Slovenija

Kranj dobiva 'turbo' krožišče: kroga po njem ne boste mogli narediti

Kranj, 28. 08. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
446

Novo kanalizirano krožišče, ki nastaja na Primskovem pri Kranju, bo povečalo njegovo pretočnost, a le, če bodo vsi vozniki upoštevali pravila. Vožnja čez robnike in menjava prometnih pasov nista dovoljeni, razvrstiti se morate pravočasno in uporabljati smernike, prednost pa imajo vozniki, ki so že v krožišču. Kranjčane skrbi, kako se bodo v njem znašli vozniki, ki jim težave dela že običajno krožišče, in starejši. "Treba bo gledati table in ne v telefon!"

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novo kranjsko krožišče
    02:39
    Iz 24UR: Novo kranjsko krožišče
  • Izjava Simona Sušnja
    05:11
    Izjava Simona Sušnja

Na Primskovem v Kranju se zaključuje gradnja novega krožišča, ki predstavlja enega najbolj obremenjenih cestnih odsekov v občini. Investicija v t. i. turbo krožišče – dela bodo stala skoraj 1,15 milijona evrov – je bila potrebna za povečanje njegove pretočnosti.

Predvidoma ta konec tedna bo na omenjenem krožišču veljala popolna zapora prometa. Obvoz bo mogoč po državnih in lokalnih cestah.

V primerjavi s prejšnjim krožiščem se bo zdaj bistveno spremenila prometna ureditev. Klasično krožno križišče so preuredili v krožno križišče s spiralnim potekom, z dvema pasovoma v krožnem križišču in po dvema uvoznima pasovoma na vseh krakih. Podobno krožišče sicer že obstaja na Brniku.

V izjavi za javnost je Simon Sušanj s PU Kranj povedal, da gre za najbolj obremenjen odsek v Kranju, v katerem prihaja do zastojev ob prometnih konicah. Z izgradnjo krožišča pričakujejo, da bo promet bolj pretočen in tudi bolj varen. Ob tem voznike pozivajo, naj bodo zbrani in naj upoštevajo prometno signalizacijo ter talne označbe, ki jih bodo vodile skozi krožišče.

To ni običajno krožišče, kjer bi se lahko vozili v krogu, opozarja policija.
To ni običajno krožišče, kjer bi se lahko vozili v krogu, opozarja policija. FOTO: POP TV

Policisti sicer pričakujejo nekaj težav na začetku. Sušanj je ob tem opozoril, da je v krožišču prepovedana menjava pasov ter tudi zaustavljanje v krožišču. Povedal je, da "nizke betonske pregrade izboljšujejo prometno varnost, saj se na ta način izognemo mestom, kjer navadno prihaja do trkov". 

"Desni pas je namenjen temu, da se lahko vozniki izločijo v center mesta. Če se razvrstijo na levi pas, lahko z vožnjo nadaljujejo v samo krožno križišče. Vozila, ki so v krožišču, imajo prednost pred tistimi, ki se vključujejo. Vožnja na izhodišče ne bo dovoljena," je dejal. Policisti voznikom, ki se bodo napačno razvrstili, svetujejo, naj krožišče zapustijo na prvem izvozu, na varnem mestu obrnejo in se vrnejo na mesto, kjer želijo vožnjo nadaljevati.

Sušanj je izpostavil varnost krožišč in ob tem povedal, da so gorenjski policisti letos zaznali nekaj deset kršitev, povezanih z vožnjo v krožnih križiščih. "Dejstvo je, da krožišča zagotavljajo večjo varnost. V krožnih križiščih se je letos zgodilo devet prometnih nesreč, v navadnih pa okrog 60. Prav tako so posledice nesreč v krožišču manjše, kot bi bile v navadnih križiščih."

Ob zaključku gradnje novega krožišča na Primskovem in začetku pripravljalnih del za preplastitev vozišča na gorenjski avtocesti sta govorila Simon Sušanj iz PU Kranj in Milomir Dejanovič, vodja Darsove izpostave v Podtaboru.
Ob zaključku gradnje novega krožišča na Primskovem in začetku pripravljalnih del za preplastitev vozišča na gorenjski avtocesti sta govorila Simon Sušanj iz PU Kranj in Milomir Dejanovič, vodja Darsove izpostave v Podtaboru. FOTO: 24ur.com

Policija: To ni običajno krožišče, kjer bi se lahko vozili v krogu

Da bi bilo zmede med vozniki čim manj in da bi se izognili vožnji čez robnike ter poškodbam avtomobilskih platišč, so kranjski policisti na svoji Facebook strani objavili videoposnetek z natančno razlago pravil, ki bodo veljala v krožišču:

- prednost ima voznik, ki je že v krožišču,
- uporabljajte smernike,
- razvrstite se pravočasno in pravilno,
- vožnja čez robnike ni dovoljena,
- menjave prometnih pasov znotraj krožišča niso dovoljene,
- ne da se voziti v krogu,
- iz smeri Preddvora ne bo šlo nazaj v Preddvor, enako tudi iz Škofje Loke nazaj ne gre - treba se bo izključiti, nekje obrniti in potem še enkrat zapeljati v krožišče.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Primer 1: voznik, ki se bo pripeljal iz smeri Šenčurja
Če se bo voznik razvrstil na desni prometni pas, bo moral pred vstopom v krožišče počakati vsa vozila, ki že vozijo v njem in jim dati prednost, potem se pa bo lahko izključil iz prometa – ali v smeri proti Preddvoru ali pa bo nadaljeval v smeri proti Kranju. Če se bo razvrstil na levi prometni pas, bo moral prav tako dati prednost voznikom, ki že vozijo v krožišču, in se bo lahko izključil v smeri Kranja, v smeri proti Škofji Loki ali pa se bo odpeljal nazaj proti Šenčurju.

Primer 2: voznik, ki se bo pripeljal iz smeri Škofje Loke
Če se bo voznik razvrstil na desni prometni pas, bo najprej dal prednost vozilom, ki že vozijo po krožišču, nato bo zapeljal na t. i. turbo izvoz in se bo lahko samo še izključil proti Šenčurju. Na levem prometnem pasu se bo ustavil, počakal voznike v krožišču, zapeljal vanj in se potem ali izključil proti Šenčurju, nadaljeval po krožišču in se izključil proti Preddvoru ali pa zavil proti Kranju. Nazaj proti Škofji Loki ta voznik ne bo mogel.

"Zato je zelo pomembno, da se vozniki – še preden zapeljejo v krožišče – razvrstijo na tisti prometni pas, po katerem bodo pripeljali v krožišče, in pazijo, ker menjave prometnih pasov znotraj krožišča niso dovoljene. Ko krožišče zapuščajo, naj svoj premik nakažejo s smerniki, prav tako pa to ni običajno krožišče, kjer bi se lahko vozili v krogu," poudarjajo na PU Kranj.

'Treba bo gledati table in ne v telefon'

Pod njihovo objavo so se zvrstili številni komentarji – večinoma pohvale policiji in njihovemu tiskovnemu predstavniku Bojanu Kosu za podrobno razlago, večina pa je tudi precej zaskrbljena, kako bodo spremembe sprejeli starejši vozniki in tisti, ki jim težave dela že običajno krožišče. Kot je znano, precej voznikov v večpasovnem krožišču odpelje cel krog kar po zunanjem pasu.

"Treba bo gledati table in ne telefon," je zapisala ena od njih. "Imam očeta, ki ima 72 let, mama jih ima 62 in vozi na vsake dva meseca v Kranj. Grem stavit, kot poklicni šofer, da nista edina starca, ki se lahko izgubita v tem krožnem," je zapisal drugi. "60 odstotkov ljudi še v malih običajnih krožiščih ne zna voziti … to bo cel kaos," je napovedal tretji, padla pa je tudi ideja o tem, da bi bilo v krožišču treba postaviti kamere, saj bo "še veselo".

Prometni strokovnjak: Vožnja po kanaliziranem krožišču je lažja in varnejša

A prometni strokovnjak in inštruktor varne vožnje pri AMZS Manuel Pungertnik miri, da se bodo vozniki novega krožišča hitro navadili in da je takšno kanalizirano krožišče veliko boljše in lažje od večpasovnih krožišč, v katerih ni robnikov.

"Prepričan sem, da so vse študije, ki so jih pristojni opravili, pokazale, da se bo s tem krožiščem povečala pretočnost prometa, sicer se ne bi odločili za tako velik projekt. Rondo bo večji, kar pomeni, da bo vožnja vseh tovornih in večjih vozil lažja, poleg tega so kanalizirana krožišča bistveno lažja kot vsako dvopasovno ali tripasovno krožišče, kakršno je na primer v Ljubljani na Tomačevem, kjer prihaja do menjave prometnih pasov," je pojasnil za 24ur.com.

Za vsakega voznika je izjemno pomembno, opozarja Pungertnik, da se pred krožiščem dobro orientira glede na razvrstilne table in označbe na tleh, ki jasno prikazujejo, kam je možno odpeljati s katerega prometnega pasu. "Razlika med kanaliziranimi in klasičnimi krožišči je v tem, da v kanaliziranem ne moremo narediti celega kroga, pač pa nas krožišče samo zapelje do izvoza, ki je bil najavljen pred krožiščem. Priprava na vožnjo v krožišču je torej tukaj bistveno bolj pomembna kot v klasičnem. Če tam zgrešiš, se pač odpelješ še en krog, tukaj pa to ni mogoče. Je pa z vidika varnosti to krožišče zagotovo bolj varno, ker ni menjave prometnih pasov, kar pomeni, da ne pride do t. i. točk možnega trčenja, s čimer zmanjšujemo možnost za prometno nesrečo."

Na vprašanje, kako hitro se bodo vozniki navadili na novost, strokovnjak odgovarja, da bo vsa zadeva stekla zelo hitro. "Prvič bo mogoče malo nenavadno, ko se bomo drugič peljali čez krožišče, bomo pa že dobro vedeli, kam moramo. Sicer pa morda nasvet za tiste, ki takšne vožnje niso vešči – v bližini sta bencinski servis in trgovski center, naj si vzamejo pet minut časa, stopijo iz avtomobila in peš preučijo table. Naj ne hodijo po krožišču, da me ne bo kdo narobe razumel, pač pa naj si zadeve pogledajo s pločnika."

Na začetku po njegovih besedah lahko zagotovo pričakujemo tudi vožnjo čez robnike. "Zna se najti kdo, ki bo v krožišču ugotovil, da je zgrešil in bo zapeljal čez robnik. Pomembno je tudi, da smo pri vključevanju na notranji prometni pas pozorni, da tam že ni kdo, in se tako izognemo trčenju."

Napake, ki jih v krožiščih najpogosteje delamo, so po besedah Manuela Pungertnika predvsem menjave prometnih pasov in dejstvo, da vozniki smernike vklopijo, preden se vključijo v krožišče in ne, ko ga zapustijo.
Napake, ki jih v krožiščih najpogosteje delamo, so po besedah Manuela Pungertnika predvsem menjave prometnih pasov in dejstvo, da vozniki smernike vklopijo, preden se vključijo v krožišče in ne, ko ga zapustijo. FOTO: AMZS

Kako dobri vozniki po krožiščih pa sploh smo Slovenci? "Vsem, ki so izpit delali v časih, ko še ni bilo krožišč, pa čeprav so ta že 30 let na naših cestah, to v začetni fazi zagotovo povzroča stres. Bom pa tukaj malo ciničen. Ne predstavljajo nam toliko težav sama krožišča s tehniko vožnje in pravili, kot nam težave predstavlja objestnost nekaterih voznikov. To zelo hitro potem vržemo v isti koš in rečemo, da ne znamo voziti. Včasih marsikdo marsikoga spravi v neugodno situacijo v krožišču in potem izpade, kot da je on tisti, ki je slabo odpeljal. Kot sem že večkrat poudaril, smo slovenski vozniki zelo kritični do drugih in nekritični do sebe."

