Slovenija

Lahkotnost miselnosti ali kako je hrana v trgovini nekaj samoumevnega

Ljubljana, 29. 03. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neja Rems Arzenšek
Komentarji
103

Današnjemu človeku je popolnoma samoumevno, da na polici v trgovini dobi sveže sadje in  zelenjavo, še bolj samoumevno je meso, ki ga kupimo v trgovini ali pa pri najljubšem mesarju. Samoumevno je dejstvo, da dobimo prav vse, kar si zaželimo, a če kdaj, smo se v času krize začeli zavedati, da je vse to vse prej kot samoumevno.

'Zavedanje o pomenu lokalne hrane v Sloveniji nenehno narašča.'
'Zavedanje o pomenu lokalne hrane v Sloveniji nenehno narašča.' FOTO: Dreamstime

Ljudje imamo, vsak zase, razdelana prepričanja o tem, kateri poklici so cenjeni, in navsezadnje, kakšen mora biti človek, da ga spoštujemo. V času epidemije se vsi lahko strinjamo, da neizmerno spoštujemo medicinske delavce – medicinske sestre, zdravnike in ostale, ki se v teh dneh brezpogojno žrtvujejo za družbo in posameznike, ki so potrebni pomoči. Tukaj so še vsi trgovci, ki kljub nevarnosti še vedno delajo, poštarji, ki še vseeno prenašajo kuverte in pakete, smetarji, ki pridno odnašajo smeti, navsezadnje delavci, ki zagotavljajo, da obrati delujejo naprej, in seveda ostali, ki smo jih morda trenutno pozabili zajeti, a si vsekakor zaslužijo hvale.

Lahko se strinjamo, da vsak posameznik sestavlja družbo in da skupaj tvorimo pojmljiv mozaik le-te. Vsak člen je pomemben. Potrebujemo tako zdravnike, socialne delavce, medicinske sestre, trgovce, gostince, učitelje in vse ostale. In če si v tem trenutku vsi predstavljamo moderno družbo v mirovanju, v katerem smo se znašli, in hkrati v hitrem tempu, v katerem se gibamo že nekaj let, kaj kmalu ugotovimo, da prevečkrat pozabljamo na tiste, ki so zadolženi, da lahko kot celotna družba sploh delujemo. 

Kako pripraviti zalogo živil, da bodo obroki hranljivi in raznoliki?

Kmetovanje je sčasoma izgubilo na svoji veljavi. Če je še v prejšnjem stoletju veljalo, da je bil bogat tisti, ki si je predeloval in imel lastno hrano, smo si počasi prisvojili miselnost lahkotnosti. Lahkotnosti bivanja. Naši biti je postalo samoumevno, da v mestu čez cesto svojega bloka dobimo vse, kar si trenutno zaželimo. Naj si bo to hlebec kruha, mleko, meso, sveže ali zmrznjene ribe, morda sladke pijače ali pa čokolada. A zgolj za tisti majhen paket čokolade, potrebujejo tisti, ki jo izdelajo, dobrine, ki jih dobijo od rok kmetov. Če kdaj, je v trenutni krizi postalo jasno, da imajo ti, ne glede na to, kaj si mislimo, še posebno veljavo.

Zanimanje za lokalne pridelke ni prišlo čez noč in ni povezano zgolj s trenutno epidemijo, čeprav je morda na prvi pogled tako videti.
Zanimanje za lokalne pridelke ni prišlo čez noč in ni povezano zgolj s trenutno epidemijo, čeprav je morda na prvi pogled tako videti. FOTO: Dreamstime

V kolikšnem deležu smo Slovenci samooskrbni s hrano?

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pravijo, da je stopnja samooskrbe v Sloveniji zaradi sprememb v obsegu pridelave in porabe v zadnjih letih precej nihala. V letu 2018 naj bi bile višje kot leto poprej, vsaj pri žitu, zelenjavi, sadju, jajcih in medu. Stopnja samooskrbe pa se je v primerjavi z letom 2017 znižala pri krompirju, mesu in mleku. ''V letu 2018 večjo domačo prirejo od domače porabe beležimo pri mleku (stopnja samooskrbe 128 %), govedini (109 %) in perutninskem mesu (109 %). Zaradi večje rasti domače proizvodnje od porabe se je povečala samooskrba z mesom drobnice (92 %), samooskrba s prašičjim mesom pa je ostala na ravni iz  leta 2018 (38 %). Samooskrba  z jajci je v letu 2018 znašala  96 % in medom 79 %. Stopnja samooskrbe z žitom je bila 68-odstotna. Pri krompirju je stopnja samooskrbe znašala v letu 2018 48 % . Za malenkost večja kot v letu 2017 je bila v letu 2018 samooskrba z zelenjavo (39 %), najbolj pa se je vpliv dobre letine 2018 izrazil pri sadju, kjer je stopnja samooskrbe znašala 48 % in je bila močno nad ravnijo povprečja zadnjih petih let.''

Ministrstvo še zagotavlja, da glede na trenutno situacijo pozorno spremljajo dogajanje na področju preskrbe s hrano v Slovenije in dnevno preverjajo, kakšno je stanje z živi in retromaterialom na notranjem trgu. ''Na MKGP pripravljamo scenarije, ki bi jih aktivirali ob nastopu morebitnih tveganj na posameznem področju preskrbe z živili in repromaterialom. Dnevno smo v stiku z državami EU in drugimi sosednjimi državami in v regiji, s katerimi preverjamo stanje glede živil, pretoka blaga in ukrepov, ki jih sprejemajo države, na podlagi katerih se tudi v Sloveniji odzivamo in lahko sprejemamo ukrepe doma."

Za zagotavljanje neodvisnosti na prehranskem področju v trenutnih razmerah in tudi sicer se priporoča, da potrošniki prehranske navade usmerimo na lokalne produkte, v trgovini ali pa od kmetov, ki so sezonsko na voljo in niso vezani na dolge logistične poti. S tem zagotavljamo stabilnost slovenskega podeželja, delovna mesta in samo kakovost življenja.

'Zavedanje o pomenu lokalne hrane v Sloveniji nenehno narašča'

Za vsako državo je lastna proizvodnja hrane vitalnega pomena. Takšna hrana je bolj kakovostna, saj je sezonska in sveža, dobavna veriga je krajša, obvladovanje morebitnih tveganj v zvezi z varnostjo hrane pa je lažje doseči. ''V razmerah, v katerih smo se znašli, nam lokalna hrana pomeni bistven del preskrbe s hrano za naše prebivalce. V kriznih trenutkih šele vidimo, kako pomembna je samooskrba države s hrano. V takih trenutkih namreč vsaka država najprej poskrbi zase.'' Še dodajajo na Ministrstvu za kmetijstvo.

V letu 2018 večjo domačo prirejo od domače porabe beležimo pri mleku (stopnja samooskrbe 128 %), govedini (109 %) in perutninskem mesu (109 %).
V letu 2018 večjo domačo prirejo od domače porabe beležimo pri mleku (stopnja samooskrbe 128 %), govedini (109 %) in perutninskem mesu (109 %). FOTO: Profimedia

Z namenom promocije slovenske hrane in podpore pridelovalcem in predelovalcem so na ministrstvu dodatno aktivirali portal Naša super hrana. Kmetom so s tem omogočili, da brezplačno predstavijo svoje ponudbe, potrošniki pa jih lahko po želji kontaktiramo in izberemo sezonsko hrano iz svoje bližine. Na portalu je namreč zemljevid, kjer najdemo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane njihove kontakte in seveda tudi produkte – od mesa, sveže zelenjave in sadje, do rib in morskih dobrot. ''Trenutno se na tem zemljevidu predstavlja 600 kmetij in predelovalcev, od tega je preko 90 na novo predstavljenih v zadnjih desetih dneh. Od 15. marca letos beležimo 34.000 obiskovalcev na zemljevidu.'' Trdijo na ministrstvu.

Z namenom preprečevanja širjenja okužb je možno tudi kupovanje preko spleta in dostava na dom. ''Pri prodaji na kmetijah je treba upoštevati ukrepe za primerno zaščito za preprečevanje širjenja okužbe. Zato tako prodajalce kot tudi kupce pozivamo, da se izogibate nepotrebnim stikom ter v čim večji meri uporabljate dostavo na dom na način, da jo vršite le do vhodnih vrat, pri plačilu pa v čim večji meri uporabljajte kartične in spletne transakcije. Fizična prodaja na kmetijah naj se opravi tako, da ne prihaja do nepotrebnih interakcij. Kupce pozivamo, da na kmetijo prihajajo ločeno, prodajalce pa, da jih v tej smeri naročajo posamezno. Ob prihodu na kmetijo se ne rokujte, skrbite za higieno kašlja, ne dotikajte se obraza, umivajte in razkužujte si roke, s seboj prinesite svojo embalažo ter tako poskrbite za svoje zdravje in zdravje kupcev.'' Dodaja ministrstvo.  

''Ljudje kupujejo tudi tisto, kar bodo na koncu zavrgli.''

Že nekaj let je opazen trend zanimanja po lokalnih pridelkih

Zanimanje za lokalne pridelke ni prišlo čez noč in ni povezano zgolj s trenutno epidemijo, čeprav je morda na prvi pogled tako videti. Na ministrstvu trdijo, da je ta trend opazen že zadnjih nekaj let, čas, v katerem se nahajamo, pa je ljudi le še dodatno spodbudil k razmišljanju in zanimanju za lokalno hrano. ''V teh viharnih časih, v katerih smo se znašli ministrstvo še močneje poudarja pomen lokalne slovenske hrane in nagovarja družbo ter posameznike k solidarnosti.''  In če kdaj, bi se morali zdaj vsi zavedati, da hrana, ki jo preprosto vzamemo s police, tja nikakor ni prišla sama od sebe.

Za vsako državo je lastna proizvodnja hrane vitalnega pomena.
Za vsako državo je lastna proizvodnja hrane vitalnega pomena. FOTO: Thinkstock
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lloojjzzee
30. 03. 2020 09.23
+1
Še na tržnici (ko je še bila) me je čudno gledal prodajalec ko sem mu rekel da ne potrebujem vrečke za čebulo naj mi jo da kar v košaro ? Torej ni bil ,,kmet,, ali vrtičkar ampak pač nekdo ki prodaja in bolj malo ve.
Jaka648
29. 03. 2020 15.37
+23
Žalostno da je potreben virus, da ljudje vedo za domačo hrano!
emilzapata
29. 03. 2020 15.30
+23
pri sosedovih so imeli njihovi stari starši še pred 20 leti lepo urejen velik zelenjavni vrt, danes pa so to vnuki preuredili v asfaltirano površino, da imajo oni in njihovi gostje kam parkirati razkošne avtomobile, ko skoraj vsak vikend priredijo žurko. Hrana je torej mnogo, mnogo prepoceni, vse je bolj pomembno kot to, se pa stvar spreminja.
fizelj2
29. 03. 2020 15.26
+23
Dober clanek. Koncno se je zacelo govoriti o bistvu.. Ni vse kar imamo, red, hrana, ceste in pravice, samoumevno. Dolzni smo razumeti, da s pravicami pridejo tudi dolznosti, dolžnost spoštovanja sočloveka in njegovih potreb, ter dolžnost plačevanja namesto izigravanja davkov. Tisti ki se tega ne zaveda in ne upoštava, nima pravice zahtevati, niti jamrati. Naj ta kriza prinese tudi kaj dobrega...predvsem pa človeško zavedanje in dvig kulture naroda, če ne tudi čez 200let tukaj ne bo "Švica".
Jožajoža
29. 03. 2020 14.32
+18
kupujte domače, kot ste nekoč, in nam vrtijo reklame še iz bivše naše skupne domovine,kjer se je cedilo sta se cedila zdravo mleko in med brez antibiotikov.toda,tega več ni.imeli smo razpršeno kmetijstvo,srednje kmetije, identične avstrijskim po vzorcu,kot si jih je zamislila MARIJA TEREZIJA.avstrija je obdržala skromno,zdravo in razpršeno kmetijstvo , naše je pa šlo v smeri prevar,subvencij in proizvodnje nezdrave hrane.
Drekachi24
29. 03. 2020 14.03
+4
Drekachi24
29. 03. 2020 14.03
-2
Kupujem kitajske banane, ker je tam kmečka delovna sila cenejša.
helij
29. 03. 2020 14.03
+0
millbona je cenejša z 800 e g plače gledam samo na ceno ne od kod jzvira....
Rožice cvetijo
29. 03. 2020 16.24
+9
helij, kupuj res samo hrano, ki jo potrebuješ,pa boš imel-a za nakup domače hrane ..Saj npr. kvazi,barvnih, pijač ne potrebujemo, ker teče iz pipe voda, pa čipsov,kokic, sladkarij, zmrznjenega tega in onega. Normalna hrana za življenje, ne prenažiranje, ni draga. Nanese pa ves tisti nepotrebni balast, ki ga lahko vidiš v nakupovalnih vozičkih, tega je 90%, normalne hrane pa 10%.
majmun11223344
29. 03. 2020 13.29
+11
Stopnja samooskrbe z mlekom je preko 120 pro entov?!? Čemu pa pol Slovenci kupujete mleko v svabskih diskontih? Od millbone😂 Se dosti se bomo morali naučit, mogoče bomo celo spoznali čemu nismo postali druga Švica ampak hlapci.
Moncsa
29. 03. 2020 13.56
+9
@majmun11223344 zato, ker ogromno izvažajo v Italijo. Oooops, pardon, ne več! Vlada poziva kupce, naj kupuje slovensko mleko. Velja. Pole vsaj poskrbite da bo v vsaki trgovini na policah. Hvala!
Moncsa
29. 03. 2020 13.57
+0
Oprosti, sem te narobe prebrala. Sem razumela da slovenske trgovine kupujejo švabsko mleko :)))
jugatneme
29. 03. 2020 14.11
+5
Planika svoje mleko vozi v Italijo tudi sedaj....
Moncsa
29. 03. 2020 14.30
+3
Namesto da bi prodali nam. V Mercatorju redno pomanjkuje maslo od Planike. V čem je potem poanta izvoza, če lahko nekaj prodaš doma?
ne rabimo predsednika
29. 03. 2020 15.28
+8
v tujini jim bolje plačajo, to je edina poanta
Rožice cvetijo
29. 03. 2020 16.29
+2
Mleko je za dojenčke. Telo počrpa za presnovo iz organizma še 1x toliko kalcija, kot ga dobimo z mlekom. Totej s pitjem mleka izgubljamo kalvij in ne onratno. Dokazano. Da ga zdravniki priporočajo, je pa kriv lobi proizvajalcev zdravil.
jugatneme
29. 03. 2020 13.28
+24
Kakovostna hrana je poceni, prepoceni v primerjavi z raznimi v lep ovitek zapakiranimi odpadki, kateri se tudi prodajajo v trgovinah. Morda mi bo sedaj kdo dodelil minus, ker je mišljenja da je hrana draga..... toda, če bi bila hrana res draga, bi bilo vse grmičevje Slovenije preurejeno v vrtičke.
Moncsa
29. 03. 2020 14.03
+17
Ne samo tu, povsod. Ravno prejšnji teden vidla eno oddajo na televiziji o "revščini" v ZDA. Pismo. Snemajo vrsto hiš (!!!!!), da to je kao revni kraj v Apalačih ali kje že. Interju z ljudmi, ki pravijo, kako je hudo živeti iz 800 USD socialne pomoči, da za jest ni dovolj. Hkrati pa, k vsaki hiši spada majhna parcelca in travnik, in NIKJER ne vidiš da bi bil posajen kašn krompir, paradajz, čebula. Da ne govorim o tem, da ljudi na posnetku lažje preskočiti kot tečt okoli, vsi prek 100 kil. Ma kakšna lakota, dej...
ne rabimo predsednika
29. 03. 2020 15.30
+7
pa una ki so jo izselili zaradi neplačevanja najemnine, novejši enoprostorec, briga njo
Rožice cvetijo
29. 03. 2020 16.35
+10
Hrana ni draga, drago postane, ker ljudje mislijo da morajo nujno imeti, kar vidijo na policah. V trgovino se gre s seznamom in ne, da hodiš od police do police ....in z vzgojenimi in ne izsiljevalskimi otroci.
pjor69
29. 03. 2020 12.36
+15
Da za en teden ustavimo dostavo v trgovine se v mestih ze trgajo za hrano Na pidezelju pa ima vsak kmet vsega dovolj ceprav so čedalje bolj čudne letne spremebe vremena
rambi92
29. 03. 2020 11.50
+35
Vsi ki imate toliko za povedat o subvencijah. Ste kdaj probali kmetovat? Verjetno ne, zato toliko pametujete. Subvencija v bistvu ni namenjena kmetom, temveč kupcem, ki zaradi tega dobijo izdelke po nižjih cenah. Če bi kmetje ceno izdelkov zaračunavali po dejanskih stroških, bi bila polovica državljanov lačnih!
Venom.
29. 03. 2020 11.56
+24
Ne trudi se množici kaj pametnega in resnega razlagati prijatelj. REs. Pa naj te besede neumorne forumske pameti ne ganejo. Resni ljudje razumejo zakaj so subvencije, zakaj so vzpodbude, zakaj so socialni transferji ipd. Bedaki pa v vsemu najdejo razlog za kritiko, ker tako (zmotno) verjamejo, da pustijo vtis boljših ljudi. Želim ti dober pridelek in uspešno prodajo. Subvencij je še premalo. Dober traktor stane 100 000 + €, 40 let star je par jurjev. Drži se, ne dopuščaj, da te v slabo voljo spravi neumnosti.
rambi92
29. 03. 2020 11.58
+28
Sploh pa, meščani hodite na počitnice po celem svetu, ko kmetje garamo, si kupujete drage avtomobile. Traktor pa ni luksuz temveč nujno zlo, vredno 60.000€ in več. In kam češ iti z njim kot do njive/gozda?!? Kmetje si torej ne smemo privoščiti lažjega dela? Moramo biti že pri 30ih/40ih letih zgarani od dela?!? Zakaj se tudi vi torej ne vozite v stopnjah in golfu2?!? Mi bomo garali cele dneve in noči in bili sužnji gospoda?!? SO MIMO TEJ ČASI!!!!
ProudDirectioner
29. 03. 2020 12.01
+34
Bravo.. Pa se tako mnogi jamrajo kako je hrana pri kmetu draga. Nihce pa ne vidi da to 8-urni delavnik od ponedeljka do petka z dopustom poteti. Za bit kmet si mores celo zivljenje prilagodit temu. Nihce ne vidi tega da kmet dela vse dni v tednu, od zore do mraka, da mora kmet ustajat tudi ponoci gledat krave ki se bojo telile, da ne bi bilo kaj narobe, bora se ukvarjat s fousnimi sosedi, ki klicejo za usak nic inspektorja in z goro papirologije, morajo se ukvarjat z volkovi ki jim pokoljejo zivino in z divjadjo ki jim potrga zascitne mreze in unicuje pridelke na njihav, vrtovih in ukvarjati semora seveda v zadnjem casu tudi z raznimi aktivisti ki se sami ne vedo kaj bi hoteli (ce je zivina na pasniku je kmet neodgovoren ker zivali zunej zebe in zanalasc reskira da mu jih zveri pokoljejo, ce je zivina u stali pa so zivali zalostne ki nimajo svobode)... In potem ko zvisa kmet za en euro meso, je takoj use narobe... S kmetom se bo sou usak barantat za pol evra, v trgovini ki si pa ze tako take marze navijejo pa jim magari se pol evra senkamo ...
rambi92
29. 03. 2020 12.05
+8
Je pa res, da tako kot povsod prihaja do zlorab. Čemu služijo subvencije (čeprav na površine) kmetom, ki redijo športne konje in kmetom, ki imajo površine v subvencijah zgolj za košnjo sena, ki ga potem še drago prodajajo ter imajo tako dvojni zaslužek pa še trošarine od.goriva dobijo nazaj?!? UPAM, DA MINISTRSTVO V KRATKEM ODPRE OČI IN SE ZAVE NAPAK, KI JIH DELAJO.
Peterveliki
29. 03. 2020 12.44
-2
iz proračuna naj se subvencionira potrošnike
Rožice cvetijo
29. 03. 2020 16.40
+2
brabusednet
29. 03. 2020 11.31
+13
Za te razvajance je ta kriza dobrodošla,da jih mogoče pamet sreča.V moji mladosti smo si malico v šolo nosili,seveda kdo je sploh imel,kaj nest.Mnogi je niso imeli,danes pa otrokom še med počitnicami morali dajat.Pa nihče ni umru zaradi tega.Ni pa bilo toliko prekomerno debelih,kot sedaj,kar povzroča težave.
tornadotex
29. 03. 2020 11.27
+5
Lahko folku,ko zanje skrbi država,kaj pa ko bo hrane tudi iz izvoza zmanjkalo,kaj ko bodo države izvoznice z interventnim zakonom kot za maske ,prekinile izvoz...potem se lahko obrišemo pod nosom...
pirotehnik112
29. 03. 2020 11.16
-1
nato veliki nateg onih ko se svoje sence bojijo (ameri) vreča brez dna rajši za hrano in zdravstvo. ta virus kitajska pogruntavčina da škodiji amerikancem. HALO
Tomaz1980
29. 03. 2020 11.08
+4
Jasno da je temu res tako! Saj je tudi delodajalcu SAMOUMEVNO, da bo delavec DELAL in da bo prišel na šiht oddelati 8ur in več! Tako pač to je!
Uporabnik811241
29. 03. 2020 11.14
+2
In obratno delavec pričakuje plačilo pa če dela ali ne !
Tomaz1980
29. 03. 2020 11.17
-4
aja no... ok komentatorji... potem pa ne! Bom zastonj delal! Super, krasno!
janezpodre
29. 03. 2020 10.29
+19
Malo skepse o lokalnem in bio bi lahko parafraziral v star pregovor - ni vse lokalno in bio, čeprav tako na banani piše.
kokicas
29. 03. 2020 10.10
+22
Ja tudi nekdo mora to pripeljat vozniki hodijo se danes vsak dan po sveže stvari v Italijo. Prav tako tudi vozniki zdravil hodijo iz ene do druge bolnice da pride vsa ta roba na določeno mesto. Kapo dol vsem
123soba
29. 03. 2020 10.00
+32
Kar se tiče hrane, živinoreje, subvencij, uničevanja kmetij, rast trgovskih centrov, nezmožnosti nabave sadik dandanes, bi lahko ogromno ljudi doktoriralo na to temo, a ne bi nič spremenili. Po vstopu v EU so se članice zavezale k več ali manj enotni prehranski verigi. Vsaka država bo proizvajala določeno hrano ne pa vse države vse. Pri nas so zaprli tovarno sladkorja v Ormožu, seveda prepozno in smo zato plačali še 800000 Evrov, državnemu s.. tarju se ni naredilo nič. Prodali so Kolinsko, Pivovarno, Drogo, Radensko, MIP, Fructal, Perutnino Ptuj.... ker je bilo vse nerentabilno. Gospodje so pobasali denar, delavci so šli naprej s trebuhom za kruhom. Vecina firm danes dela dobro. Torej Slovenci ne da bi bili slabi menedzerji, so v prvi vrsti le lo. ovi potem gospodarstveniki. Politiko vodijo isti ljudje. Kmetom dajejo raznovrstne subvencije, se bahajo koliko so naredili, pa bom navedel le en primer, ki smo ga videli na TV. Kmet je živinorejec, od naše države prejema subvencije, meso prodaja v Dubaj. Slovenija uvaža poceni meso, skoraj crko.. vino po Evropi, in nam jo prodaja za meso PREDELANO V SLOVENIJI. Kdo je tu nor. Politika je prodala Mercator, kamor so kmetje, zadruge prodajali svoje pridelke. Dobili smo cenene trgovine, Evrospin, Lidl, Hofer, Spar, ki v tujini veljajo za ljudi, ki imajo manj denarja in kjer se kupujejo izdelki nižje kakovosti. Pri nas pa prodajajo izdelke slabše kakovosti za dober denar, saj drugih dragih trgovin ni. Spomnili so se bio izdelkov. Ker stanujem na podeželju vem kako to gre. Ponoči se škropi, da se toliko ne vidi.... Dandanes naj bi spet hrano pridelovali doma. Kako, če še po flance ne moreš v zadruge, ker so jih zaprli. TAKŠNA JE NAŠA SAMOOSKRBA.....
hotchilipoper
29. 03. 2020 10.48
+5
EEgon
29. 03. 2020 11.23
-9
123 ni vse tako črno kot opisuješ ti., malo bolj pozitivno gledaj na svet.
Optimiran
29. 03. 2020 09.54
+3
Cene naj znižajo pa bodo lahko vse prodali, ne da so najmanj 3 krat dražji od trgovin zaradi svojih oznak (domače... bio....eko...) in še si namislijo po potrebi. Kvaliteta ima svojo ceno, vendar se tudi prodaja in ji ni potrebno kar naprej jamrat.
Uporabnik811241
29. 03. 2020 10.01
+9
ne morejo spustit ,ker so premajhni , tehnološko in razvojno zaostali ,ker dolga leta niso bili deležni podpore z strani države , ki bi morala omogočit pogoje kjer je možno preživetje in razvoj ne pa samo subvencija vsakemu kot tudi socialna pomoč vsakemu v naši državi ! Treba je bit razvojno uravnan in socialna pomoč v nedogled ni razvojno !
Rožice cvetijo
29. 03. 2020 11.10
-1
Bio je lahko samo v vakuumu, tam pa vemo,da nič ne živi in raste. Bio smatrajo, ker upor. kravjeke...v zraku pa več nesnage, kot v umetnih gnojilih.Ja, folk naseda, ker ima preveč denarja.