Slovenija

Kulturniki pogrešajo konkretne rešitve: 'Kdor nima vizije, piše splošne stvari'

Ljubjana, 16. 05. 2022 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kulturniki v koalicijski pogodbi pogrešajo vizijo in konkretne rešitve. "Kdor nima vizije, piše splošne stvari," je ponazoril predsednik Društva slovenskih pesnikov (DSP) Dušan Merc. Predsednik Glose Mitja Šuštar se boji, da bo kultura spet zadnja luknjica na piščalki, direktorica zavoda Evropska prestolnica kulture (EPK) Kaja Širok pa pozdravlja vračanje kulture v javno sfero.

Mitja Šuštar je dejal, da jih v sindikatu veselijo pozitivne napovedi, denimo, da bo odpravljena prekarnost, se pa bojijo, da so te napovedi navzven lepe, a v sebi prazne. Kljub temu upajo na novega ministra oziroma ministrico za kulturo, ki bo kompetenten in zaupanja vreden ter ki se bo lotil težav, ki so akutne, če ne kar kronične. Ministru oz. ministrici bodo v Glosi kot vsakemu doslej takoj po imenovanju poslali pismo s povabilom na skupno srečanje, na katerem bodo predstavili svoja pričakovanja. Doslej so se srečanj udeležili vsi ministri razen Vaska Simonitija, ki se je sicer kar dvakrat zahvalil za povabilo, je povedal Šuštar.

Po Merčevi oceni je v koalicijski pogodbi področje kulture opisano zelo ohlapno.
Po Merčevi oceni je v koalicijski pogodbi področje kulture opisano zelo ohlapno. FOTO: Kanal A

Merc: Kdor nima vizije, piše splošne stvari

Dušan Merc je povedal, da se društvo v politične koncepte ne bo vmešavalo. Društvo bolj zanimajo konkretne rešitve in odgovori, denimo kako bo z Javno agencijo za knjigo, kako bo s slovensko udeležbo na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Tudi to bi lahko sicer bile usmeritve koalicijske pogodbe, je pojasnil. Po Merčevi oceni je v koalicijski pogodbi področje kulture opisano zelo ohlapno. Po njegovih besedah je to posledica tega, da na tem področju ni prave kadrovske izbire. "Kdor nima vizije, piše splošne stvari," je ponazoril.

Vsekakor pa DSP podpira spremembo zakonov v zvezi z RTV Slovenija, ki jih je najavila nova koalicija, je še dodal predsednik DSP.

Kaja Širok: Kultura je javna dobrina, ki pripada vsem državljanom

Bolj pozitivno je koalicijsko pogodbo na področju kulture ocenila direktorica novogoriškega zavoda Evropska prestolnica kulture (EPK) GO! 2025 Kaja Širok. Kot je poudarila, je v njej EPK, ki bo leta 2025 v Novi Gorici v sodelovanju z Gorico, prepoznana kot nacionalni projekt. Po njenih besedah je doslej namreč delovalo, kot da je projekt regionalnega oziroma lokalnega pomena, v resnici pa gre pri tej pobudi za mednarodni in zelo pomemben nacionalni projekt, prek katerega lahko posamezne države predstavijo svojo kulturo in dediščino. "Več, kot bo država dala, boljšo in kvalitetnejšo strukturo ter program bomo imeli," je povedala in dodala, da do danes od ministrstva za kulturo še niso dobili podpisane pogodbe, medtem ko jih italijanski partnerji na drugi strani meje že prekašajo po vloženih sredstvih. Na splošno je ob koalicijski pogodbi kot pomembno ocenila, da kulturo vrača v javno sfero in jo razume kot javno dobrino, ki pripada vsem državljanom.

Na področju kulture so v koalicijski pogodbi med prednostnimi nalogami odprava najbolj spornih političnih odločitev na področju kulture, ohranitev in razvoj neodvisnih medijev, prenova in modernizacija sektorja ter prenova kulturne politike, izboljšanje socialnega položaja samozaposlenih v kulturi in zagotavljanje višjih programskih sredstev.

Kot je zapisano v usklajenem besedilu koalicijske pogodbe, mora ministrstvo za kulturo ponovno postati zaščitnik in zaveznik kulture, sogovornik vseh akterjev na področju kulture, ustvarjati mora pogoje za kakovosten in enakomeren razvoj vseh zvrsti kulture in umetniškega udejstvovanja od alternativne do ljubiteljske kulture tako javnih kot nevladnih organizacij in posameznikov.

Vrstijo se odzivi v zdravstvu

V zdravstveni negi so prvi odzivi na zdravstveni del med strankami prihodnje koalicije usklajene, a še ne potrjene koalicijske pogodbe pozitivni. V zbornici zdravstvene in babiške nege ter sindikatu zdravstva in socialnega zdravstva med drugim pozdravljajo napoved sprejetja kadrovskih standardov in normativov ter odpravo plačnih nesorazmerij.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je v odzivu navedla, da koalicijsko pogodbo, ki napoveduje sprejetje in uveljavljanje po njenih besedah nujno potrebnih kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi ter odpravo plačnih nesorazmerij vidijo kot korak v pravo smer. "Plače v zdravstveni negi še vedno niso konkurenčne in dokler se to ne bo zgodilo, je zaman iskati vzroke, zakaj mladi zapuščajo poklic in odhajajo v tujino in to moramo preprečiti," pravi Ažmanova.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je pojasnila, da v sindikatu s celotno vsebino koalicijske pogodbe niso seznanjeni. "Kar pa smo razbrali iz neuradnih podatkov, iz medijev (...), so navedene točke tiste, ki bi lahko rešile javno zdravstvo sicer gotovega propada, v katerega zaenkrat drvi," je zapisala.

Spomnila je, da na nujnost sprejema kadrovskih standardov in normativov za vse poklice v zdravstveni dejavnosti opozarjajo že leta, zato jih veseli, da bo to prioriteta nove vlade. "Prav tako bo naša prioritetna zahteva po s prejšnjo vlado dogovorjeni odpravi plačnih nesorazmerij," je dodala in poudarila, da podpisani dogovor zavezuje tudi novo vlado.

Zdravstveni delavci upajo, da prioritete iz koalicijske pogodbe ne bodo ostale mrtva črka na papirju.
Zdravstveni delavci upajo, da prioritete iz koalicijske pogodbe ne bodo ostale mrtva črka na papirju. FOTO: Dejstva

V koalicijski pogodbi napovedano nagrajevanje rezultatov dela in bolj sistematičen pristop k privabljanju mladih za odločitev za to vrsto poklicev sta po njeni oceni zagotovo načina, ki bosta na dolgi rok omogočila vzdržnost in kakovost sistema. Ob tem je napovedala, da bodo v okviru socialnega dialoga aktivno sodelovali pri pripravi ukrepov za zagotovitev dostopnega javnega zdravstva in izrazila upanje, da prioritete iz koalicijske pogodbe ne bodo ostale mrtva črka na papirju.

Slednje si želijo tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije, kjer so sporočili, da s programskim delom koalicijske pogodbe še niso seznanjeni, da pa podpirajo vse ukrepe, ki bodo vodili k izboljšanju položaja zaposlenih v zdravstveni negi.

Na področjih, ki se dotikajo zdravstvene nege, koalicijska pogodba med drugim predvideva sprejetje in uveljavljanje kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi, kot je bilo predvideno s stavkovnim sporazumom v letu 2018, odpravo porušenih plačnih nesorazmerij, nagrajevanje motivacije in rezultatov dela, kadrovske štipendije na področju vseh zdravstvenih programov tako v srednjih šolah kot fakultetah in razbremenitev administrativnega dela z namenom ohranjanja kadra v zdravstveni negi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prokleta Zima
16. 05. 2022 20.23
+1
Čuj Merc, kaj če bo jutri vojna(Bog ne daj), kakšen bo odziv kulture?
4556
16. 05. 2022 17.33
+1
Nova vlada še ni začela delati že se kaže vsa izprijenost te politike .Kaj smo volili???? In GOLOB obljublja dva mandata --ta bo že enem vse ZFURAL.
AntiMarksist
16. 05. 2022 16.40
+4
Na kratko. Hocejo vec davkoplacevalskega denarja.
za resnico
16. 05. 2022 15.45
+0
v zdravstvu bi prvo morali uvest stemplanje kot v fabrikah in poskrbet da te bele lene pozresne dvozivke zacnejo delat ker sedaj niti 4 ure noben ma res noben edin veliko se setajo sem in tja ter planirajo kaj se kje kupit
Rothschild1
16. 05. 2022 15.33
+6
Nova vlada se je zavezala, da ne bo prekarstva v kulturi :). Kako so smesni. A sedaj bomo morali pa mi podjetniki po dekretu za stalno zaposliti po enega ali vec "umetnikov". Za nedolocen cas, seveda. Samo zato, da ne bodo revezi "prekarci". Alooo. Samo popolnoma zapohan um lahko sproducira taksne nebuloze
ap100
16. 05. 2022 15.42
+2
konec samozaposlitev vsi bodo šli delat v opero aliu muzej ali gledališče....v najslabšem primeru jih bo moral zaposliti tisti ki bo od njih kaj kupil saj je običajno njihova edina stranka - torej so prekarci
ap100
16. 05. 2022 15.32
+8
konkretno, mora vsak imeti pravico v spodnjih gatah plesati naokoli ter zato dobiti sredstva kulturnega ministrstva
Recenzor
16. 05. 2022 15.28
+4
Ja pa ja de - slovenska kultura - skakanje v gatah naokol in dojenje psa
fljfo
16. 05. 2022 15.30
-2
Balki36
16. 05. 2022 15.34
+4
Pojest zivega netopirja....al pa vlect truplo skoz ljubljano...pa to
Recenzor
16. 05. 2022 15.28
+4
Najbolj konkretna rešitev za kulturnike je: dat jim lopato in kramp v roke da od tega živijo, v prostem času pa naj se gredo kulturo in jo naj prodajajo, da jim o kaj kapnilo zraven.
Lucky Luke2
16. 05. 2022 15.25
+5
Me prav zanima, če se bodo razočarani kulturniki tudi zdaj pačili pred ministrstvom za kulturo in polivali fasado z barvo?
fljfo
16. 05. 2022 15.25
+4
Ples je tudi kultura...
Rezervni Kristus
16. 05. 2022 15.24
+6
Meni kot ustvarjalcu se zdi dosti bolj smiselno to,da država omogoči vsem,ki jim je to resno delo,da lahko svojo ustvarjalnost dajo ustrezno na trg...Namreč,to zelo manjka,podjemne pogodbe so precej oderuške in nepraktične,o raznih statusih sploh nima smisla razpravljati,niti ni na voljo prostorov,kjer bi se ta dejavnost lahko odprto tržila...In na sploh je preveč selektivnosti,obstajajo samo umetniki,ki so VIP,ter so prisesani na državne donacije in tisti,ki so na podnu,vmes pa nič...V kulturi in umetnosti srednji sloj ne obstaja in to ni niti malo ljudsko,pritižujejo pa se samo tisti,ki imajo vsega dovolj...Ne potrebujem državnega denarja,dajte mi samo pogoje za normalno delovanje!
Snoopy-Charlie
16. 05. 2022 15.22
+7
Najnovejši film "Jaša Janullllllll in strici iz ozadja" Pa še Pampers bodo lahko reklamirali.
Belabreza
16. 05. 2022 15.17
+3
Ko si v pokoju pa kulturo zganjaš! Samo da se še nekaj zasluži! Najboljši primer je uliti vasko, če nisi pod maligani si pa bolan 🤣🤣🤣
fjfjf
16. 05. 2022 15.15
+0
Hahahah zgleda da bodo ti se slabsi ko jansa
RedCell
16. 05. 2022 15.10
+6
mogoče bi pa radi Vaskota Ulitega nazaj... pa piz.. a ne morete malo potrpeti??
St. Gallen
16. 05. 2022 15.08
+3
V primeru omejitev dela izven maticne ustanove zdravnikom, zaposlenim v bolnisnicah in ZD-jih, brez konkretnega povisanja placila v državnih ustanovah, ni potrebno imeti kristalne krogle, da lahko napovemo: plaz odhodov zdravnikov iz bolnišnic...ampak cak vrste bodo krajse :-)
ivcekivcek
16. 05. 2022 15.05
+7
Kaj dosti ni za carat, toliko kot ustvarimo toliko lahko tudi porabimo. In je treba še sprijaznit z resnico, tudi če boli in biti kolturen in razumevajoč.
proofreader
16. 05. 2022 15.03
+5
Najprej zdravstvo, potem kultura.
puspan
16. 05. 2022 15.26
+0
Najprej delavci in šele nato lenuhi. Jasno, kot srbski pasulj.
mackon08
16. 05. 2022 14.58
+11
Saj vedno ko pride nova vlada hoče vsak imeti čim več zase ne glede če je to realno ali pa ne. Upokojenci bi imeli minimalno 1000 Evrov pa tudi ne gre. Bo treba apetite zmanjšat.
Frotirka
16. 05. 2022 14.57
+6
Najprej za njihov žep. Predvsem za dvoživke.