Slovenija

Kučan na generalni skupščini ZN

New York, 12. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Predsednik republike Milan Kučan se je udeležil splošne razprave na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov.

Kučan se je z Annanom pogovarjal o vlogi ZN pri zagotavljanju miru in varnosti v aktualnih mednarodnih političnih razmerah
Kučan se je z Annanom pogovarjal o vlogi ZN pri zagotavljanju miru in varnosti v aktualnih mednarodnih političnih razmerah FOTO: POP TV

Kučan se je srečal še z albanskim predsednikom Alfredom Moisiujem in zunanjim ministrom Jordanije Marvanom Moašerjem ter s predstavniki slovensko-ameriške poslovne skupnosti. Z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom se bosta udeležila tudi sprejema, ki ga prireja ameriški predsednik Bush.

Pogovori z Annanom in Solano

Slovenski predsednik se je včeraj ločeno sestal z generalnim sekretarjem ZN Kofijem Annanom in predstavnikom Evropske unije za zunanjo politiko Javierjem Solano. Kučan in Annan sta se pogovarjala o vlogi ZN pri zagotavljanju miru in varnosti v aktualnih mednarodnih političnih razmerah. Slovenski predsednik je pozitivno ocenil premike ZN na področju prevzemanja globalne odgovornosti, humanitarne intervencije in Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) oziroma vse, kar predstavlja korak v smeri novega poglavja mednarodnega prava. Kučan je ocenil, da je treba položaj in vlogo ZN krepiti in vzpodbujati dialog znotraj te organizacije.

Kučan je Annana seznanil tudi s cilji in nameni globalnega etičnega kolegija, ki se vzpostavlja v okviru Blejske mreže. Generalnega sekretarja ZN je povabil na naslednji sestanek kolegija mreže, ki bo v začetku oktobra na Bledu, znova pa ga je povabil tudi na uradni obisk v Slovenijo. Annan je povedal, da so ga z Blejsko mrežo seznanili že francoski člani kolegija, ob tem pa dejal, da če sam ne bo mogel priti, bo poslal nekoga, ki bo predstavljal ZN. Naslednji obisk Evrope Annan načrtuje sicer šele novembra. Annan se je opravičil, ker doslej še ni mogel izkoristiti povabila za obisk Slovenije, enako pa je storil tudi Solana, ki je menda celo načrtoval obisk letos poleti, skupaj s svojo družino.

Predsednika Kučana je na srečanju z Annanom spremljal tudi slovenski maratonski plavalec, ki je v ponedeljek sklenil projekt Iz oči v oči, v katerem je od izvira do izliva preplaval 3797 kilometrov dolg Mississippi, najdaljšo reko v severni Ameriki. Annan se je Strelovega uspeha razveselil in mu zanj iskreno čestital.

Predsedniku Kučanu se je v sredo zvečer pridružil tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, ki se je udeležil skupne večerje slovenskih diplomatov in politikov v znameniti restavraciji "Tavern on the Green".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni