Slovenija

Višje plače zdravnikov letos verjetno krite iz proračuna, kaj pa v prihodnje?

Ljubljana, 02. 02. 2022 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
217

Ob zvišanju plač zdravnikov, kar naj bi na letni ravni znašalo 110 milijonov evrov, se zastavlja vprašanje, kdo bo to kril. V zdravstveni blagajni opozarjajo, da lastnih virov za vse več bremen, ki jih nalaga politika, nimajo. Zadnji interventni zakon za omilitev posledic epidemije določa, da bo povišanje zdravniških plač kril državni proračun, a le do konca letošnjega leta.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: POP TV

Zdravniški sindikat Fides in ministrstvo za zdravje podrobnosti dogovora pred uradnim zaključkom pogajanj ne komentirata. Dogovor naj bi bil sicer težak okoli 110 milijonov evrov,  po neuradnih informacijah pa naj bi se plače večini zdravnikov dvignile za šest razredov, nekaterim zdravnikom specializantom tudi za sedem. En plačni razred pomeni približno štiriodstoten dvig plače, kar pomeni, da bi dogovor zdravnikom prinesel 24- oz. 28-odstoten dvig plač.

Pri tem pa naj bi bila nova najvišja omejitev za zdravnike 63. plačni razred, kar je bilo zdaj rezervirano le za funkcionarje. Doslej so lahko ostali javni uslužbenci dosegli največ 57. plačni razred. 

Dvig plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike sicer dopušča deseti interventni zakon. Ta v 48. členu določa, da lahko zdravniki dosežejo največ 63. plačni razred, kar pa je predvideno za obdobje do konca leta. Poleg tega interventni zakon določa, da državni proračun krije višje obveznosti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zaradi dviga plač  v zdravstvu, a to velja le letos.

Bi lahko zdravnikom v prihodnjem letu zopet pripadale nižje plače?

Tako se zastavlja vprašanje, ali je dvig plač in plačnega stropa za zdravnike le ukrep za letos ali pa bo veljal tudi v prihodnje, torej bo trajen. Na ministrstvu in v Fidesu, kot rečeno, pojasnil ali komentarjev glede dogovora trenutno ne dajejo. Fides pa na svoji spletni strani poudarja, da je predmet pogajanj izključno vsebina aneksa k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike kot realizacije določbe v omenjenem interventnem zakonu.

Predsednik konfederacije Pergam in vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja, Jakob Počivavšek, je sicer v torek dejal, da v doseženem dogovoru te časovne omejitve ni. A četudi bi bilo trajanje povišanja plač omejeno le na letos, je vprašanje, kdo od politikov bi si upal zdravnikom v prihodnjem letu znova dodeliti stare plače.

ZZZS: Politika mora zagotoviti finančne vire za vse nove obveznosti v zdravstvu 

Na ZZZS predlagajo trajno proračunsko varovalko za zdravstveno blagajno.
Na ZZZS predlagajo trajno proračunsko varovalko za zdravstveno blagajno. FOTO: Bobo

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije že nekaj časa opozarjajo, da nimajo lastnih virov za vse nove obveznosti v zdravstvu, ki jih nalaga politika. Teh se je v zadnjih mesecih nabralo že za več kot 300 milijonov evrov. Le lanski dvig plač v zdravstveni negi je težak okoli 90 milijonov evrov, z aneksom k lanskemu splošnemu dogovoru se zdravstveni blagajni nalaga okoli 66 milijonov evrov. Državni zbor je prejšnji teden sprejel skrajšanje dolžine bolniškega nadomestila, ki gre v breme delodajalca, kar bo na letni ravni za zdravstveno blagajno prineslo za okoli 80 do 90 milijonov evrov dodatnih stroškov. Poleg tega se očitno znatno povečujejo plače za zdravnike, sledijo še pogajanja za ostale poklice v zdravstvu.

Zavarovanci ne vplačamo toliko, kot želi politika zagotoviti različnim skupinam.  ZZZS

Medtem pa se skladno z interventnim zakonom iz proračuna krijejo le stroški odsotnosti zaradi covida-19 med zdravstvenimi delavci, stroški, povezani s covidom-19, in dvig plač posameznim poklicnim skupinam v zdravstvu, opozarjajo v ZZZS in dodajajo, da to velja le za letos.

