Slovenija

Ladislav Lipič: Na Nato smo pripravljeni

Ljubljana, 14. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O pripravljenosti slovenske vojske za vstop v Nato smo se pogovarjali z načelnikom generalštaba brigadirjem Ladislavom Lipičem.

Lipič: Gradimo sodobne oborožene sile
Lipič: Gradimo sodobne oborožene sile FOTO: POP TV

Italijanski vojaški zgodovinar Antonio Sema je prejšnji teden zatrdil, da Slovenska vojska Natu nima kaj ponuditi, razen dobrega znanja angleškega jezika. Kako odgovarjate na to? Kakšna je pripravljenost Slovenske vojske na vstop v zavezništvo?

Ravno nasprotno. Vsi obiski, tako na ekspertni ravni, kot tudi obiski posameznih strokovnjakov, so potrdili, da je SV pripravljena za zavezništvo na skoraj vseh področjih. Še posebej na področju formiranja sil za posredovanje in seveda tudi, kot trdi omenjeni italijanski zgodovinar, na področju obvladovanja angleškega jezika. To je namreč tudi eden od sprejetih standardov v SV. Že večkrat smo povedali, da gradimo sodobne oborožene sile, ki so namenjene predvsem za obrambo domovine in tudi za Nato. V teh silah in v tem procesu preoblikovanja, ki ga sedaj izvajamo, dosegamo uspehe, ki so bili z vseh strani deležni le pohval.

V zadnjem letu dni ste zelo hitro zapolnili enoto za mednarodno sodelovanje. Enoto ste pokazali skoraj vsem predstavnikom Nata in večini slovenskih politikov, premier Drnovšek pa vas doslej še ni obiskal. Kako si to razlagate?

O pripravljenosti SV ne dvomijo niti tuji strokovnjaki
O pripravljenosti SV ne dvomijo niti tuji strokovnjaki FOTO:

Mislim, da je premier Drnovšek že obiskal našo enoto v BiH, srečuje se tudi z našim gardnim bataljonom. Menim pa, da bo v naslednjem obdobju, ko bo potekalo zelo intenzivno formiranje sil za hitro posredovanje in seveda tudi ostalih enot slovenske vojske, še veliko priložnosti in zelo bomo veseli vsakega obiska našega premiera.

V teh dneh naj bi predsedniku republike Milanu Kučanu poročali o bojni pripravljenosti slovenske vojske. Lani je bil Kučan ob tem poročilu zelo kritičen. Kaj mu boste povedali letos?

V obdobju enega leta se je marsikaj spremenilo. Omenil sem že, da smo zelo uspešno zapolnili naš 10. motorizirani bataljon v silah za posredovanje. Enako se dogaja na ostalih področjih preoblikovanja, tako v glavnih silah kot tudi v dopolnilnih silah. V tem času smo zaposlili tudi nove vojake in spreminjamo tisto najbolj kritično – to je razmerje med častniki, podčastniki in vojaki. Pa tudi na drugih področjih je bila opravljena marsikatera sprememba.

V zadnji številki revije Slovenska vojska smo lahko prebrali kritično pismo visokega častnika SV, ki trdi, da z ukinjanjem enot rušite nekakšno tradicijo enot SV, kar negativno vpliva na moralo vojakov. Kakšen je vaš komentar?

V procesu preoblikovanja preoblikujemo določene enote. V konkretnem primeru gre za preoblikovanje oklepno mehaniziranih enot. Združujemo do sedaj tri oklepno mehanizirane bataljone, tako kadre kot seveda tudi tehniko. S tem želimo povečati učinkovitost enote, posodobiti enoto, jo drugače opremiti ter tudi drugače pripraviti bojno tehniko, ki je v teh enotah, tako da bomo imeli bataljon, ki bo lahko opravljal bojne naloge, ki jih bo dobil. Kar pa se tiče tradicije – v nobenem primeru ne gre za negiranje tradicije temveč nasprotno – želimo jo ohranjati. Tudi nova enota bo dobila novo ime ter ohranila vse tisto, o čemer je omenjeni častnik pisal v pismu reviji SV.

Po zadnji napovedi vlade boste naborniški sistem ukinili leta 2004, medtem ko ste se vi sprva ogrevali za leto 2008. Vam bo profesionalizacijo vojske sploh uspelo izpeljati na tako hiter način?

Vsekakor. Že nekajkrat sem dejal, da je ob ustrezni finančni, kadrovski in materialni podpori v organizacijskem smislu ta proces možno uspešno pripeljati do konca. Ob tako zahtevni nalogi seveda pričakujem veliko težav, vendar sem prepričan, da bomo tudi to nalogo zmogli.

Jutri bo dan SV – dan, ko se v SV podeli največ priznanj in povišanj. Vi ste zdaj brigadir, pričakujete, da boste od jutri naprej general?

Ostajam brigadir SV. Zato, da bo minister predlagal vrhovnemu poveljniku moje povišanje v čin generala, se bo verjetno potrebno še dokazovati – ne samo jaz, ampak tudi moji sodelavci.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA