Slovenija

Kustečeva uspešno prestala interpelacijo in ostaja ministrica za izobraževanje

Ljubljana, 15. 03. 2021 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
STA, U.V., M.V., K.K.
Komentarji
997

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je po maratonski razpravi uspešno prestala interpelacijo in ostaja ministrica za izobraževanje. Opozicijskim LMŠ, SD, Levici in SAB v DZ tako ni uspelo zbrati dovolj glasov v podporo interpelaciji, za je namreč glasovalo 38 poslancev, proti pa 41. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev. Da bo ministrica interpelacijo prestala uspešno, je bilo razbrati že iz poslanskih razprav, poleg koalicijskih strank so ji podporo napovedali tudi v SNS in Desusu.

Na glasovanju o interpelaciji je ministrico podprlo 41 poslancev iz vrst njene SMC, koalicijskih SDS in NSi, poslanca manjšin in poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar. Za interpelacijo oziroma njen odhod pa se je zavzelo 38 poslancev iz vrst predlagateljic LMŠ, SD, Levice in SAB. Poslanci SNS se glasovanja niso udeležili.

Poslanec Levice Željko Cigler je sejo spremljal na daljavo, glasoval pa je po telefonu.

Takšno glasovanje je bilo bolj ali manj napovedovano že v predhodni skoraj 16-urni razpravi. V strankah predlagateljicah so namreč skozi ves dan nizali očitke na delo ministrice, predvsem njene odločitve v času epidemije, medtem ko so v koaliciji ocenjevali, da je v danih razmerah delala dobro in jih izrekali podporo. V SNS so napovedali, da interpelacije ne bodo podprli, v DeSUS pa se glede tega niso jasno opredelili. Trije poslanci DeSUS so nato pri glasovanju manjkali, eden pa se je glasovanja vzdržal.

Predlagatelji ministrico med razpravo večkrat pozvali k odstopu

DZ je izredno sejo začel z obrazložitvijo predlagatelja interpelacije, ki so jo, kot omenjeno, vložile stranke LMŠ, SD, Levica in SAB. Predlagatelji interpelacije so Kustečevo v obrazložitvi predloga vnovič pozvali k odstopu. Očitali so ji nestrokovno delovanje oz. nedelovanje, saj da je le prikimavala premierju Janezu Janši. Spomnili so, da morajo dijaki plačati kazen zaradi protestiranja za odprtje šol, ministrica pa se z njimi ni želela sestati.

Matej T. Vatovec (Levica) je ministrici, ki je uvodoma ocenila, da bo današnja razprava večinsko politična, odgovoril, da to tudi mora biti, saj gre za DZ, kjer so razprave že po definiciji politične. "Vi ste sprejeli politično funkcijo, vi ste sprejeli politične odločitve, ki so šle mimo priporočil stroke, mimo epidemiologov in zato morate sprejeti politično odgovornost," je dejal. Ministrstvo bi moralo po njegovem mnenju v čim večji meri zagotoviti, da izobraževanje poteka v čim manj okrnjeni obliki, vendar tega ni storilo, pred šolami pa so se odprle številne druge dejavnosti.

Vatovec je v imenu predlagateljev v obrazložitvi predloga med drugim izpostavil, da je bilo zaprtje šol med prvimi v Evropi in vztrajanje na njihovem zaprtju najdlje v tem prostoru katastrofalna odločitev, ki ni bila podkrepljena s strokovnimi stališči. Tako vladna svetovalna skupina za covid-19, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) so ves čas poudarjali, da je treba šole zapreti zadnje in odpreti prve, ministrica za izobraževanje, znanost in šport pa se je odločila, da bo raje kot stroki in epidemiologom sledila stališčem predsednika vlade Janeza Janše, ki stroke in epidemiologov ni poslušal, je dejal.

