Slovenija

Kršitve na gradbiščih tako s področja varnosti kot delovne zakonodaje

Ljubljana, 18. 09. 2013 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delovni inšpektorji so pri nadzoru nad gradbišči ugotovili kar 236 kršitev s področja varnosti in zdravja pri delu. V petih primerih so morali prepovedati delo zaradi neposredne nevarnosti za življenje in zdravje delavcev.

Delavec na gradbišču
Delavec na gradbišču FOTO: Thinkstock

Po povečanem številu prijav so inšpektorji za delo pred mesecem dni izvedli poostren nadzor nad opravljanjem del na začasnih in premičnih gradbiščih. Ugotovili so 79 kršitev delovne zakonodaje ter 236 kršitev s področja varnosti in zdravja pri delu, so sporočili z Inšpektorata RS za delo.

V petih primerih prepovedali delo

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti na področju varnosti in zdravja pri delu so inšpektorji v 12 primerih prepovedali nadaljevanje posameznih del do odprave nepravilnosti in v petih primerih prepovedali delo zaradi neposredne nevarnosti za življenje in zdravje delavcev. V zvezi z ugotovljenimi prekrški so izdali en plačilni nalog ter več opozoril.

V okviru usmerjene akcije so inšpektorji ugotovili, da le en naročnik ni prijavil gradbišča inšpekciji za delo 15 dni pred začetkom del. Prav tako je na enem gradbišču dela izvajalo dva ali več izvajalcev, naročnik pa kljub temu ni imenoval koordinatorjev za varnost in zdravje pri delu. Šest od 58 naročnikov pa ni zagotovilo izdelave varnostnega načrta.

Najpogosteje ni bilo evidenc, prav tako ni bilo pogodb

Na področju delovne zakonodaje so inšpektorji najpogosteje ugotovili kršitve v zvezi z evidencami na področju dela in socialne varnosti – predstavljale so skoraj polovico vseh ugotovljenih kršitev. Izstopale so tudi kršitve v zvezi s pogodbo o zaposlitvi za določen čas ter kršitve v zvezi s sestavinami pogodbe o zaposlitvi. Nekaj kršitev se je nanašalo tudi na razporeditev delovnega časa.

Na področju delovnih razmerij so inšpektorji v 26 primerih ukrepali z izdajo ureditvene odločbe. Zaradi narave vodenja postopkov inšpekcijskih nadzorov in morebitnih postopkov o prekršku ugotovitve še niso dokončne, saj postopki v večji meri v času poročanja še trajajo.

Na inšpektoratu dodajajo, da bodo krajše intenzivne akcije nadaljevali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24vohomurckov
18. 09. 2013 15.26
-1
.....bla,bla......ko bi v resnici kaj delali,bi morali mnoga delovišča dol zapreti....pa delodajalce tudi!!
razocarani
18. 09. 2013 12.27
+2
kaj bi komentiral ko pa nic ne pomaga --delavec vedno nasanka ..
razocarani
18. 09. 2013 12.25
+2
ko bi bile krsitve samo na gradbiscih .a je kak inspektor ze pogledal kako se te reglce krsi v gostinstvu .samo do sanka pridejo in konec .. kaj se v resnici dogaja jih pa prekleto nic ne briga ..vazno da imajo lepo placo in zakaj bi se z delodajalci preganjal .skodi zdravju ..ce pa koj spije ali popapca je pa vsaj prisparal za marendico ..tako se svet vrti in delavec vedno odleti
24uric
18. 09. 2013 12.15
+5
največja nevarnost za življenje in zdravje delavcev je slaba plača ali celo nič in izkoričanje ljudi za doseganje nerazumnih rokov v gradbeništvu
Terezinka
18. 09. 2013 12.53
+2
Največja nevarnost je pogoltnost in korupcija. Cena v gradbeništvu je prav zaradi vse korupcije v verigi od nakupa zemlje, ki je večkrat preprodana, do gradbenih dovoljenj in vseh soglasij, do vseh izvajalcev in podizvajalcev, ki so na osnovi raznih koruptivnih dejanj gradili in v gradbeni izdelih prišteli, do raznih delavcev, ki so posredno delali in se posojali. Končni delavec je tako poceni, nezaščiten, z neplačanimi prispevki in celo brez plačila delal drag izdelek na katerem so služili vsi razen delavca
santamaura
18. 09. 2013 12.04
+0
Zdravje pri delu - to je pa nekaj novega - A to pomeni npr. da mora delavec na gradbišču pred uporabo obvezno razkužiti ročaj krampa?
Jeanus1
18. 09. 2013 11.38
-2
Res krasno, dela vsak dan manj, plačil ni ali pa zamujajo po leto ali več, ni plačil prispevkov delavcem, material vsak dan dražji, tile inšpektorji pa naj bi kaznovali vsak dan bolj po pasje, za vsako malenkost. Čudovito! Res vredno vsake pohvale.
Terezinka
18. 09. 2013 12.55
+2
Čas bi bil, da se naredi red. Samo tako s kaznimi od vrha navzdol bo red. Samo, če bo red bo plačan tudi najmanjši podizvajalec in delavec. V nasprotnem primeru kradejo vsi, okradeni pa so najbolj šibki. Vsi skorumpirani prej kasirajo
Terezinka
18. 09. 2013 10.46
+4
Zamislite si kaj bi bilo, če bi to kontrolo inšpektorji SMELI delati leta 2007, 2008, 2009, in sploh v vseh letih velikih tajkunov. Verjetno bi ne bilo tistih neplačanih prispevkov, plač in stečajev. Kje so bili sindikalisti, ki niso takrat zahtevali, da se delavcem na gradbiščih zagotovi pravice?
terviata
18. 09. 2013 10.24
+11
ali so šli po celi Sloveniji,ker kršitve in manipulacija z delavci je 96 procentna,kot korupcija.
Terezinka
18. 09. 2013 10.48
+5
To je predvsem tam kjer so podjetja, ki kot v TEŠ6 ali Luki in tudi drugod pošiljajo delavce na delo, delavci pa tam nimajo nobenih pravic. V tujini bi ob neplačanem enem mesecu vihrala sindikalna zastava na žerjavu, pri nas pa morajo delavci molčati vsaj 3 mesece preden smejo sami kaj ukrepati. KJE SO SINDIKATI; KJE JE SEMOLIČ?
AS12
18. 09. 2013 10.06
+9
JA, SO UGOTOVILI, UKREPAJO PA NE PROTI DELODAJALCU...SRAMOTA
rko
18. 09. 2013 10.00
+8
MNOGOKRAT SE SPRAŠUJEM O TEMU KO OPAZUJEM DELAVCE NA GRADBIŠČIH... VSE LENE IN SODOBNE RITI BI DAL EN TEDEN DELAT NA KAKO BAUŠTELO ALI PA GRADBIŠČE, DA ENKRAT V ŽIVLJENJU IZKUSIJO PRAVO DELO. SOČUSTVUJEM Z DELAVCI IN Z NJIHOVIMI HRBETNICAMI, MEDTEM KO DAJEJO SVOJE ŽIVLJENJE ZA NAŠ "LUKSUZ"
razocarani
18. 09. 2013 12.32
+1
no ne ravno nas pac pa svojega delodajalca ..tisti ki kupuje naprimer stanovanje ki ga ti delavci gradijo --le tega preplacajo parkrat in tudi sami nekje garajo nekemu drugemu delodajalcu pod cudnimi pogoji ..ce bi imeli veliko denarja bi si gradili hise kot tajkuni .a vsem ni ravno z rozcam posejano .. je pa res da se na gradbiscih najvec mucka .saj tam inspektorji ne hodijo --da se revcki ne umazejo pa se briga jih ravno ne prevec ..vazno da sami lepo zasluzijo pa ce delajo ali ne ..
mastablasta
18. 09. 2013 09.27
-7
wow. a delali so?