Napake, ki jih v krožiščih najpogosteje delamo, so po njegovih besedah predvsem menjave prometnih pasov in dejstvo, da vozniki smernike vklopijo, preden se vključijo v krožišče in ne, ko ga zapustijo. Kaj pa vožnja samo po zunanjem pasu? "Takšna vožnja v krožišču ni zakonsko prepovedana in voznik, ki vožnje v krožišču ni vešč, pač vozi na tak način. Dejstvo pa je, da je na podlagi tega krožišče manj pretočno. V kanaliziranem krožišču se temu pojavu izognemo. Razen, če naredimo prekršek, seveda," še dodaja Pungertnik.

Prepričan je, da bo novo krožišče v Kranju delovalo veliko bolje kot staro, kar se bo pokazalo že v prvem mesecu ali dveh.

Stevanović: Gre za stran vržen denar

Za konkretne številke o dnevni uporabi tega krožišča in tem, koliko bo po predvidevanjih povečana pretočnost prometa, smo zaprosili Direkcijo RS za infrastrukturo, ki je investitor v rekonstrukcijo krožišča. Sporočili so nam, da prometna študija, ki je bila narejena v letu 2017, prikazuje, da je krožno križišče v urni konici prevozilo približno 2.450 vozil, ob upoštevanju, da so pri tem nastajali zastoji v dolžini vsaj enega kilometra. "Po rekonstrukciji bo lahko krožno križišče prevozilo 3.200 vozil v urni konici, kar bo bistveno izboljšalo pretočnost prometa na cestah in v krožnem križišču," so zapisali.

Iz Mestne občine Kranj pa so sporočili, da pozdravljajo zaključek del, ki bo predvidoma konec tega tedna. "Ocenjujemo, da se bo prepustnost krožišča povečala za okoli 30 odstotkov."

Je pa nekdanji županski kandidat Zoran Stevanović na svojem Facebook profilu opozoril na problem širokega krožišča v Lescah, ki se bo po njegovih besedah pojavil tudi v Kranju. "Prometnim in gradbenim strokovnjakom je ta problem jasen, pojavi pa se v ozkih grlih na izhodih iz krožišča. Če so prometnice, ki potekajo iz krožišča, ozke ali če so za krožiščem postavljeni semaforji, bo v konicah prihajalo do enakih zastojev, ne glede na širino krožišča. Zato je samo širjenje krožišča le stran vržena masa denarja, izvaja pa se samo zaradi populizma ministrice za infrastrukturo in vračanja kampanjskega denarja gradbenemu izvajalcu. Smiselna rešitev bi bila v razbremenitvi krožišča, in sicer z ločeno obvoznico proti delavskem mostu in proti Bitnjam (naprej Šk. Loki) ter ločeno obvoznico proti Britofu," je zapisal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (446)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milesahead
11. 09. 2019 10.13
najhujš je, ko v 'turbo' krožišče napokajo prehod za pešce hahaha, baš je turbo. z ornk lukno
medena
29. 08. 2019 08.49
+3
Preddvor - Škofja Loka smer obup, notranji pas čakaš 2 liniji.....
Recenzor
28. 08. 2019 21.33
+7
Po turbo šivilji, turbo diterkotju AVP, sedaj še tudbo križišče v Kranju. Upajmo samo, da bodo pijani politkomisarji iz Kranja uspeli zvoziti ktižišče brez zapletov
Hulk Zalepi
28. 08. 2019 21.19
+4
Gorenci...skrtice ene, zdj ste pa na kroznih zacel sparat
Uporabnik1573131
28. 08. 2019 21.08
+7
Tomačevo je štiripasovno krožišče. Bravo izumitelju. Lepo vse piše. Nobene panike. Le table je treba brati.
bincek84
28. 08. 2019 20.18
+0
99% procentov vseh, ki kritizirate to krožišče ni za na cesto, tako da bolje, da se izognete krožišču skozi Britof, Kokrico, Naklo...kjer so samo semaforji. Moje mnenje je, glede na to kakšne kolone nastanejo ko grem iz šihta bo to delovalo.
mijavci
28. 08. 2019 20.17
-4
Deset metrov pred rondojem postavite tablo z navodili za telebane, vožnja skozi krožišče.
Hellsrael
28. 08. 2019 21.41
+1
janezov uč
28. 08. 2019 20.04
+1
odlično za danasnje voznike ovce.
bodi
28. 08. 2019 19.49
+13
me zanima če so ti projektanti in inženirji kdaj izmerili vozilo koliko je širok od konca ogledala do drugega konca in če so sploh kdaj videli in izmerili priklopno ali pol priklopno vozilo ker te ceste niso dosti širše kot še iz časov konjske vprege.
ni_mi_vse_eno
28. 08. 2019 19.45
+22
To je slovenija, podri dobro delujoče krožišče in naredi zmešnjavo, da bodo ljudje lahko čakali v vrsti.
Švaba
28. 08. 2019 19.33
+6
Ejga...se boste že navadl..an
User1538643
28. 08. 2019 18.55
+8
Kaj jim bodo smerniki, saj enkrat, ko si noter, imaš le eno možnost...
prerojeni_vzviseni_toncek
28. 08. 2019 18.46
+2
turbo krožišče a to pomen da lahko not zapelješ 90km/h ?
gripson
28. 08. 2019 18.34
+6
Na sredini tega novega turbo krožišča boste Kranjčani imeli visok reklamni pano viden z vseh strani s številkami kleparjev, vulkanizerjev, psihiatrov in avtošol. Tole zame ni turbo krožišče, ker ovire zmanjšujejo hitrost, druga stvar pa je semafor pri Mercatorju... To me spominja na fanta, ki je pred leti delal kot mehanik turbin, potem pa si je dal narediti vizitko z napisom turbomehanik.
arctic
28. 08. 2019 18.32
+19
Po branju komentarjev sem prisel do zakljucka, da vas vsaj polovica ni za na cesto..
periot22
28. 08. 2019 20.44
+3
oježeš
28. 08. 2019 18.22
+0
Kar pomeni, če bi poslušali ljudi, bi se še vedno vozili s konji na lojtrniku? Tam kjer je možnost, naj nekdo pelje starejšega na ogled, da si bo zapomnil. Ne vidim pa na cestah kaj dosti razlike med starejšimi in mlajšimi vozniki. Edino kar je, nekateri zapopadejo novost hitreje, nekateri potrebujejo dalj časa, nekateri pa tako kakšne zadeve ne razumejo nikoli.
vrtnar01
28. 08. 2019 18.06
-5
super zadeva, res! Men se zdi še bolj varno, ker se ne da voziti v krogu, se je pač prej treba pravilno razvrstiti
Melita Medved
28. 08. 2019 17.52
+5
Primer 4: voznik, ki bo imel na vozilu tablice KR .... Na sredini rondoju bi morali naredit počivališče in klopce, da bi šli nekateri prebrat navodila o vožnji skozi rondo.
ares1976
28. 08. 2019 18.02
+7
Sploh če bo tvoja boljša polovica dajala napotke..
oježeš
28. 08. 2019 18.23
+7
Dovolj neumen komentar. Ker danes krajevna oznaka na tablici ne pove še manj potrdi, da je nekdo res doma v tistem delu pokrajine ali mestu.
periot22
28. 08. 2019 20.46
+2
travc
28. 08. 2019 17.41
+7
Bo spet ena trapasta zadeva.
ecnarf
28. 08. 2019 17.27
+13
Rešitev je edino nadvoz ali podvoz košta pa toliko kot krožišče ,je pa za vedno urejen promet.
ecnarf
28. 08. 2019 17.29
+18
šenčurski župan je naredil most za kolesarje čez celo avtocesto vi pa niste zmožni enga podvoza naredit pod regionalno cesto
Chrome
28. 08. 2019 17.33
+5
Hahaha kva? Ti bi naredil podvoz oz. nadvoz? Ok iz smeri Šenčurja želim zaviti proti Škofje Loki, zapeljem na nadvoz in počakam gondolo iz krvauca da me dvigne in postavi pred tuš planet?
oježeš
28. 08. 2019 18.27
-2
ecnarf, pa ob registracijo potem kot obvezna oprema, še čoln. Ker ob velikih in močnih nalivih ti ne bo noben podvoz prežvečil veliko količino vode. Nalivi znajo pa prinesti ogromne količine vode v zelo kratkem času.
ecnarf
28. 08. 2019 19.20
+2
oježeš < kako pa funkcionirajo ostali podvozi na svetu
ecnarf
28. 08. 2019 19.29
-1