Slovenija

Prizori umazanije v Križni jami: vzrok za onesnaženo vodo čistilna naprava?

Ljubljana, 09. 02. 2019 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./ U.V.
Komentarji
37

"Žal nas v Križni jami pričakajo tudi takšni prizori," so zapisali jamarji, ki so na Facebooku objavili fotografije onesnažene vode. V Društvu ljubiteljev Križne jame pojasnjujejo, da se takšna umazanija pojavi ob višjih vodostajih – predvsem, odkar so na Blokah zgradili čistilno napravo.

Na Facebook profilu Križne jame so objavili fotografije umazanije, ki se je nabrala v vodi. "Žal nas v Križni jami pričakajo tudi takšni prizori ..." so zapisali ob objavi.

Kot je za 24ur.com pojasnil Gašper Modic, predsednik Društva ljubiteljev Križne jame (DLKJ), ki je skrbnik jame, se takšna umazanija pojavi ob višjih vodostajih – predvsem, odkar so na Blokah zgradili čistilno napravo.

Prejšnji predsednik DLKJ Matej Kržič je že pred leti pojasnil, da bo čistilna naprava v Novi vasi, ki so jo tedaj ravno zgradili, razlog za onesnaževanje Križne jame. "Cev iz čistilne naprave je, brez površinskega toka, speljana v okoli 200 metrov oddaljen požiralnik potoka Farovščice, ki ima neposredno povezavo s Pisanim rovom v Križni jami in je bil do sedaj večino leta brez vode (voda potoka je ponikala več 100 m pred požiralnikom)."

Predvidel je, da bo največja težava nastala v jami ob sušah, ko iz Blok voda ne teče. "Do sedaj je bila suša v jami (prazna jezera) skoraj vsako leto po dvakrat. V prihodnosti bo dotok iz čistilne naprave dovolj močan, da jezera v jami ne bodo več presahnila. Voda je do sedaj večji del leta dotekala v jamo posredno (preko prsti, rastlin …) iz manjšega zalednega območja, sedaj pa bo voda iz iztoka čistilne naprave tekla neposredno v požiralnik, brez površinskega toka." Opozoril je, da je to največja grožnja jami (čisti vodi v jamskem potoku, kalcitnim pregradam med jezeri in jamskim živalim) v moderni zgodovini.

Tukaj si lahko pogledate rezultate raziskave o sledenju vode iz enega od ponorov, ki dokazuje vpliv v Križni jami.

DLKJ je tedaj Občino Bloke in Agencijo RS za okolje večkrat opozorilo na neustreznost projekta gradnje iztoka iz čistilne naprave in njegov vpliv na jamski ekosistem, a kot pravijo, ni bilo nobenega posluha. Upravni enoti Cerknica so poslali poziv, naj vstavi postopek izdaje obratovalnega dovoljenja čistilne naprave, a so jim odgovorili, da za to ni pravne osnove.

Kržič je pojasnil tudi, da imamo v Sloveniji več primerov čistilnih naprav, ki so speljane v jame. "Naj navedemo le dve – v Sežani in Divači – v Kačno jamo in jamo v Kanjaducih. V obeh jamah smrdi po odpadni vodi, kar je velika škoda," je zapisal in se vprašal, kako bo v Križni jami. "Take jame ni v Sloveniji in tudi ne v Evropi. Smatramo, da sodi jama pod zaščito UNESCO, ne pa v podaljšek cevi iztoka iz čistilne naprave. Za razliko od zgoraj omenjenih jam je Križna jama tudi turistična jama, v kateri se trudimo obiskovalcem pokazati naravno ohranjeno jamo, čisto vodo in jih navdušiti za varovanje kraškega podzemlja in površja. Ali bo v suhem delu leta (višek turistične sezone) možen ogled jame, če se bodo tedaj napol prazna jezera polnila z vodo iz iztoka čistilne naprave? Kaj bo z jamskimi živalmi? Kako bo z rastjo sigastih pregrad, ki so občutljive na majhne spremembe kemičnih in fizikalnih lastnosti vode?"

