Slovenija

'Lahko mi vzamejo papir, ne morejo pa mi vzeti mojega dela'

Ljubljana, 01. 12. 2020 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan, Neža Pušnik, Veronika Lavrenčič, Miha Orešnik, STA
Komentarji
1286

"Ni težava v tem, da ne delam, pač pa v tem, da razmišljam naglas, da sem aktiven državljan in da verjamem v svobodo govora," pravi raper Zlatko po predčasnem izbrisu iz razvida samozaposlenih v kulturi. Razmišlja tudi o tem, da bi se pritožil na sodišče. Ministrstvo za kulturo se je medtem zavilo v molk, ostri pa so v opoziciji – v LMŠ in SD to potezo označujejo za nedopustno, v Levici govorijo o napadu na demokracijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Maksuti in Balažic o Zlatku Ćordiću in ukinitvi financiranja STA
    13:09
    Iz 24UR ZVEČER: Maksuti in Balažic o Zlatku Ćordiću in ukinitvi financiranja STA
  • Iz 24UR: Izbris Ćordića iz razvida samozaposlenih
    02:40
    Iz 24UR: Izbris Ćordića iz razvida samozaposlenih
  • Iz SVETA: Raper Zlatko ostal brez statusa
    03:57
    Iz SVETA: Raper Zlatko ostal brez statusa

Dan potem ko je Zlatan Ćordić, sicer eden vidnejših protestnikov proti ukrepom vlade, prek družbenih omrežij sporočil, da ga je ministrstvo za kulturo izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi, je za našo kamero v šali povedal, da mu telefon ni toliko zvonil niti tedaj, ko je dobil svojo prvo hčerko. 

In medtem ko se na omenjenem ministrstvu na naše klice in sporočila danes ne odzivajo, Zlatko na vprašanje, kako razume izbris, odgovori:  "To razumem kot nekoga, ki ima moč, ne razume pravičnosti in potem pride do tiranije. Očitno smo prišli v čase, kjer se ne smemo spraševati in razmišljati na glas. Če želiš biti aktiven državljan in ne rešuješ stvari samo na kavču, očitno nisi zaželen in se ti na tak podel način maščujejo." 

Kot pravi, ne drži, da ne izpolnjuje zahtevanih pogojev, saj je v teh težkih časih epidemije novega koronavirusa izdal svoj 11. studijski album Julijan Mak, na katerem je 20 pesmi, in posnel približno pet videospotov. "Lahko mi vzamejo papir, ne morejo pa mi vzeti mojega dela in duše," še doda.

Ali se bo v zvezi s tem pritožil na sodišče, Zlatko ne razkriva, prizna pa, da o tem razmišlja.

"Ni težava v tem, da ne delam, pač pa v tem, da razmišljam naglas, da sem aktiven državljan in da verjamem v svobodo govora," pravi Zlatko.
"Ni težava v tem, da ne delam, pač pa v tem, da razmišljam naglas, da sem aktiven državljan in da verjamem v svobodo govora," pravi Zlatko. FOTO: POP TV

Na izbris raperja iz razvida samozaposlenih v kulturi so se odzvali tudi v poslanskih skupinah. Poslanec Levice Luka Mesec je dejal, da je napad na Zlatka eden od aktualnih napadov na demokracijo s strani vlade Janeza Janše. Po njegovih besedah niti v režimih, ki jim danes rečemo totalitaristični, ljudem, ki so spregovorili, niso na tak način vzeli kruha od ust. "Vsaj nek proces je bil, kot neka minimalna higiena. Zlatka so, enostavno zato, ker je kritičen do oblasti, disciplinirali čez noč, samovoljno, arbitrarno. Minister je enostavno sprejel sklep, da Zlatko ni več samozaposlen v kulturi," je še povedal Mesec.

Jerca Korče je glede Zlatkovega primera spomnila, da so v LMŠ sicer mnenja, da je vsak eksces oziroma ekstrem, ki v družbi povzroča nepotrebna trenja, neprimeren, po drugi strani pa so v stranki ostro obsodili potezo ministrstva za kulturo: "Tudi če se ne strinjamo z dejanjem kogarkoli in obsodimo njegova ravnanja, to še ne pomeni, da ima vlada s pozicije moči pravico izvajati revanšizem proti posamezniku." 

Predsednica SD Tanja Fajon je uvodoma prav tako spomnila, da so Zlatkov nedopusten napad na prvega moža NIJZ Milana Kreka jasno obsodili in dodala: "Drugo pa je, kakšno pristojnost si jemlje ministrstvo za kulturo, da preprosto z odločbo prekine samozaposlenemu status in si jemlje pristojnosti, ki jih imajo drugi organi. Enako se lahko zgodi komurkoli. Ko ne bo razmišljal všečno, se bo lahko neko pristojno ministrstvo preprosto odločilo, da mu pogodbo ukine, in to je nesprejemljivo."

Spomnimo 

Čeprav ima Ćordić odločbo o veljavnosti statusa do sredine leta 2022, je ministrstvo za kulturo ocenilo, da ne izpolnjuje več pogojev za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi, saj naj bi preveč svojega časa namenjal aktivnostim, ki niso povezane z opravljanjem kulturne dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid. 

Tako so mu z odločbo sporočili, da so ga izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi, s tem pa mu preneha tudi pravica do plačila prispevkov za socialno varnost. V odločbi še piše, da dejavnosti osebe, ki ne sodijo v okvir področja po 4. členu ZUJIK in so sočasno lahko tudi protipravna ravnanja in ravnanja, ki se preganjajo z kazensko pravno zakonodajo, ne morejo uživati posebnega statusa na področju samozaposlenih v kulturi. 

Zlatko razloge za odločitev ministrstva vidi v svojem aktivizmu in glasnem nasprotovanju vladni politiki. V zadnjem času je namreč eden od vidnejših protestnikov proti ukrepom vlade. Pred dnevi so nanj leteli očitki zaradi sledenja direktorju NIJZ na ljubljanskih ulicah. Med zastavljanjem vprašanj o ukrepih zoper epidemijo je Kreka snemal, video pa nato objavil na Facebooku. NIJZ je dogodek obsodil in ga prijavil pristojnim oblastem, Ćordić pa se je Kreku opravičil.  

Na enem od petkovih protestov pa je Zlatko vzel kamero snemalcu ekipe Nova24 in od njega zahteval, naj posnetek izbriše. V zvezi s tem je danes pojasnil, da je po sedmih mesecih blatenja in diskreditiranja svojega imena res naredil korak predaleč. Na svoje ravnanje ni ponosen, še pravi, kazen pa je plačal takoj.  

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toti mišek
11. 12. 2020 21.03
+1
Lahko ti vzamejo kupljeno diplomo, sam znanja ti nemorejo vzet......ala burek pjesma
pravi?nik2
06. 12. 2020 13.08
+2
Zlatko moram priznati, da si zelo naiven, ko si pristopil na stran Violete, ki te je lepo izkoristila. Publiciteto se ne pridobiva na tak način. Porušil si si ugled in dosedanji trud. Če si umetnik se drži umetnosti ne politike, ker je politika rezervirana samo za nekatere umetnike, ki so bili v prejšnji vladi, ko nas je vodil komedijant, ki ga v EU niso razumeli in mu oprostili zavrnitev nagovora EU parlamenta o prihodnosti EU. Mislili so, da je to le del komedije predsednika vlade Republike Slovenije.
BroNo1
02. 12. 2020 18.20
+5
Skopirano, če je Zlatko vsega tega deležen, sem brez besed: Brezplačno stanovanje od MOL. Več kot 1000€ socialne na mesec. Več kot 500€ na mesec otr. dodatka. 1100€ na mesec korona pomoči. Oproščen plačila prispevkov. Brezplačen avto od avtotehna VIS... Če je to res, smo šli enostavno v cvet???
robi1971
02. 12. 2020 18.33
+5
Stric, jest bi tut biu kulturni umetnik. Namenoma sem pisal po domače, ker za to, da ti država prizna status umetnika in ti plačuje prispevke očitno ni potrebno pokazati nobenega znanja.
Blokiran Drugi Človek
02. 12. 2020 21.26
-3
No potem pa bodita umetnika če vama rata. Po vajinih besedah je to lahko.
extradeluxe
02. 12. 2020 17.07
+2
Fužine ti dajo krila, ne pa sijaj. Svet je lep - če tebe ni tu.
medo357
02. 12. 2020 17.02
+4
glasbenik Zlatan Čordić - Zlatko je leta 2016 poleg s. p., ki ga je že imel odprtega kot samozaposleni v kulturi, odprl še društvo "Svet je lep", ki ga je izkoriščal za izogibanje letnemu cenzusu, ki ga kulturniki ne smejo preseči, če želijo biti upravičeni do državnega plačevanja prispevkov.
KunarDaskal
02. 12. 2020 15.51
+8
Zakaj pa se Siddharta ni obesila na državni denar? Aja ker so dobri v tem kar počnejo.
knap11
02. 12. 2020 13.21
+3
Zlatko, ne gre se samo za papir. Meni se zdi, da ti od države prejemaš tudi neki denar, menda za plačilo prispevkov( za zdravstveno zavarovanje, za pokojnino) Za to zadevo, se meni zdi, da se tebi gre:):):). Če si tako dober, pa prodaj kakšen album in tega menda ne boš rabil. Se mi zdi.
Blokiran Drugi Človek
02. 12. 2020 13.34
-2
Lahko je govoriti prodaj še kakšen album, ampak problem je da veliko slovencev ne podpirq slovenske glasbe nasploh. Malo je takih ki še kupujejo albume od glasbenikov...
knap11
02. 12. 2020 14.17
+4
SvobodnoRazmišljam... In zakaj naj bi potemtakem finančno, beri od davkoplačevalskih financ podpirali nekaj, kar skoraj nikogar ne zanima? Saj tako nekako si argumentiral v svojem odgovoru, da je malo takih, ki še kupujejo, kajneda?!
Blokiran Drugi Človek
02. 12. 2020 14.31
-4
Točno to je problem. Malokoga zanima. Kultura nam propada. Kultura ki nas je vsa ta leta ohranila zavestne pod tujo oblastjo...
KunarDaskal
02. 12. 2020 16.33
+6
Gol se slikat v razrezani slovenski zastavi je kultura? Primer izpred par let ker o totega ne mislim omenjat.
Blokiran Drugi Človek
02. 12. 2020 17.32
+0
Kako že pravijo... ne mešat jabolk in hrušk... al pa v tvojem primeru alkohola pa tablet...
Apostol1
02. 12. 2020 12.41
+1
Da bi navijal za Zlatka mi na misel ne pride, revanšizem , ki ga je v tem primeru izvedla vlada je pa na nivoju divjega zahoda , brez streljanja . Krek ima možnost uporabiti sodišče in Zlatka tožiti in tako se dela v kuturnih , in politično neoprečnih državah cele zahodne Evrope. To kar se je zgodilo je enako , kot če bi meni vzeli zasluženo penzijo , ker bi jaz sramotil neupravičeno Kreka ali meni še bolj nagnusnega Janšo , ki je novinarke označil takole in to sem skopiral iz interneta oziroma s strani "POLITIKIS"......Marca 2016 je prvak SDS Janša na družbenem omrežju Twitter objavil zapis, “da na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov.” Dodal je še ključnik Zvodnik Milan....... Torej v tem slučaju bi moral tudi Janša izgubiti slućbo in vse mogoče dohodke , ki jih ima , pa jih ni. Pa brez zamere ampak tako je , pa lep dan vsem in ostanite zdravi.
knap11
02. 12. 2020 13.29
-1
Apostol..., se strinajm s tabo glede Janševih nesramnih nebuloz. Ne moreš pa primerjat in se ni zgodilo enako, kot če bi tebi vzeli penzijo. Ker, jaz bi rekel takole, če je Zlatko tako zelo delaven, kot izjavlja, da ne rečem priden, potem pa naj še kakšen svoj izdelek(album) proda. Saj takih "kulturnikov" kot je on, imamo že tako veliko preveč, ki se niso sposobni preživljat in pričakujejo pomoč države. V državi pa na tisoče pridnih delavcev na minimalcu. Žalostno je to!
Blokiran Drugi Človek
02. 12. 2020 13.51
-1
Knap... pametuješ o stvareh, o katerih nimaš pojma in niti se ne zavedaš kaj pomeni majhen trg in kaj koncerti pomenijo za male izvajalce...
knap11
02. 12. 2020 14.20
-2
SvobodnoRazmišljam..., a kaj, ko pa po tvojem nimam pojma... hahahaaaa...ja, male izvajalce, MALE, brez publike.
Blokiran Drugi Človek
02. 12. 2020 14.31
+0
Jap samo potrjuješ da nimaš pojma in da NOČEŠ razumeti kaj ti govorim
pravi?nik2
06. 12. 2020 13.12
Morda pa javnost misli isto kar je bilo objavljeno in je zato sedaj na oblasti, ker so ga izvolili.
Vili Bevk
02. 12. 2020 11.29
-3
ZLATKO?? Je tak kot je. Ni vsem všeč.Tudi IJJ ni, pa še vedno vlada kljub minorni podpori svojih pristašev.Za solidno plačo pa nam vsem dela škodo in slabo voljo.Pa še porekla mu nhče ne očita tako kot Zlatku.Kar pa je najbolj zavržno in primerjano s fašističnimi doktrinami.
Saloreich
02. 12. 2020 11.22
+2
Zdaj pa ne bo več imel časa afne guncat in zdrahe delat cele dneve. 👍
Grma53
02. 12. 2020 10.58
+3
Nihče mu dela ne vzel, če le prime za lopato. Hvali se, koliko albumov je letos naredil. Pomembneje koliko jih je prodal. Albume delati na tuj racun znam tudi jaz, pa poslusal jih bom tudi samo jaz.
Blokiran Drugi Človek
02. 12. 2020 13.24
-3
Noben album se ne naredi na tuj račun. Delati album na tuj račun bi pomenilo da se podpišeš pod delo drugega kot da je tvoje. Sepravi ne znaš delati albumov
gekados
02. 12. 2020 10.17
+12
Koncno je fasal tisto kar si je deserved, mogoce se premalo.
matic storek
02. 12. 2020 09.46
-5
zgleda tle gor sami taki ko si za delo predstavlajo lopato pa tekoci trak hahah se pravi brez šole al pa.mogoc šola je še.brez vizije brez poguma brez jajc da bi kej nardil unikatnega na tem svetu..najlazji je nekam ob 6 pa nazaj ob 14.00 pa te bk za cel svet pol pa na pivo 2 3..po treh pivih pa tle gor stresat frustracije in vaso agonijo kr delate u lajfu neki kar vam gre na jetre in vas ne osrečuje.in to je vas lajf...patetika...aja pa ko bote naslednič klel cez politiko oz janšo ipd...se spomnte na zlatka ko ma jajca kej povejat.mogoc ne na najbol posrecen način..šteje to bolj ko pa lajanje v luno iz kavča pa tule gor na tejle gnojni jami... pa da vas podučim RAP(rythm and poetry) je tut umetnost ni sam van gogh pa ivan cankar...sej res da so tezki casi polni frustracij sam sej to je namen teh casov..da se pokaze kdo smo ko maske padejo..pokazal.se je da vas je večina tle.gor tak na istem oz nizjem.nivoju ko zlatko..ker on to dela za vse nas ne za sebe ker nima nic od tega..poznan je ze dost, uveljavljen je ze v svojem fohu... aja sj res saj zivimo v popolnem svetu zakaj bi kej spreminjal.. sam da je hit konc korone pa gremo dalje ta kapitalizem da požgemo še kar je živga pa lepga na tej zemlji.. živimo v napol suženjskem sistemu( v fevdalizmu je bil davek 1/10 ), obirajo te za vsak cent sam zato ker obstajamo in zej je problem en zlatko oz tut ce je 1000000 zlatkov ko je cist vseen, ker še vseen noben nebo vidu tistga dnarja ko ga kao on/i nebo dobil zej..dnar bo sol za razne jelke v vatikan pa razna taka in podobna s*****..tak da chill out pa glavo ven iz zemle hiter no, zlatko je na vasi strani... kdo bo pa tebe xy osebek poslusu ce te noben ne pozna...nej to delajo taki ko so zlatko hvalabogu da obstajajo..sej sami odgovarjajo za dejanja nebo noben od vas namest njih.. REVNO, res je revno tole..ajde minusi. davaj davaj!!! zlatkoti samo jako!
SajmnSays
02. 12. 2020 11.01
+1
Kollerik
02. 12. 2020 12.56
-2
Kultura gor ali dol. Treba je nagnat te nacifašote čim prej!
Ira Sanctus
02. 12. 2020 09.27
+7
Siromak v duhu in dejanjih.
pogledd
02. 12. 2020 08.42
+9
Zlatko si je sam z nespametnim in primitivnim vedenjem povzročil težave. V času covid -19 se je z izrezano masko delal "pomembnega," ni spoštoval ukrepov za zajezitev korona virusa, snemalcu je nasilno iztrgal kamero, nadlegoval uličnega harmonikarja, se agresivno vedel do starejšega Kreka, direktorja NIJZ, z megafonom je vdrl na državno proslavo in jo želel prekiniti, kričal je na uslužbenko ministrstva za kulturo... Kdor ne spoštuje ali ne upošteva zdravniške stroke, ukrepov in navodil za zaščito in zajezitev covid -19 je "bedak," nezrela oseba, ki jo modrost še ni srečala.
Blokiran Drugi Človek
02. 12. 2020 08.53
-3
Vzel je kamero snemalcu nove24 ki bi naštimal nove laži, z harmonikašem se je hotel slikati, kar se kasneje tudi je, če pa krek ni, kot javna znana oseba, pripravljena na novinarje, potem sori ni krek za službo ki jo ima, da odgovarja v naprej postavljena uprašanja... Odvisno je samo komu verjameš...
pomaranča
02. 12. 2020 08.28
-1
Večina tukaj ne vidi bistva. Kakršnokoli je vsesplošno mnenje o Zlatku, imamo pravno državo in demokracijo. Ne moreš prekiniti veljavnost odločbe, zato, ker ni nekdo ni všeč. Neka socialna delavka bo imela osebno zamero do nekoga in družini v stiski bo predčasno prenehala veljati odločba o pomoči. Recimo. To se enostavno ne dela, ker gre za poseganje na čista druga področja in ljudje tega ne opazimo, dokler se ne zgodi nam, ampak potem je že prepozno.
Corvette
02. 12. 2020 08.25
+2
Kaj je 24 ur, koliko vam placuje za to reklamo?
extradeluxe
02. 12. 2020 08.18
+8
Odraščanje v Fužinah ne sme in ne more biti razlog za razvoj takšnega negativca. To meče slabo luč na številne normalne družine v Fužinah. Zlatan se mora zavedati, da nima dobrega nadzora nad svojo podobo in svojim obnašanjem. Neben človek ne sme delovati s tolikšno jezo in agresijo kot on. Če z njim kadite konuse to še ne pomeni da to kar govorim ni res. Tip se spreneveda in ne razume, da to kar počne za normalne ljudi leve, desne, srednje, bosance, švede, italiane, slovence, ni normalno. Zlatane za tvoje dobro, pojdi na kake terapije, pa saj nisi sramežljiv, izberi si ti terapevta, ki mu zaupaš, če ne zaupaš slovencu, pojdi bosancu al nemcu, kamor češ, samo naj ti en strokovnjak naredi refleksijo, da dobiš možnost biti boljši človek jutri.
Blokiran Drugi Človek
02. 12. 2020 08.44
-1
Če bi kdaj poslušali njegove besede, kaj ima človek za povedati, kaj je njegov namen, ne bi pisali kakšen negativec in agresivec je. Noben človem ne bi smel pisati laži, samo zto ker jih je napisala že nova24
gekados
02. 12. 2020 10.18
+2
extradeluxe
02. 12. 2020 11.40
+1
Njegove besede poslušamo od kar je bil v Big Brotherju. Beseda so resda pomešane s pozitivističnimi frazami vendar polne sovraštva in negativizma.
Petarda10
02. 12. 2020 08.17
+7
Odpeketaj od koder si prilezel, zivis na racun drzave in potem mislis da imas se pravico kogarkoli nadlegovati, hvala bogu bo temu konec!! bravo vlada
Blokiran Drugi Človek
02. 12. 2020 08.37
+0
Kam pa naj odpeketa če je rojen v sloveniji? Ne pozabit da je človek tudi delal slabih 10let po cele dneve....
Anti SdS
02. 12. 2020 09.49
+2
Janšisti kdaj boste pa nagnali svojega Snežića in Beovićevo?
extradeluxe
02. 12. 2020 11.45
+1
A polž ki se rodi v lipici rata lipicanski konj? ne komot mu rečeš poberi se nazaj v hišico od koder si prišel. Al mu rečeš pojdi v Lipico? Mal za hec mal zares.
Kollerik
02. 12. 2020 12.57
+1
Vprašaj svojega malega orbana, kam lahko pride polž, rojen v Lipici..
kiropraktik
02. 12. 2020 08.16
+7
Štirje novinarji se ukvarjate z Zlatanom? A je zmanjkalo pravih novic ali pa jih ne smete objaviti?