeni svet, nocoj, danes, na božični praznik, posije nova luč, novo upanje, resnična pomoč, tolažba in rešitev," je dodal.

Katoličani in evangeličani božič obhajajo 25. decembra, pravoslavni pa zaradi uporabe drugačnega koledarja 7. januarja.

"Ta sveta noč nagovarja vsakega od nas. Lahko ostanemo zaprti vsak v svojem svetu, vsak s svojimi idejami in načrti. Lahko pa svoje srce odpremo, da nas doseže veselo oznanilo, da nas doseže luč, ki s seboj prinaša tudi mir," je dejal.

Želi si, da bi na to noč vsaj malo začutili vstopanje luči, ki preganja našo temo in strah, da bi vsak začutil v globini svojega srca mir, ki ga svet ne more dati, da bi tako bilo manj nesoglasij in napetosti med nami, več pa konkretnih znamenj ljubezni, sodelovanja in dobrote.

Veselo sporočilo svete noči nas po njegovih besedah tudi letos ponovno vabi k novemu načinu življenja, ki nikogar ne izključuje, nikogar ne zavrača, ker je bog oče vseh ljudi. "Ta nov življenjski slog nam je ljudem nujno potreben zaradi neoporečne lepote slehernega življenja," je še dodal škof.

Vsem želi, da bi se njihova srca napolnila z božičnim veseljem. "Še posebej to želim vam, ki vas pestijo težave, preizkušnje, bolezni, skrbi, razočaranj," je dodal. Zaželel je tudi doživeto praznovanje božičnih praznikov in da bodo dnevi veselja, prežeti z ljubeznijo in upanjem. "V novem letu 2019 pa vam želim zdravja, sreče, zadovoljstva in takih pogojev za življenje, da bo to življenje človeka vredno," je sklenil pridigo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Salah al-Din
25. 12. 2018 14.29
Vsak kristjan ima pravico verjeti in verovati, da se je Jezus rodil 25. Decembra, pa čeprav je ta datum uzakonil Konstantin Veliki v 4. stoletju , kot NATALIS SOLIS INVICITI (rojstni dan nepremagljivega sonca). Zmedo okoli rojstnega dne še povečata Matejev in Lukov evangelij, ki sta med sabo v nasprotju . Matej trdi, da se je Jezus rodil, ko je Kvirinij odredil popis premoženja k Siriji priključene Judeje. Ta popis se je zgodil leta 6 našega štetja, s tem pa pride v navskriž z Lukom, ki pravi, da je Jezusa preganjal kralj Herod. Tetrarh Herod (ne kralj), je namreč umrl že leta 4 pred našim štetjem in za Jezusa ni bil več nevaren. Kar 40 sodobnikov (filozofov, zgodovinarjev, piscev..), ki opisujejo tisti čas ne ve ničesar o odrešeniku. Zgodovinski Jezusa ni bil nikoli dokazan. Je pa ostal pravljični krščanski Jezus in z njim lep decembrski praznik. Vsem dobro.
Thinc25
25. 12. 2018 09.01
+4
Sporočilo svete noči vabi k načinu življenja, ki nikogar ne izključuje. Druge vere, predvsem pa muslimanska, pa izključuje krščanske vernike, to naj pa bo dopustno?
devlon
25. 12. 2018 09.00
+3
wooow...ful lepo sporocilo...torej tudi za begunce, homo, transe...al njih se izkljucuje? al samo za bozic ne, pol pa spet?
anakondabox
25. 12. 2018 08.53
+3
Dve misli pod kateri se podpišem: 'Sveta noč (in vsi dnevi) vabijo k načinu življenja, ki nikogar ne izključuje.' In še citat P.:' Ne moremo spremeniti politične situacije, lahko pa spremenimo način, kako živimo svoja življenja.' #Darja
korintos23
25. 12. 2018 08.40
+5
piše, ko kristjani pričakujejo rojstvo Jezusa! A se ni on že rodil, sedaj pa samo obujamo dan njegovega rojstva?
iggysnef
25. 12. 2018 08.13
+9
Kaj je vera? Vera je ljubezen, mir in upanje. In spoštovanje so človeka.
guest24
25. 12. 2018 08.32
+4
ja, pa prosim brez starčkov v dolgih oblekah s smešnimi kapami na glavi, ki otipavajo otroke. in ceremonij z raznimi pravljicami, vodicami in kruhi.
korintos23
25. 12. 2018 08.46
+5
Točno tako, celo leto, celo življenje, ne pa samo v božičnem času! Ne rabiš en teden noreti in tuliti da si veren, to se da drugače povedati.
Jogi
25. 12. 2018 10.33
+3
ravno tega, nimajo verniki. miru in spoštovanja do drugih !
borec91
26. 12. 2018 11.27
res je kar naprej visijo v cerkvah pol pa zganjajo hinavscino in pokvarjenost
iggysnef
25. 12. 2018 07.50
+15
Božič naj bo miren in v krogu družine brez pretiravanj in velikega "pompa". V današnjem času je sama komercializacija božič. Prav hecno se mi zdi ko gledan okoli sebe in vidim, da tudi tisti npr. sosedje, ki pljuvajo po lastni veri a za božič se pa spremenijo za trenutek ob soju sveč in okraševanjem jelke in celo pistavljanjem jaslic, mar ni čudno to. In govorimo o revščini.....hm, vse trgovine, supermarketi so tako polni da kar popka po šivih in to za samo dva dni praznika, miza se pač mora zvijat od pijače in jedače. Božiček....kaj je že to....mož katerega je ustvarila Coca-cola za komercialne namene in smo ga mi povzeli kot odgovor na Dedka mraza, ki je Ruskega porekla. In seveda oba nosita darila, seveda za otroke so le darila in obdarovanje pomombno. Kaj pa Sveti Miklavž? Edino ta mož je resnično obstajal in seveda tudi ta nosi pridnim otrokom darila porednim pa šibo. In na koncu dokler bodo ljudje, kateri jamrajo kako je težko in kakšno je pomanjkanje (vsaj v moji okolici) kupovali pirotehniko in se neizmerno veselili veselega decembra ob vsakodnevnih obiskih stojnic kuhanega vina.....potem je še daleč kriza, pomanjkanje in revščina. Pa miren Božič vsem skupaj.
Vaukan
25. 12. 2018 07.59
+11
Niso vsi bogati....obstaja tudi revščina pri nas...
Smešno
25. 12. 2018 07.44
+16
Srečno, zdravo in zadovoljno leto 2019! .. pa če praznujete praznike al’ pa tud’ ne.. ne se jezit, nima smisla.. vsak ima svoj “prav”. “Srečno 2019 Slovenija!”
Radoveden
25. 12. 2018 07.43
-2
Ko ateisti pišejo o veri, jer res žalostno - vsaj Sveto pismo bi si prebrali. Krščanstvo zatirajo že od njegovega začetka, kruto, neuusmiljeno. Zato se je obdržalo - in se bo.Včasih z ognjem in mečem, danes z besedo. Vera je močnješa.
Jogi
25. 12. 2018 08.07
-2
iggysnef
25. 12. 2018 08.19
+2
Imaš prav, samo ne pozabi, da smo vsa grozodejstva katera so nam storili vrnili duplo nazaj. Križarske vojne, inkviticija, pokrščanjenje. Žal moram napisat tako čeprav sem kristjan.
guest24
25. 12. 2018 08.28
+2
prebrali sveto pismo? saj nismo v srednjem veku. vera je za ljudi z omejenimi umskimi sposobnostmi, ki potrebujejo nekaj kar jih vodi.
borec91
26. 12. 2018 11.29
ja si pac med redkimi poštenimi kristjani
Uporabnik1385495
25. 12. 2018 07.37
-3
Slovenščina je taki lep jezik,da ga na tem portalu sploh ne bi smeli uporabljati.Eden največjih-najvecji je najvecji,vsi drugi so manjsi.Kristijani ne verjamemo ampak verujemo.Pa takih cvetk je v vsakem clanku.
hondica
24. 12. 2018 22.45
+2
Nikogar...razen ekonomskih migrantov, bolje znanih kot mladih moških gorečih vernikov, temnejše polti. Vsaj upam.
DAEMONIUM
24. 12. 2018 22.14
+28
Ne mores verjeti, levaki nam hocejo ukrasti se Bozic??
wolfterier
24. 12. 2018 22.19
+23
No ja,če koga skamenjajo ali mu vrat prerežejo,pustimo to.Glavno je,da smo mirni in tihi,a ne.
zoooom
24. 12. 2018 22.20
-6
Jogi
25. 12. 2018 07.55
+6
borec91
26. 12. 2018 11.30
ivan res grozni
24. 12. 2018 22.14
-23
Nikogar ne izključuje? Samo muslimane, budiste, hindujce, Hari Krišno, ateiste, ..... in vse, ki mislijo s svojo glavo.
wolfterier
24. 12. 2018 22.20
+29
Če resno misliš,da Harekrišne mislijo z lastno glavo,potem nam tudi Bog ne more več pomagat !
zoooom
24. 12. 2018 22.21
+1
Jogi
25. 12. 2018 07.58
+3
ne bo vam pomagal, iz enega samega razloga. ugibaš lahko samo enkrat !
zoooom
24. 12. 2018 22.07
+13
Kaksen naslov sej ne mors verjet... iz koga se norca delate??? Iz svojih al iz nas???
AmerikanischeFreund
24. 12. 2018 22.14
-6
zoooom
24. 12. 2018 21.58
-29
Na bruhanje mi gre ob vsej tek krscanski nesnagi...
jg57
24. 12. 2018 22.10
+6
Ne smeš se ukvarjati s stvarmi, ki ti jemljejo apetit.
DAEMONIUM
24. 12. 2018 22.16
+21
Potem pa spokaj dol v pesek, kjer ti je mesto!
wolfterier
24. 12. 2018 22.22
+13
zoooom
24. 12. 2018 22.23
-11
Razni nevretencarji tipa Brščić in ti, mi pa res ne boste govorili kam naj se spokam. Nesnaga izdajalska
Uporabnik1385495
25. 12. 2018 07.40
+8
Meni pa gre na bruhanje ob rezanju vratov,klanju na ulicah,blaznih pogledih temnih oci,....
AmerikanischeFreund
24. 12. 2018 21.48
-11
a zdej vi tm na poptvju hočte rečt da se Jezus Kristus rodi vsako leto?? phahha, pa sej niste resni, vsaj osnove bi pa lahko vedl, če že glumite neke novinarčke...
wolfterier
24. 12. 2018 22.23
+17
Ko je 80 letnik praznoval dan mladosti,si pa ploskal,a ne.
borec91
24. 12. 2018 20.53
-2
za tiste ki ne verjamemo v praznike je dokazano dejstvo ,da je bozic bil poganski praznik a pokvarjena rkc si ga je prilastika kot je celo zgodovino pocela grozodejstva pa lahko lazete in zavajate kolikor hocete res skoda ,da se ne najde politik ,ki bi imel korajzo uvest cerkveni davek
borec91
24. 12. 2018 20.54
+3
jg57
24. 12. 2018 22.06
+15
borec91, Cerkev si ni prilastila božiča, ker pogani božiča niso poznali. So pa imeli na ta dan svoj praznik, Cerkv pa je poganskemu prazniku dala novo vsebino, ki se je očitno prijela. Poganom pa praznika ni vzela, saj ga lahlo nemoteno praznujejo.
ivan res grozni
24. 12. 2018 22.16
-4
Nove vsebina so seveda prijele. Kdo jih ni sprejel, so ga poslali v večna lovišča.
DAEMONIUM
24. 12. 2018 22.19
+2
wolfterier
24. 12. 2018 22.24
+3
zoooom
24. 12. 2018 22.26
+4
Joj kako je nekdo spet pameten! Dej si mal poglej kako so se vere sploh razvijale. In kdo je komu kaj ukradel. Pogani so praznovali “bozic” stoletja predno se je Đizus sploh kao rodil... jao jao.. eni pa res mislijo, da se je svet zacel s krscanstvom... religijo miru ha ha ha ha
Lebrunn1
25. 12. 2018 08.16
+0
Đizus? 😂 ahahaha vse mi je jasno.........
komarec
24. 12. 2018 19.51
+2
borec91
24. 12. 2018 19.10
-6
pokvarjeni hinavci
KrofKrof
24. 12. 2018 19.30
-1
Take govorijo, da te kar prime na veliko potrebo. Kot da Cerkev ni pustila temačnih dogodkov v vsej svoji zgodovini.
wolfterier
24. 12. 2018 22.25
+3
AmerikanischeFreund
24. 12. 2018 19.06
+3
ko kristjani pričakujejo rojstvo Jezusa Kristusa??? ...a vi tm na poptvju sploh veste kaj pišete?
wolfterier
24. 12. 2018 22.26
+4