Kot je poudaril, bi moralo ministrstvo "iskati in najti ravnovesje med zdravstvenim vidikom in izvajanjem šolskega procesa", a so bile zaradi te nesposobnosti šole prehitro in predolgo zaprte. Ob tem je omenil, da so navodila o zaprtju prihajala tik pred zdajci, kar je še dodatno povzročalo zmedo in težave, pred decembrskimi prazniki pa se je vlada odločila tudi za odprtje gospodarskih dejavnosti. Tako so se šolarji, dijaki in študentje lahko srečevali v nabito polnih nakupovalnih središčih, niso se pa mogli šolati v šolah.

Simona Kustec pa je med drugim poudarila, da so šole zaprli, ker so jih morali zapreti zaradi slabe epidemiološke slike v Sloveniji in tudi naraščanja okužb v šolskem in vrtčevskem prostoru. Ob tem pa so vzpostavili sistem izobraževanja na daljavo, ki ni bil takšen kot v večini drugih držav, kjer otroci konec tedna dobijo navodila za delo v prihodnjem tednu brez sodelovanja z učitelji, ampak so imeli konstanten stik z učitelji. Izpostavila je tudi, da so v lanskem letu kupili precej računalniške opreme in zagotovili sredstva za infrastrukturo, ki podpira izvajanje pouka na daljavo.

Interpelacija zoper Simono Kustec
Interpelacija zoper Simono Kustec FOTO: Bobo

Marko Koprivc (SD), ki je prav tako predstavil del obrazložitve predlagateljev, pa je ob tem spomnil, da je "v šolskem letu 1943/44, sredi najtrše okupacije slovenskega ozemlja, delovalo več kot 430 partizanskih šol" in da so "ofenzivam na osvobojena ozemlja, pregonom, deportacijam in streljanjem talcev navkljub resnični domoljubi poskrbeli, da so bile, kadar in kjer je bilo le mogoče, šole za otroke odprte".

Tudi Vatovec je izpostavil očitek o pomanjkanju dialoga z različnimi deležniki na področju vzgoje in izobraževanja v času epidemije covida-19. Številni so po njegovih besedah v minulem letu ves čas pozivali k posluhu in razumu, iskali nekoga, ki bi izpolnjeval vlogo branika šolskega polja, a tega sogovornika v izobraževalni ministrici in v ministrstvu niso našli.

Zato so po Vatovčevem mnenju tudi začeli protestirati. "Uporabili so ustavno pravico do svobode izražanja za to, da zahtevajo svojo pravico do izobraževanja. S tem niso pokazali zgolj poguma - dejansko so pokazali svojo odraslost, udejanjili so javno rabo uma. Toliko odgovornosti ni pokazala ministrica v celem letu svojega mandata," je dejal.

Ministrica svojega dela 'v resnici sploh ni opravljala'

Po Vatovčevem mnenju je ministrica s svojo pasivnostjo naredila konkretno škodo tudi za področje univerze, pri čemer je kot najbolj odmeven primer omenil opustitev priprave razpisa za vpis v visokošolske zavode. Tako Vatovec kot Koprivc pa sta ste dotaknila tudi šestega protikoronskega zakona, s katerim je Kustečeva po Koprivčevih besedah političnim sopotnikom predsednika vlade omogočila podaljšanje akreditacije za njihove zasebne univerze.

Koprivc je bil med drugim kritičen tudi do tega, da so morali univerze in študentski domovih svoja vrata zapreti, medtem ko so igralni saloni in casinoji lahko delovali. Na področju športa pa je ministrici očital, da ni nikoli skoparila s čestitkami ob uspehih športnikov in se je z njimi tudi slikala na prireditvah, hkrati pa ji ni bilo mar za katastrofalno poslabšanje gibalne sposobnosti otrok in mladine ter za več mesecev trajajoče onemogočanje dela profesionalnih športnikov.

Ministrica po Koprivčevih besedah svojega dela "v resnici sploh ni opravljala". "Svojo nesposobnost, nedelo in popolno podrejenost diktatu predsednika vlade pa še danes opravičuje z epidemijo," je dejal. Tako Koprivc kot Vatovec sta ministrico pozvala k odstopu.

Simona Kustec je prepričana, da ni osnov za interpelacijo njenega dela in odgovornosti, o kateri danes razpravlja DZ.
Simona Kustec je prepričana, da ni osnov za interpelacijo njenega dela in odgovornosti, o kateri danes razpravlja DZ. FOTO: Bobo

Kustečeva: Imam čisto vest 

Na drugi strani je ministrica Simona Kustec prepričana, da ni osnov za interpelacijo njenega dela in odgovornosti, o kateri danes razpravlja DZ. Kot je dejala, lahko to dokaže z dejstvi, ki jih je možno kadarkoli preveriti. "Imam čisto vest, vsakomur lahko pogledam v oči," je poudarila. Za današnjo razpravo pa je ocenila, da bo večinsko politična.

"Danes bom vaš strelovod. Strelovod, ki hoče ubraniti vse tiste, ki ste v hiši vzgoje, izobraževanja, znanosti in športa. Strelovod, ki sem ga sprejela že pred enim letom z vstopom v ministrsko ekipo," je dejala ministrica.

"Vemo, kaj delamo, vemo, zakaj to delamo, predvsem pa za koga," je poudarila Kustečeva in navedla tudi nekaj dosežkov prvega leta mandata. Vezano na epidemijo covida-19 je omenila uspešno zaključeno preteklo in začeto novo šolsko leto, izvedeno maturo, vpise v osnovne, srednje in visokošolske programe, tudi priprave na letošnjo maturo, ki so v teku.

Izpostavila je, da je bilo v okviru osmih paketov t. i. protikoronske zakonodaje podprtih za dobrih 76 milijonov evrov ukrepov, s katerimi so zagotovili podporo za izvajanje izobraževalnega procesa, med njimi za nakup IKT opreme, za zaščitna sredstva za nemoteno izvedbo dela, za nadomestila plač, izpad prihodkov, za oprostitev plačila za vrtce.

Ministrici opozicija očita 20 'grehov'.
Ministrici opozicija očita 20 'grehov'. FOTO: Bobo

Med dosežki, ki niso povezani z epidemijo, je navedla povsem nov zakon o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami ter motnjami v vzgoji in izobraževanju ter novelo zakona o vrtcih. "Pri pripravi proračunov za leti 2021 in 2022 smo pridobili zgodovinsko najvišjo finančno podporo za delo resorja na vseh področjih. Že v rebalansu za leto 2020 smo zagotovili dodatnih 87,5 milijona evrov, za leti 2021 in 2022 pa še dodatnih 200 milijonov," je med drugim poudarila Kustečeva.

"Ko se danes ozrem nazaj, vidim, da bi kakšne odločitve, kakšne poti, vložene napore naredili tudi drugače. Verjemite pa mi, da v danem trenutku zahtevnih razmer, pritiskov časa, pričakovanj, pogosto tudi želja, da bi lahko s čudežno paličico premagala celo virus, po neprespanih nočeh, dnevih, ko dobesedno ni bilo časa pojesti niti dnevnega obroka hrane, nismo znali in nismo zmogli drugače," je pojasnila.

Ob tem pa je zagotovila, da so bile vse njihove rešitve "optimalnost v danem trenutku" in vedno takšne, ki so "najprej sledile pravici do zaščite zdravja ljudi, nato do v teh razmerah najbolj optimalni obliki neprekinjenega pridobivanja znanja ter končno, preko sodelovanja in medsebojnega razumevanja, tudi zaupanja".

Poudarila je, da bomo kot družba "morali vložiti vse napore v to, da si bomo stali ob strani, se spodbujali, si pomagali, se razumeli in skupaj iskali prostore naših različnosti pod istim soncem". Pri tem "obtoževanja, zmerjanja, nesramnosti, blatenja, laži in manipulacije teorij zarot" ne pomagajo, ampak so "razdiralni, neodgovorni za krhek čas, ki ga živimo".

Ministrica je že v izjavi novinarjem pred sejo DZ povedala, da je dobro razpoložena in dobro pripravljena. Pričakuje podporo poslancev. "Ni razlogov za to, da bi interpelacija uspela," je prepričana. Jemlje jo kot del politične igre v teh zelo zahtevnih in krhkih časih. Razume pa, da je to del parlamentarizma in da morajo stvari tukaj pojasniti ne le poslancem, ampak vsem ljudem.

V SMC so Kustečevo podprli. "Ne morem se znebiti občutka, da se vse preveč ukvarjamo z bojem proti ukrepom vlade kot pa z bojem proti epidemiji. Če bi ravnali drugače, bi bila zdravstvena slika bistveno drugačna, tudi otroci bi bili v šolah bistveno prej," je dejala Mateja Udovč

V večjem delu opozicije ob obravnavi interpelacije Kustečeve izpostavljajo predvsem dolgotrajno zaprtje šol

V večjem delu opozicije so v predstavitvi stališč poslanskih skupin izpostavili predvsem dolgotrajno zaprtje šol, ki da bi ga ministrica morala preprečiti. Podporo interpelaciji napovedujejo v LMŠ, SD, Levici in SAB, v SNS je ne bodo podprli, v DeSUS pa svojega ravnanja niso jasno napovedali.

Po besedah Aljaža Kovačiča (LMŠ) mora ministrica za izobraževanje, znanost in šport oditi tudi zato, "ker v resnici sploh ni ministrica, ampak je zgolj izvrševalka politike dejanskega ministra Janeza Janše". "Ko so drugi, predvsem predsednik vlade, posegali v njen resor, je molčala in ga ni zaščitila," je dejal. Pri tem je omenil negativen vpliv šolanja od doma na čustveni, psihofizični in kognitivni razvoj otrok, opozoril pa tudi na poglabljanje razlik v znanju in socialni neenakosti. "Čeprav je ves čas govorila, da se morajo vzgojno-izobraževalni zavodi zapirati zadnji in odpirati prvi, je ravnala obratno. Prva je zaklepala, zadnja odklepala," je bil kritičen. Omenil je tudi nesmiselne ukrepe na področju športa in posege v visoko šolstvo.

Po mnenju Bojane Muršič (SD) so največji poraženci epidemije covida-19 otroci in mladostniki. Ti od samostojnosti države naprej niso nikoli tako kot sedaj potrebovali kompetentnega ministra za izobraževanje, njegovo oporo, zavezništvo, integriteto, strokovnost, kleno držo in sočutje, je prepričana. Po njenih besedah je funkcija ministra s prvim dnem epidemije postala poslanstvo, zahtevala je, da se s funkcije pomete tudi najmanjše drobtinice politike, strankarskih interesov in tudi osebnih šibkosti. Muršičeva je Kustečevi dodelila negativno oceno, prepričana je, da bi morala ministrsko mesto zapustiti že pred meseci, saj da ni zmogla stoično odgovoriti na vse stiske izobraževanja, ampak je podlegla politiki predsednika vlade.

 Interpelacija zoper ministrico Simono Kustec.
Interpelacija zoper ministrico Simono Kustec. FOTO: Bobo

Maša Kociper (SAB) je med predstavitvijo očitkov iz interpelacije med drugim omenila pomanjkanje dialoga z deležniki v vzgoji in izobraževanju in odsotnost ukrepov za preprečevanje socialnih stisk mladih. Na področju športa je ministrici očitala izključevalen in podcenjujoč odnos, na področju visokega šolstva in znanosti pa postavljanje interesov zasebnih izobraževalnih institucij pred kakovost visokošolskega izobraževanja in blokado zaposlovanja raziskovalcev na javnih raziskovalnih organizacijah.

V poslanski skupini DeSUS po besedah Ivana Hršaka ocenjujejo, da Kustečeva ni slaba ministrica, a je bila soočena z nepričakovanimi dogodki. S prekinitvijo običajnega načina izobraževanja je bilo potrebnih veliko improvizacij in učenja, a ji je uspelo doseči mnoge kompromise med učitelji, učenci, starši in zdravstveno stroko, je dejal Hršak. Je pa po njegovih besedah storila tudi nekatere napake, ko je bila recimo fotografirana brez maske na dogodku, kjer se ni vzdrževalo primerne razdalje, zgodila se je tudi krivica otrokom s posebnimi potrebami. Po Hršakovih besedah se poslanci DeSUS strinjajo, da ministrica ni storila čisto vsega, da bi bilo v času epidemije na njenem področju za vse ustrezno poskrbljeno, a "vendar je težko reči, da si zaradi tega zasluži, da jo kar odslovimo"

Violeta Tomić (Levica) je ministrici očitala, da pri odločanju o odpiranju in zapiranju šol ni upoštevala stroke in da se pri tem ni zavzela za otroke, posebej socialno šibke. Ti so bili žrtve v več pogledih, je dejala, Kustečevo pa posredno označila kot najslabšo šolsko ministrico v zgodovini države.

Jerca Korče (LMŠ) ministrici zameri, da je bila v času epidemije pasivna, hkrati pa da nikoli ni dvignila glasu za zaščito svojega resorja: "Ubrala je najlažjo pot - zaprla je šole, se naslonila nazaj in čakala, kaj se bo zgodilo."

Branislav Rajić (SMC) je nasprotno ocenil, da druge rešitve, kot da se šole zapre, ni bilo, saj je izolacija trenutna najbolj učinkovita rešitev v boju proti koronavirusu. "Kakšna pa bi bila drugačna rešitev? Bi bilo bolje, da bi ministrica potisnila glavo v pesek, napisala okrožnico - umivajte si roke, kašljajte v komolec in hodite v šolo - ter ne bi ukrepala? Zagotovo ne," je dejal.

"Govorite, kot da je za virus odgovorna ministrica, ki da na lastno pest zapira šole, ker se ji to zdi fajn. A mislite, da ne bi bilo veliko lažje, če ne bi imeli zdravstvene krize in bi otroci lahko bili v šolah?" je opozorila Anja Bah Žibert (SDS).

Zmago Jelinčič Plemeniti je v imenu poslancev SNS dejal, da je Kustečeva prevzela resor, ki je bil v popolnem razsulu. Nekaj zadev je že popravila, nekaj jih bo še morala, meni Jelinčič. Medtem ko se glede vsebine, ki jo ministrici za izobraževanje očitajo v interpelaciji, ni opredeljeval, pa je poslanec izpostavil, da ga moti, da v vrtcih vzgojiteljice ne dovolijo predvajanja pesmi v tujih jezikih, da v učnem načrtu ni več lepopisa, pripombe je imel tudi na permisivno vzgojo. Po njegovem mnenju je v izobraževalnem sistemu prišlo do popolnega razvrednotenja nekaterih učnih predmetov. Ocenjuje, da bo ministrica morala še marsikaj postoriti do konca mandata. "SNS vas bo pri tem podpirala, ne računajte pa, da bomo tiho," je povedal.

O interpelaciji ministra za delo Cigler Kralja na seji v četrtek

Kolegij predsednika DZ pa se je danes dogovoril o izredni seji DZ, na kateri bo v četrtek obravnaval interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Predlagatelji interpelacije, poslanci iz LMŠ, SD, Levice in SAB, mu očitajo neodgovorno delo v času epidemije covida-19 na področjih domov za starejše, delovnih mest in socialnega dialoga, pa tudi pri dodelitvi sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je bil.

Cigler Kralj je očitke iz interpelacije zavrnil, hkrati pa je napovedal, da razprava ob interpelaciji ne bo kot ostale, saj bo odprla širše teme, pomembne za slovensko družbo. Njegov odgovor na interpelacijo je kot ustrezen ocenila tudi vlada.

Kolegij predsednika DZ se je danes dogovoril tudi o pripravi sklica seje DZ, ki se bo začela prihodnji ponedeljek. Namesto redne marčne seje bo v istem terminu in z isto vsebino izredna seja, da bi poslankam in poslancem, ki jim je bila odrejena karantena ali bi njihova osebna udeležba na seji iz epidemioloških razlogov predstavljala tveganje za zdravje ostalih poslancev, omogočili sodelovanje na daljavo.

Interpelacija zoper ministra bo potekala v četrtek.
Interpelacija zoper ministra bo potekala v četrtek. FOTO: Bobo

Se je pa kolegij danes seznanil tudi s prošnjo Alenke Bratušek (SAB) za odobritev sodelovanja na seji na daljavo, ker se seje zaradi zlomljene noge ne more udeležiti. Kot je dejala vodja poslanske skupin SAB Maša Kociper, dikcija v poslovniku DZ za sodelovanje na daljavo izrecno ne določa, da mora biti poslanec v karanteni ali samoizolaciji.

A je predsednik DZ Igor Zorčič opozoril na sklep kolegij predsednika DZ, da lahko izven sedeža DZ na seji sodelujejo le tiste poslanke in poslanci, ki jim je bila odrejena karantena ali bi njihova osebna udeležba na seji iz epidemioloških razlogov predstavljala tveganje za zdravje in varnost poslancev. "Mislim, da je to dovolj jasno," je dejal.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (997)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
17. 03. 2021 15.48
+2
Neuspehi KU- lovske leve sekte se z vsako interpelacijo in brezupnico samo nalagajo kot muhe na gn-oj. Odlično, levaki kar tako naprej, takih vaših NE-uspehov si želimo, za nas je to fantastično. Komaj pričakujem naslednje vaše poraze, vau, dajte hitro no, ministrov je še kar nekaj, ki bi jim lahko utrdili ministrski stolček, kot ste ga Simoni, Počivalšku, celotni vladi itd....Vaše delo cenim, bolj nesposobne koalicije Slovenija še ni mela. Še enkrat čestitke, dokler boste to kar ste, je za Slovenijo najboljše.
minnaema@yahoo.com
17. 03. 2021 15.33
+2
Ej kaj se pozablja, da smo v posebnih Coronavirusnih časih /že več kakor leto dni/ in da je resnično tako-da se med tem cajtom dogajajo tudi izredna stanja,zato ker Virus prenašamo ljudje- drug do drugega NE pa zemlja, veter ali sonce-zato naj se preneha iskati dlako v jajcu IN SAJ INTERPELACIJE NE PRINAŠAJO NOBENE KORISTI ZA DRŽAVLJANE RS - le nekoga se linča-ja tudi v teh VIRUSNIH CAJTIH in zato naj se prosim INTERPELACIJE vlagajo, če že bi morale biti z odobritvijo NEpristraNSKE 7 sedem članske komisije-tako bi nekako bilo pošteno - NE pa TAKO KDO BO KOGA BOLJ ZA---AL in pozdrav !
WAUKA
16. 03. 2021 18.16
+1
Meni se pa zdi, da je interpelacija uspela. Dobila je samo 41 glasov za. Vedno se govori,da je potrebno večina od 90 glasov, torej 46 glasov. Če niso bili prisotni vsi poslanci je to kvečjemu slabo za Kustečevo. Go home Simona in naredi konec svoji sramoti z hlapčevanjem edinemu nezmotljivemu in vsevednemu umu .
Gornik
18. 03. 2021 17.05
Wauka, pa Pikolo nazaj, da začne zapravljati za svoja potovanja kot kak monarh......
Walter Pravicek
16. 03. 2021 17.47
ČE BI(ANI ŠE BILO),DA BI IMEL INTERPELIRANI TOLIKO ČASTI,POGUMA IN MJAJC,DA BI PRED BLA-BLA,SAM ŠEL K PREDSEDNIKU PARLAMENTA IN ZAHTEVAL MINUTO ZA SVOJ GOVOR,TER BI DEJAL:JA,UJELI SO ME ODSTOPAM BREZ RAZPRAVE!AMPAK PLAČE,DODATKI, PRIVILEGIJI,CELO VARNOSTNIKI ,MOČAN NOVEJŠI AVTOMOVIL,V OZADJU ŠTAB PAMETRNIH,KI VSE PRIPRAVIJO JE MAGNET,TER SEVEDA NEZODOSTNO ŠTEVILO GLASOV OPOZICIJE.DA BI KDORKOLI NA TO POMISLIL.SE RAJE SLINI,TER NAM SERVIRA PUHLICE IZ 18.TEGA STOLETJA.BREZ SRAMU STE .A BOSTE PRED SEJO ŠE MOLILI?VSI!TUDI KOMUNISTI?
povanpireni
17. 03. 2021 08.39
+1
zdrava.pamet
16. 03. 2021 15.35
-1
Gledam vse kaj je dobro, tistim ki so ostali brez dohodkov, plača vsaj nekaj, nasprotno od levice, ki nikoli ni dala niti centa, zmanjšal bo birokracijo, lažje bomo gradili, kazni so vsaj malo manjše, ravnokar sem videla nov vlak, modro beli, nemoreš verjeti stvari se premikajo na bolje....lani smo dobili bone za dopust v Sloveniji, delavci dodatke za delo v koroni, bolnica se je zgradila v hipu, upokojenci še nikoli niso dobili toliko sredstev kot lani, tudi migrantom so stopili malo na rep, slovenska vojska se posodablja, EU nas bolj upošteva.....me zanima, kaj so v teh zadnjih 10 letih storile levičarske vlade??? Edino kaj se spomnim smo zgubili del morja in teran, ja pa jankoviču smo poklonili cca 10 milijonov in zgradili mošejo za muslimane.....Janša je čisto OK....samo RTV še mora ukiniti, pa smo na konju.
felix59 drugič
16. 03. 2021 15.34
+0
Ta koza niti za v kurnik ni kaj šele kam drugam.
Walter Pravicek
16. 03. 2021 17.49
+1
za njo je važno da zna moliti,kot jo je naučil janša in štuhec!Že coprajo!
bovin
16. 03. 2021 14.44
+1
Levičarji prekratki ste pa še bolj boste.
Viktor Rosta
16. 03. 2021 13.27
+1
V tej vladi bi se TROBEC IN PLUT prestala interpelacijo😝🤮
INAZ
16. 03. 2021 12.51
+0
Sedaj ima burek koalicija 38 glasov, pri naslednji interpelaciji jih bodo imeli še samo 35. Le tako naprej kulovci. 🤪
puspan
16. 03. 2021 12.14
+3
.... in tako bo tudi z obema sledečima nezaupnicama, stroške pa bo plačal narod.
zajebant2
16. 03. 2021 11.50
+2
levaki mukajo pa cvilijo pa nič ne dosežejo
GetUp
16. 03. 2021 11.18
+2
Če mene vprašate je to sramotna izjava in dokaz, da se je nič ni dotaknilo kaj so ji očitali. 16 urna razprava a ona je vse povzela v nekaj stavkih. Verjamem, da je bilo kar precej resnice v kar so očitali ministrici in na koncu je dala izavo, da je glasovanje realen rezultat političnih razmerij, čeprav so ves čas kričali in še kričijo, da se zdravje otrok zlorablja v politične namene. Včeraj Jerajeva tudi izjavila, da to da so dijakom dali kazen za vse velja isto ker pred zakonom smo vsi enaki. Kljub številnim dokazom, da to ni res v kamere laže in tisto, kar je najbolj mene šokiralo, da se je primerjala z otroki, ki nokakor niso njej enaki. Prvo kot prvo ona v žepe pospravlja velike evre in si lahko plača kazen, drugo je pa, da kljub lažem nikoli ni in verjetno tudi nebo kaznovana. Vsak otrok je za neprimerno obnašanje kaznovan. Tako doma kot v šoli in zdaj še pod lažljivimi fašisti. Še priznava v razpravah, da kradejo in lažejo in mislijo, da so nekaj več in jim noben nič nemore. Izjava saj ste vi tudi ali ko ste pa vi, je bilo pa vse vredu je čisto priznanje, da delajo točno to, kar so za druge govorili. Je pa vse bolj dosti bolj ekstremno, ker sploh ne skrivajo in se jim vse skupaj še sdi smešno. Isto se je obnašala Anja Bah Žibert, Grims je pa včeraj pokazal da je velik rasist in to kar je povedal je strašljivo. Židan je včeraj imel dober govor. Nevtralen in realen pogled na situacijo. To kar se gredo v SDS je zelo zelo narobe. Ta vlada je zašla. Na koncu samo to povem, da mi je žal, da sem sploh pomislil, da ministrica je pa vseeno delala dobro in po izjavi se vidi, da je pokvarjena. nesposobna in neizobražena samovšečna in še je besed, ki jih pa nesmem napisati
Walter Pravicek
16. 03. 2021 17.51
Kar piši,ne bo upala tožiti,janša še nima v žepu sodstva.Tam veljajo dokazi!
Sadjar
16. 03. 2021 10.35
+3
Težko je verjeti, koliko podpornikov ima Twitler na tem forumu. Tudi sam sem desničar, ampak to kar so desni v Sloveniji je radikalni Janšizem, ne pa desnica, taki, ki bi se še vrgli v gnojnico, če bi jim minister Musculo tako naročil. Da interpelacija ni bila uspešna je sramota za celotno Slovenijo in dokaz, kako je našim politikom vseeno za Slovence in našo Slovenijo. Večina radikalnih Twitleristov, ki spodaj komentirate, pa si tako ali tako niste pogledali niti 1 minute včerajšnje seje.
Periot222
16. 03. 2021 09.26
+4
Simona si nesposobna unicila si celo generacijo otrok ce bi imela kaj v glavi bi sama odstopila ampak nimas nic zanima te samo pla
Periot222
16. 03. 2021 09.27
+3
jbtjbt
16. 03. 2021 09.03
+4
V sloveniji se je vedno podpiralo NEDELO IN MAFIJO
Japa Jade
16. 03. 2021 08.00
+4
Panč in zaje...2... pišeta 2 minuti pred koncem komentiranja, ker se bojita odzivov a ne. Sej sta tko bedna oba, da nista vredna komentarjev. Sta danes že odmolila obrnjena prot dolenjski ?
Antoniozmaj
15. 03. 2021 21.59
+3
smrt janšizmu!
muci007
16. 03. 2021 09.16
-3
Walter Pravicek
16. 03. 2021 17.52
Pišuka.
15. 03. 2021 21.59
-5
Mirno lahko rečemo najboljša vlada...🇸🇮🇸🇮
JernejKopitar
16. 03. 2021 08.01
+5
jbtjbt
16. 03. 2021 09.04
+4
Periot222
16. 03. 2021 09.28
+3
zajebant2
15. 03. 2021 21.59
-3
levaki imajo očitno posledice od ceplenja
Pišuka.
15. 03. 2021 21.59
-3
Janša še na mnoga leta...👍🇸🇮🇸🇮🇸🇮