Slovenija

Krizo Adrie Airways poglobila neuspešna dobava petnajstih ruskih letal

Ljubljana, 19. 06. 2019 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Adrii Airways zagotavljajo, da težave z odpovedjo letov niso povezane s finančnim stanjem in varnostjo. Normalizacijo napovedujejo z julijem, a mnogi niso prepričani, da bo tako. Zaradi preobremenjenosti negodujejo tudi piloti, ki so nezadovoljni z izplačilom plač in preobremenjenostjo.

Ko se je začela serija odpovedi poletov – pretekli konec tedna je število preseglo deset na dan – so to v družbi pojasnjevali s "tehničnimi in operativnimi razlogi". Ker smo se želeli prepričati, da ne gre za olepševanje rdečih bilanc, smo Adrio prosili za pojasnila. "Poleg rednega vzdrževanja nastajajo tudi ad hoc tehnične okvare, kar v letalski industriji ni popolnoma nič nenavadnega, žal pa se pri izvedbi plana letenja to lahko kaže v odstopanjih," so pojasnili in dodali, da Adria Airways dosledno sledi visokim varnostnim standardom, ki določa nadaljnje operativne postopke in varnost letenja.

V Adrii so pojasnili, kaj so tehnični in operativni razlogi, zaradi katerih so nastale zamude.
V Adrii so pojasnili, kaj so tehnični in operativni razlogi, zaradi katerih so nastale zamude. FOTO: POP TV

Del, ki se nanaša na 'operativne razloge', pa govori o manku posadk. "Kljub temu da smo samo lani zaposlili več kot 50 pilotov, teh še vedno primanjkuje. Trenutno izvajamo intenzivna usposabljanja, ki bodo po pričakovanjih kmalu zaključena." V Adrii pa dodajajo, da je eden od bistvenih razlogov za trenutne razmere poslovni plan, ki je letos temeljil na dodatnih 15 letalih SSJ100, ki bi morala biti dobavljena v okviru dolgoročne najemne pogodbe z družbo Sukhoi Civil Aircraft Company. Ker pa je dogovor padel v vodo, so nastale težave. "Tako plani letenja kot plani vzdrževanja so temeljili na tem sodelovanju. Urnike letenja smo lahko relativno hitro prilagodili, plana vzdrževanja pa ni mogoče spreminjati v relativno kratkem času." Letalski prevoznik tako zanika, da bi bila razloga povezana s finančnim stanjem ali varnostjo, ki ostaja na najvišji ravni in ni vprašljiva.

Adrii Airways z rusko družbo Sukhoi Civil Aircraft Company ni uspelo doseči dogovora o dobavi 15 letal SSJ100.
Adrii Airways z rusko družbo Sukhoi Civil Aircraft Company ni uspelo doseči dogovora o dobavi 15 letal SSJ100. FOTO: AP

Pri Adrii so tudi zanikali, da so zaprosili za državno pomoč. "Iščemo pa načine za boljše sodelovanje," trdijo pri letalskem prevozniku.

Zamujanje plač pilotov

Svoje nezadovoljstvo so izrazili tudi v Sindikatu prometnih pilotov Slovenije (SPPS), kjer menijo, da so težave povezane s preveč optimistično zastavljenim urnikom letov v poletni sezoni in preveliko obremenitvijo pilotov. Piloti so junija, čeprav je to v nasprotju s kolektivno pogodbo, prejeli plačo v dveh delih. Druga polovica plače je prispela z dvodnevno zamudo. "Dnevnice po nalogu za let pa redno zamujajo in so izplačane po petnajstem v mesecu, kar znova pomeni kršitev kolektivne pogodbe pilotov," je povedal Luka Radovic, vodja sindikata pilotov. Vodstvo jim je zagotovilo, da bodo dnevnice poravnane do 20. v mesecu, preostali del neplačanih prispevkov za dodatno pokojninsko zavarovanje pa do konca meseca.

V sindikatu pilotov so nezadovoljni z zamujanjem plač ter veliko preobremenjenostjo.
V sindikatu pilotov so nezadovoljni z zamujanjem plač ter veliko preobremenjenostjo. FOTO: Shutterstock

Predstavniki pilotov so se sešli tudi s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in z njim izmenjali poglede ter ideje. "Veseli nas, da nam je prisluhnil in bil konstruktiven sogovornik," je povedal Radovic. Sindikat od vodstva podjetja pričakuje, da se bo ustrezno odzvalo na številne odpovedi letov, "ki kvarijo ugled pri potnikih in poslovnih partnerjih".

"Lastniki so omadeževali nemški imidž v Sloveniji"

Nekdanji predsednik uprave Adrie Airways Peter Grašek pa krivdo za nastanek težav pripisuje nemškemu lastniku. Kot pravi, bi vsak resni lastnik moral s svojo lastnino ravnati odgovorno. Grašek meni, da lastniki podcenjujejo Slovenijo in slovenske lastnike ter tudi državo, misleč, da bo ta zopet pomagala družbi, ki je zdaj v privatni lasti. "SDH je družbo prodal za majhen denar oz. jo praktično podaril sedanjim lastnikom. Ti so očitno dolžni velike vsote denarja. Če bi država pomagala, bi plačala dolgove lastnika, kar ne bi bilo smiselno," je prepričan Grašek.

Nekdanji predsednik uprave meni, da je sprožilec v rokah za kakršnekoli drastične ukrepe v rokah večjih dobaviteljev, ki imajo do Adrie neplačane terjatve. "Ti bodo prej ali slej, pod pritiskom svojih notranjih upravljavcev, lastnikov in nadzornih svetov, morali začeti ukrepati, če bodo želeli rešiti, kar se rešiti da." Grašek je še povedal, da so lastniki omadeževali nemški imidž v Sloveniji.

Kdaj je Adria odprla 13 računov v tujini?

Po podatkih, dostopnih na Gvinu, je družba Adria Airways, d. o. o., 9. in 10. aprila letos v tujini odprla 12 bančnih računov. Gre za države, kamor Adrijina letala sicer tudi letijo. V družbi so nam odgovorili, da ne drži, da gre za stare račune ter da jim ni jasno, od kod Ajpesu takšni podatki. Za pojasnila smo se obrnili na Agencijo Republike Slovenije za javnopravne evidence. Odgovor še čakamo.  

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heos
19. 06. 2019 19.17
+5
Rezime vseh komentarjev je: Adria ima probleme, predvsem zaradi vodstva (že pod slo), problem pa je tudi v tem, da vsak t.i. pomembmež , ki pač misli, da je, mora dobiti vse takoj in zdaj. Saj se v glavnem sedanji ali pretekli "pomembneži" pritožujejo., v preteklosti so pa leteli zastonj.
resslovenka
19. 06. 2019 18.13
+3
Komu mar kaj je povzročilo krizo. Naj jo rešijo lastniki. Kaj bi sploh še radi? Toliko o prodajah, vsi skupaj smo na razprodaji. Le ponos nekaterih nima cene. Poudarjam... nekaterih!
Uporabnik20876
19. 06. 2019 18.08
+6
Če nekaj ne gre pač ne gre. To ni več nikomur v ponos ampak vse skupaj precej velika sramota
Chatefucio
19. 06. 2019 18.06
+17
Vse ima svoj konec, žal. Verjetno nas je večina tule prvič sedela na Adriinem Airbusu ali CRJ-ju, morda še Dashu ali pa DC-9ki, še v časih zgodnijih 90ih ali še prej, v Jugi. Prijazne stevardese, dobro vzdrževana letala, odlična postrežba. Letenje na nivoju! Od Splita, do Hurghade, Londona, Madrida, pa na svetovno prvenstvo v JAR in še kam. Otroštvo, mladost, dopusti ali pa poslovne obveznosti mnogih izmed nas. Veliko slovenskih pilotov nas je odraslo ob spremljanju vzletov in pristankov mogočnih adriinih A320 letal, ki smo jih spremljali tam ob stezi Brnika. Osebno me kar stisne, ko pomislim, da se tej, nekoč velikanski družbi, favorizirani na območju nekdanje Jugoslavije, čas žal izteka. Adria, hvala za vse lepe trenutke :)
Alex125
19. 06. 2019 17.29
+12
Zanima me, če bo g. Virant v primeru, da mu ponovno ponudijo zastonjske karte zanj in širši družinski krog, spet letel z Adrio in nehal pljuvati po njej?
Pa kaj
19. 06. 2019 17.07
+7
skupek stvari je pripeljal do takega stanja...mešanje države, politike, zastonj leti, neatraktivne destinacije, predrage vozovnice, slaba flote, majhno tržišče...in seveda slabi lastniki z izplačili za uspešnost...
TistoPravo
19. 06. 2019 16.13
+5
Preveč neozdravljivih bolezni ima "naš" nacionalni letalski prevoznik. Avstrijci so pri svoji znani banki pri nas za začetek ime menal...Adria mogoče lahko pri tem celo nekaj zasluži, bi se pa znebila kar nekaj slabe karme
Janko Ig
19. 06. 2019 15.29
+4
Saj imajo 30 % flote na servisu .....
športnik66
19. 06. 2019 15.13
+26
Država je Adrio podarila nemškemu skladu, ki praktično nima kapitala. Dva reveža praznih žepov skupaj...vodi le v stečaj. Resnično upam, da te "Nemce" napodijo iz Adrie, preden kak avion dol pade. Tožilstvo naj pa razišče, kdo je dogovoril podaritev Adrie temu revnemu skladu in ga primerno kaznuje.
fotr80
19. 06. 2019 14.36
+14
pogovori niso padli v vodo, pac pa je Adria sama odpovedala pogodbo oz dogovor, ker rusi ocitno niso tok glupi, da bi neki na lepe oci dajal in so verjetno zahteval denar v naprej, Adria ga pa seveda nima.
Malek
19. 06. 2019 15.51
+10
Adria ni odpovedala pogodbe, pac pa Rusi, ker je Adria nesposobna placevat najemnino.
Helix Nebula
19. 06. 2019 13.54
-18
Kupli bi Ameriške Boeing in bi blo vse kul. 1 izmed desetih bi dol pado. Apak 9 bi jih pa letelo... ...
aazz
19. 06. 2019 13.47
+13
super, leteli naj bi z na hitro usposobljenimi piloti. še že veselim.
mastablasta
19. 06. 2019 14.10
+2
z več urami vožnje v simulatorju (da je ceneje). :-)
tim38
19. 06. 2019 13.39
+45
Samo da se leti za Podgorico, Tirano in Prištino. Atraktivne destinacije ni kaj.
Lisec7
19. 06. 2019 14.07
+4
Demirel
19. 06. 2019 13.36
-4
sam da naute skenslal u nedeljo iz podgorice
grilcekr
19. 06. 2019 13.18
+0
Ena in edina rešitev adrije je samo in zgolj T. Pečnik, to si zapomnite.
19. 06. 2019 14.39
+4
Tisti, ki vemo o kom je govora bodo razumeli, tisti, ki pa ne vedo bodo pa ''hejtal''.
grilcekr
19. 06. 2019 15.18
+2
jspatipaon
19. 06. 2019 13.18
+22
V stečaj! Kakšna pomoč neki, naj reši lastnik, mojga dnarja od davkov nedam v to lukno!! Pripeljite konkurenco, ki bo imela veliko boljše linije in bo sigurno ugodnejša, sedaj pa letim iz dunaja, zagreba, pa tudi milana ker prihranim več kot 100€ pri dolgih medcelinskih letih! Nevem, a se ne vprašajo, k olko prometa zgubijo, koliko slovencev leti iz okoliških letališč, vsak, ki zna malo študirati in brskati po spletu sigurno. Pa lep dan vsem.
21dcba
19. 06. 2019 13.35
+15
Slovenci so nepomembni potniki. Kolikšen delež Slovencev pa misliš, da je na Easyjetovih/Wizzairovih/Aeroflotovih/Turkishevih letih? Ne delajte si utvar, nihče vas ne pogreša. Če bi nizkocenovni prevozniki računali samo na slovenske potnike, bi v Ljubljano leteli kvečjemu 2x tedensko.
hisne
19. 06. 2019 15.15
+7
koliko pa bo brezposelnih a zato vam je pa vseeno politi pa sedelajo ka da niso nič krivi ko so kupiti sistemsko tehniko jo niso prodali delavcem ampak............................ to je naša vlada pa nihče še do danes ni odgovarjal
MojsterSplinter
19. 06. 2019 13.10
+8
Skratka Rusi so krivi. In Iranci slabo investirajo v svoje novogradnje.
aazz
19. 06. 2019 13.47
+6
Kliko7
19. 06. 2019 12.36
+10
Sem se javil v Adrijo pa nc odgovora! Pač ne rabjo pilotov a ne!?
21dcba
19. 06. 2019 12.59
+6
puspan
19. 06. 2019 13.24
+14
Slovenec tam rabijo pilote potniških letal, ne dronov.
Blallka
19. 06. 2019 12.23
+5
Kdo gre letalsko družbo predati Kitajcem, če sklepamo po kitajskih izdelkih? Ampak nič hudega, se po letalih so več ali manj tajkuni, politiki....
Heineken 1A
19. 06. 2019 12.15
+39
ZAKAJ TAK VIK IN KRIK OKOLI ADRIJE... 80% SLOVENCEV ITAK LETI Z OKOLIŠKIH LERALIŠČ, BENETKE, GRADZ, DUNAJ, ZAGREB ITD..., OD TISTIH KATERI LETIJO IZ BRNIKA PA JE SE SPET 60% TISTIH KATERI LETIJO Z DRUGIMI LETALSKIMI PREVOZNIKI! ZATO NE VEM KDO SPET PELE TAKO ZGAGO OKROG LETALSKEGA PREVOZNIKA, NAJ GA REŠUJE LASTNIK NE DRŽAVA! ALI NAJ DRUGAČE POVEDANO, NAJ SE UMIRIJO TISTI, KI BI SPET RADI REŠEVALI ADRIJO IN S TEM DEJANJEM SPET NEKAJ POKRADLI!
SenecaLucius
19. 06. 2019 13.40
+6
Haha, velika večina letov je poslovnih in ti letijo z Brnika, če se le izzide. Tudi večina tujih turistov ne prileti na sosednja letališča. V okoliška letališča se v glavnem vozijo le tisti, ki letijo z nizkocenovci.
Heineken 1A
19. 06. 2019 13.42
+5
PA NAJ POLITIKI LETIJO Z NIZKOZENOVCI... IZ BRNIKA NE LETI SAMO ADRIA, KOLEGA ZELO SE MOTIŠ!
SenecaLucius
19. 06. 2019 13.42
+5
...razen če verjameš, da je lani z okoliških letališč letelo več kot 9 milijonov Slovencev, kar predstavlja tvojih 80%....
mastablasta
19. 06. 2019 14.12
poslovni - ti morajo vzeti najnižjo ceno itd.