Slovenija

Kultura v času koronavirusa

Ljubljana, 22. 04. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
17

Prijatelj slikar mi je nekoč pripovedoval o znancu kirurgu, ki ob vikendih za hec malo slika. Da je bil kar užaljen, ker ali morda on za vikende, tako za razvedrilo, malo operira?

V družbi, ki ne verjame niti znanstvenikom, strokovnjakom, in se sklicuje na nekakšno zdravo pamet, je seveda še veliko težje za tiste, ki se preživljajo z umetnostjo, kulturo. Na videz čaščena, v resnici pa bolj tako, saj to zna vsak, polovice pa itak ne razumemo.  Pri nas gre tudi večino časa pri obravnavi in položaju kulture za temeljni nesporazum, politični odločevalci so skoraj po pravilu prepričani, da je kultura nekaj, kar samo troši denar, denar tistih, ki zares nekaj "delajo".

Položaj in odnos do kulture pa niti slučajno ni povsod enak. Številne države v Evropi zelo dobro razumejo njen velik pomen in v njo vlagajo veliko denarja. Pa ne morda zato, ker bi bili takšni altruisti ali ljubitelji umetnosti, ampak zato, ker dobro vedo, da vsak vložen evro v kulturo prinese več evrov nazaj, več kot vloženi evri v pri nas marsikatero veliko bolj spoštovano in z denarjem podprto gospodarsko dejavnost. 

V družbi, ki ne verjame niti znanstvenikom, strokovnjakom, in se sklicuje na nekakšno zdravo pamet, je seveda še veliko težje za tiste, ki se preživljajo z umetnostjo, kulturo.
V družbi, ki ne verjame niti znanstvenikom, strokovnjakom, in se sklicuje na nekakšno zdravo pamet, je seveda še veliko težje za tiste, ki se preživljajo z umetnostjo, kulturo. FOTO: Thinkstock

Ta odnos se kaže tudi sedaj, v času krize zaradi pandemije koronavirusa, ta odnos pa ni nič novega, je samo nadaljevanje stanja od prej.  Najprej bi pri dodeljevanju pomoči skoraj pozabili na tisoče ljudi, samozaposlenih v kulturi. Potem so jih le vključili, pogoji pa so tako zapleteni, da jih še računovodje in davkarija sami težko razvozlajo. Marca naj bi tako dobili 350 evrov, 700 evrov pa aprila in maja, ampak le, če uspejo prikazati 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v marcu v primerjavi s februarjem ali vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov aprila in maja v primerjavi s februarjem. Vsak, ki dela v kulturi, pa ni na redni mesečni plači – in takšnih je ogromno – ve, da so to precej nesmiselni pogoji.  Pogosto je njihovo delo na primer projektno, lahko traja več mesecev, se pravi, da kakšen mesec ne dobijo ničesar, potem pa celoten priliv skupaj za nazaj. Zaradi vsega tega ima lahko večina težave pri doseganju teh odstotkov, ki jih zahtevajo za dodelitev pomoči.  Država pa tudi žuga, če se prijaviš za pomoč, pa ne moreš potem dokazati vseh teh številk, jo boš moral vračati in to z obrestmi.

Nasploh je pri nas vlada zelo zaskrbljena, da ne bi slučajno kdo dobil kakšnega evra, ki si ga po vseh različnih merilih domnevno ne zasluži, pa naj gre za socialne pomoči ali pa zdaj za izplačilo tega mesečnega temeljnega dohodka. Nemčija na primer je domači kulturi obljubila 50 milijard evrov nepovratnih finančnih sredstev, posebej pa še vsaka zvezna dežela. Obrazci za prijavo niso zapleteni, če pa bi slučajno to pomoč kdo izrabil, bodo to ugotavljali naknadno in denarja ne bo treba vračati z obrestmi tako kot pri nas. 

Kultura nam prinaša olajšanje tesnobe, spodbudi razmišljanje, prinese pa tudi užitek in veselje.
Kultura nam prinaša olajšanje tesnobe, spodbudi razmišljanje, prinese pa tudi užitek in veselje. FOTO: Shutterstock

Asociacija, široko združenje zaposlenih v kulturi, je pristojnemu ministrstvu že poslala številne predloge, kako pomagati in prebroditi vsaj nekaj najhujših mesecev. Med drugim predlagajo  oblikovanje sklada z nepovratnimi sredstvi in štipendije. Da se ne bomo primerjali samo z velikimi in bogatimi državami, kot je Nemčija, poglejmo primer Litve, kako so se oni lotili pomoči vsem, ki delajo v kulturi.

Samo za štipendije so že namenili  600 tisoč evrov, 2 milijona evrov pomoči za izpad dohodkov, posebej so namenili 2 milijona za pomoč in ohranitev domače filmske industrije, tako zasebnim in javnim kulturnim organizacijam pa so dodelili še dodatne 3 milijone evrov za razvoj novih vsebin,  tako za njihovo prilagoditev v obdobju karantene kot tudi za digitalizacijo kreativnih vsebin. 

Kulturniki so bili zaradi narave svojega dela, ki v veliki meri, vsaj ko gre za uprizoritvene umetnosti, zahteva in pričakuje fizično prisotnost in stik, med prvimi, ki so morali nehati delati in bodo med zadnjimi, ki bodo spet lahko začeli. Vsaj na način, kot smo ga poznali doslej.  Seveda vsi razmišljajo, kako to izpeljati po novem. Kako se bodo odzvale velike hiše, Cankarjev dom na primer, ki lahko hkrati sprejme tisoč gledalcev. Preigravale se bodo različne možnosti, od manjšega števila gledalcev, ločenih med sabo in tako naprej. Kako bo Kino Šiška prirejal koncerte? Bodo predstave na prostem?  Številna vprašanja, na katera bo treba odgovoriti, takšna praktična, pa tudi bolj vsebinska. Vplivni umetnik  Milo Rau pravi, da je treba krizo temeljito razmisliti in to potem prevesti v nove demokratične načine produkcije. 

Asociacija, široko združenje zaposlenih v kulturi, je pristojnemu ministrstvu že poslala številne predloge, kako pomagati in prebroditi vsaj nekaj najhujših mesecev.
Asociacija, široko združenje zaposlenih v kulturi, je pristojnemu ministrstvu že poslala številne predloge, kako pomagati in prebroditi vsaj nekaj najhujših mesecev. FOTO: Miro Majcen

V Slovenij gre že vse tako ali tako s skromnega izhodišča, proračun, namenjen kulturi, se je izrazito znižal v času krize leta 2008, v vseh teh letih rasti pa ni uspel nikoli več priti na številke izpred krize, kaj šele da bi se vlaganja povečala.

Morda je  priložnost, da pokažemo, da tudi v Sloveniji ne odločajo zaplankani nevedneži, ki ne razumejo, kaj pomeni kultura. Poleg povsem dokazljivih ekonomskih učinkov gre še za vrsto drugih, na številnih področjih. Kultura nam prinaša olajšanje tesnobe, spodbudi razmišljanje, prinese pa tudi užitek in veselje.

Razmislek je zdaj na kulturnem ministrstvu in vladi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
22. 04. 2020 13.29
+0
ni več kulture, virus je odnesel vse prihranke.
wolfterier
22. 04. 2020 16.23
+3
Za nekatere naše kulturnike je škoda vsakega centa !
123soba
22. 04. 2020 11.00
+8
Današnja kultura je ena žalost.
JApajaDAja
22. 04. 2020 09.44
+13
vse kar je bilo leta zavoženo (tudi v kulturi) naj v mesecu dni reši ta vlada? kje ste "ljubitelji" kulture bili vsa ta desetletja?ja, na after partyjih,kot "častni gosti"!
antilevi?ar
22. 04. 2020 09.25
+3
Vas zanima kultura in kam gremo? Oglejte si Pad kabale-7.del (YT),.skupaj je 10 delov, najbolje ogledati vse. Potem pridite nazaj in povejte svoje mnenje.
Millady
22. 04. 2020 09.23
-3
Lepo napisano, kultura je sol in cuker družbe, brez kulture nam živeti ni
antilevi?ar
22. 04. 2020 09.28
+4
Ma z lahkoto. S to slovensko kulturo si pa res nimam kaj očitat, z uvoženo pa še manj. V kriznem času ne rabimo kulture,.so pomembne egzistencialne prvine. Šele, ko so te zadovoljene pride kultura, vsaj tako pravi psihologija. Verjemi lačnega briga en k za kulturo. Samo elita se nima kam dat pa izmišlja igrice in preusmerjanje pozornosti.
wolfterier
22. 04. 2020 16.24
+1
janezpodre
22. 04. 2020 09.00
-1
Kulture željni, ne bodite nestrpni. Mogoče nas bo kmalu naš novi kulturni minister razveselil z virtualno postavitvijo opere Partizanka Ana, znanega dela njegovega očeta, na poti na prisilino delo pa vas bo morda spremljala Kantata mladinskih delovnih brigad, pravtako delo njegovega atija.Ne obupajte-Vasko misli na vas.
solo5
22. 04. 2020 08.15
+18
Iščejo se sezonski delavci v kmetijstvu...kdor hoče delat ni krize.
Tjassi
22. 04. 2020 08.32
-6
S 5,6€ bruto na uro, se ti zdi da lahko normalno preživiš?
solo5
22. 04. 2020 08.45
+15
Ja verjetno je laže jambrat da si ubogi kulturnik in čakat na "700 evrov pa aprila in maja, ampak le, če uspejo prikazati 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v marcu" kot pa pošteno delat. Aja, delo je nekaterim pod častjo... delo je za neumne... mi smo pa elita...
brat od Pepeta
22. 04. 2020 09.07
-10
solo daj si clanek preberi se enkrat. Ti ocitno ne stekas, da je drzava na slabse brez kulture ne kulturniki. Kulturniki se bodo ze znasli brez drzave, brez skrbi, me pa zanima kako se bo drzava znasla brez kulture...
solo5
22. 04. 2020 09.11
+8
Naj izvolijo. Država sigurno ne bo zmogla brez pasjih preformerk , ki režejo zastave in vesoljskih režiserjev s projekti od 1995–2045...
brat od Pepeta
22. 04. 2020 09.15
-5
solo. Vec kot ocitno se spoznas na umetnost priblizno toliko kot moja stara teta na racunalniske aplikacije. Konzumiras jo pa ocitno se manj kot. Pasja preformerka ni rezala zastave. To kar pocne Zivadinov je pa zate itak znanstvena fantastika. Te cisto stekam. Tezko je s pol mozgana spremljat sodobno umetnost.
Millady
22. 04. 2020 09.28
-7
antilevi?ar
22. 04. 2020 09.30
+6
Odlično, tukaj spoznavajte kulturo-preživetja. Lahko zraven si pojete ali recitirate, če vam je tako ljubše.