Slovenija

Kritične razmere na Onkološkem inštitutu

Ljubljana, 18. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razmere na intenzivnem oddelku onkološkega inštituta so po poplavi še vedno nevzdržne. Danes je inštitut nenapovedano obiskal tudi zdravstveni inšpektor.

onkološki inštitut
onkološki inštitut FOTO: POP TV

Osebje se sicer trudi, da je oskrba bolnikov nemotena; tiste, ki jim je zdravje dopuščalo, so odpustili domov, v bolnišnici pa so ostali le bolniki, ki nujno potrebujejo bolnišnično nego.

Republiški inšpektor za zdravstvo je že po nekaj minutah ugotovil, da je oddelek v tako slabem stanju, da bi ga bilo treba nemudoma zapreti. Podrobnosti nam bo povedal jutri, ko bodo znani tudi najnovejši rezultati oddvzetih vzorcev zraka. Stanje pa, kot meni osebje, ni le kritično:

Kot je povedal prof. Jurij Lindtner, so bile razmere na Onkološkem inštitutu kritične že mnogo let, zdaj pa so katastrofične.

onkološki inštitut
onkološki inštitut FOTO: POP TV

Od petkove poplave operativne posege opravljajo v Kliničnem centru. Do danes so operirali 12 bolnikov. V centralnem operacijskem bloku so jim nudili vse aparature za nadzor življenjskih funkcij, zdravila, material in vse anestezijske aparate, saj je na onkologiji praktično vse ostalo v vodi. Več dela je s pripravo bolnikov. Kot je povedala anesteziologinja na Kliničnem centru, prof. Miša Hribar, bolniki iz onkoologije prihajajo z rešilcem v KC, po operaciji pa odležijo najmanj dve uri v pooperativni negi, zato da gredo lahko varno nazaj na svoje oddelke.

V bolnišnični oskrbi so ostali le tisti onkološki bolniki, ki nujno potrebujejo zdravstveno pomoč. Za manjše posege so pripravili kirurško sobo, pomagajo pa si še z drugimi nepoplavljenimi deli stavbe.

Vsak teden na operacijo čaka približno 120 onkoloških bolnikov, tedensko jih operirajo 40. Ker bo do nadaljnjega za operacije na voljo le ena operacijska soba, se onkologi bojijo, da se bodo kmalu začele podaljševati čakalne dobe za onkološke posege.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni