Slovenija

Vas že zebe? Pazite, da ne boste imeli težav z inšpektorjem ali ognjem

Ljubljana, 26. 09. 2018 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nova kurilna sezona je pred vrati - ne le, ker korakamo proti oktobru, ampak tudi zaradi že precej hladnih nočnih temperatur. Vendar pa se je treba, če za ogrevanje uporabljate lastno kurilno napravo, na novo sezono zelo odgovorno pripraviti, opozarjajo dimnikarji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začetek kurilne sezone
    02:28
    Iz 24UR: Začetek kurilne sezone
  • Iz 24UR: Kako in kaj kurite?
    02:24
    Iz 24UR: Kako in kaj kurite?
  • Iz 24UR: Kdaj se bomo greli?
    01:27
    Iz 24UR: Kdaj se bomo greli?

Dimniški požar
Dimniški požar FOTO: Thinkstock

"Ker je na tem področju sprejeta nova zakonodaja in je rok za morebitno menjavo dimnikarske družbe že mimo, je treba poudariti, da je za redno opravljanje dimnikarskih storitev ter odpravo morebitnih pomanjkljivosti odgovoren uporabnik dimnikarskih storitev," opozarjajo v sekciji dimnikarjev pri Obrtni zbornici Slovenije.

Glavni pogoj za varno obratovanje naprav je redno opravljanje dimnikarskih storitev skladno s predpisi (redni pregledi, pogostost čiščenja, meritve emisij itd), pravijo dimnikarji.

Za uporabnike kurilnih naprav so tako pripravili nekaj nasvetov, kako se pripraviti na novo kurilno sezono, pa tudi za vse, ki razmišljajo o nakupu kurilne naprave.

Če svoje peči, dimnike in zračnike redno vzdržujete in jih uporabljate tudi poleti, pred kurilno sezono ni potrebe po posebnih dodatnih ukrepih. Če pa vaša kurilna naprava med poletjem miruje, potem priporočajo, da sistem pred novo sezono pregleda tako dimnikar kot tudi serviser peči.

Še preden boste prvič v novi sezoni zakurili, je potrebno odpraviti morebitne napake na kurilni ali dimovodni napravi, še posebej, če vas je nanje že ob zadnjem obisku opozoril dimnikar, a ste s popravili odlašali. 

Prav tako naj si dimnikar ogleda napravo, če ste le-to pravkar kupili ali ste sanirali dimnik, pa se o tem niste posvetovali z izbrano dimnikarsko družbo, ki bi ocenila ustreznost izbrane naprave in pogojev za obratovanje. Dimnikar mora namreč opraviti obvezen prvi pregled, "pri katerem preveri, ali je nova naprava vgrajena v skladu s tehnično dokumentacijo in predpisi ter jo vpiše v evidenco kurilnih naprav". 

"Pravilno in učinkovito obratovanje kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav namreč zagotavlja požarno in zdravstveno varnost, hkrati pa na ta način pri ogrevanju tudi privarčujemo ter manj obremenjujemo okolje," opozarjajo dimnikarji.

Če boste napravo šele zamenjali, pa se pred tem posvetujte tudi z dimnikarjem, ki vam bo pri tem svetoval, naprava pa mora biti vgrajena skladno s pravili stroke, tako da omogoča dostop za uporabo, vzdrževanje, popravila in ima zagotovljen ustrezen dovod zgorevalnega zraka ter upošteva vse tehnične karakteristike prostora, v katerem je nameščena. Dimnikarji tudi opozarjajo, da naj vgradnjo naprav vedno izvede podjetje, ki ima ustrezno obrtno dovoljenje: "Izvedbo v lastni režiji pa zaradi številnih možnih napak in tveganj močno odsvetujemo."

Pazite, ko kupujete kurilno napravo

Pri lesu je tudi pomembno, da je les zračno suh, kar bo za polena po novem z meritvijo z namenom osveščanja preverjal tudi dimnikar. Globe za tovrstne primere pa lahko predpiše le inšpektorat za okolje in prostor. Preveč vlažen les povečuje emisije, povečuje porabo goriva in bolj obremenjuje peč ter dimnik zaradi saj in katranskih oblog.

Dimnikarji tudi opozarjajo, da bodite pri izbiri kurilne naprave previdni. Ni namreč tako redko, da je šele dimnikarska družba uporabnika seznanila, da ima vgrajeno povsem neustrezno kurilno napravo. "Največja odstopanja so bila v letu 2018 zaznana pri centralnih pečeh na drva, ki sploh niso imele dokazil o ustreznosti ali pa so presegale predpisane emisijskih vrednosti. Šlo je za t.i. klasične centralne peči na drva, ki obratuje brez sodobne tehnologije. Pri kurjenju s poleni pa je potrebno imeti vgrajene vodne zbiralnike toplote. Tako si težko predstavljamo situacijo, ko uporabniku pooblaščen inštalater dobavi in vgradi novo neustrezno kurilno napravo, nato pa šele dimnikar opozori na povsem neustrezno kurilno napravo, ki sploh ne bi smela biti vgrajena. Kako bodo takšne situacije reševali uporabnike in kako bo ravnala okoljska inšpekcija še ni znano. Je pa Tržni inšpektorat v številnih primerih že izdal prepoved za prodajo ali dajanje na voljo. Zato resnično previdno pri nakupih, kar velja tudi za kamine, štedilnike in druge enosobne peči na lesno gorivo."

Nevarno: nova okna tesnijo, iz peči pa uhajajo strupeni plini

Nevaren pa ni le ogenj, smrtonosni so lahko tudi plini, ki nastajajo pri gorenju. Nekoliko manj znano je sicer morda dejstvo, da je zelo pomembno, da vas dimnikar obišče tudi, če ste poleti prenavljali svoj dom na področjih, ki nimajo neposredne povezave s kurilno napravo, a prav to vam lahko celo reši življenje.

"Številne prenove, ki na prvi pogled nimajo ničesar skupnega s kurilno napravo, bistveno vplivajo na njihovo varno uporabo. Na primer tesnjenje oken in vrat, kar se zgodi, če staro stavbno pohištvo zamenjamo z novim, vgradnja rešetk na kanalih za prezračevanje, vgradnja ventilatorjev na zračnike, kuhinjske nape, klimatske naprave, sušilni stroji ... Vse te naprave spreminjajo dovod zraka ali vplivajo na tlačne pogoje v prostoru," razlagajo dimnikarji.  In dimnikarska služba bo preverila, kako je s tokom zraka, še posebej pri kurilnih napravah, ki so nameščene v bivalnih prostorih: "Zaradi neustreznih pogojev lahko namreč pride do slabšega zgorevanja, tvorjenja katranskih oblog v dimniku (pri pečeh na trdno gorivo), slabše kakovosti zraka v prostoru ali do izhajanja dimnih plinov, posledica katerih pa so lahko celo zastrupitve  ki se usodno končajo."

So vaši zračniki odprti?

Med sanacijskimi posegi na stavbah, ki lahko spremenijo pretok zraka v prostoru pa je, kot opozarjajo dimnikarji, tudi sanacija fasade: "Pri tem se žal pogosto zgodi, da izvajalci spregledajo in preprosto prekrijejo zračnike ter druge odprtine za dovod zraka. Tudi v takšnem primeru lahko pride do nevarnih posledic, saj peč ne bo imela zagotovljenega dovoda zraka." 

Pri prenovah fasad je pozornost potrebno nameniti tudi veznim elementom med kurilnimi napravami in dimniki, ki  morda prečkajo zunanjo steno stavbe. Na teh delih mora biti sanacija fasade ustrezno izvedena, saj sicer lahko privede do pregrevanja in vžiga fasade, še opozarjajo.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topo
27. 09. 2018 08.00
+11
Vprašajmo se,zakaj in kako lahko prodajajo peči če nimajo vstrezno dokumentacijo in od kje dimnikarjem taka strokovnost da lahko reče da naprava ni vstrezna,če je prišlek prišel pred pol leta v Slovenijo.
jesenvoyo
27. 09. 2018 07.29
+11
Država predpiše kako in s čim se lahko državljani ogrevajo pozimi, pozablja pa, da je veliko ljudi v stiski (nizke pokojnine, minimalne plače, itd) in nima denarja za drva, ki so pretirano draga. In sedaj bo treba kontrolirati in sankcionirati ljudi, ki kurijo z drvmi, ki prekoračujejo kakšen procent vlage. Ja, ko bodo plačali visoke kazni, še za mokra drva ne bo ostalo.
Tomvojo
26. 09. 2018 21.16
+39
Strokoven članek, ko ga prečitaš ti gre na bruhanje.
Naj bi
26. 09. 2018 20.14
+11
upornik19 26.09.2018, 19:48:48 +1 haha lih zastonj se ne greješ ker moraš računat nafto,mišelo,delo…….drugič morajo bit drva vsaj 1 leto stara drugač ti zamaši kamin in pride do požara ! ----------------------------Vidi se, da nimaš pojma. Če drva posečeš poleti, skalaš, ob dežju pokriješ, ob soncu odkriješ so suha kot poper dveh mescih. Inšpektor pa naj pride z sodnim nalogom, drugače ne bo nič.
upornik19
26. 09. 2018 20.31
-9
ja lih tebe bo verjel švercarju jaja......vsaj 1 leto stare drve morajo bit drugač se ne sme kurit
obožeobože
26. 09. 2018 19.52
+18
Sonce je danes 1000 litrski zalogovnik segrelo na 85 stopin CELZIJA! Hiše ni potrebno ogrevati saj je temperatura 23 stopinj. Tople vode bo za 3 dni več kot dovolj. Ko sonca ni pa tono palet za celo zimo. Se pravi MAX 300€ za ogrevanje hiše kvadrature 165 kvadratov. Me pa zanima kakšen je izračun za sončno elektrarno v kombinaciji z toplotno črpalko zrak voda? Z Lignitom in sajami pa naj se ogreva Kontič in Meh.
Uporabnik1110355
26. 09. 2018 20.41
+11
Ali se nismo zmenili da tukaj ne bomo lagali?
obožeobože
27. 09. 2018 15.17
-1
SLO-SURVIVAL
26. 09. 2018 19.46
+88
imamo svoj gozd in svoja drva, tako da se grejemo zastonj! Seveda to nekaterim ne paše in kaj me briga! Imamo visoko ograjo in hudega psa, tako da naj se inšpektor j...! Ko smo spravljali drva ga ni bilo zraven, ne inšpektorja in ne države....Ljudje tisočletja kurijo na drva!!
upornik19
26. 09. 2018 19.48
-25
haha lih zastonj se ne greješ ker moraš računat nafto,mišelo,delo…….drugič morajo bit drva vsaj 1 leto stara drugač ti zamaši kamin in pride do požara !
SLO-SURVIVAL
26. 09. 2018 19.53
+33
ja saj so stara, saj naredimo vnaprej, gozd je čist zraven bajte, seveda je skoraj zastonj! Kaj si misliš, da jih bom kupoval? V primerjavi z blokom in vašimi toplotnimi črpalkami in olji je seveda zastonj!
mario64
26. 09. 2018 20.46
+14
imam drv za 5 zim pod streho .strošek 300 evrov.suhe bukove
jesenvoyo
27. 09. 2018 07.35
+2
Verjamem da je zastonj, poleg še naredite nekaj več drv, ki jih lepo prodate in so vsi stroški lepo pokriti, pa še ostane kakšen cekinček.
Naj bi
26. 09. 2018 19.45
+31
Novinar ne straši! V praksi je stvar čisto drugačna. 1x na leto se oglasi, ga povabim na sok, mu dam za 2 sixpeka, dobim list in mir. Kurimo pa na svoja drva in se ne stiskamo v polovarjih, kot nekateri, ki kurite na kurilca, plin itd... Smo pa na vasi, mogoče so za nas drugačni zakoni?! Tisti, ki mu pa pustite oči past 4x na leto ste pa malo...
Uporabnik113189
26. 09. 2018 18.51
+58
Večina okolice kar jih poznam se pripravlja na prehod na toplotne črpalke. eden od razlogov so pohlepni prodajalci drv, ki prodajajo meglo, drugi pa dimnikarji, ki so si kar zlobirali zakon, da nadlegujejo ljudi. Sicer cenim dimnikarski poklic, ni lahek. Pa vendar, v naši demokraciji, ko mnogi nimajo za hrano, človeka olupiti po zakonu ker pač tako piše na papirju in so tako sklenili politiki katerih standard je daleč od najnižjega, je vse prej kot socialno in ljudje pač to jemljemo osebno. In prav je tako.
upornik19
26. 09. 2018 18.55
-25
toplotna črpalka je najboljša varianta kar se tiče ogrevanja....pri tej investicij ne zgubiš nič
dzonimakaroni
26. 09. 2018 19.08
+33
in po koliko letih se povrne investicija? letni servisi, življenjska doba črpalke?
upornik19
26. 09. 2018 19.15
-24
meni je že po prvem letu vrnila na leto porabim 600 eur energije....z drvami bi dvakrat več
upornik19
26. 09. 2018 19.15
+13
murate
26. 09. 2018 19.30
+18
DŽONI, toplotna se povrne po 30 tridesetih letih,žal nobena ne bo 30 let dočakala.sam sem delal izračune in sem se odločil za staro peč in nov gorilec na pelete,ker sem imel kmetov in gnilih drva poln kufer. Samo v razmislek petrol prodaja toplotne črpalke , bencinske pumpe pa ogreva na plin ali kurilno olje,celo na cisterno,ki je po mojem izračunu najdražji vir ogrevanja za mojo hišo
murate
26. 09. 2018 19.33
+4
pišeš na pamet,koliko energije rabiš za 1m2 ,koliko energije ti da 1m3 drva in koliko stane.očitno prodajaš toplotne črpalke...
Pikabalonca
26. 09. 2018 19.34
+17
Ali kdo ve zakaj so na Finskem, Norveškem kjer so začeli z tem Toplotne pumpe prepovedali..
upornik19
26. 09. 2018 19.42
-16
računi tudi prevoz drvi....nafta.razrez z motrko ….cepilec. delo , zlaganje v drvarnico in še to drva morajo biti stara vsaj 2 leti na suhem
laycan
26. 09. 2018 19.47
-3
itak da ne,elektrika je zastonj,in investicija cca.9000-10.000.eur.je tudi zanemarljiva.
pabo39
26. 09. 2018 19.52
+9
Te izračune bi pa res rad videl. Za pravilno izolirano hišo to sigurno ne drži. V kolikor govoriva o novogradnji, pa je toplotna črpalka v kombinaciji s kaminom najboljša varianta.
jesenvoyo
27. 09. 2018 07.22
+3
In kako toplotne črpalke grejejo ko ni elektrike ?
zibertmi
27. 09. 2018 18.00
-1
in za koliko greje pri nizkih temperaturah zunaj.ravno v tem času ko so noči mrzle naša toplotna za sanitarno vodo ponoči ,ko so temperature pod 7 stopin sploh ne zažene ima blokado, v večernem času ko so tem.nad 10 st.pa traja precej več časa ,da segreje vodo za tistih 5 ali 6 stopin ,kot popoldan ,ko je zunaj okoli 20 st.tako da je ekonomika porabe verjetno podobna pa če tudi črpalka za ogrevanje deluje pri -35.deluje ekonimike pa sigurno ni.top,črpalka je nova
buksl12
26. 09. 2018 17.55
+85
Če ta banda nima drugega dela kod pisat tako neumne zakone jim še pa tega res ni treba.Samo denar bi kradli na legalen način to so pa nori zakoni ki z vsakdanjim življenjem nimajo nič drugega kod jezo ljudi
Enmajstr
26. 09. 2018 17.52
+126
Državi gredo drva v nos, ker ni davka banda požrešna
SLO-SURVIVAL
26. 09. 2018 19.48
+18
Janezcesnik
26. 09. 2018 17.50
+60
Pri nas pridejo pa se enkrat do zdej ni odpru vratc od dimnika vsak pregled pa pride okol 50e a to je pol varnost... Dnar znajo potegnat to je pa vse
giiinem
26. 09. 2018 17.40
+50
jaz ga nisem videl ze 10 let,samo racun poslejo.
rosa65x
26. 09. 2018 17.38
+57
Bla bla bla. Samo da denar vlecejo. Lopovi
rožarica
26. 09. 2018 17.37
+52
...najpomembnejše so globe, bolj pomembne od varnosti....
upornik19
26. 09. 2018 17.26
+81
ne vejo kje bi še pobrali siromaku
Borec21
26. 09. 2018 17.26
+41
Tole z dimnikarji je legalna kraja nisobusposibljeni za posege v plinskebkotle in sambprste stran
juhej77
26. 09. 2018 17.23
+44
Inspektkr lhk pride sam drva napravlat, da se mal pretegne od kavča.. Praga dvorisca pa ne bo prestopu!!!
rožarica
26. 09. 2018 17.39
+38
juhej...prav imaš, v vsako gospodinjstvo, ki kuri na drva, enga inšpektorja poslat pa naj on rihta drve in tudi kuri naj, da bo bse po pravilih, ker vse ostalo v drżavi pa štima...
pbjr
26. 09. 2018 17.03
+36
Vedno frišna drva in frišne gate!
flojdi
26. 09. 2018 16.55
+43
.nimam peči. imam pa danes na sebi pulover in jopco čez. aja pa štumfe tud.