Umazanija v Križni jami
Umazanija v Križni jami FOTO: Peter Gedei

Posebnosti Križne jame
– sistem je dolg več kot devet kilometrov,
–  je četrta jama na svetu po pestrosti jamskih organizmov (50 vrst),
– v jami je 22 jezer, s sigastimi pregradami med jezeri,
– v jami živi sedem od 28 znanih netopirjev v Sloveniji (Rhinolophus hipposideros, Rhinolophus ferrum-equinum, Barbastella barbastellus, Myotis myotis, Myotis daubentoni, Eptescius serotinus …),
– v njej so številne kosti jamskih medvedov (gre za po številu kosti eno najpomembnejših arheoloških nahajališč na svetu),
– najdišče keramik v vhodni Cerarjevi dvorani iz eneolitika in mlajše,
– kapniki, ki "rastejo iz vode", zaradi dvigovanja pregrad in s tem vodne gladine,
– delni aragonit v Suhem rovu,
– jamsko mleko v Matjaževem rovu in na koncu rova Blata,
– številni špageti – cevčice – (nekateri dolžine 2–3 metre), helaktiti, ponvice in ostale oblike sige v suhih rovih jame,
– izrazite geomorfološke oblike vodnega toka (fasete, stenske in stropne kotlice, skalni noži …),
– brzice v jami,
– jamski baldahini na posameznih mestih pregrajujejo glavni vodni rov v več višinah.

Križna jama je skupaj z Novo Križno jamo v postopku za nominacijo za vpis Klasičnega krasa na Seznam svetovne kulturne dediščine pri organizaciji Unesco. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč 25. januarja na Center za svetovno dediščino v Parizu vložilo kandidaturo za vpis Klasičnega krasa na Seznam svetovne dediščine. 

Umazanija v Križni jami
Umazanija v Križni jami FOTO: Peter Gedei

Modic nam je povedal še, da o konkretnem primeru onesnaženja niso obvestili pristojnih organov. "Letno pa pošiljamo več strani dolga poročila o stanju Križne jame in Nove Križne jame na MOP, v katerih podrobno napišemo, kaj se dogaja in priložimo tudi foto gradivo, vendar do sedaj ni bilo nikakršnega odziva od nikoder," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
10. 02. 2019 10.14
+4
Ministrstvo za okolje in prostor itak spi, sen kralja Matjaža - v takšnih primerih in primerih Kemisa, in podobno!
Marjeta
10. 02. 2019 08.40
+3
Kam drvimo, zakaj tako drvimo???????????? Drvimo v prepad umazanije in samouničenja. Denar je sveta vladar, poneumlja in uničuje ljudi. Žalostno!
DomaciFriko
09. 02. 2019 21.29
+6
A nebi raj majstri eno ekološko čistilno napravo postavl...
Zeljejedec
09. 02. 2019 21.13
+14
Bravo še to bomo uničl
srecnii
09. 02. 2019 20.19
+8
Naivni slovenčki so mislil, da bo vse tko kot vidijo.
Jst !
09. 02. 2019 18.16
+48
To sploh niso čistilne so le precejalne naprave -vodo precedijo,da odstranijo trde delce precejene odplake pa gredo lepo naprej v ponikalnice. Čistilna bo vredna tega imena tedaj, ko bo voda na izhodu pitna, do tedaj pa je to le farsa in pobiranje denarja uporabnikov, ki so jih priklopili na čistilne in koncentrirali odplake na enem oz. določenem mestu kot se je to pokazalo v tem primeru .
številka89432
09. 02. 2019 16.33
+40
čisti slo kapitalizem. najprej ti iz euro sredstev naredijo čistilno, rekoč da bo potem vse super, potem zmanka občini denarja in se lepo usedejo na uporabnika čistilne , ker po zakonu je dolžan financirat ta projekt, kar mu pritrdi tudi sodišče, na koncu projekt uspel navzven vse lepo ljudje pa okradeni in pod zemljo svinjarija.
siFBI
09. 02. 2019 17.12
+24
Pri današnjih tehnologijah čiščenja in sploh v kraškem svetu se to ne bi smelo dogajat. Novomeška čistilna naprava vso iztočno vodo filtrira. Dokazali so, daje na samem iztoku v Krko pitna. Res da košta ampak mi to vsak mesec itak mastno plačamo.
Pozitiven
09. 02. 2019 14.48
+40
Marinček boš ukrepal, ali samo sediš pred paragrafi in tuhtas, kako boš nagajal. Verjetno nisi še bil v naravnem okolju, edino na domačem travniku regrat nabiras.
srecnii
09. 02. 2019 13.49
+4
saj to je že od nekdaj, če so poleg brezna, rovi karkoli speljejo tja notri, zazidajo in to je to.
borec91
09. 02. 2019 13.27
+57
nic novega pozresni zupani nam vsilijo drage cistilne naprave za katere nas dobesedno okradejo zatem nas krade kumunala ,ki nam vso vodo zaracuna potem kot odpadno oni pa pol zaradi kvazi cistilnih naprav se bol onasnezujejo kot je bilo prej brez cistilnih naprav
brabusednet
09. 02. 2019 13.19
+50
Važno,da je čistilna naprav,če pa sploh pravilno dela pa tako ni važno.
TistoPravo
09. 02. 2019 13.16
+5
Nepravilno iztekanje odpadnih voda je povsem enak problem, kot meteornih...nešteto streh, hiš ...nadstreškov...lop, delavnic, garaž, hlevov in raznih celo uradno registriranih pomožnih objektov se izliva sem te tja, spet drugi bremenijo nevzdrževane cevi javnih kanalizacij...in na koncu dobimo oboje, problem pri pravilnem naravnem razlivanju voda in problem pri javnih kanalizacijah in na koncu teh sistemov čistilnih naprav. Dejstvo je, da bi morale biti meteorne vode ločene od kanalizacijskih odplak...to je prvo. Pa čistilne naprave bi morale biti pri vsaki hiši...in potem naprej se vse skupej že skorajda očiščeno zlije v skupno čistilno. To je podobn, kot bi 100 ferrarijev na1x po naši avtocesti spustu..,kaj češ druzga pričakovat, kot probleme.
Uporabnik1385495
09. 02. 2019 13.15
+28
Marincek...evo ti resnicne tezave!Morda pa bi nil priporocljiv se obisk Lafarge cementsrne,Cinkarne,odlahalisxa v Moravcah,Skladisca radioaktivnih odpadkov v Krskem,s salonitom pokritih streh individualnih his,kurisc,kjer kurijo vse sorte in sele nato Magne.Mora iti clovek po vrsti od zacetka,ce je pravi borec,ne le,kar se mu zdi
perko36
09. 02. 2019 12.58
+37
marinčka to ne briga tako kot ga ni cemis se sploh oglaso ni tu pa dela sranje z magno sram ga je lahko sam upam da bo dobil svoje
proofreader
09. 02. 2019 12.57
+27
Kje je zdaj Marinček?
ONLY FACTS
09. 02. 2019 12.55
+6
TOX6
09. 02. 2019 12.54
+34
s 1.januarjem zakonsko baje da ni več plastičnih vrečk v trgovinah???? a se delajo norca?? še bolj ti jih turijo ker so plačljive. plačljive so bile tudi pred 1.1 tiste za sadje in zelenjavo so pa še vedno take kot so bile. kej je minister za okolje -TEleban????
nemo73
09. 02. 2019 13.21
-5
Te, ki so zdaj plačljive, so biorazgradljive. Menda so iz koruze. Razpadejo na kompostu.
ivanzDoba
09. 02. 2019 12.26
+50
Kje je sedaj nevladna organizacija ROVO?! Tale čistilna naprava dokazano onesnažuje okolje. Kar bi za Magno težko rekli.
kapetan
09. 02. 2019 12.18
+47
Kje pa je okoljska inšpekcija da preppve delovanje? Tukaj je ne bo a ne?
ArkaMast
09. 02. 2019 12.18
+11
Ma neeee. Grims pravi da je to naravni pojav. Cveti kot v morju... :))
ArkaMast
09. 02. 2019 12.20
+12
Razen ce je tu odtok kanalizacije iz Murgel, hmmm ... interpelacija!!!