Zato pričakujejo, da bo DZ povečal največjo možno porabo sredstev v letošnjem letu in da bo zagotovil sistemske vire za kritje vseh novih obveznosti. Tako predlagajo, naj se s spremembo zakona zagotovi trajna proračunska varovalka po principu, ki velja za pokojninsko blagajno. Tej državni proračun krije primanjkljaj sredstev za tekoče leto.

Odgovore ministrstva za finance, kako se bodo v prihodnje financirali vsi višji stroški zdravstvene blagajne, še čakamo. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nebodijetreba
03. 02. 2022 11.20
S tem denarjem naj raje zagotovijo zadostno število splošnih zdravnikov ali plačajo tiste, ki so pripravljeni več delati. Vsak, ki plačuje zavarovanje, bi moral imeti možnost izbrati osebnega zdravnika.
Razumnež
03. 02. 2022 10.39
+1
martinov
03. 02. 2022 10.02
+2
Kuštrin naj gre med gradbene delavce, kateri delajo v mrazu in vročini ! Naj te primerja z večino bolničniških zdravnikov, kateri v večini časa ležijo v svojih sobah in čakajo na terapijo katere od sester !!
zavetnik
03. 02. 2022 10.01
+3
Najprej bodo vrnili stroške šolanja na račun davkoplačevalcev, tako kot je vsepovsod v kapitalizmu in potem bodo terjali višje plače in kot drugo, da se vrne vsa oprema, ki je odtujena iz javnih zavodov v roke privatnih zdravnikov, pa še vedno jim potrošni material nosijo dvoživke iz javnega v zasebno tako deluje naše zdravstvo in minister Pokljukar, ko bo to odpravljeno bodo prišle na vrsto plače.
Trglav
03. 02. 2022 09.19
+0
Še enkrat: Višje plače naj dobijo vsi tisti, ki res delajo v Covid razmerah, s tem seveda tudi ostalo osebje, ne samo zdravniki. Vsem ostalim to ne bi smelo propadati, saj delajo mnogo manj, kot prej. Zdr. domovi so prazni, vrst ni nobenih, pa kljub temu moraš klicati po 20-krat, da kdo dvigne slušalko. Čemu povišanje???
nnanna
03. 02. 2022 09.11
+4
janša uničuje slovenijo dolgoročno in premišljeno!
Shrimpjee
03. 02. 2022 08.35
+4
Manj kot delajo več so plačani. Za ta dnar bi ti mogli pridt na dom, skuhat čaj in dat sirup ku otroku..A kaj delajo oni? zaprti u zdravstvenem domu in bolnicah pijejo kafe in čakajo da gredo lahko domov delat iz kruha drek še naprej.
Nebodijetreba
03. 02. 2022 08.06
-1
Prav, da se poskrbi za plače zdravnikov, vendar naj se ta denar razdeli pravično (v mislih imam predanost poklicu, ki naj zajema tudi odnos do pacientov). Bojim pa se, kaj se bo zgodilo, ko bo to na plečih zzzs. Kaj bo to pomenilo za zavarovance? Kdaj se bo poskrbelo za njih? Kje so naše pravice oz. pravice tistih, ki nimajo možnosti priti do osebnega zdravnika, kljub temu da plačujejo prispevke? Problem ni nov, obstaja že leta in s časom se veča. Si predstavljate obup starostnika, ki je ostal brez osebnega zdravnika? V Mb ni niti enega prostega mesta. Naj ga iščemo v Celju? Menim, da je pravica do osebnega zdravnika problem št. 1! In ne verjamem, da se ne bi dal rešiti. Nedopustno je tarnati, da ni družinskih zdravnikov. Kaj je bilo narejenega na tem področju? S katerimi spodbudami je država pristopila k temu problemu? Gre za pravice in enakopravnost pacientov! Katera vlada ga bo rešila, urgentno?!
Nebodijetreba
03. 02. 2022 11.30
Tisti, ki izražate nestrinjanje, odrecite se osebnemu zdravniku v korist nekoga, ki ga nima, a ga nujno potrebuje!
unclub
02. 02. 2022 20.51
+6
Koštruna so izbrali za sindikalistka, ker je ogledalo velikemu številu zdravnikov. Aroganten in pohlepen.
nnanna
03. 02. 2022 09.12
+2
rajko povše
02. 02. 2022 20.35
+7
To je pljunek narodu. Imamo najbolj bogato in najbolj koruptivno kasto ,ki jo še dodatno plačujemo. Dajte mi btt btt.in grem po storitev raje v tujino
Drink Beer and Smile
02. 02. 2022 20.11
+2
KPI merite, kakšna je učinkovitost z dnevnimi primeri, dosegljivostjo na telefone, številom kadra za pomoč, splošno opravljenimi osebami, ter nato to primerjajte med posamezniki. Na dnevni, tedenski in mesečni bazi. In šele nato naj se plačajo nagrade, četudi za 3 mesece nazaj.
Drink Beer and Smile
02. 02. 2022 20.03
+2
A so slučajno zdravniške plače krite iz kakega drugega fonda kot je javni? Kot da se ponavadi zbira na dobrodelnih zborih ali pa pri nedeljski maši...
ni_mi_vse_eno
02. 02. 2022 19.55
+8
24ur, 28.12.2021: "50 najvišjih plač v javnem sektorju se giblje od 10.000 do 15.000 evrov bruto. Med njimi pa so vsak mesec tako rekoč samo zdravniki." --- Že sedaj imaj najvišje plače na račun dodatkov, sedaj bo pa še višje. Medicinske sestre pa: "Medicinske sestre množično odhajajo: raje za blagajno kot delo v takih razmerah" - Ljubljana, 16.06.2021
provni
02. 02. 2022 19.51
+13
Zdaj pa bo seveda hotel imeti ves preostali javni sektor primerljive plače. Normalno. Imam občutek, da ta Vlada princa teme ščuva enega proti drugemu, da lahko kraljuje. Kriminal.
jutri_pa_res
02. 02. 2022 19.49
+1
Velika laž je, da je zdravnikov premalo, kajti samoplačniško prideš do kateregakoli zdravnika praktično takoj. Torej zdravnikov ni premalo, ampak je premalo denarja v javni zdravstveni blagajni, to pa zato, ker ga preveč odžrejo zdravniki, sestre in ostali zdravstveni kader zaradi že sedaj previsokih plač. Čisto v redu bi bilo, če bi jih večina odšla v zasebne klinike ali odprla zasebne ordinacije (ampak prepovedati dvoživke - malo tu, malo tam), ki bi lepo dobile koncesije in bi bile stvari urejene dosti bolje.
provni
02. 02. 2022 19.54
+6
Zdravstvo je delovalo 10 krat bolje, ko ni bilo zasebnih klinik. Državljani hočemo plačevati javni sektor in ne zasebni.
provni
02. 02. 2022 19.44
+11
Ta Vlada in parlament se posmehujejo delavcem. To kar dela je po mojem kriminal.
bysaRD
02. 02. 2022 19.47
+7
provni
02. 02. 2022 19.38
+7
Neumnosti brez meja. Direktor upravnega državnega organa s 55 zaposlenimi pa ima 10 plačnih razredov manj kot zdravnik. Ravnatelj velike osnovne šole pa ima 15 plačnih razredov manj kot zdravnik, s tem da zdravniki zdaj, zaradi covida 19 ne delajo - oz delajo, poleg plače v zasebnem sektorju. Kdo je tu nor ?
bysaRD
02. 02. 2022 19.36
+8
Zakaj točno pa višje plače? A delajo te dni še kaj drugega kot cepijo in nagovarjajo k cepljenju?
Mirko41
02. 02. 2022 19.15
+15
Dragi zdravniki, zaradi vaših visokih dohodkov, gre nam, ostalim državljanom slabše! Vaši visoki dohodki so pomemben generator inflacije, predvsem na nepremičninskem področju, na katerega plasirate visoke presežke svojih dohodkov. Zaradi tega ostali državljani težje prihajamo do strehe nad glavo. Negotovost in pritisk zaradi nezmožnosti ureditve stanovanjskega vprašanja načenja naše psihično zdravje. In prav vi naj bi te visoke dohodke služili, ker naj bi skrbeli in delali za naše zdravje. Kakšen paradoks!
Mirko41
02. 02. 2022 19.07
+13
Glede na to, da je zdravnikov okrog 7.000, zgoraj omenjena številka (110 mio. EUR) pomeni, da so se zdravnikom v povprečju letne bruto plače povišale za cca. 15.000 EUR. Koliko vas je junakov v drugih poklicih, ki se vam je čez noč za 15.000 EUR zvišala že tako visoka letna plača.