Slovenija

Kučan na Poljskem

Varšava, 27. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski in poljski predsednik, Milan Kučan in Aleksander Kwašniewski, sta na srečanju v Varšavi poudarila, da so odnosi med državama zelo dobri, in sicer tako na političnem kot na gospodarskem področju, kar dokazujejo tudi zadnje naložbe slovenskih podjetij na Poljskem.

Predsednika sta pogovore posvetila novembrskemu vrhu zveze Nato v Pragi in vključevanju obeh držav v EU. Kučan se je ob tej priložnosti zahvalil poljskemu kolegu za podporo pri vključevanju Slovenije v Nato, pri čemer je izrazil prepričanje, da bo Slovenija v Pragi prejela povabilo za vstop v zavezništvo.

Kwašniewski je podprl slovenski vstop v Nato in Ljubljani ponudil konkretne oblike pomoči, npr. pri posodabljanju vojske ter usposabljanju in šolanju vojakov. Kučan pa je izrazil prepričanje, da bo morebiten referendum o slovenskem vstopu v Nato uspešen. Res je, da več Slovencev podpira vstop Slovenije v EU kot v Nato, vendar če bo prišlo do referenduma o vstopu v Nato, bo ta uspel, je bil prepričan Kučan.

Srečanje Kwašniewskega in Kučana
Srečanje Kwašniewskega in Kučana FOTO: Reuters

Glede vstopanja Slovenije v EU je slovenski predsednik poudaril, da se Ljubljana zanaša na zagotovila EU, po katerih nobena nova članica povezave ne bo postala neto plačnica v evropski proračun takoj po vstopu v Unijo. Ob tem je menil, da je položaj Slovenije moralno ugoden, saj jo je nedavno predstavljeni delovni dokument Evropske komisije o finančnih izračunih za širitev EU uvrstil med razvite države, materialno pa ne, saj naj bi postala neto plačnica po vstopu v povezavo. Lahko bi rekli, da je Slovenija žrtev lastnega uspeha, je poudaril.

Kučan je tudi podprl pobudo Kwašniewskega o povezovanju in sodelovanju Višegrajske in Vilniuške skupine, predvsem v luči dejstva, da bo po širitvi evroatlantskih povezav nekaj držav, predvsem v JV Evropi, ostalo izven teh procesov. To bi dolgoročno pomenilo ustvarjanje novih meja, kar se je v preteklosti pokazalo za slabo. "Evropa tega ne sme dopustiti," je menil Kučan. Kwašniewski pa je izrazil zadovoljstvo, da Slovenija glede na svoj geografski položaj v regiji in gospodarsko razvitost prispeva k stabilnosti v regiji.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA