Slovenija

Kučan o discipliniranju

Ljubljana, 07. 10. 2006 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada skuša disciplinirati funkcijo predsednika države, je povedal nekdanji predsednik Milan Kučan.

Kučan je bil v intervjuju do vlade precej kritičen
Kučan je bil v intervjuju do vlade precej kritičen FOTO: POP TV

Nekdanji predsednik države Milan Kučan je v intervjuju za Dnevnik spregovoril o zadnjem sporu med svojim naslednikom Janezom Drnovškom in premierjem Janezom Janšo, ki sta ga oba Janeza nazadnje vendarle uspela razrešiti. “Dobro je, da je presežen in da sta oba predsednika ugotovila, da nesodelovanje povzroča škodo njima in državi in da je ponižujoče tudi za državljane,” o sporu dveh predsednikov meni Kučan.

Potem, ko je Drnovšek odpovedal pot v Španijo, ker mu vlada ni odobrila dodatnih sredstev, so se pojavili tudi dvomi v smotrnost predsednikovih poti. “Nespodobno je, da je vlada polemiko s predsednikom države z vsebinskih vprašanj preusmerila na vprašanje denarja. To ne krepi avtoritete državnih institucij,” je v pogovoru za sobotni Dnevnik dejal Milan Kučan. "Če bi prišlo do vsebinske razprave, o denarju niti ne bi bilo treba razpravljati.”

Vlada poskuša disciplinirati predsednika države

Predsednik države nosi svojo funkcijo vsako minuto predsedniškega mandata, z vsako besedo in dejanjem. Ni mogoče ločevati časa, ko si predsednik republike, od časa, ko si zasebnik. Milan Kučan

Nekdanji predsednik se strinja z oceno svojega naslednika, da skuša vlada disciplinirati tudi funkcijo predsednika države. In o tem stališču predsednika republike bi morali, če želimo biti demokratična država, po njegovem mnenju zelo resno razpravljati.

Nisem pristaš teorije o molčečem predsedniku, ki nič ne vidi, nič ne sliši, nič ne govori. Predsednik republike je tu zato, da ljudem pove, kaj misli o vprašanjih, pomembnih za življenje ljudi. Milan Kučan

Razloge za takšen Drnovškov zaključek vidi v oceni, da si je vladajoča koalicija že podredila gospodarstvo in medije. “Podredila pa si je še marsikaj drugega, a to že sega na področje sistemsko-političnih vprašanj o samostojnosti in koordinaciji podsistemov, o načelu delitve oblasti in o tem, ali prihaja do koncentracije moči v izvršilni oblasti, točneje v rokah predsednika vlade, v škodo drugih vej oblasti,” zaključuje Kučan, ki je prepričan, da si želi vladajoča opcija tudi podrediti nadzorne mehanizme.

“Težnja po koncentraciji moči je politiki vrojena, razlika med prej in sedaj pa je v tem, da so prej delovali nadzorni mehanizmi - kamor sodijo opozicija, institucije, kot so protikorupcijska komisija, računsko sodišče, tudi varuh človekovih pravic, pa vse do sodne veje oblasti in medijev. Ti mehanizmi se ukinjajo ali pa si jih želi vladajoča politična opcija podrediti s kadrovskimi posegi,” dodaja.

Kučan mnenja o pozitivnih lastnostih Janše ni spremenil, a ga skrbi, kam jih usmerja
Kučan mnenja o pozitivnih lastnostih Janše ni spremenil, a ga skrbi, kam jih usmerja FOTO: Dare Čekeliš

Na vprašanje, ali še drži njegova ocena v intervjuju takoj po volitvah, češ da bo lahko Janez Janša dober premier, saj da je nenavadno poslušati novo mehkobo v njegovih nastopih, pa je odgovoril, da je bila ta zaznavna v treh mesecih volilne kampanje, kmalu po volitvah pa je izginila. Svojega mnenja o tem, da je Janša dober analitik in taktik, ne spreminja, pristavlja pa: “Vprašanje je, za kaj se te veščine uporabljajo, za kakšno Slovenijo. Ta podoba se v teh dveh letih bistveno spreminja.”

Kam gre Slovenija?

Sicer pa nekdanji predsednik republike ocenjuje, da je ključni problem odsotnost presoje, v kaj se spreminja Slovenija in ali je sedanja koalicija res dobila mandat za vse spremembe, ki jih izvaja. Ljudje so pričakovali spremembe na bolje in zato je bila tudi tako velika začetna podpora reformam. Predstava o tem, kakšna naj bi bila Slovenija, je bila dovolj razumljiva. Bolj pravna in socialna, gospodarsko uspešna in solidarna, brez korupcije in klientelizma. To je bil program, s katerim je opozicija zmagala na volitvah, je pojasnil. Dodal je, da je sedaj to predstavo zamenjala s "svetilnikom" in "najbolj uspešno državo", ne da bi bilo jasno, kaj to je.

Objemanje ne pomaga

Objemanje ne pomaga, pravi Kučan
Objemanje ne pomaga, pravi Kučan FOTO: POP TV

“V odnosi s sosedami bi bilo mnogo pametneje kot objemati se z eno ali drugo vladno garnituro vztrajati pri načelih in dogovorih in se pri tem ne odrekati sredstvom, ki jih imamo za zavarovanje svojih legitimnih interesov,” je Kučan predstavil svoje stališče do reševanja odnosov s Hrvaško, ki so se z zapletom pri Hotizi prejšnji mesec znova približali vrelišču.

“Slabo vzdušje med državama, tudi slaba podoba Slovenije na Hrvaškem v veliki meri koreninita v napaki, ki je bila storjena z Ljubljansko banko. Morali bi poravnati njen dolg do varčevalcev, nato pa v nasledstvenih pogajanjih z večjo verodostojnostjo uveljavljati stališče o končnem plačniku dolga. Ti varčevalci v veliki meri ustvarjajo javno mnenje na Hrvaškem in če upoštevam, koliko škode je slovensko gospodarstvo zaradi tega že utrpelo, bi bilo začasno izplačilo Ljubljanske banke že poplačano,” meni Kučan.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matej1111
04. 01. 2007 15.18
V šoli so nam vedno govorli"Povejte staršem doma, naj volijo Kučana"!Človek odraste in se začne zavedat zakaj so nam to govorli!Čas je, da rdeče izbrišejo iz politike!
Uporabnik113189
09. 10. 2006 12.34
Ko sem že pri primerjavah..V vojsko bomo menda vložili 170 mrd, kolk pa v policijo? Kje je ravnotežje? Pa ne razumet to tako, da si želim sedaj vlaganje vsega kar imamo v orožje, ker to niti slučajno ne drži.
pomi@auspuh.com
09. 10. 2006 11.32
Brain wash?! Jaka, tebi očitno ni bilo kaj oprati.
Uporabnik113189
09. 10. 2006 11.25
@jaka37, mogoče še nisi videl noseče 14-letnice? Pa ne gre za to, želel sem le opozoriti, da nova generacija ne razmišlja o belih, rdečih, rjavih in kaj vem še ampak o službi ter preživetju svoje družine..Politiko bi rad zaupali ljudem ki so za to usposobljeni in to obvladajo. V demokraciji pa za nas navadne državljane ustrezne mehanizme, ki nam zagotavljajo nadzor, da nas ne bo kdo nasankal.. Na primer, enakvredni oboroženi sili, vojska in policija, če se nekdo polasti prve, ti ostane še ena v rezervi..( ne pa da da vojska nadzira tudi policijo). V nekaterih paralmentarnih odborih zagotovljeno večino opozicije, da tudi do nas pride kakšna informacija, ne pa da se dogaja sistem kadija tuži, kadija sudi..In tako naprej, primerov je še veliko..Če to deluje, nam ne bo treba skakat po ulicah..
Uporabnik113189
09. 10. 2006 11.05
@janezgorenc, ne bi sedaj o okusih. mogoče gola dejstav. Če namesto aviona plačamo dolgove hrvaških varčevalcev. Ljudje v sosednji državi bodo srečni in ne bodo več pljuval po Sloveniji. Njihovi politiki pa bodo izgubili enega od orožij za pogajanja. Velika verjetnost je, da bi bi postali pogovori o meji precej lažji..Kaj je torej za našo prihodnost bolj pomembno, avion ali..
jaka37
09. 10. 2006 11.03
Klasik. Že samo tvoje izjave pogleda človek, pa je jasno, da nekaj ni dobro s teboj. Partijski brain wash pač. V tvoji izjavi " Nekateri dojenčki ženskega spola rojeni leta 1992 so danes ženske..." Matematika očitno ni tvoja najmočnejša stran, saj gre za dekleta, stara 14 let. To zagotovo še niso ženske, še manj pa mame. Očitno gre tudi razumeti ostale tvoje izjave v tem kontekstu kot naprimer izjavo, da je tovariš Kučan alfa in omega samostojne Slovenije. Kako že, ko pa so znana dejstva, da razen odhoda iz slovitega partijskega kongresa v BG ni naredil nič posebno velikega. Pravzaprav je bil največji skeptik samostojnosti, da o njegovi bojazni, ko ni upal nagovoriti prvega postroja slovenske vojske v Pekrah, niti ne govorim. Jasno ali si premlad, da bi poznal zadevo in govoriš po tem, kar ti povedo doma, ali pa si zagrizen parijec, ki ima na steni še vedno obešeno Titovo in Kučanovo sliko. Se pa strinjam, da se je potrebno naučiti poslušati. To velja predvsem za partijo, ki o sebi mislijo (mislite) v superlativih.
pomi@auspuh.com
09. 10. 2006 10.52
Janezgorenc, se načeloma strinjam s tabo. Če pa hočeš biti glede zgodovine objektiven, je potrebno vedeti, kaj je vzrok in kaj posledica. Vsekakor pa vedi, da nikjer na svetu ni opravičila za koloboracijo, izdajo. Nikjer! Opravičila za to enostavno ni. Še najmanj je to strah pred komunizmom in razni drugi nesmisli. Izdaja pa se kaznuje z najhujšo kaznijo. Seveda se strinjam, da ne brez sojenja. Vsekakor si ubiti zaslužijo dostjen pogreb, žalostno je, da jih eni izkoriščajo za nabiranje političnih točk. Neokusno; mislim, da se strinjaš. Pozivi na ulice pa so v demokraciji čisto legitimni. In čisto je vseeno, ali je to leva, sredinska ali desna vlada. Zdrava oziroma zrela je družba takrat, ko se gre na ulice zaradi kvalitete življenja, ne pa ideologije.
Uporabnik113189
09. 10. 2006 10.10
Glede krojenja politike. Bivši predsednik je povedal zelo jasno, da ne namerava več aktivno posegati v politiko. Je pa ZELO pametno poslušati njegov nasvet. Ima namreč vse ustrezne kompetence, je strokovnjak na svojem področju ( tudi politika je stroka) svoje delo je opravljal uspešno in Slovenija je iz bivše juge odkorakala skoraj brez praske. Primeri drugih držav vzhodne evrope so zelo zgovorni in današnje demonstracije v teh državah tudi. Naučiti se bo treba poslušati strokovne predloge ne glede na barvo če hočemo živeti skupaj...
janezgorenc@email.si
09. 10. 2006 10.08
Spoštovani s_slovenec, seveda se strinjam, da je treba gledati tudi v prihodnost. Vendar mislim, da se boste strinjali, da prihodnosti brez preteklosti ni. Vse, kar se je zgodilo v preteklosti, še kako vpliva na prihodnost. Saj najbrž ne boste rekli, da se vsi strinjamo, kakšna naj bi bila prihodnost, a ne? Kar poglejte, nekateri pisci, ki tukaj sodelujejo, pri drugih temah pozivajo ljudi na ulice metat vlado, ker ta gleda v prihodnost, vendar ne po njihovem okusu. Tako se tudi glede preteklosti, še posebno plpretekle ne bomo nikoli strinjali. Toda ljudi, ki so jih zmetali v brezna, je pač treba izkopati in zakopati na civilizacijski način. Kaj bo šele, ko bodo iz Hrvaške prišle uradne zahteve po prekopavanju protitanskovskih jarkov pri Teznem! Tam ne ležijo Slovenci, zato jih komisija za spravo pusti, kjer so. Sem protikomunist, toda če bi vedel, da kje ležijo kosti kakega komunista, ki so ga domobranci ubili in vrgli v brezno, bi bil ravno tako vesel, če bi mu namenili spodoben pogreb. Verjetno je bilo tudi takih veliko, vendar so povojne oblasti najbrž veliko večino prekopali - razen, če res absolutno niso vedeli, kje se nahajajo njih posmrtni ostanki. Morda bi bilo zato bolj konstruktivno, če bi gledali na prekop množičnih grobišč kot na zakasneli pogreb in ga kot takega spoštovali, o partizanih in domobrancih pa bi se do onemoglosti prepirali drugje. Lep dan, Janez
s_slovenec@hotmail.com
09. 10. 2006 09.46
Zelo me veseli, da so tudi takšni kot mskerbenc. To mi vliva optimizem. Čimveč takšnih slovencev. Gledati moramo v prihodnost, če si želimo zagotoviti lepše, uspešnejše in bogatejše življenje.
rosomoh@email.si
09. 10. 2006 09.38
Kl a s i k...ne gre za sovraštvo,gre za to,da hočejo prav DEDKI še vedno krojiti politiko in s tem kvaliteto življenja po svojem znanju in pojmovanju.
marjanka99
09. 10. 2006 09.22
G. Jaka37 midva (še) nisva na isti valovni dolžini. Vi gledate 50 let nazaj, jaz pa 50 let naprej. Prevelik razkorak...
pomi@auspuh.com
09. 10. 2006 09.02
grgec ne bluzi. A si očijevo godrnjanje poslušal? Slovenščino pa redno špricaš?
Uporabnik113189
08. 10. 2006 21.09
Bi se ustavili s tem sovraštvom za trenutek in uporabili malo logike? Nekateri dojenčki ženskega spola rojeni leta 1992 so danes ženske, med njimi mogoče že katere matere naslednje generacije slovenskih otrok. Ali se zavedate kako daleč nazaj segate s tem obmetavanjem s komunisti. Ali je res mogoče da vam še vedno ni jasno, da so se od sestopa partije z oblasti stranke popolnoma spremenile? Nekdanji komunisti so se razpršili in postali člani tudi pri vas, ki ste zveličavni in brezmadežni. Za danšnjo mladino je genarcija stara 35 let starci, politiki čez 60 pa dedki..Kaj ko bi se počasi prebudili in iz otrok dorasli v odgovorne slovence. Razmišljali o gradnji takega političnega sistema, da ne bo treba na ulice?
gadni@email.si
08. 10. 2006 17.48
Predsednik vseskozi z svojimi izjavami in dejanji smeši našo vlado. Čeprav imamo v vladi same nesposobne kimavce ter diktatorja za predsednika vlade, si Drnovšek tega ne bi smel privoščiti.
jaka37
08. 10. 2006 12.32
Popravek. Ne mskrabec, temvec mskerbenc
jaka37
08. 10. 2006 12.31
mskrabec. V eni izjavi, ali pa vseh, si izjavljal neumnosti. Očitno si zagrizen rdečkar. Ker če ne bi bil, ne bi pisal, da Kučan upa pogledati resnici v oči in podobno. Svetujem ti, da si ogledaš prispevek na teh straneh o novem množičnem grobišču, kjer so umorjenei tudi Slovenci po navodilu partije, kateri pripada Kučan. Poleg tega pa je Kučan direktni učenec Dolanca, ki pa vemo kdo in kaj je bil poleg Ribičiča in Mačka. In ti temu praviš, da imamo danes diktaturo? Kučan in njegovi so potuhnjenci, ki so glasovali proti samostojni Sloveniji, držali ljudi na nitki, kot to partija zna, poleg tega pa Kučan zaradi strahu ni upal nagovoriti prvega postroja slovenske vojske, ker ni vedel kako bo. To je storil namesto njega Peterle. Sramota, da takšnim hinavcem plačujemo nekakšne urade bivših predsednikov in se jim dovolimo oglaševati ter mešati v politiko, kar partija počne npr. z Jankovićem. Vsaj Slovenca bi si našli, če drugega ne. Tako da mskrabec, očitno tebi bolj paše sistem čredjega nagona, kjer ljudje kot ovce delajo in mislijo, kar jim ukaže partija. Izvoli na Kubo.
rosomoh@email.si
08. 10. 2006 10.10
Možic noče biti pozabljen pa na vsake toliko časa spravi v javnost kakšno neumnost.Tokrat jih je kar nekaj.On je eden tistih,ki so in še vedno rabijo nekega sovražnika za dokazovanje svoje pomembnosti.Včasih so rabili zunanjega sovražnika in meščansko desnico,danes pa iščejo med akterji,ki ne trobijo v njihovo trobento.Dokler bo Kučan opletal z jezikom bodo vedno neka nasprotja .Stari partijski triki.
marjanka99
08. 10. 2006 10.02
Slovenija izvaja direktno agresijo povsod, kjer sodeluje s svojo vojsko, neposredno pa povsod, kjer sodeluje ameriška vojska, ker jo financiramo z nakupi (zajetnimi) orožja. JJ blati Slovenijo z razkazovanjem moči proti predsedniku Drnovšku. To, da je onemogočil Drnovškov govor na zasedanju Združenih narodov, je nevzdržno
marjanka99
08. 10. 2006 09.57
Namreč mednarodni državniki, novinarji... poznajo oba oz. vse tri udeležence pranja slovenskega perila na mednarodni sceni. Poznajo kapaciteto vsakega od njih in so takoj dobili predstavo o situaciji v Sloveniji