Slovenija

Krnčeva bi hendikepiranemu občanu prepovedala voliti, svojci ogorčeni

Šmarješke Toplice, 10. 12. 2018 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bernardka Krnc, aktualna županja Šmarjeških Toplic, kjer bo v nedeljo na enem od volišč ponovitev volitev, je s svojim ugovorom, da je "v imenu oseb, ki ne znajo ne brati ne pisati ne govoriti, obkrožil kandidata nekdo drug", požela val ogorčenja. "Moj sin ima volilno pravico, to mu omogoča zakon," je povedal oče – za županjo spornega – volivca, hendikepirane osebe Uroša Bergača. Njegovi svojci razmišljajo, da bi zoper Krnčevo vložil tožbo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj je poslovna sposobnost in kaj je volilna pravica?
    03:26
    Iz SVETA: Kaj je poslovna sposobnost in kaj je volilna pravica?
  • Iz 24UR: Svojci razmišljajo o tožbi
    03:16
    Iz 24UR: Svojci razmišljajo o tožbi
Bernardka Krnc je s svojimi izjavami požela val ogorčenja.
Bernardka Krnc je s svojimi izjavami požela val ogorčenja. FOTO: POP TV

Aktualna županja v Šmarjeških Toplicah Bernardka Krnc je s svojim ugovorom na tamkajšnji volilni komisiji dvignila veliko prahu. Ne strinja se namreč s tem, da imajo pravico do glasovanja tudi hendikepirane osebe. Krnčeva meni, da je "v imenu oseb, ki imajo odvzeto opravilno sposobnost in ki ne znajo ne brati ne pisati ne govoriti, obkrožil kandidata nekdo drug. Menim, da gre za kršenje človekovih pravic, in sicer zlorabo v politične namene".

V oddaji Tarča je celo napovedala, da bo predlagala spremembo zakonodaje glede glasovanja takšnih oseb.

O zdravstvenem stanju volivca poizvedovala pri direktorici Varstveno delovnega centra

Uroš Bergač s sestro
Uroš Bergač s sestro FOTO: osebni arhiv

Oglasili so se svojci hendikepiranega volivca Uroša Bregača, ki so zaradi izjav Krnčeve šokirani in ogorčeni.

Oče in skrbnik Uroša Bergača Tone Bregač je na novinarski konferenci povedal, da je Krnčeva glede zdravstvenega stanja njegovega sina poizvedovala pri direktorici Varstveno delovnega centra Novo mesto Romani Trpin. Ta se zaradi službenih obveznosti novinarske konference ni udeležila, je pa podala pisno sporočilo, da jo je Bernardka Krnc res poklicala po telefonu in spraševala po zdravstvenem stanju enega izmed varovancev. Dodala je, da ji teh podatkov ni posredovala, ker gre za poseganje v pravice posameznika, za namen klica pa je po njenih besedah izvedela šele iz medijev. Zaskrbljujoče je po mnenju Trpinove tudi to, da gre za politično motiviran kontekst tega poizvedovanja.

Bergač: Sin ima volilno pravico, to mu omogoča zakon

To je bila po besedah Bregača samo kaplja čez rob, saj so bili že v pretekli volilni kampanji pogosto deležni etiketiranja in preganjanja drugače mislečih, saj je znano, da njegova družina podpira županskega kandidata Marjana Hribarja. Kot je poudaril Bregač, ima njegov sin volilno pravico in se je do sedaj vedno udeležil volitev, to mu omogoča zakon in s tem se tudi sam počuti kot enakovreden del lokalne skupnosti.

Bregač z odvetniki tudi proučuje vse pravne možnosti za vložitev tožbe proti Krnčevi, od županje pa zahteva javno opravičilo in odstop s funkcije. "Gre za osebno prizadetost naše družine, prav zato želimo Krnčevi nastaviti ogledalo javnosti. Njeno početje je nemoralno in nelegitimno, pravna pot pa bo pokazala, da je najverjetneje tudi nezakonito," je prepričan Bergač.

Krnčeva vztraja: Šlo je za zlorabo hendikepiranega volivca in politični konstrukt

Bernarda Krnc vztraja, da je šlo pri tem glasovanju za "zlorabo hendikepiranega volivca" in politični konstrukt, naperjen zoper njo in njeno kandidaturo. Navedla je še več drugih domnev o napadih nanjo in njeno družino.

Sicer pa je v izjavi za televizijo med drugim dejala, da je volilna komisija glede na pravno prakso v Sloveniji njen ugovor zavrnila, vendar pa meni, "da to ni pravilno" in da bo treba "absolutno na tem področju spremenit zakonodajo".

Na volišču v Beli Cerkvi v Šmarjeških Toplicah bodo v nedeljo ponovili volitve.
Na volišču v Beli Cerkvi v Šmarjeških Toplicah bodo v nedeljo ponovili volitve. FOTO: POP TV

Novinarske konference sta se sicer udeležili tudi predsednica skupščine Socialne zbornice Slovenije Valerija Bužan, ki je dejala, da je žalostna, da se je s tem v Sloveniji odprla razprava na to temo, in predstavnica društva Polžek Annmarie Gorenc Zoranc, ki je prebrala pisno mnenje profesorja mariborske pravne fakultete Jurija Toplaka.

Ta je zapisal, da imajo v Sloveniji volilno pravico vsi polnoletni državljani, in to "ne glede na morebitno telesno, intelektualno, psihosocialno ali kakšno drugo invalidnost". Med drugim je poudaril, da ima invalid pravico, "da glasuje sam ali s pomočjo svojih bližnjih ali drugih oseb, ki jih sam izbere".

Ker se je pred šmarješkim gasilskim domom ob novinarski konferenci zbralo približno 20 občanov, je to prišla preverit policija.

StaV Šmarjeških Toplicah sta sicer županska kandidata Hribar in Krnčeva v drugem krogu volitev zbrala vsak po 1016 glasov. Občinska volilna komisija je v sredo po pritožbi priznala še en glas Hribarju, zaradi nepravilnosti pa je določila ponovne volitve na volišču Bela Cerkev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

narobesvet5
11. 12. 2018 16.14
-2
Tale gospa sploh ni govorila o tem, da hedikepirani ne smejo volit, ampak da se je potrebno vprasati, ali lahko volijo tisti, ki ne morejo govoriti, brati. Ni metala vse v en kos. Zdaj pa delajo celo afero iz tega pa govorijo ze o nekaksnih protestih pa da bi morala odstopiti itd. Sploh pa zakaj nista sla zraven doticnega volilca clana komisije obeh strani, pa mu pomagala obkrozit, kar je volilec zelel? Tudi tukaj bi se bilo potrebno vprasati o nasi zakonodaji, ki dovoljuje, da gre zraven druzinski clan. Sploh pa druzina se je sama izpostavila in ne vem, ce so dobro razmislili, ali je bilo to res v korist njihovemu otroku. Je pa cudno, da take stvari prihajajo vem pred volitvami, prej je bilo pa vse ok. No, vsaj javno ni bilo izpostavljeno. Ocitno nasprotniku res tece voda v grlo in isce vse nacine, kako do zmage.
vinogradnik33
11. 12. 2018 14.13
-5
Pri nas pridobiš volilno pravico z 18 leti , nekatera bolezenska stanja ljudi pa jih povrnejo umsko v
zavednoSLO
11. 12. 2018 14.11
+5
Verjetno je zakonsko določeno kdo lahko in gdo nima pravice volit Toda najbolj je boleče to na katere načine in čez koliko trupel nekateri skušajo obdržati oblast. Že iz moralnega vidika bi se gospa morala posloviti od županskega stolčka Saj je verjetno žena in mati ,če ima kaj srca se naj postavi v vlogo družine ki jo je izpostavila
NotMe
11. 12. 2018 09.33
+16
Dajmo ločit med umsko in telesno hendikepiranostjo. Nihče ne odreka volilne pravice ljudem s cerebralno, z mišično atrofijo, itd. Je pa vprašanje na mestu, ali ljudem, ki jim je bila odvzeta opravilna sposobnost, sposobnost sklepanja poslov, itd zares pripada volilna pravica. Moje mnenje je, da ne. Z vsem dolžnim spoštovanjem do teh oseb, ampak če se niso sposobni sami odločiti, katera oblačila bodo primerna za deževen dan in potrebujejo pri tem pomoč, jim tudi volilne pravice ne gre zaupati. Ne pozabimo, da ne gre le za pravico temveč tudi za odgovornost. Prav bi bilo, da bi o teh pravicah v vsakem posameznem primeru odločala komisija.
NotMe
11. 12. 2018 09.36
+1
Sicer pa protestiram!!! Mojima malčkoma ni omogočeno voljenje. Zato pa lahko volijo ljudje, ki so umsko na stopnji triletnega otroka, torej kako leto, dve za mojima.
pogledd
11. 12. 2018 10.04
+11
Hendikepirani ljudje so zaradi svoje telesne, čustvene ali intelektualne ranljivosti prikrajšani, jih je res potrebno dodatno omejevati, diskriminirati, poniževati?!
abraham33
11. 12. 2018 17.30
+2
Zakonodajo smo dolžni spoštovati, kakršnakoli že je. Ča nam ni prav, smo izvolili parlament in poslanci so tisti, da predlagajo in kaj spremenijo. Dokler pa je tako, so skrbniki tisti, ki uresničujejo volilno in druge pravice. Tudi komisija ni pravi naslov, ker so člani predlagani s strani županov. Sicer pa ali je gospa županja gledala pod prste skrbnika, kaj je obkrožil, če pa ni pa naj bo tiho, lahko tudi, da je obkrožil njo.
Bibijana3
11. 12. 2018 09.22
+24
Treba bo spremenit tudi zakon o lokalnih volitvah, ki ne bo dovoljeval županom več kot dva mandata.
bebo3
11. 12. 2018 08.57
+22
saj ima gospa kar prav. če si nesposoben, pač tudi voliti ne moreš. tukaj je jasno da so njegovi starši volili namesto njega, kar pa se ne bi smelo zgoditi.
carjevic
11. 12. 2018 08.32
+40
vsaj polovico občin je treba ukinit in združit v večje,sedaj ima že vsaka vas svojo občino,potem pa imamo cirkus kot ga imamo !
Kaktus111
11. 12. 2018 08.31
+25
Vprašanje pa je, če bi se gospa toliko metala,če bi bil glas namenjen njej.
snežek
11. 12. 2018 07.44
+56
To je sicer težko moralno vprašanje, vendar menim, da če je nekdo z upravno odločbo opravilno nesposoben, tudi voliti ne bi smel. Povsem jasno je, da o njegovem glasu odloča nekdo drug, kar pa je po mojem popolnoma nesprejemljivo in nedemokratično.
Justiceiscoming81
11. 12. 2018 07.43
-16
Draga ga. Bernardka Krnc, kdor se ne spozna na ustavne človeekove pravice ljudi, nima kaj početi na položaju kot ga trenutno zasedate. Je pa SRAMOTA, da ploh lahko izustite kaj takega. Vsak človek, ne glede na to a je hendikepiran ali kako drugače zaznamovan v življenju ima pravico glasovat, pa tudi če bi zraven napisal da glasuje za Božička. Sramota od sramote, na kozlanje mi greste z takimi mislimi. In glede na to da imate tako usmerjeno mišljenje bi od vas nemudoma zahteval, da zapustite to delovno mesto, ker z takim mišljenjem mislim, da nimate sploh kaj početi na tem delovnem mestu...
User416781
11. 12. 2018 10.34
+4
Pusti zdaj to gospo pri strani in razmisli, če je res logično, da voli nekdo, ki ni sposoben izraziti svoje volje? Uporabi možgane - gre za paradoks in ni prav, da ima posledično skrbnik take osebe dva glasova.
User416781
11. 12. 2018 10.35
+2
Zakaj potem tudi otroki nimajo volilne pravice? Kakšen je razlog?
siFBI
11. 12. 2018 07.43
-10
Mar niso volitve ravno to, da uveljavljamo voljo kandidatov? Kdo obkroži je pa itak nepomembno s strani kandidatov. Na podeželju je navada, da se voli tako kot to veleva gospodar. Sploh pa pri mlajši populaciji volivcev, ker oni itak nimajo volje spremljat te politične zdrahe. Pol pa obkrožijo tisto kar reče ata, da je najbolj pametno. Sedaj ali je ali ni pa itak pokaže čas.
Kaktus111
11. 12. 2018 08.10
+13
Časi so se spremenili in ata voli kar reče sin, ki ima fakulteto.
pepe007
11. 12. 2018 07.37
-11
Gotovo bo ostalo tako kot je, da take osebe ob pomoči skrbnikov obdržijo volilno pravico. Prav pa bi bilo, da ima volilno pravico vsak živ državljan in jo do njegove polnoletnosti lahko izvedejo njegovi skrbniki. Sedanje volilno telo je uravnoteženo po meri preteklosti, ljudi, ki odhajajo, moralo pa bi biti po meri prihodnosti, po mladosti.
Nimasmisla
11. 12. 2018 07.26
+33
če ne veš kdo si ne moreš jasno izraziti svojo voljo in tako en drug razpolaga z dvema glasovoma
pogledd
10. 12. 2018 22.59
+8
"Kdor želi hendikepiranemu človeku prepovedat volit, ni vreden, da je župan občine.
snežek
11. 12. 2018 07.47
+18
Kdor glas in voljo vsiljuje hendikepiranemu človeku in to izkorišča v politične namene, ni vreden da je župan občine.
pogledd
11. 12. 2018 08.22
+12
Zaradi negativnih predsodkov so lahko hendikepirani ljudje potisnjeni v manjvrednostni položaj in razlike med ljudmi se lahko zdijo veliko večje, kot so v resnici.
Gregor Hvastja
10. 12. 2018 22.57
+71
Sorry ampak če nekdo iz zdravstvenih razlogov pač ne ve niti kdo je, mogoče niti ni tako neumno vprašanje, ali je sposoben odločanja.
boy36
10. 12. 2018 21.55
+89
Res je dilema tu,kaj storiti.Če ne more sam dvigovati svojega denarja,če ne more-sme sam dvignit osebno izkaznico....it,itd je res vprašanje zakaj lahko voli.Če ni sposoben odločati ,da v njegovem imenu za to skrbi skrbnik,potem se strinjam ,da sigurno tudi voli ne po svoji presojo ampak po presoji skrbnika.Kar je pa dejansko zloraba sistema ,ker nekdo odda dva svoja glasova.
Bolha Velikanka
10. 12. 2018 22.52
+23
142
11. 12. 2018 07.27
+27
Žal se v razvitih demokracijah prav neumno bolno gleda samo kaj je zakonito, nikoli pa kaj je prav. Ravno v tem primeru se to izkaže, pa nedavno tisto o ravnatelju, ki je zaščitil otroke in je dobil ovadbo, no saj tam se je razpletlo prav.
DirtySanchez
10. 12. 2018 21.47
-8
kaj vse ljudje naredijo in rečejo da ostanejo na položaju,,, sramota da se je lahko ta babnica spustila tako nizko, mara biti pa res gnil karakter in pokvarjena do konca.
User416781
10. 12. 2018 21.51
+70
Mah, mene niti ne zanima kdo je ta babnica in do zdaj sploh nisem vedel da obstaja. Ampak ima prav - voljo izrazi nekdo, ki ni zmožen izraziti volje....? WTF?
boy36
10. 12. 2018 21.59
+54
Točno tako ,nekdo je oddal dva svoja glasova ,kar pa ni uredu.
Bolha Velikanka
10. 12. 2018 22.54
+38
Niti malo. Kdor ni opravilno sposoben, se ve zakaj ni. Oddaja glasu za opravilno nesposobnega pa je nic drugega kot oddaja svojih dveh glasov.
naftas.
10. 12. 2018 21.40
+38
Volilna pravica za vse. Tudi za Jožeta, ki voli političarko samo zaradi njenih dolgih nog. In za Lojzeta, ki da glas kolegu s katerim so ga včasih skupaj na zob dajal. In za Štefko, ki voli nekoga samo zato, ker so ji sodelavke v službi rekle koga naj voli. In za Zvoneta, ki na listič nariše flancate, ker se mu tako pač zdi. In nenazadnje za nekoga hendikepiranega, ker mu je oče povedal koga naj voli. Pa kaj! Na koncu pa so rezultati deljeni 50:50 samo zato, ker smo volivci hendikepirani vsak na svoj način in vsak voli nekaj po občutku, ve pa nihče točno kaj dela.
User416781
10. 12. 2018 21.48
+34
...le zakaj potem diskriminiramo otroke. Volilna pravica od rojstva !!!
naftas.
10. 12. 2018 21.57
+24
Janez_53
10. 12. 2018 22.00
+44
Naftas, s tabo se ne morem strinjati. V tem primeru je oče DVAKRAT UVELJAVLJAL SVOJO VOLJO, torej - dvakrat je glasoval za tistega kandidata, za katerega se je sam odločil! S tem je zlorabil volilno pravico!
User416781
10. 12. 2018 22.01
+5
:) Ne bi, ker bi mi volili namesto njih - tako kot se je to zgodilo v tem primeru...
PIKAPOLONICA1994
10. 12. 2018 21.27
-13
Kdo je ta babura?
Luna Mesec 1
10. 12. 2018 21.27
+6
....kdo za vraga je ta Bernarda, ki si dovoli spraševati o zd. stanju svojega občana????......vsi tisti komentatorji, ki ji daste prav se raje vprašajte kako bi odreagirali, če bi kdo zahteval vpogled v vaše zd. stanje!!!!
User416781
10. 12. 2018 21.40
+59
Luka, ti mogoče res voliš, tako kot ti narekuje Mesec, ampak vsak normalen človek se vpraša, kako lahko izrazi svojo voljo nekdo, ki ni zmožen izraziti svoje volje. Oziroma bolje rečeno, kdo izrazi voljo namesto takega človeka - skrbnik take osebe ima zaradi nesmiselnega zakona možnost oddati dva glasova, kar je skregano z logiko. Če imaš kaj možganov, jih uporabi in dobro razmisli, če je v tej situaciji kaj čudnega...
Ost1234
10. 12. 2018 21.48
+21
Luna - prav noben zdravstveni delavec nikomur ne bo posredoval podatke o diagnosticiranih obolenjih! To ti je menda jasno!! "TA" Bernarda pa je bila županja in kaj lahko so sorodniki v času njenega županovanja občino zaprosili za neko pomoč ali pa jim jo je občina kakor koli sama namenila. Ob takih zaprosilih ali dodelitvah pomoči pa pomoč opravičuje le verodostojno dokazilo! Še enkrat - skrbnik je izkoristil varovanca! Nič drugega! Volitve na volilnem območju Bela cerkev se bodo ponovile. Bomo videli ali bo kdo oddal glasovnico izpolnjeno v imenu te nesrečne opravilno nesposobne osebe ....
Bolha Velikanka
10. 12. 2018 22.58
+21
Res je. Tukaj nelaj v zakonu ne stima. Biti opravilno nesposoben, a imeti volilno pravico. Ne skup. Pika.
enposvoje
11. 12. 2018 07.06
-5
Jaz pa samo želim, da to "frajlico" vidim na drugi strani... ko bi njej manjkal en glas. Še kako bi molila Boga, da ji štejejo tudi glas ne enega, ampak 10 glasov od hendikepiranih. Pismo, sreča je opoteča. Enkrat eden, enkrat drugi. Samo težko je častno sprejeti poraz!!!!