Slovenija

Kritično do stalnih članic VS

New York, 23. 01. 2006 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski predsednik Drnovšek je na televiziji CNN predstavil pobudo za Darfur, govoril pa je tudi o Kosovu.

Drnovšek je bil kritičen predvsem do stalnih članic Varnostnega sveta
Drnovšek je bil kritičen predvsem do stalnih članic Varnostnega sveta FOTO:
Veliko humanitarnih delavcev tam dela v groznih pogojih, vendar pa VS ZN ne sledi njihovim naporom in nič se ni storilo, da se zagotovi varnost ljudi v Darfurju in varnost humanitarnih delavcev. Janez Drnovšek

Slovenski predsednik Janez Drnovšek je v pogovoru za evropsko izdajo televizije CNN dejal, da varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) ne sledi naporom humanitarnih delavcev v Darfurju in da generalni sekretar ZN Kofi Annan potrebuje pomoč v svojih prizadevanjih, ker je VS blokiran zaradi interesov stalnih članic v Sudanu. Glede Kosova je Drnovšek dejal, da je potrebno položaj tam urediti v letošnjem letu. Drnovšek je po pogovoru odpotoval proti Sloveniji. Voditeljica televizije CNN je Drnovška napovedala z opisom pobude za Darfur in dejala, da je njegov obisk v ZDA namenjen dviganju zavesti o tamkajšnjem položaju beguncev. Omenila je Drnovškov predlog za sklic mednarodne konference o Darfurju, kar naj storijo skupaj Afriška unija, EU in ZN z aktivno vlogo skupine G8. Prav tako tudi Drnovškove pozive svetovnim voditeljem, da zberejo denar in podporo beguncem ter mirovnim silam. 

Na vprašanje, ali je presenečen, ker se kriza po dveh letih odkar se je prebila na mednarodni oder, še ni rešena, je Drnovšek dejal, da bi to moralo biti presenetljivo, ker sta ameriška administracija in kongres položaj označila za genocid, vendar pa potem temu ni nič sledilo. 

Annan potrebuje pomoč

Na vprašanje koliko podpore za svojo pobudo je dobil v New Yorku, je Drnovšek odgovoril, da je bil generalni sekretar ZN Kofi Annan zelo pozitiven. "Nekako sem čutil, da potrebuje pomoč, da so njegova prizadevanja blokirana in moramo nekaj storiti, da zbudimo mednarodno mnenje, da se ustanove premaknejo. VS je blokiran, stalne članice imajo v Sudanu svoje vložke. Kitajska ima naftne interese, Rusija prodaja orožje sudanski vladi, ZDA so našle zavezništvo z vlado v boju proti terorizmu in naenkrat humanitarni položaj nikogar več zelo ne zanima. Zato moramo nekaj storiti," je povedal Drnovšek. 

Med drugim je za CNN povedal, da je dobil vtis, da Annan potrebuje pomoč, ker so njegova prizadevanja blokirana
Med drugim je za CNN povedal, da je dobil vtis, da Annan potrebuje pomoč, ker so njegova prizadevanja blokirana FOTO:

Na vprašanje kakšne so reakcije med Slovenci za ustanovitev begunskega taborišča za 10.000 beguncev v Sloveniji, je Drnovšek odgovoril, da je bilo na začetku nekaj presenečenja zakaj bi Slovenija kaj delala v daljnem Sudanu in Darfurju. "Potem smo se začeli o tem pogovarjati in sedaj vidim vse več odziva med ljudmi, ki se zavedajo, da je nekaj treba storiti. Danes so v nevarnosti in umirajo ljudje v Darfurju, jutri bo morda pomoč potreboval nekdo drug po svetu, morda tudi mi. Ljudje so se pozitivno odzvali in želijo nekaj narediti," je dejal Drnovšek. 

Modri mož, ki je umrl v nesrečnem času

Glede Kosova je Drnovšek dejal, da je ostalo brez voditelja Ibrahima Rugove, ki ga je označil, kot modrega moža in zmernega politika, v zelo nesrečnem času. "To se je zgodilo ravno ob začetku pogajanj o prihodnosti Kosova, o njegovem političnem statusu. Zelo pomembno je, da kosovski voditelji stopijo skupaj, da ne bo krize vodstva," je dejal Drnovšek in povedal tudi, da je potrebno položaj Kosova urediti do konca leta, ker je bilo doslej izgubljeno že preveč časa. 

Na vprašanje ali mu zdravstvene težave dajejo motivacijo za izvajanje pritiska na mednarodnem odru za reševanje položaja v Darfurju in na Kosovu in ali je njegova vizija za Slovenijo, da postane glede prevzemanja mednarodne humanitarne vloge podobna skandinavskim državam, je Drnovšek odgovoril: "Da, res je. Slovenija je sedaj v dobrem stanju. Postali smo članica EU. Naše težave smo nekako pustili za nami in mislim, da je čas, da pogledamo okrog po svetu. Skandinavci nam dajejo dober vzor in bi radi sodelovali z njimi ter drugimi. Morda smo majhna država, vendar pa so morda za premik včasih potrebne majhne države, ki bolj predstavljajo zavest ljudi, kot pa velike, ki imajo svoje geopolitične interese," je sklenil Drnovšek.

Pri Annanu in v Boliviji

Drnovšek se je preteklo sredo pobudo za Darfur predstavil generalnemu sekretarju ZN Kofiju Annanu. V petek je odpotoval v Bolivijo, kjer se je v soboto kot edini tuji predsednik udeležil slovesnosti ob ruševinah starodavnega mesta Tihuanacu.

Drnovšek v Boliviji na posvetitvi novega predsednika Moralesa
Drnovšek v Boliviji na posvetitvi novega predsednika Moralesa FOTO: Reuters

Že na poti v Slovenijo

Morales je tam pred 50.000 ljudmi opravil obred zahvale očetu soncu in materi zemlji ter prejel simbole vodstva v skladu z indijanskimi običaji. V nedeljo pa je slovesni prevzem oblasti prvega indijanskega predsednika Bolivije potekal v La Pazu. Drnovšek je iz New Yorka odpotoval v Slovenijo, nato pa gre spet na pot, saj se bo v četrtek udeležil pogreba kosovskega predsednika Ibrahima Rugove.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou