Slovenija

'Šolsko ministrstvo je sindikatom pripravilo zasedo. V to past ne mislimo iti'

Ljubljana, 15. 03. 2022 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Maja Pavlin
Komentarji
374

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je sindikate vzgoje in izobraževanja ter visokega šolstva povabila na delovni pogovor o odprtih vprašanjih in možnih rešitvah za plačni sistem v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili po volitvah. Predstavniki Sviza in Visokošolskega sindikata Slovenije se srečanja s šolsko ministrico niso udeležili. Ne strinjajo se namreč z neposrednim prenosom srečanja, pri katerem vztraja ministrstvo, saj so prepričani, da je namen javnega prenosa le poskus diskreditacije stavkajočih in sindikatov. Sviz ostaja v stavki, o njenem nadaljevanju bo odločal v začetku prihodnjega tedna.

Predstavniki Sviza in Visokošolskega sindikata Slovenije se niso udeležili srečanja s šolsko ministrico. Niso se strinjali namreč z neposrednim prenosom srečanja, pri katerem je vztrajalo ministrstvo. Menijo, da je to očitni pokazatelj, da sestanek ni bil namenjen pogajanjem. "Očitno so v naprej pripravljene diskreditacije in omalovaževanje stavkajočih, sindikatov in samih zahtev," je v pojasnilu za medije dejal tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Dodaja, da že sama odločitev, da ministrica delovni sestanek spremeni v javni dogodek, dviga obrvi. Prepričan je, da je želela Kustečeva s povabilom na sestanek "iz vrelega kotla le spustiti nekaj pare", potem ko se je na stavki zbralo več tisoč ljudi. "A kasneje je očitno ugotovila, da bi lahko sestanek spremenili tudi v javni dogodek za diskreditacijo sindikatov in stavkajočih," dodaja. Prepričan je tudi, da bi se sestanek začel s propagandnim videom, kot se je to v preteklosti že zgodilo.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Neposrednemu prenosu so nasprotovali v sindikatih. Ker je ministrstvo v obvestilu o neposrednem prenosu vnaprej napovedalo, da vlada do volitev ne bo sprejemala nobenih dodatnih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, menijo, da je sestanek z enostransko nadzorovanim prenosom "očitno namenjen ščuvanju javnosti proti zaposlenim v izobraževanju in izkrivljanju vsebine stavkovnih zahtev".

"Ni je večje arogance, kot je aroganca molčeče oblasti," je medtem kritično dejal Gorazd Kovačič, podpredsednik visokošolskega sindikata. Poudaril je, da Kustečeva že več mesecev ignorira številna vprašanja. Pomanjkanje dialoga se je na primer odlično pokazalo že v času koronavirusa, nadaljevalo pa se je tudi kasneje. "Ministrstvo se je dosledno odločalo za ignoranco," je jasen.

Gorazd Kovačič
Gorazd Kovačič FOTO: POP TV

Obregnil se je tudi nad dogovor, "ki ga je vlada pod mizo sklenila z zdravniškim sindikatom". "Tudi na našo zahtevo po uskladitvi plač je ministrica odgovorila z molkom," poudarja in dodaja, da je odločitev o prenosu sestanka preko Facebooka le nadaljevanje sprenevedanja. "Ministrstvo je sindikatom pripravilo zasedo. V to past ne mislimo iti."

Štrukelj je sicer dodal še, da spremembe plačnega sistema trajajo več let, ne pa le nekaj dni. "Na pogovore o tem naj vabijo le tri tedne pred volitvami. Gre le za blef," je prepričan.

Simona Kustec
Simona Kustec FOTO: Bobo

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, je nedavna stavka dela nezadovoljnih sindikalnih skupin prejšnji teden po državi povzročila zaprtje nekaterih vrtcev, šol in fakultet. Ministrica je, kot so zapisali, spomnila na sklep vlade, da v času že razpisanih parlamentarnih volitev ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, saj zanje nima zakonske podlage v obstoječih proračunskih dokumentih.

Se je pa vlada z vsemi sindikati javnega sektorja tudi v tem specifičnem obdobju pripravljena pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili čim prej na začetku naslednjega mandata, to pa je tudi osrednji namen današnjega pogovora na ministrstvu, so zapisali. Zaradi "velikega interesa širše javnosti in zagotavljanja popolne transparentnosti" bodo pogovor neposredno prenašali tudi na strani ministrstva na Facebooku.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije izpostavljajo, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju še vedno v splošni stavki. To pomeni, da lahko odločitve o nadaljnjem poteku stavke sprejema izključno glavni stavkovni odbor sindikata, pogovore s šolskimi oblastmi pa vodi njegova pogajalska skupina, so sporočili iz sindikata.

Glavni stavkovni odbor v skladu z zakonom o stavki pričakuje, da bo vladna stran skupaj s predstavniki stavkajočih v "konstruktivnem duhu delovala v smeri razrešitve spora". Odločanje o nadaljevanju stavke bodo preložili na čas po sestanku. Sindikat sicer upravičeno dvomi o nameri vlade glede na napoved neposrednega prenosa, ne da bi sodelujoče o tem vsaj vnaprej obvestili, kaj šele pridobili njihovo soglasje. To bi se zgodilo prvič v zgodovini socialnega partnerstva pri nas, so izpostavili v Svizu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (374)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kristofus@email.si
16. 03. 2022 13.26
+0
ha, ha, ha, veliki sindikalisti pobegnili pred kamerami:)
minkica91
16. 03. 2022 11.09
+2
bravo vlada, bravo ministrica, ti sindikati so sami levičarji in podaljšana roka starih komunajrajev, ki bi radi imeli večno oblast. Zakaj pa gospodarstvo ne stavka, samo negospodarstvo. v takem primeru sem proti javnim šolam in zdravstvu, sam za plače se jim gre.
ROMELS
16. 03. 2022 10.31
+3
V bivši jugi je bilo na naši OŠ 17 (sedemnajst) učiteljev s podružnicami, sedaj jih je 27 (sedemin dvajset) in skoraj polovico manj učencev. Kaj dela toliko učiteljev na šoli, nihče ne ve.
minkica91
16. 03. 2022 11.07
+2
bobiv
16. 03. 2022 17.51
+1
To pomeni, gremo v bivšo Jugo?! Malo razmisllite!
kristofus@email.si
16. 03. 2022 09.43
+6
Kako so se usrali:) Ja, v živo nebi mogli manipulirati z izjavami,...
enposvoje
16. 03. 2022 09.19
+1
Zakaj diskreditacija, če imajo čiste in upravičene namene?
Sandokann
16. 03. 2022 08.54
+4
Takoj ukinit stavko in učitelje nagnat v šole, barabe z velikimi plačami.
janez horvat
16. 03. 2022 08.43
+3
Kakšno past neki? Ustrašili so se, da bi ljudje videli njihovo bedo! Ustrašili so se, da bi ljudje slišali odgovore ministrstva! Podobno se je ustrašila SOphie iz evropske komisije. Popolnoma prav ima Kustečeva. Če bi bilo vse posneto, manipulacije več nebi bile možne.
kivzfccz
16. 03. 2022 08.27
+6
Učitelji bi morali imeti več samoponosa. Štuklja naj pošljejo v menzo delati štruklje oni pa delati in učiti mladino. Niso nadljudje, kot se prikazujejo ampak navadni ljudje iz med nas.
cepljen
15. 03. 2022 21.30
+1
Tisti ko ste proti pa vam predlagam da otroke izpisete iz šol in jih šolaze sami, sek vse veste!
cepljen
15. 03. 2022 21.29
+0
Na hrvaškem so pred dvema letoma stavkali mesec pa pol in dosegli uresnicitev vseh stavkovnih zahtev!
cepljen
15. 03. 2022 21.28
+0
Na hrvaškem so pred dvema
Naiven_od_rojstva
15. 03. 2022 21.22
+9
Kakšni sindikati neki. politični aktivisti KUL in falange Kučana. Tisti, ki verjamejo v sindikaizem Štruklja - priporočam zdravnika za pregled glave.
Andrej 1
15. 03. 2022 21.18
+5
Vsi zaposleni v šolstvu! A vas je svizec malo v folijo zavil? Vprašajte se komu sledite. Boste nasedli kot križarka danes.
Andrej 1
15. 03. 2022 21.16
+7
Sedaj so pokazali svoj pravi obraz ti svizci. Nimajo argumentov za stavko in povišanje. Ne samo, da so s slabimi razlogi organizirali stavko in naplahtali vse zaposlene v šolstvu sedaj se niti ne znajo pogajat. Zahtevaš javni nastop in argumente in pogorijo. Konec z izsiljevanjem. Pojdi v šolsko kuhinjo delat ali pomagati hišniku štrukeljček.
Rudolf Maister
15. 03. 2022 20.55
+6
Klovni ali mi zna kdo razložiti kakšna zaseda je to če je javno predvajan pogovor. Gre zato,da pred javnostjo nimajo obraza zahtevati povišanje plač ljudem ki imajo 10 000 € plače. Ja za to gre.
Su-57
15. 03. 2022 20.51
-2
Bo Janez po volitvah povedal: "Denarja ni! Je šel za moje prijatelje in glasove na volitvah. Jaz sem vojni dobičkar, moji dragi osmoljenci. Sedaj greva pa s Tonickom in Hojsom na pir. Hlapci pa tankajte in placujte moje twite."
Cila
15. 03. 2022 20.31
-1
Zgleda smo starši med šolanjem doma v času korene otroke tako zafural, da morajo sedaj učitelji vlagat ekstra napore, da pridejo nazaj na zeleno vejo... :)
Cila
15. 03. 2022 20.28
+8
Bravo. 1:0 za Simono. V Ukrajini divja vojna, tam otroci sanjajo o vrtcu in šoli, naši bi pa stavkali, narobe svet...
Nimasmisla
15. 03. 2022 20.27
+1
Zasedo kot v vojski
zibertmi
15. 03. 2022 20.08
+0
če nekdo novice ne more sam objavit,je tudi ne pusti obelodanit.to je od nekoga delo ,ki je plačan za to