Slovenija

Pismo kolegici: Neresnice predsednika vlade ste dolžni demantirati

Ljubljana, 05. 02. 2021 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
379

Razpis za študijsko leto 2021/2022 je zamujal več kot en teden, Janša vztraja pri tezi o preveč družboslovcih, državni sekretar, ki se mu je postavil po robu, je zamenjan, ministrica Simona Kustec pa ostaja tiho in tako obrača hrbet lastnim kolegom. "Zakaj kot družboslovka nemo opazujete in dopuščate blatenje vede in njenih strokovnjakov kot neperspektivnih in nezaposljivih?" jo ob tem v javnem pismu sprašuje Visokošolski sindikat FDV, torej njene fakultete.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pismo Kustečevi
    02:32
    Iz 24UR: Pismo Kustečevi
  • Iz 24UR: Razpis še ni potrjen
    02:01
    Iz 24UR: Razpis še ni potrjen
  • Iz SVETA: 'Kapacitet se ne poveča kar čez noč'
    02:53
    Iz SVETA: 'Kapacitet se ne poveča kar čez noč'
Simona Kustec
Simona Kustec FOTO: Miro Majcen

Soglasje vlade k objavi razpisa v študijskem letu 2021/2022 bi moralo biti le formalnost, a se je preselilo na politično bojno polje. Vlada je sicer po več kot tednu dni vendarle dala soglasje za vpis na visokošolske zavode.

Predsednik vlade Janez Janša (diplomirani obramboslovec) govori o preverjanju potreb trga dela in presežku družboslovcev, ministrica za izobraževanje, znanost, šolstvo in šport Simona Kustec, ki sama prihaja iz akademske sfere, pa ostaja bolj ali manj tiho. Da je že zamudila čas, da spregovori, ji zdaj sporočajo z Visokošolskega sindikata Fakultete za družbene vede (VSS FDV), torej njene fakultete.

Morda pa čas, ki ga namenjate molku, lahko izkoristite za premislek o tezi, da v družboslovju nimamo težav s prevelikim vpisom na programe, temveč z diplomanti, ki si bodisi prisvajajo pravico do odločanja v zadevah, glede katerih nimajo kompetenc, bodisi imajo kompetence, pa nimajo hrbtenice. VSS FDV v pismu ministrici Simoni Kustec

"Glede manevra, ki v resnici ni nič drugega kot novo izčrpavanje javnih zavodov na račun zasebnih, smo v Visokošolskem sindikatu FDV pričakovali vašo reakcijo. Do tega nimate zgolj politične dolžnosti, temveč tudi profesionalno in etično odgovornost. Žal ste se odločili uveljaviti 'pravico' do molka," so zapisali. In nadaljevali, da zadnji primer teptanja že usklajenih odločitev med njenim ministrstvom in visokošolskimi zavodi dokazuje tako odsotnost ministričine avtoritete nad lastnim področjem kot tudi izgubo etične integritete, "saj ne spoštujete in se ne zavzemate za lastne zaveze, ministrsko funkcijo pa zožujete na obskurno vlogo opazovalke". 

Podobne očitke je opozicija navedla v interpelaciji zoper ministrico. "Kustečeva bi morala odstopiti, ker v resnici sploh ni ministrica. Je oseba, ki izvršuje politiko Janeza Janše." Je zgolj prenašalka idej, ki so zrasle na zelniku "velikega šefa Vlade RS Janeza Janše in njegovih antidemokratskih teženj" . "Ni borka za svoje področje, ni kos svoji nalogi," so poslanci opozicije sredi tega tedna drug za drugim povzemali razloge za interpelacijo. 

Ne le da ostaja tiho, ministrica je tudi brez upiranja žrtvovala svojega državnega sekretarja Jureta Gašpariča, ki se je v nasprotju z njo Janši postavil po robu. 

"S tem, ko se podrejate argumentu avtoritete namesto avtoriteti argumenta, izgubljate tudi vso akademsko kredibilnost. Neresnice predsednika vlade (tokrat o previsokem številu študentk in študentov na družboslovnih smereh) ste dolžni demantirati, saj smo po deležu novovpisanih v družboslovne programe na nižjem mestu od Velike Britanije; Francije, Švedske in bliže Nemčiji. Te podatke glede na svojo funkcijo in akademsko ozadje zagotovo poznate, sicer pa so bili objavljeni tudi v medijih. Zakaj o njih molčite?" jo sprašujejo (nekdanji) kolegi iz VSS FDV. Pri tem se sklicujejo na podatke Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). 

Tako zgolj nemo opazuje in dopušča blatenje vede in njenih strokovnjakov – torej njenih lastnih kolegov in nenazadnje same sebe – kot neperspektivnih in nezaposljivih. In to v času epidemije, ki je družbo postavila pred številna vprašanja in dileme družboslovne narave, opozarjajo. 

"Če se vladni manever uresniči, bo največjo škodo utrpela prav Fakulteta za družbene vede – fakulteta, v kateri ste, pred politično epizodo, poučevali kot redna profesorica. Zaradi zmanjšanja vpisnih mest bo prisiljena v krčenje programov in zmanjševanje števila zaposlenih. Kako hipokritično, menite, da bi potemtakem delovala vaša vrnitev?

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
16. 02. 2021 17.13
+1
simonca si upate reč liderju ,da kaj ni res .ne ne upate kot tudi ne slugatova in ne kozlovičeva
zibertmi
16. 02. 2021 17.13
+1
somonca je brez genitalij kot večina v tej koaliciji.drugi so pa brez čega drugega
cefre
08. 02. 2021 21.06
+1
Tudi za žensko se lahko reče da "ima jajca" a očitno potem ne dela z našim velikim Janezom kot sodelavka ali članica njegove skupine! Torej Simona, kje imaš ...?
jbtjbt
05. 02. 2021 21.18
+3
Pa pa Simonca,pospravi pisarno,teglc pod pajsko pa na IG,dosti otroških duš je UNIČENIH
SDS_je_poden
05. 02. 2021 21.09
+3
Smešno, en družboslovec Jajo bo pametoval o nas, naravoslovcih. Sam spelji se Jajo! PLJUC! DOL Z VLADO!!
pepikrlinca
05. 02. 2021 18.27
-2
Zanimiv komentar " Hedonist05.02.2021, 15:21:20 Sicer ne vem , kaj vidiš v tem levičarskega, če ima kdo drugačno mnenje kot ovce? Nekaj nakladat brez veze z levičarstvom je lajanje v vetre. " Torej če imaš drugačno mnenje od levičarja si ovca? Če pa imaš drugačno mnenje kot ovca je pa vse o.k? Zanimivo, kako si eni razlagajo različnost mišljenja in svobodo govora.
pepikrlinca
05. 02. 2021 18.26
-2
Zanimiv komentar " Hedonist05.02.2021, 15:21:20 Sicer ne vem , kaj vidiš v tem levičarskega, če ima kdo drugačno mnenje kot ovce? Nekaj nakladat brez veze z levičarstvom je lajanje v vetre. " Torej če imaš drugačno mnenje od levičarja si ovca? Če pa imaš drugačno mnenje kot ovca je pa vse ok? Zanimivo, kako si eni razlagajo različnost mišljenja in svobodo govora.
iga_biba
05. 02. 2021 18.02
+3
Kaj pomagajo lepi nohti, če ne razumeš, kaj so ti napisali kolegi.
optimistikus
05. 02. 2021 17.14
+2
ŠTREKELJC, lepo si napisal ljudi in njihovo izobrazbo, verjamem da si napisal točno tako kot je, je pa tukaj ena zadeva, prav noben magisterij in ne doktorat ti ne pomaga na papirju če v glavi nimaš pojma o ničemer, našo izobraževanje je danes popolnoma isto kot so včasih delili diplome v Prištini, šel si en teden na Kosovo malo na dopust in vmes si končal študij in prišel nazaj z diplomo ki si jo želel, dragi moji, še vedno šteje le zdrava kmečka pamet.
štrekeljc
05. 02. 2021 20.46
+3
Podatki so s spletne strani SDS. Če so me oni nalagali, potem sem tudi jaz nalagal vas. Če bi brskal še malo več, bi našel še morje podobnih cvetk. Ministrico, o kateri je govora, Žana Mahniča, Milana Zvera, Njegovo ženo Andrejo Valič Zver in Janšo samega, ki so vsi produkt FDV. Janša je na Kosovem celo doktoriral!
Nives Frank
05. 02. 2021 16.53
+4
Gospa ministrica. Sedaj pa bil že čas, da mislite s svojo glavo in ukrepajte.
iga_biba
05. 02. 2021 18.03
+6
Janša ji ne dovoli misliti, Urbanija pa govoriti.
User300173
05. 02. 2021 16.53
+3
Ministrica, danes zaposleni v šolstvu in izobraževanju niso dobili plač. Je diktator ustavil izplačilo, da se maščuje prosveti? Vse je možno, prej ja kot ne. Zakaj pa niste odobrili plač? Vemo da morate za vse vprašati "velikega vožda", ampak pri odločanju kaj ostane vam? Imajo čistilke dovolj čistilnih sredstev in wc papirja v toaletah? Osebno ste zadolženi za to s strani "vožda"?
User300173
05. 02. 2021 16.45
+8
Kako poimenuje Janša njemu nesimpatične "odslužene prostitutke"? No, tam jo bo dal takoj, ko je ne bo potreboval. No, potrebuje je itak ne ker sam ukazuje, ampak za formalnost je le primerna in pohlevna ubogljiva administratorka.
zibertmi
05. 02. 2021 16.27
+9
a te je toliko v hlačah ali kikli ,da zapustiš parlament pri vseh ponižanjih s strani jajota,tudi sama si za nekaj spodrsljajev kriva
iga_biba
05. 02. 2021 18.05
+4
za 5 tisoč in nekaj se ji smeji. Tudi Kacin je napredoval v 60. plačni razred. Ne govori Janša kar tako o prodajalkah za denar
totinori
05. 02. 2021 16.24
+6
Kustečeva se je izkazala za primerno kandidatko za ministrico, ker je šefu obljubila, da bo vedno tiho, če ji on ne dovoli govoriti. Kadar pa sme govoriti, pa itak ni v stanju povedati nič pametnega. Tako se samo po sebi postavlja vprašanje kako je lahko predavala na FDV in kateri predmet. Seveda se s tem postavlja pod vprašanje tudi znanje in strokovnost njenih študentov ! Še sreča, da znanje ni odvisno samo od profesorja, ampak predvsem od lastne angažiranosti.
Pravicaje
05. 02. 2021 16.08
+8
Še ena iz modernega centra , ki ljubljenemu vodji vneto kaže svojo vdanost z rušenjem lastne integritete !
štrekeljc
05. 02. 2021 16.05
+9
Poslanci SDS in njihova izobrazba: Anja Bah Žibert, magistrski študij nadaljuje na Fakulteti za državne in evropske študije. Ljubo Žnidar zaključuje magistrski študij na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije. Nada Brinovšek je v letu 2008 pridobila naziv specialistka javne uprave, Mojca Škrinjar je diplomirala je na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Boris Doblekar je želel tudi študirati na Fakulteti za organizacijske vede, mag. Karmen Furman je končala študij prava na Pravni fakulteti v Mariboru, France Breznik, na fakulteti za komercialne in poslovne vede pa končal študij ekonomije. Trenutno končuje podiplomski magisterij na Evropski pravni fakulteti. Mag. Branko Grims je magister politoloških znanosti, mag. Dejan Kaloh, znanstveni magisterij je opravil leta 2014 na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju, Suzana Lep Šimenko zaključila univerzitetni študijski program na smeri Splošni management in Tomaž Lisec je diplomiral na Fakulteti za družbene vede – politologija. Jure Ferjan je po izobrazbi diplomirani ekonomist, mag. Marko Pogačnik,je znanstveni naziv pridobil na Fakulteti za organizacijske vede Kranj. Marijan Pojbič, se je učil na vojaški gimnaziji v Ljubljani in želel nadaljevati študij novinarstva na današnji Fakulteti za družbene vede. Mag. Elena Zavadlav Ušaj je magistrirala leta 2010 s področja upravnih znanosti na Fakulteti za upravo Univerze. Ena redkih z uporanmo izobrazbo je Lidija Ivanuša, frizerka in erotična maserka.
Trembalajek
05. 02. 2021 16.46
+8
Najbolj nezaposljiv pa je njihov ljubljeni vodja obramboslovec Janša, ki doslej ni našel izobrazbi primerno službo, da bi z delom družbi povrnil vsaj del tega, kar je vložila v njegovo izobraževanje. Raje je prisesan na državne jasli.
viktore.vrbnjak
05. 02. 2021 17.33
+0
zANIMA me samo eno, a nosi država stroške za njihov "študij" ali plačujejo sami ? Če so sami plačniki ne pričakujem odgovora, če pa plačuje država: pa ga zahtevam za vsakega posebej, koliko nas stane ??
poneumljanje
05. 02. 2021 18.37
+6
Dober komentar, Pojbič je hotel nadaljevati študij, pa je ostal viličarist !Pa če veliko jih manjka !
El pi5tolero
05. 02. 2021 15.38
-9
Postavte si privatne univerze pa vpisujte programe kolkr hocte in kadar hocte, dokler se pa to financera iz nasga dnarja boste pa vpisoval to kar rabimo!
štrekeljc
05. 02. 2021 15.41
+12
El, pa je tebi jasno vsaj to, da se tudi privatne univerze financirajo iz "našega" denarja?
sa4
05. 02. 2021 16.16
+2
Nidani
05. 02. 2021 15.31
+19
Čemu sploh debata in pisma? Če bi imela Kustečeva kanček dostojanstva, morale in trdne hrbtenice, v tej vladi sploh ne bi sodelovala! Pika.
viktore.vrbnjak
05. 02. 2021 17.36
+5
Saj, ko bo odletela, bo končala na kakšni zakotni osnovni šoli. Kdo bi pa želele zaposliti tako osramočeno ministrico?
El pi5tolero
05. 02. 2021 15.31
-15
Konc je s tem da solamo ljudi ki se jih ne da zaposlit in to je edino pravilno! Dnar skoz okn pa janezu ne boste vidl!
viktore.vrbnjak
05. 02. 2021 17.40
+4
Kot je videti, ti navdušeni šolajoči poslanci v zrelih letih se lotevajo študija predmetov, ki jih predsednik vlade smatra za nepotrebne....? Navadno se za takšne predmete odločajo mladeniči in mladenke ne pa stare koke (velja za oba spola) pred upokojitvijo .
pepikrlinca
05. 02. 2021 18.21
-2
pepikrlinca
05. 02. 2021 18.22
-2
El pi5tolero
05. 02. 2021 15.30
-4
Ma sem prav po googlu! 4,2 vseh zaposlenih v slo je v tem sindikatu! Mislm pisejo pa k da jih je 100 jurjev!
Brakedirt
05. 02. 2021 15.52
+10
svechk je 200.000 govorijo pa kot da so cela slovenija, s tabo na celu.
MirkS
05. 02. 2021 15.29
+0
Kaj bomo z sociologi in humanitarci. Kje bodo delali? Nebodo, vsi bodo pri mamah, na socialki in na kolesih v petek
Zvoneka
05. 02. 2021 16.08
+7