Slovenija

Ali ukrepi rešujejo zdravstveno krizo?

Ljubljana, 22. 04. 2023 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
14

Ali vladni ukrepi rešujejo zdravstveno krizo? Vprašanje, na katerega so v organizaciji iniciative Glas ljudstva odgovarjali udeleženci okrogle mize s ciljem, da branijo javno zdravstvo. Opozorili so na škodljive posledice treh vloženih zakonov o digitalizaciji, prenovi zdravstvene zavarovalnice in ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, in vladajoče pozvali, naj nemudoma ukrepajo. Na javno odprt dogodek so bili vabljeni vsi: od premierja in šefa strateškega sveta do zavarovancev. Edini od politikov se je dogodka udeležil Miha Kordiš iz Levice, ki je predlog prenove ZZZS-ja sesul in vizijo zdravstvenega ministra označil kot načrt za privatizacijo zdravstva.

Prvi posvet zavezništva za zaščito javnega zdravstva je bil v petek simbolno v dvorani zdravstvene zavarovalnice. Na poziv dobro znane civilne družbe in s sporočilom "Ustavimo rušenje javnega zdravstva!" Najprej digitalizacija in prenova zdravstvene blagajne. 

Na oba zakona ministra Danijela Bešiča Loredana so sinoči padale pripombe, več kritik na račun reforme petmilijardne blagajne. 

Dušan Keber, član iniciative Glas ljudstva, je dejal: "Gre za dobesedno osnovnošolske napake, za neskladnosti znotraj samega zakona, da ne govorim o neustavnosti, neskladnosti z drugimi zakoni."  Namestnik predsednika skupščine ZZZS Jakob Počivavšek pa je komentiral: "Praktično so vsi doslej, ti organi skupščine in ESS, ocenili, da je ta zakon kot celota neužiten." 

Kot so povzeli, krčenje skupščine in širitev pooblastil vladi zavarovalnici jemlje avtonomijo, predlagan zakon pa da odpira vrata obveznega zdravstvenega zavarovanja zasebnikom. 

Miha Kordiš, poslanec Levice, zatrjuje: "Ta zakon, ki, jaz pogosto rečem, da predvideva izvedbo puča na zdravstveno blagajno, je zataknjen na vseh različnih instancah." Tudi tistih, ki so z avtorji zakona sklenile politično zavezo. Kordiš naprej pojasnjuje: "Prvič, mislim, da kaže temu zakonu nasprotovati z vsemi štirimi, in drugič, iz vseh teh istih razlogov mislim, da kakšne hude politične prihodnosti nima."

Poslanec Levice javno, Socialni demokrati pa na temo zdravstva v četrtek za zaprtimi vrati, pri tem predlogu pa naj bi tudi sami imeli nekaj zadržkov. Vladna trojica je enotna pri ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, politične razlike postavlja vprašanje progresivnega obveznega prispevka. Glas ljudstva pa je vlado ponovno pozval, naj ne odlaša.  

"Na ta način je tudi rešeno vprašanje, kako bodo zmogli plačevati tisti, ki do zdaj niso plačevali. In to je edino pravično. Mislim, da je to izvrstna priložnost, da se že zdaj to razreši, ker vlada tako ali tako zagotavlja, da nameravajo to rešiti," pravi Jaša Jenull, član iniciative Glas ljudstva.

Kaj pa o potezah poslancev Svobode, ki so vložili zakon, pravijo zavarovanci? Inštitut Mediana je za našo medijsko hišo preveril: Ali podpirate ali ne podpirate odločitve vlade, ki predvideva preoblikovanje zdravstvenega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek? 55,4 odstotka vprašanih odločitev podpira, 32,4 odstotka odločitve ne podpira, neodločenih je 12,2 odstotka. Komercialna zavarovalnica Generali, ki je z napovedjo podražitve sprožila politično akcijo, pa te dni namesto napovedanih 45 evrov, pošilja položnice za 35,67 evra. Toliko namreč znaša najvišja zamejena cena dopolnilnega zavarovanja

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
23. 04. 2023 20.49
-1
Punkracij, tip s kilometrino v politiki je uničil našo državo, sebi pa napolnil žepe!! Pokvarjeni politikant s svojo falango!!! In to se ne da popraviti v nekaj mesecih
puspan
23. 04. 2023 20.20
+2
Ne vem zakaj se ne zgledujemo po nemškem zdravstvenem sistemu, kjer javni in zasebni zdravstveni sektor sodelujeta z roko v roki. Tam ni čakalnih vrst in vse deluje brezhibno. Tudi korupcije v zdravstvu sploh ne poznajo.
son?ek11
23. 04. 2023 20.46
-1
Mi smo imeli super zdravstveni sistem, tudi tudi si zgledovali po nas!! Tudi pokojninski sistem je bil zgled drugim naprednim državam! Pa je prišla pererletova vlada in vse uničila, spraznila blagajne.......
Rudolf Maister
23. 04. 2023 10.14
+3
V Delu lepo piše kaj se bo zgodilo. Dvig DDV mna 30% . Hahahaha pocrkali boste hahaha
Ugovor vesti 133.člen
23. 04. 2023 08.00
+8
Vlada vozi na gorivo antijanšizem. Tako dragega goriva na svetu, ne plačuje nobena država in njeni ljudje. Vse je zavoženo, ni nič ali premalo narejeno. A še vedno so za volanom s presenetljivo visoko podporo. Drvimo v prepad, očitno je za vsaj polovico "naših ljudi" celo to boljše, kot vožnja v svetlejšo prihodnost s katerokoli desnosredinsko vlado. Ko bi se z naskokom najbolj nesposobni, tudi najslabši vladi v zgodovini SLO, moralo že davno reči NE. Kot, da so edini, pa je levičarjev ŽAL (pre)VEČ in bi lahko določili drugega svojega levega šoferja. Zato "Slovenski narod", dobra polovica raje, slaba polovica pa mora plačevati najdražje gorivo na svetu, ki poganja takšno vlado še naprej. Dobro jutro tema in naslavljanje časovnic.
borjac
22. 04. 2023 21.57
+5
Jaz sicer res nisem strokovnjak, ampak v teh par mesecih sem prišel do ugotovitve, da vse kar vlada dela v smeri izboljšanja zdravstvene organizacije so PROTI, PROTI, PROTI,.... ljudje ki so bili ministri, strokovnjaki, zdravniki, desetletje direktorji ZZZS-ja in so praktično VODILI naše Javno Zdravstvo, VODILI DESETLETJA IN JE TUDI TOTALNO ZAFURALI, kradli so, pri nabavi opreme, v naših Bolnišnicah so služili zase težke denarje imamo vse polno Zdravnikov, ki imajo vse polno tajnih računov v Davčnih oazah, sedaj pa so PROTI zdravstveni reformi, le zakaj, zato ker jim ta sprememba prereže njihove pritoke milijonov korupcijskega denarja, obstajajo tudi taki, ki poskušajo na bolj prefinjen način zaustaviti spremembe, tak je bivši minister Keber, on hoče na vse najboljše tudi on "rešuje naša življenja", on je ZA spremembe, ampak ne takšne kot jih pripravljajo sedaj, se pravi da ostane tako kot je stanje sedaj, in lahko kradejo mirno naprej, kot so kradli do sedaj, dobro je namreč vedeti, da je bil Keber minister za zdravstvo takoj za Bručanom, ki se je proslavil z ogromnim korupcijskim poslom z OPERACIJSKIMI MIZAMI, ali mislite, da je poštenjak Keber ukazal revizijo tega milijonskega posla, za katerega je še čistilka v UKC-ju vedela da , se z nabavo teh miz KRADE, NE NI UKAZAL REVIZIJE, le svoj lonček je pristavil in podpisal še pogodbo o letnih servisih le teh miz , za vsako mizo 12.000 evrov letno, medtem ko so normalni servisi za normalne mize stali 6000 evrov, torej polovico manj, bravo poštenjak Keber, ON JE ČLAN ZEMLJARIČEVE KORUPCIJSKE MREŽE, kar poglejte ga kako se bori za ukradene milijone, nikdar se v resnici ni boril za Javno zdravstvo, ne bi želel hvaliti sedanjo ministrsko ekipo in Brecljev krizni svet za zdravstvo, ampak poglejte realno koliko skorumpiranih zdravnikov je priplavalo na površje, in korupcijskih poslov je priplavalo na površje v zadnjih 6 vmesenih, kar se tiče Kordiša iz stranke Levice, sicer mislim, da ni nič ukradel, ker tega niti ni sposoben, je pa en navaden utopični, bedasti Boljševik.
punkracij
22. 04. 2023 21.54
+4
Dajte no vajenci brez kilometrine bodo rešili krizo.Najprej se morajo uskladitiin si pristriči perutke,šele po tem obstaja upanje za začetek.
borjac
23. 04. 2023 11.54
-2
Ne, krizo bodo rešili, tisti ki so jo zagrešili in imajo oblast v zdravstvu že 30 let, ki kradejo že 30 let, tisti bodo rešili, kaj bodo rešili ??? svoje skrite račune, punkracij ti si ,malo morgen.
za resnico
22. 04. 2023 21.28
+2
vecina zaenkrat podpiramo ,da se 3 pokvarjene zavarovalnice odreze od miljonov pol pa je treba pocasi se procentualno placilo izpeljat
cakra
23. 04. 2023 08.22
+0
Zvezda resnice po tvoji buta....ti logiki bi jim še morali nap... meso, kruh oblačila, bencin, gos... storitve in zav.... avtomobilov procentualno zaračunat.
Betuul
22. 04. 2023 21.26
+9
Da bi pa kakšen nov UKC zgradil !? O tem pa ni govora ??!
4556
22. 04. 2023 21.24
+11
Zaenkrat nič ne kaže ,da ukrepi dajejo pozitivne rezultate