Slovenija

Krivic: Jakliča je zaneslo daleč stran od realnega bistva spornega vprašanja

Ljubljana, 16. 10. 2019 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
12

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic se je odzval na spor med ustavnima sodnikoma Klemnom Jakličem in Matejem Accettom. Med drugim je pozval, da "pustimo zdaj ustavnim sodnikom in njihovemu predsedniku, da naredijo vse, kar morejo in tudi morajo, da zagotovijo nadaljnje normalno delo temu za vse nas tako pomembnemu organu".

Nekdanji ustavni sodnik Krivic je v odzivu med drugim zapisal, da ceni in podpira umirjeno in prepričljivo nastopanje predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza v tej zadevi.

Glede ravnanja Jakliča je navedel, da je doslej javno podprl že mnoga njegova ločena mnenja in kritike, "tokrat pa ga je, mislim, že pri kritiki same večinske odločbe zaneslo daleč stran od realnega bistva spornega vprašanja". "Njegov očitek kolegom, da so pri tem odločali nepošteno in celo 'intelektualno podhranjeno', je zame tudi po vsebini povsem neutemeljen, po tonu pa za strpne odnose v tako pomembnem organu zelo škodljiv in nesprejemljiv," je zapisal Krivic.

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic se je odzval na spor med ustavnima sodnikoma Klemnom Jakličem in Matejem Accettom.
Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic se je odzval na spor med ustavnima sodnikoma Klemnom Jakličem in Matejem Accettom. FOTO: Bobo

Do še ostrejših očitkov Accettu se kot nepoznavalec vseh dejstev sicer še ne more dokončno opredeliti, se je pa vprašal, "kako naj bi bil sodnik Accetto pri sojenju v obeh spornih zadevah pristranski (v korist Cerarjeve vlade), če je pa obakrat glasoval proti stališčem te vlade?" 

Krivic sicer obžaluje, da je ostri spor med sodnikoma potisnil v ozadje zanimanja same odločbe, ob katerih je do tega spora prišlo. Obenem pa je poudaril, da so tudi ustavni sodniki, taki in drugačni, samo ljudje - "toda imamo samo eno ustavno sodišče in skušajmo prispevati tudi mi, zunanji opazovalci, da bi lahko delovalo čim bolje".

Ustavni sodnik Matej Accetto.
Ustavni sodnik Matej Accetto. FOTO: Bobo

Šorli: Sodniki bi morali biti seznanjeni z angažiranostjo Accetta

Spor med ustavnima sodnikoma Jakličem in Accettom je v javnost prišel po objavi odločbe, s katero je ustavno sodišče razveljavilo del spornega člena zakona o tujcih. V ločenem odklonilnem mnenju je Jaklič Accettu očital laganje in zavajanje ustavnega sodišča, ko je to odločalo o izločitvi Accetta iz nekaterih postopkov zaradi očitkov o povezanosti s stranko SMC. Accetto je očitke javno zavrnil in pojasnil, da s stranko nikoli ni sodeloval, je pa sodeloval s skupino njenih ustanovnih članov še v čas, ko je šlo za skupino civilne družbe.

Da Accetto ni zavajal, je zagotovil tudi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, medtem ko je ustavni sodnik Marko Šorli kolegom ustavnim sodnikom danes poslal dopis, v katerem navaja, da bi morali biti seznanjeni z angažiranostjo kolega Mateja Accetta, kot izhaja iz objavljenih dopisovanj med njim in nekaterimi ustanovnimi člani SMC.

Šorli se v dopisu sklicuje na izjavo za javnost predsednika ustavnega sodišča Kneza, v kateri je zapisal, da Accetto ustavnega sodišča ni zavajal, ko je to odločalo o zahtevah za njegovo izločitev zaradi povezav s stranko SMC. "Njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna," je navedel in dodal, da javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva, pozivi k odstopu pa niso utemeljeni.

Šorli danes v dopisu Knezu in drugim članom ustavnega sodišča piše, da izjava "kljub svoji lapidarnosti (ali prav zaradi nje) lahko navaja na zmoten zaključek", da so bili sodniki pred odločanjem o izločitvi Accetta iz odločanja glede referenduma o drugem tiru seznanjeni z vsebino njegove korespondence s člani skupine, ki je pripravljala program stranke SMC.

"Ne želim ugibati za nazaj, kakšna bi bila (moja) odločitev, če bi bil prej seznanjen z vsebino korespondence, ki je bila po odločanju sodišča objavljena v medijih. Vsekakor pa menim, da bi sodniki morali biti z angažiranostjo dr. Accetta, ki iz te korespondence izhaja, seznanjeni v postopku odločanja," je zapisal Šorli. Zato Knezove izjave, "kolikor nakazuje, da smo bili sodniki seznanjeni tudi z okoliščinami, ki so bile razkrite po odločanju," ne more podpreti, je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
16. 10. 2019 20.21
+10
Zame je Krivic institucija v enem. Poštenje, premocrtnost in brez dlake na jeziku. Tako poštenega pravnika, kot njega, še dolgo ne bomo imeli. Upam, da ga bo zdravje še dolgo služilo, čeprav je Janševikom, kot trn v peti.
najvsivedo
16. 10. 2019 20.45
-5
ZOPET LAŽEŠ...Preberi si komentar Krivica o odvzemu mandata.
minkica91
16. 10. 2019 19.08
-8
tale gospod ima svoje mnenje, tako kot jaz, samo da je moje mnenje drugačno. Ta gospod pa je iz neke dobe, ko je že zdavnaj za nami. Čeprav so nekateri pa tudi mlajši še vedno v tej dobi oz. niso dovolj napredni.
Malinha
16. 10. 2019 18.56
-7
Ne vem kaj sploh sprašujejo o mnenju tega Krivica, ki zase misli, da edini zna pravilno brati zakone. S svojimi preživelimi koncepti se samo smeši. Naj gre raje zalivati svoje usodne rože pridnosti, je že čas.
ValterUdovernik
16. 10. 2019 16.51
+17
Jaklič je kukavičje jajce.
wolfterier
16. 10. 2019 16.29
-7
Krivica je že zdavnaj odneslo iz realnosti.
RibicTine
16. 10. 2019 15.54
-13
Jaklič je najsposobnejši ustavni sodnik, bil je profesor na Harvardu - najboljši šoli na svetu!!
Otmarx
22. 10. 2019 12.48
+6
Ha, ha. Tole bi moralo biti objavljeno na desni strani te strani. Šala dneva
PIERREBRICE
16. 10. 2019 15.04
+9
Ljubljeni je seveda bil zelo besen, ker je ''ta desni'' Šorli glasoval drugače kot Jaklič in je sedaj dobil ukor od Janše. Zato mora sedaj Šorli to ''napako'' popraviti. To je verjetno jasno vsem, ki razmišljajo s svojo glavo.
vinogradnik33
16. 10. 2019 14.57
+6
Najbolje bi bilo , če bi ob kadrovanjih preverjali tudi to ali so kandidati člani ali simpatizerji sekte SDS in takih ne bi zaposlovali , ker samo zdraho delajo povsod !
piljan
16. 10. 2019 14.49
+6
Ne samo Jakliča,celo sekto sdeesek nese daleč stran z thincom tonincem vred.
najvsivedo
16. 10. 2019 20.46
-1