Slovenija

Zdravstvo, kultura, razvoj ali vojska, izbira je lažna. Hinavščina referendumov in Levice pa resnična

Ljubljana, 23. 11. 2020 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
1007

Da bomo 780 milijonov dali za tanke in bojne helikopterje, medtem ko ljudje umirajo, nas v teh dneh prepričuje Luka Mesec. Da nismo v vojni in da nismo kot leta 1990. "Mi skrbimo za topove, namesto da bi skrbeli za ljudi. Verjetno gre za unikum v Evropi," pa trdi Tanja Fajon. Oba sta svoje strankarske platforme, svoje obraze in glas zastavila za zbiranje podpisov za nov referendum. Skoraj vse to je laž. Dileme so, ampak daleč stran od teh, ki jih prikazujeta Levica in SD.

Ironično nas na dan našega največjega bojevnika-poeta* prepričujejo, da je dilema tudi med kulturo ali vojsko. Najprej nekaj dejstev. Drži, da nismo leta 1990. Nič od ostalega, kar trdita Luka Mesec in Tanja Fajon, pa ne drži. Po vrsti – Slovenija nima nobene namere kupovati niti tankov niti bojnih helikopterjev. Nobene. In to vedo. Čeprav Luka Mesec pri tej temi ne ločuje jabolk od hrušk, je vseeno treba priznati, da Slovenija namerava kupiti orožje. Definicije so pomembne, sicer pristajamo na vsesplošni populizem, in če se Mesec pritožuje nad populizmom desnice, je dobro, da ga ne uporablja sam. 

Spopadi v Gorskem Karabahu
Spopadi v Gorskem Karabahu FOTO: AP

Zato je tudi pomembno, da vemo, kaj danes pomeni termin vojna. Da danes nismo v vojni ali da nam ta ne grozi, lahko drži, lahko pa tudi ne. Vojna danes ni linearna, enostavno definirana aktivnost zgolj držav, ni zgolj kinetični del na fizičnem delu ozemlja. Četudi si Mesec predstavlja jarke in tankovske ježe, je vojna 21. stoletja nekaj, kar je sicer protiargument srednji bataljonski skupini. Vojni med Armenijo in Azerbajdžanom ter med Rusijo in Ukrajino sta to v nekaj tednih jasno pokazali, ampak razumem, da je lažje uspeti s populizmom. Lažje pa ga je tudi razkrinkati. Prav tako ne gre za skrb za topove, kvečjemu bi potrebovali bolj mobilne havbice, pri čemer gre spet za populizem mimo dejstev. 

Ideološka hinavščina. Zdravila ali orožje?

Globalni ali lokalni idoli ter ideologija Levice in SD se obračajo v grobovih. Socializem in komunizem sta namreč izjemno militantni tvorbi, vsi preživeli sistemi in ostanki teh sistemov po svetu pa svoje temelje še vedno gradijo na vojaških, pretežno obrambnih silah z visoko razvito vojaško industrijo in visokim vojaškim proračunom. Venezuela, Kuba, Vietnam, Laos, Kitajska, Severna Koreja, Rusija, čisto na enak način kot ideološki antipol v ZDA. 

Levica in SD svoj obstoj utemeljujeta tudi z narodno-osvobodilno borbo, borbo za svobodo, borbo proti avstrijski in nemški okupaciji. Seveda tudi italijanski in madžarski, ki ji sedanja oblast spet tako vazalsko dvori, in ne spregleda osvajanja Prekmurja (in še dlje) z drugimi sredstvi. Ampak SD in Levica stavita na partizanstvo. Vse lepo in prav. A včasih se zdi, da se mladi Mesec, ko govori o vojni, še najbolj identificira s prizorom iz filma Ne joči Peter. Ko se Magda in Dane nehata ruvati v hiši, pride mali Peterček na vrata: "Kaj pa je zdaj, a ne bom nič jedel?"

Film Ne joči Peter si lahko ogledate na Voyo.si
Film Ne joči Peter si lahko ogledate na Voyo.si FOTO:

Zdi se, da je to partizanstvo, s katerim se identificira Mesec. Idealizirano in poenostavljeno razumevanje vojne skozi oči otroških primarnih potreb. Realnost življenja izven filmov in mirovniških gibanj pa je, da se je Franc Rozman Stane smrtno ponesrečil med preizkušanjem minometa, ne polente. Partizanski general bi se danes pred takšnim argumentom proti vojaški modernizaciji obračal v grobu.

Levica nas namreč figurativno prepričuje, da je dilema med polento in orožjem, vemo pa, da so bili partizani raje lačni kot brez Šarca.** Še v filmu je Dolfe raje iz polne restavracije odnesel Šarca kot kruh in vino.

Referendum proti Slovenski vojski. Antimilitarizem in mirovništvo

Levica bo modernizacijo vojske izkoristila za aktivacijo svoje baze, ki je v svojem bistvu bizarno ambivalentna. Podpira NOB in nasprotuje vojski. Podpira militaristične politične tvorbe in gibanja, nosi majice kubanskih poveljnikov in hkrati prezira grb Slovenske vojske. Poje ruske vojaške pesmi, občuduje Rdečo armado in kriči na Gardo Slovenske vojske (ta z rusko izjemno dobro sodeluje). V resnici gre za vrsto dvoličnosti in hinavščine. V resnici referendum, če bo do njega sploh prišlo, ne bo o nakupih in modernizaciji. Bo o tem, ali naj Slovenija sploh ima vojsko ali ne, čeprav je to vprašanje, ki ga Mesec vseeno ne upa izreči naglas.

Zbiranje podpisov za referendum proti nakupu orožja-4
Zbiranje podpisov za referendum proti nakupu orožja-4 FOTO: Bobo

Ima pa Mesec prav, ko pravi, da nismo leta 1990, čeprav je njegova protivojaška mentaliteta podobna. Zgrešil je le subjekt zamere. Mirovništvo in antimilitarizem proti jugoslovanski zvezni vojski sta bila od sredine osemdesetih in v devetdesetih razumljiva. Vojaški stroj JLA je mlel nabornike, vojaška mentaliteta pa je bila še vedno malo notranje paranoidna s primesmi hladne vojne. Slovenski naborniki so potovali na jug in tujce v vojaških šinelih je bilo težko jemati za domačo vojsko. Mirovništvo in antimilitarizem sta bila dva od ključnih sestavnih delov, ki sta – ironično skozi oboroženi vojaški spopad – prinesla tudi samostojno državo. Tokrat se brez dvoma pogovarjamo o naši vojski, ki ji Levica in SD že leta in leta delata veliko škodo. 

Bodimo kot Švica. Miroljubni ali v resnici neškodljivi?

V zgodbi o mirovništvu se je treba zavedati še enega dejstva. Nasprotni pojem od miroljuben ni vojnoljuben. Težko bi rekli, da je Švica zaljubljena v vojaške spopade, prej bi rekli, da so miroljubni, kajne? 

Naš večni omnipotentni ideal Švica ima izredno močno vojsko z naborniki, do zob oboroženimi resnimi rezervisti s puškami, pospravljenimi na svojih domovih, 240.000 vojaki, več kot 300 tanki, več kot 50 lovskimi letali, pa niso bili vpleteni v nobeno vojno že več kot 500 let z 200-letno priznano nevtralnostjo. 

Slovenija je na drugi strani s političnim lomastenjem po obrambnih silah vojsko naredila invalidno. Slovenija tako ni miroljubna država, politiki so Slovenijo naredili za neškodljivo državo. Miroljubnost pomeni predvsem, da si sposoben ekstremnega nasilja, pa se ga nikoli ne poslužiš. Sicer si neškodljiv. Politiki, predvsem Instagram poveljnik Borut Pahor, so nas naredili vojaško neškodljive. 

13. kongres SD-3
13. kongres SD-3 FOTO: Damjan Žibert

Izjava Tanje Fajon, da je vlaganje Slovenije v oborožene sile unikum v Evropi, je čisto zavajanje. V zadnjih letih so se skandinavske države odločno vrnile v močno oboroženo in dobro opremljeno naborništvo, na Norveškem celo obvezno tudi za ženske, Baltske države se močno militarizirajo, prav tako Poljska, Češka in večina ostale Evrope. Resnica je torej prav nasprotna. Slovenija je unikum v Evropi, ki je pustil, da so mu politiki, predvsem SD še z Borutom Pahorjem na čelu, uničili obrambni sistem. Teh 780 milijonov ne bo pokrilo luknje, ki jo je izkopal prav (ironično) #vrhovnipoveljnik. 

Pahor sloni ob ograji
Pahor sloni ob ograji FOTO: Borut Pahor / Instagram

Zakaj izbrati orožje

Novembra 2011 je v Amsterdamu Peter van Uhm, takratni načelnik generalštaba nizozemskih oboroženih sil, na srečanju TEDx razložil, zakaj razvite demokratične civilizacije potrebujejo moderno oborožitev. Zakaj mora biti monopol nad nasiljem in orožjem izključno v rokah močne države in močnih oboroženih sil in kaj se zgodi, če to vojsko naredimo invalidno, kot smo jo pri nas. Zakaj je izbira puške prav tako plemenita kot izbira mikroskopa ali peresa. Dilema nujne izbire med kulturo, znanostjo, zdravstvom in vojsko je lažna. Investicija 780 milijonov ne prihaja na račun vseh ostalih, temveč kljub njim in za njih, povrh pa je razporejena na pet let in prihaja po 12 letih popolnega zanemarjanja sistema, v sklopu katerega smo preštevali luknje v uniformah in odlepljene podplate čevljev. Za zdravstvo smo samo letos namenili dodatnih 140 milijonov, kar je 72 % več denarja. Podoben dodaten znesek bo dobilo gospodarsko ministrstvo, pod katerega spadajo blagovne rezerve. Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve je dodeljenih 36 odstotkov več sredstev za financiranje socialnega varstva in nadomestil družinskih prejemkov. Gre res za dilemo "Ali ... ali ...?"

Dileme so

Največja dilema je – kdo bo dal roko v ogenj, da kakšen tajnik kakšne vladne stranke, kakšen psiholog, nenadni poslovnež, brat od sestrine mame v tretjem kolenu ... v teh 780 milijonih ne vidi priložnosti za kakšen svoj stranski milijon, s katerim bi sestrična lahko plačevala položnice? Kogar je pičila kača, se seveda boji vsake niti, predvidena investicija v obrambo pa je razmeroma visoka. Tudi če je potrebna, se mora Matej Tonin zavedati, da ljudje ne njemu, še manj pa njegovemu šefu, Janezu Janši, ne zaupajo. Z razlogom. Zgodba teh razlogov se vleče od mariborskega letališča prek Finske, Avstrije, mimo Kanade na Dob. 

Janez Janša na Dobu
Janez Janša na Dobu FOTO: POP TV

Ta vlada ne more speljati čistega nakupa maske v vrednosti nekaj centov, pri respiratorjih že sanja o golfih, kaj šele da bi čisto speljala nakupe v vrednosti srednje bataljonske skupine ali transportnega letala. Matej Tonin ni človek, ki bi takšne nakupe načrtoval s skrivnim namenom provizij, toliko dobro ga že poznam. Še dosti bolje poznam načelnika generalštaba. Robert Glavaš je bil leta 1997, leta, ko je razneslo izraelsko havbico na Počku, moj poveljnik med služenjem domovini. V zadnjih 23 letih sva se srečevala redno, tudi ko je bil poveljnik misije v Afganistanu. Zanj vem, da ima pred vsemi najprej v mislih interese Slovenije. A ni vse odvisno od njiju in naivnost je lahko zaslepljujoča.

Vladam načeloma že izvorno ne zaupam, tej vladi ne zaupam z razlogom in po številnih izkušnjah. Janez Janša se sprašuje, zakaj si je na Finskem aplikacijo Covid naložilo 50 % Fincev, pri nas pa le 10 % Slovencev. Zaupanje. Zapravljeno.

Druga dilema je moralna, a ne v smislu "Zbogom, orožje", temveč v smislu karme.

Ali je stranka, ki je leta 2001 poskrbela za povsem nelegitimen referendum in razbila novelo zakona o umetni oploditvi samskih žensk, sedaj v moralni poziciji, ko poskuša dokazovati, da je referendum nezakonit? Takrat je le 35 % volivcev odločalo o pravicah manjšine. Bodo sedaj uspeli dokazati, da večina ne sme odločati o prihodnosti 6000 vojakov? No, seveda pa tudi o usodi Slovenije. O tem naj odloči sodišče, vlada je s svojo represijo in zgodovino izključevanja pustila prostor Levici za populizem in ekstremizem. 

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Miro Majcen

Edina prava dilema, ki je nasprotniki investicije ne odpirajo, je nakupovalni listek. Kaj bo vojska kupila. Glavno vprašanje in odgovor se skrivata 3500 kilometrov v smeri vzhod/jugovzhod. V Gorskem Karabahu, nekem za nas oddaljenem konfliktu, se je v vojni med Azerbajdžanom in Armenijo pokazalo, kaj pomeni srednja bataljonska skupina. Nakazalo se je že v ukrajinsko-ruskem konfliktu. Takšne srednje bataljonske skupine lahko danes nekaj dronov zradira v manj kot dveh tednih. Naj nekdo tudi razloži Luki Mescu, kaj je hibridna vojna, nenazadnje so jo iznašli v komunistični Rusiji. Naj mu nekdo razloži, kaj je peta dimenzija multidimenzijskega bojišča. Dilema in debata, ki so jo zamudili tako v Nsi kot tudi v Levici in SD. V tej strokovni debati bi Tonin zagotovo dobil več zaveznikov v opoziciji, Levica in SD pa bi se izognili populizmu. Ali je to res tako veliko za pričakovati od slovenske politike?

 

*General Rudolf Maister je izdal dve pesniški zbirki ter imel eno največjih zasebnih knjižnic tistega časa na Slovenskem. V reviji Vesna je objavljal pod psevdonimom Vuk Slavič, nato pa še pod imenom Vojanov, med drugim tudi v Ljubljanskem zvonu in Slovenskem narodu. Bil je zunanji član Zadruge, gimnazijskega skrivnega društva, katerega člani so bili tudi glavni pisci moderne.

 

