Slovenija

Kulturne pravice narodov nekdanje SFRJ: glasovanja še ne bo

Ljubljana, 02. 04. 2024 14.37 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ je v tretji obravnavi razpravljal o koalicijskem predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije, vendar o predlogu še ne bo glasoval. Pred končnim glasovanjem o zakonskem predlogu mora namreč odločiti še o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma, ki so ga marca vložili v NSi.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je na seji DZ pojasnila, da o predlogu zakona ne bodo glasovali na današnji seji, saj je koalicijski predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije vsebinsko povezan s predlogom za posvetovalni referendum, ki ga je NSi vložila marca. Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi pa po njenih navedbah določa, da mora DZ o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma odločiti, preden končno odloči o predlogu zakona. 

Koalicija je v predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji predlagala, da bi kulturne programe za pripadnike teh narodnih skupnosti financiralo ministrstvo za kulturo namesto javni sklad za kulturne dejavnosti, kot velja sedaj. Prav tako so predlagali preoblikovanje sedanjega sveta vlade za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji v stalno posvetovalno telo vlade, ki bi mu predsedoval minister za kulturo.

Učenje jezika
Učenje jezika FOTO: Shutterstock

Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je vložitev predloga za referendum stranke NSi ocenil kot neljubo reakcijo, ki je po njegovi oceni posledica strahu ali mogoče celo nekega sovraštva do drugačnosti.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je dejala, da predlog zakona podpirajo. Med drugim je utemeljila, da je bilo ustanavljanje sveta za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije doslej prepuščeno vsaki diskrecijski pravici vsakokratne vlade, sedaj pa bo to določeno z zakonom. "To je pomemben korak k trajnemu in neprekinjenemu dialogu vlade in skupnosti pripadnikov SFRJ v Republiki Sloveniji," je ocenila.

Po prepričanju poslanke SDS Alenke Jeraj predlog zakona ni potreben, saj predstavniki vseh omenjenih narodnih skupnosti že prejemajo denar za kulturne programe prek javnega sklada. Ocenila je tudi, da za zakonsko urejanje posebnih pravic drugih narodnih skupnosti v Sloveniji ni ustavne podlage.

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je pojasnil, da predloga zakona ne bodo podprli, predlog za posvetovalni referendum pa so vložili, ker mislijo, da je znanje oziroma neznanje slovenščine v šolah problem ter da se je treba "resno pogovoriti" o integracijski politiki.

Po mnenju poslanca SD Jonasa Žnidaršiča pa bodo s podporo predlogu tudi na simbolni ravni pokazali, da prevzemajo odgovornost za varovanje kulturnih pravic narodnih skupnosti. "Glede na razpravo o tem zakonu pa je treba poudariti, da nas pri sprejemanju drugačnosti tudi na podlagi narodne pripadnosti čaka še veliko dela," je poudaril.

Poslanka Svobode Sandra Gazinkovski je izrazila obžalovanje, da na seji ne bodo odločali o predlogu zakona, še posebno zato, ker so zaradi "zlonamernih, napačnih interpretacij oziroma neresnic" iz predloga izločili člen, s katerim bi otrokom, ki so pripadniki narodov nekdanje SFRJ, omogočili učenje maternega jezika in kulture v osnovnih in srednjih šolah. Poudarila je, da omenjena določba ni nalagala obveznega učenja maternega jezika in kulture teh narodnih skupnosti v šolah, ampak je bil namen tega le spodbujanje te pravice za narodne skupnosti, vendar le ob dovoljšnem interesu, denarju in usposobljenosti učiteljev.

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
03. 04. 2024 13.49
+3
Levica očitno izvaja prvi korak skrbno načrtovane okupacije Slovenije. Začne se z manjšino, sledi izenačenje končni cilj prevlada. Na cilju je to skrajšano premetena, neboleča okupacija. Kuhanje žabe je primerljiv postopek.
smuuki
03. 04. 2024 12.04
+4
Razlog za priznanje manjšin se pojavi ko nasilno proti volji tam živečih postavijo nove državne meje. Nič od tega se ni zgodilo v tem primeru. Povsem prostovoljno so zamenjali kraj bivanja. Me zanima kako bi bilo s priznanjen manjšine ko se prebivalci kosova naselijo v srbiji? Če se niso sposobni asimilirat sprejeti jezika in slovenske obstoječe zakonodaje naj razmislijo o novem bivalnem okolju. Preveč pričakujejo ko upajo na podrejanje večine avtohtonega prebivalstva na novo prišlim. V ustavi jasno piše kakšen jezik se uporablja na tem področju
zoran pušenjak
03. 04. 2024 08.41
+9
Pa kdo je volil te, ki delajo proti Sloveniji in slovenskemu narodu.
zoran pušenjak
03. 04. 2024 08.38
+8
Neslovenska vlada bo na koncu ukinila slovenski jezik, slovensko kulturo, slovensko kulinariko, dejansko vse kar je slovensko
smuuki
02. 04. 2024 21.58
+10
Še ko smo bili " enakopravna" republiki v skupni državi so nam poveljevali v srbskem jeziku. Dovolj mi je te nadvlade. V Sloveniji je slovenski jezik in pika. Če se pač nekdo noče asimilirat naj si poišče okolje kjer mu bodo dovolili izsiljevanje. Nihče jih ni preselil na silo, da bi zdaj terjali poprave. Na lastno željo so prišli, bili dobro sprejeti zdaj pa že izsiljevanje. Tako pač ne gre. Če menijo da to okolje za njih ni dovolj dobro lahko še enkrat prostovoljno zamenjajo okolje. Nihče jim ne daje pravice okupacije naše rodne domovine
ssecnik
02. 04. 2024 21.47
+9
V vsaki vasi je spomnik padlim v 2. sv. vojni.Gospodje levičarji,pojdite in si preberite priimke.Vi,kateri pravite,da ste nasledniki NOB in nekatere druge zmerjate z izdajalci ste točno to,VELEIZDAJALCI.
TO-91
02. 04. 2024 21.32
+8
Vsi ki se ne želijo asimilirati v slovensko družbo naj izvolijo tja kjer jim bo boljše, persona non grata☝️🤮
walter2
02. 04. 2024 20.55
+12
Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je vložitev predloga za referendum stranke NSi ocenil kot neljubo reakcijo, ki je po njegovi oceni posledica strahu ali mogoče celo nekega sovraštva do drugačnosti.Nisem nacionalist,a najprej Slovenija in ohranitev slovenskega jezika!A se je Vatovec kaj sprehodil po določenih regijah kjer živi več"Državljanov"iz bivše Yuge?80% takih ,ki so v Slo 30 ali več let noče ali ne obvlada niti pogovorne slovenščine in ti svoje otroke v tem duhu vzgajajo naprej!Otroci teh se sicer naučijo slovenščine,ker so šoloobvezni po zakonu drugače pa ne vem kako bi bilo ali bo ,če se jim da pravica do odločitve v katerem jeziku se bo šolal!Nihče ne sovraži drugačnosti,če se ta trudi asimilirat v novo državo,ji je lojalen in jo spoštuje!
matt82
02. 04. 2024 18.34
+17
Če bo še ta vlada dolgo na oblasti,bomo čez par let imeli referendum o tem,če bomo v Sloveniji imeli uradni jezik slovenščino ali srbohrvaščino!!!!!
agent.brinko
02. 04. 2024 18.18
+19
Čeprav nisem pristaš desne opcije pa vendar sem proti takemu zakonu. Tujci naj se prilagajajo nam in ne mi njim, pika.
SDS_je_poden
02. 04. 2024 20.22
+10
lukboy
02. 04. 2024 18.02
+14
nagnat jih nazaj ! nema milosti !
lukboy
02. 04. 2024 18.01
+8
BRAVO IZRAEL !
lukboy
02. 04. 2024 18.00
+12
ja slovenci sami ste si krivi, preveč ste jih sprejeli ! na hrvaškem se denimo 91.6 % prebivalcev opredeljuje za hrvate po podatkih 2021 leta
lukboy
02. 04. 2024 18.00
+8
na hrvaškem je zgolj 1.3 % delež muslimanov kažejo podatki popisa za leto 2021 ! ne bojim se za hrvaško !
lukboy
02. 04. 2024 17.58
+7
raje imam hrvate kot bosajnce, srbe so mi pač kulturo bližje !
lukboy
02. 04. 2024 17.56
+11
vidite slovenci kaj se zgodi ko uvažate preveč tujcev ! kaj takega še ni bilo !
marker1
02. 04. 2024 17.53
+20
Jugoslavija je razpadla. Vsaka republika je postala samostojna država s svojim jezikom. Če se moraš v Avstriji ali katerikoli drugi državi naučiti tujega jezika, je dolžnost vsakega priseljenca da se nauči jezik države v kateri živi. Jugoslavije ni več, zato naj se priseljenci naučijo slovenskega jezika. Če se priseljenec iz republik bivše Juge v Avstriji ali Nemčiji nauči nemško, naj se pa tu nauči slovensko. Pika! O tem ne bodo morejo odločali priseljenci, temveč lahko samo avtohtoni prebivalci.
Rožice so zacvetele
02. 04. 2024 17.20
+18
Star sem 72 let, še sreča, da me bo prej pobralo, preden bom videl propad meni preljube domovine Slovenije. Sram vas bodi, da nam tako uničujete našo kulturo, za tiste fičnke, ki si jih nagrebete, isto boste končali pod zemljo.
lukboy
02. 04. 2024 17.56
+3
Uporabnik1884443
02. 04. 2024 17.05
+4
V nekaj mesecih so vrnili pretežni del posojila za elektriko, ki jim ga je dala država, tukaj se vidi, kakšne marže si lahko zaračunavajo
brezveze13
02. 04. 2024 17.01
+12
in kakšne kulturne pravice bi še radi, džamije imajo, v gostinstvu je itak 3/4 balkanstva, kot tudi v javni upravi , v šolah bo itak obvezno 2 tuja jezika, v javnosti se lahko poslužuje svojega jezika, Ko bo zakonsko sprejeto da morajo vsi obvezno znati in uporabljati slov jezik potem se pa lahko pogovarjamo tudi o priznavanju in rabi njihove kulture
brezveze13
02. 04. 2024 17.07
+10
in to ni nestrpnost do do njih temveč dejstva. kot so povsod po svetu kajti mi smo njihovi gostitelji ne obratno, najbolj žalostno pri vsemi je da so med njimi tudi ljudje priseljenci ki so se rodili v slo, obiskali slo vrtce in šole in se dela da ne razume slovensko. Jaz bi mu odvzel državljanstvo