3°C

Krivec: Meso se bo kmalu občutno podražilo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / N.S. /
KOMENTARJI
264
Meso se bo na trgovskih policah kmalu občutno podražilo, saj so se podražile vse surovine za proizvodnjo mesa, kot je koruza, ki je dražja za 50–70 odstotkov, embalaža, energija in delovna sila. Goveje, svinjsko in piščančje meso naj bi se tako podražilo za 10–15 odstotkov.

VEČ VIDEOVSEBIN

07:18

Iz SVETA: Gost Aleš Kuhar

03:13

Iz 24UR: Jeseni dražja hrana

 

Cena svinjskega mesa je trenutno stabilna, a se bo konec leta ali v začetku prihodnjega leta tudi to meso občutno podražilo, pravi direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, saj so cene koruze in soje za prehrano prašičev precej narasle.

Svinjsko meso
Svinjsko mesoFOTO: Shutterstock

Na vprašanje, zakaj svinjina v Sloveniji ostaja neprodana, zaradi česar bi se morala poceniti, je Krivec odgovoril, da Slovenija svinjsko meso izvaža v zahodno Evropo, ta pa potem svinjino izvaža na Kitajsko. Kar nekaj evropskih držav, vključno z Nemčijo, pa svinjskega mesa zaradi afriške kuge že nekaj časa ne izvaža na azijske trge.

Levica zaradi rasti cen energentov zahteva skic nujne skupne seje odborov DZ za infrastrukturo ter delo, družino in socialne zadeve. "Če bomo prepuščali gorivo, elektriko in ogrevanje prostemu trgu, bo to pomenilo zaslužke za energetska podjetja in visoke položnice za vse ostale," opozarjajo. Predlagajo nadzor nad energetskim sektorjem.

Slovenskim pridelovalcem svinjskega mesa se izvoz na azijske trge zaradi visokih logističnih stroškov ne splača, je pojasnil Krivec. Po njegovi oceni obstaja možnost, da bo Kitajska kmalu postala bolj samooskrbna pri proizvodnji svinjskega mesa, saj na veliko gradi nove hleve, ne glede na to, da ima precejšnje težave pri oskrbi z elektriko.

Glede podražitve piščančjega mesa je Krivec pojasnil, da se bo tudi to meso kmalu podražilo za okoli 10 odstotkov, saj se draži repromaterial oz. koruza, žitarice in soja. Dejal je tudi, da pogajanja o dvigu cen s trgovci še potekajo, pričakuje pa, da bodo tudi trgovci prevzeli del stroškov, da podražitve ne bodo še večje.

Spomnimo, da se je vse začelo z energenti, saj so se njihove cene na svetovnih borzah občutno zvišale, kar bomo občutili tudi potrošniki. Poleg elektrike, plina in nafte se že nekaj časa dražijo tudi nepremičnine, kot kaže, pa bo kmalu dražja tudi hrana. "Običajno se takrat, ko se začnejo dražiti energenti, draži tudi vse ostalo," pravi ekonomist Bogomir Kovač, ki tudi pojasnjuje, da so danes izpolnjeni vsi pogoji, da se po desetletjih deflacije ali nizkih cen vrnemo v obdobje inflacije, kar pa je tisto, kar zmanjšuje dohodke in kupno moč prebivalstva.

PREBERI ŠE
Podražitve elektrike, goriva, hrane, oblačil. Kako bo ukrepala vlada?

"Običajno se to začne pri energetiki, nadaljuje pa pri prehrani. Imamo dva vzvoda, na eni strani prehod v ogljično nevtralno družbo, na drugi strani pa podnebne spremembe, ki dražijo celotno prehrambeno verigo. To so zelo neugodne razmere, v katerih je težko ohranjati stabilnost, ki smo jo imeli na področju cen v preteklosti," je povedal.