**Šarac je bilo partizansko ime za mitraljez MG42, ki ga je uporabljal Wermacht med drugo svetovno vojno. Jugoslavija je na njem razvila svoj puškomitraljez pod imenom M53, vsaka podrobnost s kakšnim aktualnim slovenskim politikom pa je zgolj naključna.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1007)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smešno
24. 11. 2020 13.11
-3
Da se ne pozabi: “Laž je nesmrtna duša komunizma.” Nasledniki se dobro trudijo ostati zvesti tradiciji..
prlek75
24. 11. 2020 11.37
-3
780 milijonov 5 letih. To sploh ni veliko, 150 na leto. Me zanima kam so prejšnji 2 leti investirali "teh" 300 milijonov. Naj mi to pove Mesec, Šarec,... v dome za ostarele jih niso, v bolnišnice, kolikor vem tudi ne, v vojsko tudi ne, gospodarstvo,...tudi ne. Kaj so bile njihove investicije?
David Peterka
24. 11. 2020 11.26
-2
Dober članek. Zrcalo je uperjeno v obe smeri. Vendar-se je nekdo zmotil in to pozegnal na Pop TV?
ironi
24. 11. 2020 10.09
+0
Referendum stane!? Koliko? a ga zopet plačajo davkoplačevalci. Nisem zagovornik orožja, a verjetno je knjigovodsko treba opraviti letno oz. sploh manj vredno orožje oziroma odpis. Torej gre za dopolnjevanje obstoječega stanja oborožitve, in nič več. Kdo je bil vojak, malo ve kako te teče. Leta 1989 smo videli, kaj pomeni orožje oz. letala!
kiropraktik
24. 11. 2020 09.33
+3
Smo unikum v svetovnem merilu! Imamo več borcev NOB kot pa aktivnih vojakov!
Maximus
24. 11. 2020 09.04
-2
A se vi hecate s tem člankom, mar mi boste dejansko vsiljevali, da smo 2020 ta trenutek ko razsaja in ubija virus mi pod pritiskom nevarnosti neke vojne. Prosim vas pojdite kidat sneg v sibirijo, ker resno ne podprebujemo niti sekunde takega tihega podpihovanja in pripravljanja na nek konflikt in vojno ki je morda nikdar ne bo. Sramota. Očitanje populizma Mesecu. Saj niste normalni. Torej desnica lahko počne karkoli. Levica pa ker razgalja njihovo početje tega tega sama ne sme počet. Dragi moji če nas že postavljate v vojno stanje potem veste da pravil ni. In da bo pač treba uporabiti tudi umazane prijeme, ker z lepimi ne bomo nikamor prišli. Kontradikcija v vašem članku je ostudna in ne vem kdo vam je dal možnost da postanete novinar, saj ta poklic več kot očitno ni za vas. Me zanima kdo vam je plačal da ste ga napisali. Me pa veseli, da se je levicaa naučila nekaj te umazane igre in da ni več tako naivna, saj pri Janezu Janši ipd. ne moreš prit z nožem na obračuna pištol.
plasticman
26. 11. 2020 19.17
-1
Si presenečen, ker si na 24ur prebral en članek, ki je kritičen TUDI do dela opozicije? Šokiran?
junij66
24. 11. 2020 08.47
+3
Zanimivo je da ravno leve stranke ki so v bivši državi podpirale jugo vojsko in ji omogočale ogromno denarja za njeno oborožitev danes v naši samostojni Sloveniji najbolj nasprotujejo naši vojski in so je spravile na najnižjo točko saj so ministri za obrambo več ali manj prihajali iz njihovih vrst. Tipična dvoličnost.
Maximus
24. 11. 2020 09.10
+3
Eni ne morete iz preteklosti. In na vsak način vse preostale vlečete vanjo. Jah no zgledi vlečejo. Saj niste sami krivi. Razmišljate itak ne. Kar reče Janez tako tudi je. Idealni volivci.
plasticman
26. 11. 2020 19.19
-1
Rock8
24. 11. 2020 08.38
+4
Članek gor al dol,politka gor al dol-dnar rabmo zdele,takoj ZA ljudi,zdravstvo,NE za hladno kovino,ki ubija!
tornadotex
24. 11. 2020 08.31
+4
Naj popravim pisca zgoraj,, Droni so v Gorskem Karabahu zradirali bataljon v 3 minutah 60 do 70 mrtvih pa čeprav so se skrivali tudi po jarkih.....toliko o najnovejši tehnologiji, ki pa glede na efikasnost sploh ni nevem kako draga....
ironi
24. 11. 2020 10.14
-2
Okoli Dronov pa imate prav. O tem je pa res potrebno razmisliti, ker je cenovno zanimivo, a ne?
HoS
24. 11. 2020 08.17
-5
Bravo Jure Tepina odlicen clanek
to je kr neki
24. 11. 2020 08.16
+1
referenduma itak ne bo, ker ustavna ureditev predvideva štiri zakonska področja oziroma zakone, o katerih referenduma ni dopustno razpisati in ZZSISV spada pod prvo točko. torej nabiranje podpisov v tem primeru ne koristi nicemur, le morebitnemu povecevanju stikov ljudi in agitiranju
kiropraktik
24. 11. 2020 08.07
-2
Mi sploh nimamo vojske ampak tabornike.
pticka1
23. 11. 2020 21.47
+7
Ja, lep članek, problem vseh dosedajšnjih vlad je isti (levih in desnih) od vsakega posla je šlo 30% v žepe, pred očmi slovencev odgovarjal pa nihče. Srednja žalost.
štrekeljc
23. 11. 2020 21.46
+5
Ko sem prebral ta članek, sem najprej mislil, da sem pomotoma zašel na Noro24. Nobenega argumenta, samo bluzenje.
to je kr neki
24. 11. 2020 08.17
-5
to je kr neki
24. 11. 2020 08.18
-5
predlagam dokumentarec social dilema - ti bo jasno zakaj lahko vidis le eno resnico.
gizmohizmo
23. 11. 2020 21.32
+0
Kaj res, biznis za oklepnike bodo vodili nemci, izdelovali pa na Madžarskem? Kakšno naključje? Roka roko umije?
gizmohizmo
23. 11. 2020 21.32
-4
Kaj res, biznis za oklepnike bodo vodili nemci, izdelovali pa na Madžarskem? Kakšno naključje? Roka roko umije?
VAREN
23. 11. 2020 21.30
-2
Prodajo naj kmečko avijacijo, od rusov nakupijo rakete, vključijo stare radarje, pa se tudi Ameriški nevidni bombniki ne bodo upal vozit po našem zraku.
ivan res grozni
23. 11. 2020 21.42
+3
Mi smo v vojaškem zavezništvu z ZDA. Pozabili?
VAREN
23. 11. 2020 21.46
-2
IRG samo dokler bo njim pasalo. Pameten misli tudi to. No neumni Slovenci tega ne znate.
to je kr neki
24. 11. 2020 08.20
+0
pa saj mi smo v NATU - americani so nasi zavezniki, za razliko od rusov.
Rožlex2
23. 11. 2020 21.25
+2
Res je še naboljše, da se ukine Slovenska vojska ... bolj za okras imamo že predsednika države ..
to je kr neki
24. 11. 2020 08.21
+2
vojska je ena izmed institucij, ki kaze suverenost drzave.
BenQurer24
23. 11. 2020 21.09
-6
edin k mi še ni jasn zaka je model troko klicu... srbija 3 prsta.....
BenQurer24
23. 11. 2020 21.10
-6
Kva je model hotu iz tem izrazt? jst sm Ljubljančan...
Bofur
23. 11. 2020 21.11
+1
BenQurer24
23. 11. 2020 21.14
+0
BenQurer24
23. 11. 2020 21.07
-4
Nč moram it... delo kliče....