Slovenija

Kropetu zaradi 'specialnih šotorov' pogojna kazen

Ljubljana, 22. 03. 2011 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji poveljnik specialcev Srečko Felix Krope je zaradi zlorabe položaja obsojen na pogojno kazen šest mesecev zapora. Specialci so namreč na zasebni zabavi nekdanjega svetovalca notranjega ministra Lunežnika postavljali službene šotore.

Srečko Felix Krope je napovedal pritožbo na višje sodišče.
Srečko Felix Krope je napovedal pritožbo na višje sodišče. FOTO: Reuters

Nekdanji poveljnik specialne enote policije Srečko Felix Krope je bil obsojen na pogojno kazen šestih mesecev zapora zaradi zlorabe uradnega položaja, ko je posodil policijske šotore za zasebno zabavo nekdanjega svetovalca notranjega ministra Bojana Lunežnika. Ta pa bo zaradi premoženjske koristi moral plačati 1555 evrov.

Kot poroča Dnevnik, Kropetu sicer ne bo treba v zapor, če v preizkusni dobi dveh let ne stori novega kaznivega dejanja, bo pa moral poravnati stroške kazenskega postopka.

Spomnimo ...

Trije uslužbenci Kropetove enote so julija 2007 postavili šotor, last notranjega ministrstva, za zasebno rojstnodnevno zabavo Lunežnika. Službeni šotor so na Lunežnikovem vikendu v okolici Maribora postavljali in podirali v službenem času ter ga pripeljali in odpeljali s službenim avtomobilom. Pripadniki specialne enote policije so šotor postavili in podrli, niso pa izvedli predstavitvene vaje, saj se zabave nihče ni udeležil kot pripadnik specialne enote policije, temveč zasebno.

Lunežnik bo zaradi premoženjske koristi moral plačati 1555 evrov.
Lunežnik bo zaradi premoženjske koristi moral plačati 1555 evrov. FOTO: POP TV

Predsednica sodnega senata, okrožna sodnica Dejana Fekonja, je pojasnila, da uporabo opreme specialne enote lahko odredi le poveljnik te enote. Krope je to po navedbah sodnice storil, čeprav je na sodišču zatrdil, da se ne počuti krivega, saj ni izdal nobenega ukaza. Zaslišani policisti pa so zagotavljali, da vse počnejo strogo po navodilih nadrejenih.

Sodba ni še pravnomočna. Krope, ki je zdaj vodja sektorja za policijska pooblastila in preventivo, je po razglasitvi sodbe že napovedal pritožbo na višje sodišče, so še zapisali v Dnevniku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
22. 03. 2011 13.08
Kdo je že bil takrat notranji ministe, a je bil mogoče Mate?
JanezNovakJohn
22. 03. 2011 11.49
Skrajni čas je da Barbara odide. Ta je slovenski državi naredila toliko škode da se ne bomo pobrali še 50 let.
JanezNovakJohn
22. 03. 2011 11.46
Tožilstvo spet preganja kurje tatove. To je za disciplinsko N.M. Nasledno sceno pa nihče ne rešuje. Banke so spodbujale in sodelovale pri rušenju slovenskih podjetij. Privatizacija ne bi bila sporna, če ne bi tajkuni s pomočjo bank in slamnatih podjetij v Lihenštajnu in Cipru IZČRPAVALI IN UNIČEVALI Slovenska podjetja. Slovenska država bi morala pričeti pregon bank in zahtevati od njih povrnitev škode. Vodilna banka na tem področju je NLB in Hypo. Pa razumi če moreš ?
nelie
22. 03. 2011 11.26
sej ne moreš verjet!!!!!!!!!!!!!!! jah, kam pa pridemo, če bi sodili tajkunom, ki spravijo na tisoče ljudi v bedo.... šotori, šotori...ti so vredni prednostne obravnave!!!! je pa res, da so tile specialci res eni čudaki....a ne vejo, da morajo prit na sodišče s kuverto?????
alterego
22. 03. 2011 11.12
v primerjavi s podvigi naših tajkunov bi se za Lunežnikov "zločin" lahko reklo, da lepo ravno ni, greh pa tudi ne!
Jan Valuk
22. 03. 2011 11.09
Pa dobro no, to spet pretiravanje. Pač ali pa bi šotori viseli v skladišču, so vsaj mal potrenirali postavitev. Mal smo že obsedeni postali s tem, da mora biti vse po pravilih..