Slovenija

Kumer in Han delodajalcem predstavila rešitve za blaženje energetske draginje

Ljubljana, 11. 11. 2022 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Infrastrukturni in gospodarski minister Bojan Kumer in Matjaž Han sta danes delodajalcem predstavila predloge rešitev za blaženje energetske draginje v 2023, so na družbenih omrežjih zapisali na ministrstvu za infrastrukturo. Prve ukrepe naj bi vlada sprejela v kratkem.

Premier Robert Golob je namreč sprejem prvih ukrepov in usmeritev za pomoč gospodarstvu pri soočanju z energetsko krizo napovedal za naslednji teden, dodatnih pa še v tednu zatem.

Premier je povedal, da bodo ukrepi prinesli ustrezno raven cen plina in elektrike za podjetja, pri čemer naj bi bila cena subvencionirana do določene ravni porabe. Obenem pa vlada pripravlja tudi subvencijski shemi za čakanje na delo doma in za skrajšan delovni čas. Ukrepi bodo po Golobovih napovedih začeli veljati 1. januarja, gospodarstvo pa jih ob veliki negotovosti glede cen energetske oskrbe v 2023 zaradi še vedno izjemno visokih tržnih cen elektrike in plina v kontekstu posledic ruskega napada na Ukrajino nestrpno pričakuje.

Prihod Matjaža Hana na ministrstvo za gospodarstvo
Prihod Matjaža Hana na ministrstvo za gospodarstvo FOTO: Damjan Žibert

Učinek vseh dosedanjih ukrepov za blaženje draginje v gospodinjstvih in podjetjih je v tem letu po premierjevih besedah mogoče ovrednotiti na okoli 400 milijonov evrov, v prihodnjem letu pa na vladi pričakujejo, da bo njihov obseg desetkrat večji.

"Tudi gospodarstvo, ki bo letos deležno za okoli 100 milijonov evrov ukrepov, bo prihodnje leto potrebovalo več kot milijardo evrov zaradi obsega problema, ki bo bistveno večji," je v pogovoru z STA ta teden napovedal Golob.

Sprva je vlada predvidela, da bo za stabilizacijo razmer v 16 mesecih potrebnih okoli pet milijard evrov. "Zaenkrat kaže, da bomo porabili manj, kar je dobra novica, in s tega vidika upam napovedati, da bomo vse zastavljene ukrepe tudi izpeljali, medtem ko bo pritisk na javne finance nižji od pričakovanega," je bil optimističen Golob.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

larionov
11. 11. 2022 18.47
A Han, ki pravi, da so Španija in Portugalska otoške drzave
Na pol ovca
11. 11. 2022 17.14
+2
Blaženje česa? Sankcij Rusiji an ukaz šefa? Haha a novemu kreditu in novi dolžniški zanki okrog vratu naivne slovenske ovce se reče blaženje? Ja kmet tudi boža ovco preden jo zakolje
Rafael Kramar
11. 11. 2022 16.20
+0
Dvignejo naj plače za 15% in podaljšajo delovnik na 9 ur.
jodr
11. 11. 2022 18.01
-1