Slovenija

Kuštrin: Zakaj se postavljata dva centra za otroško kardiologijo, če otrok ni niti za enega?

Ljubljana, 12. 07. 2018 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
22

Vodstvo UKC Ljubljana in zdravniški sindikat Fides sta kritična do plačevanja visokih tarif ameriškim kardiologom, ki bodo sodelovali z Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni. Prvi mož UKC Ljubljana Aleš Šabeder je prepričan, da bi lahko zatresle celoten zavod. Ministrstvo jih je že povabilo na pogovor.

Prvi mož UKC Ljubljana Aleš Šabeder je prepričan, da bi lahko visoki zneski za ameriške strokovnjake zatresli celoten zavod.
Prvi mož UKC Ljubljana Aleš Šabeder je prepričan, da bi lahko visoki zneski za ameriške strokovnjake zatresli celoten zavod. FOTO: Aljoša Kravanja

Vodstvo UKC je svoje pomisleke o nameri, da naj bi pogodbe z Američani sklenil nacionalni inštitut, račune pa plačal UKC Ljubljana, zapisalo v pismu, ki ga je naslovilo na ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni in svet zavoda. Na ministrstvu za zdravje so po prejemu pisma vodstvo UKC Ljubljana danes povabili na pogovor, je ob robu današnje slovesnosti ob predaji nove opreme za transport kritično bolnih otrok povedal prvi mož Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder.

Kot je pojasnil, so želeli s pismom opozoriti na "potencialne posledice finančnih okvirov pogodbe z ameriškimi zdravniki". Ocenjujejo namreč, da stroški, povezani z obiskom ameriških zdravnikov, lahko pripeljejo do destabilizacije drugih enot oz. celotnega UKC Ljubljana.

Šabeder je potrdil, da tudi med zaposlenimi v hiši narašča nezadovoljstvo zaradi visokih plačil, obljubljenih ameriškim zdravnikom. O tem so se v sredo pogovarjali tudi z zdravniškim sindikatom Fides.

Predsednik sindikata Konrad Kuštrin je bil kritičen do načina reševanja situacije na področju otroške kardiologije. Opozoril je, da Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni nima niti finančnega načrta niti dodeljenega programa s strani ZZZS. "Zdravnikom nimajo iz česa plačati," je opozoril, ob tem pa izpostavil tudi vprašanje, zakaj se istočasno postavljata dva centra za otroško kardiologijo - v UKC Ljubljana in na nacionalnem inštitutu, ko pa je bilo že večkrat povedano, da v Sloveniji ni dovolj otrok s srčnimi napakami niti za en center.

Tudi po mnenju Kuštrina pa je "logično, da UKC Ljubljana ne bo plačeval računov za drug zavod". Kot popolno šlamparijo je ocenil način, kako se je ministrstvo za zdravje lotilo reševanja problematike.

Vodstvo UKC Ljubljana se je v sredo z vodstvom nacionalnega inštituta dogovorilo, da bo vse pogodbe o delu z ameriškimi zdravniki sklepal inštitut, UKC Ljubljana pa bo pogodbo sklenil s hrvaškim kardiologom, za katerega čakajo še zeleno luč ministrstva za zdravje. V UKC Ljubljana so ministrstvo opozorili, da bo plačilo za ameriške zdravnike, ki ga je predlagal nacionalni inštitut, zagotovil pa naj bi ga UKC Ljubljana, daleč presegalo stroške, ki jih imajo zdaj s češkimi strokovnjaki.

Strošek dela ameriških zdravnikov bo tudi kar nekajkrat višji tudi od plačila, ki ga bo prejel hrvaški zdravnik. "Njegovo plačilo je opredeljeno za efektivne ure, in sicer 23 evrov za efektivno uro in štiri evre za uro pripravljenosti. To je znotraj okvirov plačnega sistema slovenskih zdravnikov," je danes pojasnil Šabeder.

Ob tem pa je dodal, da je "situacija prišla do neke točke, ko so cene na trgu - ob iskanju pomoči v zadnjem trenutku, bistveno višje kot bi bile sicer".

Konrad Kuštrin je kritičen do zadnjih odločitev.
Konrad Kuštrin je kritičen do zadnjih odločitev. FOTO: POP TV

Z ministrstva za zdravje pa so zapisali, da je nacionalni inštitut že sklenil svetovalno pogodbo z zdravnikom iz ZDA za konzultacije, svetovanje, izobraževanje in vzpostavitev procesov za delovanje inštituta, in sicer za obdobje od 7. do vključno 15. julija, v vrednosti 22.829,23 evra bruto bruto. Ta ameriški zdravnik se je v UKC Ljubljana že seznanil s procesi dela, spoznaval prostore, opremo in sodelavce ter je na razpolago za konzultacije ostalim zdravnikom. Pripravil bo tudi poročilo s predlogi za vzpostavitev delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Pojasnili so še, da bo inštitut zaposlil štiri zdravnike, nosilce dejavnosti, ter enega ali dva sodelavca v strokovni službi inštituta. Ministrstvo pa jim bo skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

Nacionalni inštitut bo po pojasnilih ministrstva nadaljeval z zaposlovanjem dodatnih zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki je potrebno za normalno njegovo delovanje. S prenosom kliničnega dela bo sklenjena tudi pogodba z ZZZS. Niso pa odgovorili na vprašanje, ali se bo program z UKC Ljubljana prenesel na nacionalni inštitut ali pa bodo inštitutu dodelili dodaten program.

Zatrdili so še, da so v zadnjih mesecih pri reševanju problema otroške kardiokirurgije "delali z roko v roki" z vodstvom UKC Ljubljana in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

O ureditvi delovanja nacionalnega inštituta so med drugim pojasnili, da je ta javni zavod, vpisan v sodni register z zakonitim zastopnikom, vršilcem dolžnosti direktorja Branetom Dobnikarjem. Konstituiran je bil svet zavoda, ki je sprejel temeljne akte za delovanje zavoda. Svet zavoda vodi srčni kirurg iz ameriškega Houstona Igor Gregorič, ki je tudi stalno dosegljiv za konzultacije.

Kot so še zapisali na ministrstvu, je namen nacionalnega inštituta "zagotavljanje kontinuirane, varne in kakovostne oskrbe bolnikov. Cilj je tudi, da obravnava otrok poteka v Sloveniji, po mednarodno uveljavljenih smernicah in standardih," so dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TNT4U
14. 08. 2018 21.36
Za Kuštrina je logično, da UKC ne bo plačeval računov za drug zavod. Kako pa dovoljuje da to počne lasten zavod ? O "cenah na trgu" je v tem primeru ustrelil v prazno. Dokler so njegovi sindikalisti delali zdrahe na otroški srčni kirurgiji, ni bilo premalo pacientov. Sedaj, ko pa otroške srčno kirurgijo upravljajo drugi, ja sedaj pa ni niti pacientov dovolj ...
vomo
19. 07. 2018 12.41
+5
Predlagam vsem zaposlenim v zdravstvu zamenjavo državljanstva, ker če si slovenec si ničvreden. Zato bo tvoje delo takoj bolje plačano v sloveniji za nekaj 10x. Kakšne neumnosti izmišljajo, samo da ne bi bil slovenec pošteno plačan. Bolje Tujcu kot slovencu. A smo res tako butasti, da pustimo butastim, da nam že toliko let krojijo življenje z zelo butastimi ukrepi. Na dan z avtorji tako butastih ukrepov, naj se vidijo njihova imena in priimki. če dobijo preplačilo za svoja dejanja iz davkoplačevalskega denarja, naj bodo potem javni.
kr--en
14. 07. 2018 07.46
+3
Kuštrin postavlja neprijetna vprašanja, drugače pa je pri nas vse v redu, knede?
dostojevski II
13. 07. 2018 10.39
-5
Center za otroško kardiologijo brez čakalnih vrst ? TO JE KRIMINAL ! To je za Kuštrina nesprejemljivo, zato je ogorčeno reagiral. Tole pa je za Kuštrina sprejemljivo, proti temu nikoli ne protestira.... Iz spletne strani......Specialistični kardiološki pregled čakalna doba: HITRO-91 dni, REDNO-161 dni ... Vse preglede opravljamo tudi na samoplačniški način. V tem primeru čakalne dobe ni in na pregled lahko večinoma pridete že v nekaj dneh.
vinogradnik33
13. 07. 2018 13.23
+4
Pozabil si napisati : In s seboj prinesi vrečo denarja !
Nimasmisla
13. 07. 2018 07.58
+0
dolgo ga že nisem videl ali je bil na dopustu
Uporabnik113089
12. 07. 2018 21.20
+6
Kuštrin ne pridiga več tako vneto o begu možganov.....
Rade 74
12. 07. 2018 21.05
+17
Tebe Kuštrin, bi jaz naučil kozjih molitvic, parazit dohtarski.
bergman
12. 07. 2018 20.42
+12
Pa kaj ta zopet meša meglo, naj se raje zanima za delo za katerega je PREPLAČAN, saj ni skoraj nobene prave koristi od njega, samo zguba v zdravstvu! Ko bi bili taki kot je on, pri svojem delu tako aktivni, kot so pri mešanju megle, danes ne bi potrebovali tujih zdravnikov, kar je sramota za nekoč zelo spoštovano Slovensko zdravstvo v svetu, ki so ga taki kot je ta K.....n, popolnoma zavozili in pahnili v zelo slabo luč, kar se odraža tudi v kvaliteti zdravljenja!!! Ti Madeni pa že nehaj nakladat s to tvojo rdečo mafijo in podobnimi ble sa ri jami in pojdi raje kar sam na psihijatrijo, ker že lep čas ne znaš drugega, kot samo ponavljat iste brezvezne stvari, kot da si požrl magnetofon!!! Drugo je pa še bolj absurdno, da sploh ne veš kaj vse to je, ker izgleda, da si še precej z...n!!!!
Madeni
12. 07. 2018 19.37
+0
Spet RDEČA mafija že 73. let OPICE z zvezdo in OPICE z Jugo zastavo in partijsko izkaznico...pod Sloganom..Slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je, v Evropi in svetu ni, vsaj ne kot del nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega. Je predvsem identiteta Jugoslavije ali celo Balkana,” Milan Kučan Vse za Balkan vse proti SLOVENCEM..
Madeni
12. 07. 2018 19.39
+9
Od 1976 leta do danes sami stroški, kriminal, lopovščina, korupcija, kraja in SRBOVANJE z Balkanizmom na čelu..To je največja nikoli končana KRIMINALNA zgodba v EVROPI..
komarec
12. 07. 2018 20.20
+3
Madeni za kaj imaš vedno po dav komentarja skupaj? A si tako pozabljiv?
vinogradnik33
12. 07. 2018 19.13
+24
Koštrin sedaj nasprotuje centrom za otroško kardiologijo , noče pa vedeti , da so stiski in fijasku v UKC krivi prav zdravniki sami zaradi koruptivnosti in požrešnosti !
JApajaDAja
12. 07. 2018 19.44
+11
tudi on bi bil sedaj rad"usa kardio kirirg"!
komarec
12. 07. 2018 20.23
+17
Naj raje pove po pravici kaj se je dogajalo s smejalnim plinom v šempetersski bolnici.
JApajaDAja
13. 07. 2018 09.57
+4
macek_garfield
12. 07. 2018 19.00
+23
ha ha ha kostruncek, spet si pameten a ne??? cesa pa se bojis?? a da ne bos kasiral??? pa to
Mr.
12. 07. 2018 18.57
+27
Ma ja najlažje je kritizirat in nič naredit!!!! Od njega in Fidesa nisem še nikoli slišal kakega pametnega predloga … ampak samo nakladanje!!!
26277
12. 07. 2018 18.51
+28
Kuštrin porihtaj stvari pri sebi...nat..k...brez družine...nič ne delaš, razen za lastno rit,..anastezist od k...porihtaj korupcijo v bolnici Šempeter..verjetno je tudi tebi padlo, kaj ...itd . Za mene in še marsikoga si sramota, da si doktor.lp
2m2m
13. 07. 2018 13.41
+1
Ma nima časa.....kupu si je 7 metrov dolgega mercedesa in sicer AMG
Bott
12. 07. 2018 18.50
+4
Zakaj dva? Iz enega se ne da zadosti spravit v zep tistih ki o tem odlocajo! Zato, to bi lahko ze vedel.
hopcefizelj
12. 07. 2018 18.48
+18
Pol naj pa zadevo Fides reši, imajo denarja kot smeti...po drugi strani je pa težko plačati domače strokovnjake, to jim ne gre, rajši gleda oblast čez ograjo...