Slovenija

DZ prižgal zeleno luč nadaljnji obravnavi zakona o minimalni plači

Ljubljana, 29. 11. 2018 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / V.Š.
Komentarji
229

Poslanci so na izredni seji s 50 glasovi za in nobenim proti sklenili, da je predlog novele zakona o minimalni plači primeren za nadaljnjo obravnavo. V razpravi so se sicer kresala mnenja o smiselnosti zviševanja minimalne plače in ne vseh neto plač ter o ustreznosti socialnega dialoga, v katerem je potekala dosedanja obravnava.

V KSS vsak dan poslušamo žalostne zgodbe delavk in delavcev, ko nam razlagajo kako ne morejo preživeti svojih družin. Vedno več jih je na robu obupa.
V KSS vsak dan poslušamo žalostne zgodbe delavk in delavcev, ko nam razlagajo kako ne morejo preživeti svojih družin. Vedno več jih je na robu obupa. FOTO: iStockphoto

Predlog novele zakona o minimalni plači, ki so ga pripravili v Levici, s podpisi pa so ga podprle tudi vse koalicijske poslanske skupine, predvideva, da bi se minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto.

Vlada ne nasprotuje ciljem, ki jih predlog zasleduje, ocenjuje pa, da bi bilo v nadaljnjem zakonodajnem postopku pri iskanju najustreznejših rešitev smiselno v največji možni meri upoštevati socialni dialog in prilagoditi dinamiko uveljavitve posameznih rešitev predloga.

Poleg tega bi iz minimalne plače izključili vse dodatke, z letom 2021 pa uvedli formulo za njen izračun, po kateri bi morala biti vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Po trenutnem izračunu to pomeni 736 evrov.

Vložitev predloga in podpora koalicije je razburila delodajalske organizacije, ki so poudarile, da mora biti določanje minimalne plače predmet posvetovanj in usklajevanj med socialnimi partnerji.

Pomanjkanje socialnega dialoga je bil tudi eden glavnih poslanskih očitkov predlagateljem, kritike pa je bilo slišati tako iz vrst opozicije kot koalicije. Kot so v razpravi poudarili v SMC, predlog predstavlja "poskus obvoda že tako razrahljanega socialnega dialoga".

Pripombe so se vrstile tudi glede izločitve vseh dodatkov, ki se marsikomu zdi prehitra. Še posebej pozorni bi morali biti glede izločitve dodatka na delovno dobo, saj bi lahko to še poslabšalo konkurenčnost starejših iskalcev zaposlitve, je poudarila Mojca Žnidarič iz SMC.

Dinamiko uveljavitve posameznih rešitev bi bilo smiselno prilagoditi tudi po mnenju vlade. "Z vidika predvidljivosti poslovnega okolja je namreč neprimerno, da se spremembe, sprejete decembra 2018, začnejo uporabljati že januarja 2019," so z vlade sporočili po današnji dopisni seji.

Vprašanje formule in datuma izločitve dodatkov iz minimalne plače je sicer še odprto, predloge pa bodo vladne stranke in Levica, ki so predlog za današnje prvo branje v DZ uskladili v sredo, usklajevali v nadaljnjem postopku v DZ.

KSS: Vrednota delo je razvrednotena

Konfederacija slovenskih sindikatov je sicer na predsednika vlade in poslance DZ naslovila odprto pismo, v katerem so zapisali, da v imenu več deset tisoč delavskih družin apelirajo na naslovnike odprtega pisma, da v splošni razpravi v parlamentu o predlogu poštenega plačila za delo, ne pozabijo na dejstva, ki kvarijo slovensko družbo in zavirajo gospodarski razvoj z veljavno definicijo minimalne plače in da ne umaknejo podpore obravnavnemu predlogu zakona. 

Kot opozarjajo: "Posledice t.i. definicije minimalne plače so grozljive, vrednota delo je razvrednotena, Slovenija pa se spreminja v oazo kapitala, kjer je strošek dela nizek, delavci v Sloveniji pa opravljajo vedno več dela z nizko dodano vrednostjo."

Očitanje predlagatelju zakona in sindikatom populizem pa je višek, tako kot izjava o bogatih revežih, poudarjajo na KSS.
Očitanje predlagatelju zakona in sindikatom populizem pa je višek, tako kot izjava o bogatih revežih, poudarjajo na KSS. FOTO: Thinkstock

Dodali so, da delodajalske organizacije očitajo vladi in politiki soliranje brez socialnega dialoga, medtem ko v Sloveniji nimamo veljavne splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo že 13 let, ker so jo ti isti delodajalci enostransko odpovedali, po tej odpovedi pa so enako enostransko odpovedali tudi mnoge kolektivne pogodbe dejavnosti, mnoga podjetja svoje podjetniške kolektivne pogodbe tudi nimajo. Zaradi samovolje delodajalcev in pomanjkljive zakonodaje je več  100.000 delavcev brez kolektivne pogodbe, dejansko brez katerega koli akta, ki bi jim določal osnovno plačo.

Predstavnike delodajalskih organizacij očitno ne zanima, kako preživeti z nekaj več kot 600 evri na mesec

"Takšna, pomanjkljiva ureditev dopušča razlago zakonodaje in kolektivnih pogodb s t.i. definicijo minimalne plače, ki ni uzakonjena nikjer, je pa objavljena na spletni strani delovnega ministrstva, uporablja pa se v javnem in zasebnem sektorju. Zaradi t.i.  definicije minimalne plače prejema večina delavcev vse do V. tarifnega razreda enako plačo, ne glede na to, da opravljajo različno zahtevna dela. Tudi delo v manj ugodnem delovnem času in v težjih pogojih dela ter različna izkušenost zaradi delovne dobe se pri plači ne pozna, vsi do V. tarifnega razreda dobijo enako plačo, ponekod celo do VI. tarifnega razreda. Skratka, vrednota delo je razvrednotena do konca, zato so predlagane spremembe izvzema dodatkov in plačila za uspešnost iz minimalne plače nujne in do teh sprememb mora priti čim prej enostransko, kot je predlagano."

Opozarjajo tudi, da  argumenti delodajalskih organizacij niso prepričljivi, saj se ne opredelijo do druge strani – delavk in delavcev. Očitanje predlagatelju zakona in sindikatom populizem pa je višek, tako kot izjava o bogatih revežih, poudarjajo. Predstavniki delodajalskih organizacij si ne znajo predstavljati in jih očitno niti ne zanima, kako preživeti z nekaj več kot 600 evri na mesec: "V KSS vsak dan poslušamo žalostne zgodbe delavk in delavcev, ko nam razlagajo kako ne morejo preživeti svojih družin. Vedno več jih je na robu obupa. S pomočjo KSS so delavke in delavci v kar nekaj podjetjih dvignili svoje osnovne plače na raven zakonsko minimalne, a na žalost so za to bile potrebne stavke, za katere se odloča vedno več delavk in delavcev, saj za tako mizerne plače ne morejo in nočejo več delati."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
30. 11. 2018 15.21
+1
Jožef Horvat pravi, da to ni konkurenčna ekonomska politika. Seveda ne, ker najlepše bi bilo, če bi ljudje hodili v službo delat več kot 8 ur in nebi bili nič plačani. To je ta desničarska mentaliteta, bolana do amena.
butalistan
30. 11. 2018 22.22
Torej levicar odpri podjtje in izkoriscaj. Butalec
bojst
30. 11. 2018 12.50
+4
Mislim, da bi bilo dobro komplet plače dvigniti. Ne samo minimalnih. Da ne omenjam penzij, ki se vztrajno ignorirajo. Za koliko so revežem (drugače ne znam rečt penzionerjem, ki komaj porivajo skozi mesec) v vseh teh letih že "ukradli" odstotkov plače, katero bi sicer "po starem" še vedno morali dobivati? Odstotke na 18-letno (prej manj, zdaj bi najraje videli, da bi bila to kar celotna delovna doba, da bodo ja več pokradli folku) povprečje so vztrajno zniževali. Pravično bi bilo, da se jim ti % vrnejo in ne da se jim vsake toliko let milostno doda po kakšen %, potem se pa po prsih trkajo, češ, poglejte, koliko smo jim zvišali penzije. Kaj pa vse tisto "ukradeno" ljudem, ki so 40 let pošteno garali, zdaj pa večina za v dom nima. SRAMOTA za tako državo. Vsak bi moral vsaj takšno penzijo imeti, da bi potem lahko šel v dom z neko osnovno ponudbo. Zdaj pa nastajajo te ogromne razlike v višinah penzij. Kdor je šel pred dobrimi 20 leti v penzijo ima le to večjo, kot dan današnji marsikateri delavec plačo. In samo vprašajmo se, kako bomo mi živeli, če bomo še vedno imeli tako mizerne plače, da bo potem penzija tako mala, da se preživeti ne bomo morali. Pa ko ravno vidim zgoraj naslov prispevka Šmucove (priznam, ne poznam, sem pač neizobražen v tej smeri) MINIMALNA PLAČA 700€ USTVARJA BOGATE REVEŽE....en predlog za to spoštovano gospo: naj pusti njeno plačo enemu revežu za nekaj časa pa potem poizkuša recimo 1 leto živeti z minimalno plačo (in seveda ne bi smela z nobenega drugega računa dol pobirat, ko bi ji zmanjkalo med mesecem....še sploh, ker so tisti, ki imajo dovolj velike plače tudi navajeni na visoki nogi živeti) pa bomo potem videli, kako visoko minimalno plačo bo zagovarjala. Če se ji bo še vedno potem zdela previsoka in bo še vedno mislila, da bo s 700€ bogata ji predlagam, naj kar ostane pri tej plači, saj je ja dovolj, saj je bogata?
bojst
30. 11. 2018 12.57
+5
aha, sem pokukal v prispevek...prva dama GZS....se razume, ona ima dovolj, le zakaj bi raja imela malo več, saj ne rabijo.....važno, da ima ona za razkošno življenje....SRAMOTA. Sramota, da kaj takšnega zine. Ko povečanje sploh veliko ni. Raje naj davke znižajo pa funkcionarji sebi plače. In to krepko, ne samo 30% Kaj so pa oni več kot ubogi "delavčki", ki morajo pa res fizično garat in nasrkajo. Za sedenje po sestankih jim jaz ne bi dal večje plače kot ene povprečne delavske. Bi se vsaj prizadevali potem, da se plače vsem povečajo. Pa davke ukinjali, koder se to da. Samo poglejte, koliko davka recimo dodamo pri bencinu. Da te kap. In medtem, ko trenutno cene nafte padajo, cene goriv niti približno procentualno ne toliko, ker gospodje ko je prilika, seveda še malo navijejo procent davka. Seveda, s plačo nekaj 1000€ bo tak gospodin še vedno lahko brezskrbno avto vozil. Še sploh pa, ker ima itaq večinoma za privat potrebe službeni avto in torej brezplačen prevoz v večini primerov.
Transformerji
30. 11. 2018 11.48
+3
Tega sicer niso napisali, vem pa, da bodo nadaljevali tudi z zakonom o zniževanju plač vseh v parlamentu! Škoda, ker ni 1. april.....
korintos23
30. 11. 2018 11.26
+1
Svečkarji so proti dvigu zajamčene plače in socialne pomoči, zakaj?
Transformerji
30. 11. 2018 12.22
+1
Kdo pa so svečkarji?? Vem pa nekaj, kar očitno ti ne veš - ni denarja in ga tudi ne bo! Ga preveč požrejo tisti na vrhu, pa tisti lenuhi s preveč otroci. Sociala in bogastvo sta prioriteta. Če ne moreš višje, pa pojdi nižje, tam bo šlo, dokler bo šlo.... znajti se je treba!
SDS_je_poden
30. 11. 2018 10.34
+2
Plače pri nas so res nadpovprečno obremenjene, ampak žal smo majhna država, v smislu delovno aktivnega prebivalstva in denar za državne sisteme je nekje treba dobit. Mene bolj skrbi nadzor nad porabo tega denarja.... tu vidim večji problem. Da se pa minimalna plača dvige je pa edino prav.
SDS_je_poden
30. 11. 2018 10.37
+0
Objavil SURS: "Gospodarska rast v 3. četrtletju 2018 4,8- odstotna. " In to pod levo vlado?! Kako to prenaša Jajo? Ga boli?
korintos23
30. 11. 2018 11.25
-1
Nismo ravno najbolj obdavčeni, na devetem mestu po oecd. Tako vsaj piše.
Novi uporabnik
30. 11. 2018 09.02
-3
Populizem pomeni zavzemanje za težave nižjega delovnega razreda. Torej je višanje minimalca precej populistično, kar pa je dobra stvar. Če želi nek politik pridobiti politične točke z pomaganjem najrevnejšim je to čisto kul. Seveda pa to ni v interesu buržoazije, ki kriči "populizem".
DUCATY
30. 11. 2018 09.01
+3
Letošnjega regresa še nismo dobili v celoti, si je šef omislil novo investicijo, da bo prihranil na gorivu, kupil novo Teslo .
rosa65x
29. 11. 2018 22.32
+21
Upam, da ne bo kdo od vas kdaj na minimalcu in imel nesreco, pa bil dlje casa na bolniski. Me prav zanima, kako bi potem protestirali, ko bi dobili tako malo, da res tezko gres cez vse mesecne izdatke.
Uporabnik458403
29. 11. 2018 22.40
+4
Imam veliki
29. 11. 2018 21.53
+20
kako jokcate nekateri ocitno so tu sami nadebudni podjetniki ki bi za cimmanjdnarja cimvec imeli.. še več vam je treba vzet. tisti ki pa ne more cloveka dostojno placat pa naj gre v stecaj
rosa65x
29. 11. 2018 22.33
+12
Podjetja imajo se prevelike dobicke, z minimalcem pa najboljse pridejo cez
Uporabnik458403
29. 11. 2018 22.55
-2
Jaz si podjetja brez dobicka ne predstavljam, ker bi to pomenilo, da se ni vse poplacalo, kaj se upanje na kaksno investicijo..... Pa fajn bi bilo, da bi razumeli, kaj pomeni dobicek podjetja. To ni denar lastnika. Lastnik je enako zaposlen v svojem podjetju, kot vi
krnekilojz
30. 11. 2018 08.07
-1
METKA102
30. 11. 2018 08.34
+3
Svetice, tole pa ne bo ravno držalo. Tukajle pa malce mimo mahaš.
Uporabnik458403
30. 11. 2018 08.56
-1
FlatyEric
29. 11. 2018 21.52
-2
Zakaj pa ne bi minimalno plačo dvignili tako, da bi zmanjšali prispevke, ki jih morajo delodajalci plačati? Enostavno je drugemu nalagati obveznosti, medtem ko sam nisi za nič prikrajšan. Jao Mesec in kompanija!!!
Luther
30. 11. 2018 08.08
+6
Zato, ker potem ne bi imeli denarja za zdravstvo, šolstvo , sodstvo, policijo, vojsko itd. Tudi za penzije ne bi imeli denarja. Ker pa se je dobiček podjetij povečal za nekaj tisoč procentov (od leta 2010) je prav, da bi se plače povečale za več kot sedanjih 10%. Mesec in kompanija so predlagali to, kar vsi vedo (razen desnice) in zato so dobili velikansko podporo v parlamentu.
bojst
30. 11. 2018 12.28
+3
Država si ABSOLUTNO preveč jemlje zase. Preveč razkošno živijo, tile funkcionarji. Pa preveč se krade. Recimo poglejmo občine. New York ima skoraj 9 MIO prebivalcev. In koliko županov? Mi bi pa za 500 prebivalcev neke občine najraje imeli svojega župana. Halo! Za vse to je potreben denar. In kdo ga da? MI, z davki. Če bi se racionalneje vedli, bi tudi drugače živeli.
DAEMONIUM
29. 11. 2018 21.51
+4
Na ta nacin kot si zamisljajo slovenski globalisticni direktorji povisanje plac in s tem vecji standard drzavljanov, potem je bolje da se vsi odselimo v Avstrijo, ker avstrijskega standarda na ta nacin ne bomo dosegli se 40 let. Torej se ena generacija drzavljanov, ki bo stopila na trg dela bo zacela delati in koncala z delom z odhodom v upokojitev z bednimi placami in pokojninami!
cool29
29. 11. 2018 21.45
+17
50 za in noben proti, kjer je pa preostalih 40 ... Na zadnjih volitvah smo jih izvolili v DZ 90.
Luther
30. 11. 2018 08.11
+10
Ostalih 40 je stisnilo rep med noge. Ker so dobro vedeli, da je ta zakon dober in ga niso predlagali oni (SDS, NSi) so raje zbežali. Po domače, zaradi foušije, so raje bili tiho. I
Uporabnik458403
30. 11. 2018 09.04
-2
Luther.........na taksen nacin ni najboljse dvigovati minimalne place...... Cisto enostavno bodo nekateri sedaj prekoracili druge kvote oziroma razrede, kot so recimo vrtec, dohodnina, stipendije........ in bodo tam vec placevali, tudi vsi poloznicarji takoj pri povisanju place iscejo svojo priloznost za dvig poloznic........ Za leto dni bodo velik na slabsem.....
srecnii
29. 11. 2018 21.29
+11
haha 640 evrov neto, še jih bodo iskal
BobbyP
29. 11. 2018 21.19
+33
Iskreno začudenje in čestitke tistim čarovnikom, ki znajo preživeti s slovensko minimalno plačo. Kapo dol, brez nobenega cinizma. 😐
iga_biba
29. 11. 2018 21.16
+38
če firma ni sposobna s prodanimi izdelki ali storitvami zaslužiti toliko, da bi delavcu plačala 700€ minimalne plače, je bolje da jo kar zaprejo. v stečaj! lastnik pa naj gre kar v tujino iskati boljše priložnosti, kot pa v Sloveniji delati še več revežev.
Uporabnik458403
29. 11. 2018 21.45
-21
Zelo naivno razmislanje. S takim razmisljanjem bos tezko zasluzila vec kot minimalno placo.....
FlatyEric
29. 11. 2018 21.53
+1
Ko dvigneš plačo, se tudi prispevki povečajo. Torej ne gre za 50 EUR več, ampak bolj za okrog 75EUR več.
Imam veliki
29. 11. 2018 21.54
+4
Uporabnik458403
29. 11. 2018 21.57
-3
Vorldiscrazy......... Ko bos krivil drzavo in ne gospodarstvenikov bos zelo napredoval in lazje prezivel mesec
frnandl
29. 11. 2018 22.50
+0
Iga biba,ti pojma nimaš. Plače so v Sloveniji preveč obdavčene. To je vsa panta.
toxicox
29. 11. 2018 21.05
-15
pa se ljudje zavedajo , da bodo zaradi tega dviga dobili toliko manj dohodnine nazaj oziroma toliko več doplačali in bodo na letni ravni na slabšem.
Uporabnik458403
29. 11. 2018 21.53
-3
Ljudje so naivni in vidijo samo visjo placo. Ne bos jim doovedal nic. Se kako imas pravb pa vidis, da si dobil 9 minusov in niti enega plusa, zato ti bom ga jaz dal...... Pahor je tudi za 100 eur dvignil na taksen nacin placo in kje se jim to pozna. Nikjer se na slabsem so, pa tega ne skapirajo.....
kranški sin, ki pije vin
29. 11. 2018 19.55
+31
eh sam lapate vi gor in vi dol.Če bi skup stopil pa enkrat razteral to g.....n bi še kdaj kaj rešil.Dokler smo pa tak pajaci da drug v drugega pljujemo bojo pa nekateri še vedno s pridom izkoriščali
Imam veliki
29. 11. 2018 21.55
+2
sej pljujejo eni..k majp firme pa ne bi placeval..oni bi cimmanj minimalnega pa se kej na roko.. pa hitr novo jahto pa đipa kupit
prinašalec2
29. 11. 2018 19.41
+24
Mislim....ljudje morajo preživet, zato menda določanje neke minimalne plače, vlada pa ugotovi, da je potrebno o tem malo razmisliti. Halo , kaka je to skrb za ljudi? Kaj niso zato tam, da razmišljajo še preden pride do krize pri ljudeh? Kaj dela Počivalšek, še mu v minulih štirih letih nič ni kapnilo?
Skunk Works
29. 11. 2018 18.45
+1
Enkrat se boste morali odločiti: Ali vse nazaj državno in socializem nazaj, pa nihče ne bo nikogar iskoriščal in sovražnih delodajalcev ne bo več,...ali pa da boste dopustili ekonomsko svobodo in kapitalizem, ter pripadajočo vitko državo in nizke davke, kot v pravih kapitalističnih državah, pa bodo sčasoma tudi plače podobne kot tam,...Ampak ne vi bi kar nekaj na pol, ne mlačno ne mrzlo, nekak državni socializem, z ogromno odvečnimi službami v JS, ki bi ga podpiral in plačeval nekakšen kontroliran kapitalizem in v visoke davke vpreženi podjetniki....Ampak ne bo šlo, s polovičarstvom boste imeli samo polovične rezultate,....tudi s sovraštvom do delodajalcev ne boste nič izboljšali situacijo, še več, kateri se bo lahko, se bo iz sovražnega okolja umaknil....Torej eno ali drugo, treba se bo odločiti, ali pa se bomo takole vrteli naprej, brez vsakega napredka......Lep dan...
iga_biba
29. 11. 2018 21.19
+19
kako boš pa rekel drugače delodajalcu kot sovražen, če ti za 200 ur DELA izplača 628€, sam pa si kupi nov debeli avto, kot je rekel en poslanec?
Thor78
29. 11. 2018 17.26
+53
Mislim, da ni toliko problem minimalna plača, kot pa je požrešen državni aparat. Samo en banalen primer, račun za elektriko:-porabljena energija 22% računa, -omrežnina 37% računa, dajatve 41% računa. Ljudje se sploh ne zavedajo koliko jih obira država in koliko davka od svojega prigaranega denarja plačajo.
bojer
29. 11. 2018 18.32
+9
Stavke še ni konec, lahko se zgodi, da bo državnii aparat hotel še več in več. Vse dotlej, ko ne bo nikjer več nič.