Slovenija

Kučan končal obisk v Kazahstanu

Almaty, 24. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik Milan Kučan je sklenil dvodnevni uradni obisk v Kazahstanu. Pred vrnitvijo v domovino si je v bližini Almatyja ogledal največje hitrostno drsališče na svetu Medea, poleg tega pa še visokogorsko smučarsko središče Chimbulak.

Predsednika Kučana je spremljala gospodarska delegacija
Predsednika Kučana je spremljala gospodarska delegacija FOTO: Reuters

Predsednik Kučan se je v ponedeljek v kazahstanski prestolnici Astana sestal z gostiteljem, kazahstanskim kolegom Nursultanom Nazarbajevom, s katerim sta največ pozornosti namenila gospodarskemu sodelovanju med državama. Udeležil se je tudi poslovne konference o možnostih investiranja v Kazahstanu, gospodarska ministra obeh držav, Tea Petrin in Mažit Jesenbajev, pa sta podpisala sporazum o trgovinskem in gospodarskem sodelovanju.

Za Kazahstan je Slovenija po besedah predsednika Nazarbajeva zanimiva tudi kot pot za transport nafte v Sredozemlje. Kazahstan bo namreč povečal obseg črpanja nafte in za njegove družbe bi lahko bil zanimiv naftovod od romunske Konstance do Trsta.

Kučan se je v kazahstanski prestolnici v ponedeljek srečal tudi s predsednikom zgornjega doma kazahstanskega parlamenta Oralbajem Abdikarimovom ter s profesorji, predavatelji in študenti Evroazijske nacionalne univerze v Astani, kjer je imel govor. Predsednika so na obisku spremljali soproga Štefka, ministrica za gospodarstvo Petrinova, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Jožko Čuk in predstavniki 19 slovenskih podjetij.

SORODNI ČLANKI