Slovenija

Kritika iz vrst civilne družbe

Ljubljana, 15. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dve iz vrst domačih civilnodružbenih organizacij, Zavod za oživitev civilne družbe in Helsinški monitor Slovenije, sta na tiskovnih konferencah predstavili kritične analize o stanju v slovenski družbi. Prva se nanaša na raziskavo namenjeno problematiki javnomnenjskih anket, Helsinški monitor pa kritizira stanje človekovih pravic v državi.

Nelegitimna anketna vprašanja in razlogi za to stanje naj bi bili po Jerovškovih besedah rezultat kontinuiranega pozitivnega poročanja medijev le o eni politični opciji, medtem ko so vse druge močno zapostavljene - o njih se poroča večinoma negativno ali pa se jih popolnoma ignorira.

Zavod za oživitev civilne družbe je na novinarski konferenci predstavil četrto delno raziskovalno poročilo, namenjeno problematiki javnomnenjskih anket. Sociolog Janez Jerovšek je predstavil svojo analizo vprašanj v lanskih raziskavah javnega mnenja v časniku Dnevnik, v kateri je izpostavil precej - po mnenju članov zavoda - nestrokovnih, metodološko napačnih in tudi splošno nelegitimnih anketnih vprašanj ter razloge za rezultate meritev priljubljenosti v obeh dnevnikih.

Predsednica Helsinškega monitorja Slovenije (HMS) Neva Miklavčič Predan pa je na novinarski konferenci predstavila prispevek HMS na mednarodni konferenci o človekovih pravicah in demokratizaciji, ki je od 8. do 10. oktobra v organizaciji hrvaške vlade in UNHCR potekala v Dubrovniku. Miklavčič Predanova je tam v imenu HMS opozorila na dvojna merila za človekove pravice v Sloveniji. Po njenem mnenju je Slovenija uspela prepričati mednarodno skupnost, da je zgleden primer države, ki spoštuje človekove pravice, saj je ratificirala skoraj vse konvencije o človekovih pravicah. Pri tem je Miklavčič Predanova opozorila, da so bili v Sloveniji v nasprotju z ostalimi državami nekdanje Jugoslavije izvedeni administrativni ukrepi etničnega čiščenja, med katerimi je posebej izpostavila izbris 130.000 slovenskih državljanov iz registra stalnih prebivalcev in državljanov Slovenije na diskriminatorni osnovi zaradi njihovega neslovenskega etničnega izvora.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni