Slovenija

Papež pozval k večji solidarnosti pri razdelitvi cepiv proti covidu-19

Ljubljana, 04. 04. 2021 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kristjani praznujejo veliko noč, največji krščanski praznik, ko se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Zaradi ukrepov proti epidemiji covida-19 so maše potekale brez navzočnosti vernikov. Papež Frančišek je ob tem pozval k večji solidarnosti pri razdelitvi cepiv, ki bi jih morali deliti z najbolj revnimi državami.

Velika noč je praznik veselja in upanja. Kristjani izražajo veselje z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejskih besed hallelu in Yah, kar pomeni slavite Jahveja, torej Boga, so zapisali v katoliški cerkvi na Slovenskem. 

Zjutraj običajno potekajo vstajenjske maše s procesijami, ki pa so letos zaradi epidemije odpadle. Duhovniki so ob 8. uri zvonili z vsemi zvonovi in tako vernike po domovih povabili k velikonočnemu zajtrku, ki ga sestavljajo jedi, blagoslovljene na veliko soboto. Velikonočno mašo so vodili v svojih zaprtih župnijskih cerkvah.

Kristjani praznujejo veliko noč, največji krščanski praznik, ko se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih.
Kristjani praznujejo veliko noč, največji krščanski praznik, ko se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. FOTO: Dreamstime

Nadškof Cvikl: Velika noč prebuja v nas veselje, upanje in ljubezen 

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v pridigi v dopoldanski velikonočni maši dejal, da je velika noč praznik luči, saj je na ta dan Jezus premagal temo smrti in vstal od mrtvih. "Vse to v naših srcih prebuja veselje, upanje in ljubezen," je dejal in pozval k prenašanju tega sporočila naprej. 

Po njegovih besedah je vstali Jezus vir luči, saj osvetli pomen trpljenja in smrti. "Brez te luči bi na veliki petek gledali kot na tragedijo in na poraz. V luči vstajenja pa je vse to zmaga ljubezni in zmaga življenja," je dejal. Jezus je šel po njegovih besedah v trpljenje, da je "pokazal ljubezen do konca, zato ga je nebeški Oče obudil od mrtvih".

Opozoril je, da je veličino Jezusovega vstajenja mogoče spoznati in sprejeti le v veri. "Človeško gledano gre namreč za nerazložljiv dogodek. V veri pa lahko spoznavamo Božji poseg in tudi mi sprejmemo to luč, ki ne razsvetli samo Jezusovega vstajenja, ampak daje smisel tudi življenju vsakega od nas," je dejal.

Ko človek z vero sprejme resnico o Jezusovem vstajenju, se po besedah nadškofa vse spremeni: "Srce se ogreje in tema počasi izginja. Ne bežimo več in se ne skrivamo, ampak smo pripravljeni iti na pot in se srečati z drugimi."

Vstali Jezus ima po besedah Cvikla vso Božjo moč: "A ta njegova moč se ne odraža v maščevanju tistim, ki so ga pribili na križ, ampak se ta moč razodeva v usmiljenju in odpuščanju."

Dar vere po besedah nadškofa človek prejme s krstom. "Po krstu nismo več zagledani samo v ta svet, ne razvijamo samo vidne, telesne dimenzije, ampak v nas raste tudi duhovna dimenzija, ki se krepi v povezanosti z vstalim Gospodom. To pa pomeni nov pogled na svet in stvari okoli mene," je dejal.

Na koncu je še spomnil, da velika noč rojeva novo upanje: "Križani je bil položen v grob, toda ta grob je tretji dan ostal prazen. Niso ukradli trupla, ali ga položili kam drugam, ampak je 'vstal in živi'. To je naše velikonočno veselje, upanje in moč, kajti Gospod je vstal in živi."

Papež Frančišek je na velikonočno nedeljo pozval k večji solidarnosti pri razdelitvi cepiv proti covidu-19, ki bi jih morali deliti z najbolj revnimi državami.
Papež Frančišek je na velikonočno nedeljo pozval k večji solidarnosti pri razdelitvi cepiv proti covidu-19, ki bi jih morali deliti z najbolj revnimi državami. FOTO: AP

Papež pozval k večji solidarnosti pri razdelitvi cepiv proti covidu-19 

Papež Frančišek pa je danes pozval k večji solidarnosti pri razdelitvi cepiv proti covidu-19, ki bi jih morali deliti z najbolj revnimi državami. Cepiva je označil za ključno orodje v boju proti pandemiji. "Pozivam celotno mednarodno skupnost, naj premosti zamude v dobavi cepiv in pomaga pri dobavi predvsem najbolj revnih državah," je dejal.

"Pandemija je še vedno v polnem zagonu. Socialna in gospodarska kriza sta zelo težki, predvsem za najbolj revne," je povedal. "Kljub temu, in to je škandalozno, pa ni videti konca oboroženim konfliktom, zalogo orožja pa se še povečuje," je poudaril. Ob tem je pozval h končanju nasilja v Siriji, Jemnu in Libiji. 

Ob koncu nagovora je podelil tradicionalni blagoslov Urbi et Orbi (mestu in svetu) s popolnim odpustkom. 

Papež je že pred tradicionalnim blagoslovom mestu in svetu v baziliki Svetega Petra daroval velikonočno mašo, ki se jo je zaradi pandemije covida-19 smelo udeležiti le 200 ljudi. V velikonočni vigiliji na veliko soboto pa je pozval vernike, naj ne izgubijo upanja v dolgotrajni krizi koronavirusa.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karel Car
05. 04. 2021 20.15
no sedaj se pa že cerkev ukvarja z morilskim orožjem se pravi cepivom,še te vernike boste izgubili kaj jih še imate vse skupaj diši po satanizmu
Viejo cabron
05. 04. 2021 11.50
+2
Če bi Jezus resnično od mrtvih vstal Cerkev ne bi obstajala!
Viejo cabron
05. 04. 2021 11.48
+1
Vera je osebna izbira, Cerkev pa je politika!
Paco Rabanne
05. 04. 2021 11.42
+4
Lahko je tebi papa Franjo s polno ritjo srat, odpri svoje zakladnice, pomagaj ljudem in imel bos zaklad v nebesih!
resslovenka
05. 04. 2021 11.26
+6
Kako je že rekel Jezus? 🙄 Bojte se tistih, ki se trumoma zbirajo v "cerkvah" .... Tko nekako. No sam ni nosil ne zlatih prstanov, ne zlatih križev okol vratu, ni stanoval v marmornatih plačah in ni poneumljal ljudi in ni bil oblečen v škrlatna oblačila. Tudi se ni vozil naokoli v prestižnih avtomobilih ampak hodil po svetu v navadnih opankah. Pa, skrajno ponižen in ljudski je bil. Po izročilu, je bil časten in zelo skromen človek. Tko da... Ni se treba spraševat, čemu in komu služijo te bogato okrašene osebe, sobane in pridige in vse bogastvo nasploh. Z vsem spoštovanjem do tistih, ki sledijo veri in ne nasedajo populizmu cerkvenih inštitucij. 😎
RamzesII
05. 04. 2021 11.01
+1
Nekje sem bral, da je Vatikan prazen, papež je že umrl, to je samo hologram. Glede na to, da pravijo, je cilj virusa Covid-19 (ime ima po kometu, ki ga je prinesel) elita, ki svetu laže (ti. pinokiji), ne pa običajni ljudje, to ne bi presenetilo. Kdo ve kaj se dogaja tam zgoraj, vidimo lahko kako se elita (pinokiji) umika iz javnega življenja, kakšne ukrepe uvaja, slika postaja vedno bolj jasna.
BalalajkaGTI
05. 04. 2021 10.03
-3
Cvetko75
05. 04. 2021 09.59
+1
Če bi g. papež bil to, za kar se predstavlja, cepiv sploh ne bi potrebovali 🤣🤣🤣
anjerd
05. 04. 2021 09.50
+1
A je on svoje cepivo odstopil kakemu siromaku? Lako je s tuđim k....m po koprivama😀
Von_Clausewitz
05. 04. 2021 09.43
+4
Papež vedno zagovarja revščino, deljenje cepiv revnejšim državam, govori o duhovnosti ipd. Sam nosi prstan s katerim bi odhranil cel Kongo. Cepil se je že lani in denarja cerkev nikakor noče donirat revnejšim državam. Sprašujem se kateri bedak še verjame cerkvi ??😂😂😂
hotchilipoper
05. 04. 2021 09.32
+6
ker so prišparali 100K evrov,ker niso okrasili vatikana,bi lahko ta denar podarili revežem.verjetno od tega ne bo nič
BalalajkaGTI
05. 04. 2021 09.29
+0
kdaju bo sputnik V
Dugi123
05. 04. 2021 09.26
-1
V Italiji so imeli mašo.
supplement
05. 04. 2021 08.43
-1
takoj ,ko se oni nekam umešajo in kometirajo,nastane v ozračju neko zlo.
Mladen Mladen
05. 04. 2021 08.16
+2
Papež mene ven izpiši iz norih BOŽJIH ljudi,ker nimam ničesar z bogom pa z vasi norcev,UKAZ IZ VRHA EU.--lp Mladen
Quatflow
05. 04. 2021 08.50
+4
Mladen norec ne prepozna sebi enakih norcev.
Hasta la victoria siempre
05. 04. 2021 08.10
+7
mene bolj zanima,kdaj bo cerkev solidarna?
hotchilipoper
05. 04. 2021 09.34
-1
Ko bo jezus zares vstal od mrtvih,to pa ne bo nikoli
StAnalitik
04. 04. 2021 21.59
+1
Proti veri in Kezusu nimam nič slabega za naposati. sovražim pa njun Fan Club
zavetnik
04. 04. 2021 21.42
+3
Vse stranke, ki si jemljejo pravico lastiti si krščanstvo, kot svojo smer delovanja posebaj NSI naj posluša papeža, kaj je rekel o oboroževanju, Tonin in780 milj.eur za oborožitev.
revolucijakorupcijafasizem
04. 04. 2021 21.39
+3
Verniki držite se Jezusa in Boga papeži in kardinali so sramota za vero
Paco Rabanne
04. 04. 2021 21.23
+5