Slovenija

Lahovnik je zavrnil vodenje Zaresa

Ljubljana, 05. 07. 2010 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.Š./Š.Z./M.R./STA
Komentarji
311

Lahovniku se po izstopu iz Zaresa maje ministrski stolček. Eden od možnih scenarijev pa je, da Zares dobi drugo ministrstvo, če se bo premier Pahor odločil, da ga obdrži, je pojasnil predsednik stranke Golobič.

Matej Lahovnik je bil eden izmed štirih ministrov stranke Zares.
Matej Lahovnik je bil eden izmed štirih ministrov stranke Zares. FOTO: Dare Čekeliš

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je izstopil iz stranke Zares. Pojasnil je, da "v zadnjem letu dni praktično nisem bil aktiven v stranki Zares, saj kot minister za gospodarstvo posvečam čas in energijo vodenju tega resorja, ki je v teh časih zahtevno. Zato sem ocenil, da nadaljnje članstvo v politični stranki ni smiselno."

Izstop za predsednika Zaresa Gregorja Golobiča ni bil presenečenje. ''Težko govorimo ob vsem obžalovanju, da gre za presenečenje.'' Po njegovem vedenju je o izstopu zadnje čase pogosto razmišljal, kar je nakazal tudi z neudeležbo na vrhih koalicije. ''Zadnjič se je sveta stranke udeležil marca letos, nekajkrat sva v zadnjem tednu govorila o možnosti njegovega izstopa. Tudi o prihodnosti stranke Zares, o lokalnih volitvah, kako okrepiti stranko, kako povečati njen vpliv, njeno prisotnost.'' Ponudili so mu tudi možnost vodenja stranke, vendar jo je zavrnil.

Lahko bi odstopil že pred letom dni. / … / Za svojo odločitev je vedel že tedne prej. Gregor Golobič

Končno odločitev je Lahovnik Golobiču sporočil prejšnji ponedeljek. ''Vmes sva se sestala, se o vsem pogovorila.'' Po besedah Golobiča je Lahovnik pustil vse opcije odprte. ''Nekatere opcije so odvisne od njega, nekatere od stranke in drugih, ki odločajo. Prihodnji čas bo pokazal, kakšne bodo odločitve vsakega od njih.''

Ob tem še ni znano, ali ostaja minister, možno je, da bo več znanega po četrtkovem koalicijskem vrhu. Po napovedih Golobiča pa bodo v stranki o tem še razpravljali. ''Tukaj so še tretje osebe, ki so zelo pomembne.'' Pojasnil je, da ne gre za enostransko odločitev. Dal pa je vedeti, da si želijo zapolnjeno kvoto Zaresovih ministrov. Eden od možnih scenarijev je, da Zares dobi drugo ministrstvo, če se bo premier Borut Pahor odločil, da ga obdrži, je dejal Golobič, ki je hkrati zanikal ugibanja, da je Lahovnik izstopil zaradi njegove vnovične kandidature za predsednika Zaresa. Glede TEŠ 6 ni zanikal ''dinamične razprave'' med njima, prepričan pa je, da ga projekt skrbi. Verjame, da bo našel pravo rešitev in argumente.

Poslanec Zaresa Franci Kek je pred tem pojasnil, da Lahovnik "od volitev naprej ni bil dejansko aktiven v stranki in dobro je, da to tudi javno pove. Kot ekonomist bo lahko še naprej deloval, za to ne potrebuje stranke". V SD in LDS izstopa Lahovnika iz Zaresa ne komentirajo, "ker gre za notranje zadeve stranke".

Erjavec: Škoda bi bilo, če bi ga razrešili

Predsednika Desusa Karla Erjavca Lahovnikov izstop ne preseneča, saj se v zadnjem času ni aktivno udejstvoval v stranki Zares. Po njegovih besedah ga v Desusu podpirajo, da bi še naprej opravljal ministrsko funkcijo, ker jo ustrezno opravlja. "Škoda bi bilo, če zaradi političnih razlogov ne bi mogel več sodelovati v vladi.'' Erjavec upa, da ga ne bodo razrešili z mesta gospodarskega ministra, ''saj gre za strokovnjaka, ki je eden med najbolj priljubljenimi ministri. Škoda bi bilo, če bi se predsednik vlade odločil za takšno potezo. Bomo pa videli, kaj bo čas prinesel.''

Zares, ki ima zagotovljeno število ministrov v vladi, lahko namreč zahteva Lahovnikovo razrešitev, česar DeSUS ne more preprečiti. ''To je odločitev stranke Zares, ki je postavila ministra in ga lahko predlaga tudi za odstavitev. Seveda pa ima tu besedo tudi premier Pahor.'' Erjavec sicer ocenjuje, da bi bila razrešitev Lahovnika z mesta ministra slaba, ''zlasti ker vemo, kako v zadnjem času težko pridobimo kakovostne kadre, ljudi, ki bi bili pripravljeni delati v vladi. To bi pomenilo samo še eno dodatno težavo.''

Ozadje dogajanja na politični sceni

Lahovnik se ni želel ukvarjati s politiko, zato se decembra lani ni udeležil koalicijskega vrha. Takrat je dejal, "da ima bolj resne delovne obveznosti in nima časa za politične igrice". Aprila lani pa je zaradi različnih pogledov na reševanje ključnih gospodarskih vprašanj v koaliciji celo napovedal, da razmišlja o odstopu, kar pa je pozneje preklical, saj je vlada sprejela sklepe glede reprogramiranja posojil, ki so ga zadovoljili in prepričali, da ni zapustil ministrstva.

Tudi ko je v javnosti odmeval Golobičev delež v družbi Ultra, o katerem pred novinarji ni govoril, ga pa je prijavil protikorupcijski komisiji, v njegov bran Lahovnik ni stopil. Ta Golobičevih izjav o njegovih deležev ni želel komentirati.

Lahovnik je pred časom tudi nasprotoval reševanju gradbenih podjetij, ki so se zaradi finančne krize in posledično zmanjšanja naročil znašla v škripcih. Tako je zanimivo, da je ravno danes državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), ki ima v lasti 29 odstotkov Vegrada, pristala na dokapitalizacijo Vegrada, pod pogojem, da Vegrad izpolni vse zahteve iz sporazuma o ukrepih poslovnega in finančnega prestrukturiranja, ki ga je aprila letos podpisal z NLB in Hypo banko ter ključnima lastnikoma – PDP in družbo Vegrad Naložbe. PDP je dal Vegradu za izpolnitev zahtev še 60 dni časa.

Po ocenah Gregorja Golobiča je triletna Zares v zgodnji fazi rasti. Zaveda pa se, ''da ta signal (izstop Lahovnika, op. a.) ne prispeva k njeni krepitvi''.
Po ocenah Gregorja Golobiča je triletna Zares v zgodnji fazi rasti. Zaveda pa se, ''da ta signal (izstop Lahovnika, op. a.) ne prispeva k njeni krepitvi''. FOTO: Blaž Garbajs

Lahovnik in Golobič se nista strinjala tudi zaradi gradnje TEŠ 6. Prvi je prepričan, da je gradnja šestega bloka termoelektrarne strateškega pomena za energetsko oskrbo Slovenije, medtem ko se je Golobič spraševal o ekonomski upravičenosti projekta, ki je bil po njegovem mnenju slabo voden.

Zanimivo je tudi dejstvo, da 24. junija, ko je potekal svet Zaresa, na katerem je Golobič napovedal vnovično kandidaturo za predsednika stranke, Lahovnika ni bilo.

Iz LDS v novo Zares

Lahovnik je bil med ustanovitelji stranke Zares. Januarja 2007 je – kot dotedanji poslanec LDS in tudi podpredsednik te stranke – izstopil iz LDS, nato pa se skupaj s petimi poslanskimi kolegi, ki so prav tako zapustili LDS, združil v poslanski skupini nepovezanih poslancev. Marca 2007 so ustanovili društvo Zares, ki je oktobra 2007 preraslo v politično stranko.

Lahovnik je bil sicer minister za gospodarstvo že od aprila do decembra 2004, v mandatu 2004 do 2008 pa poslanec. Na parlamentarnih volitvah leta 2008 je bil na listi Zaresa znova izvoljen v DZ, novembra pa izvoljen za ministra za gospodarstvo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (311)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr_okar
07. 07. 2010 20.50
Lahovnik je oportunist! Kako vam ni jasno??? Vi ga pa opevate.... Folow the light, you stupid people!..
petdan
06. 07. 2010 13.17
Spoštujem Lahovnika, ker ima obraz. Golubič ga je že zdavnaj izgubil.
korosec_SLO
06. 07. 2010 11.32
Matej je zapusto mrhovinarje,ki samo gledajo na boljše stolčke,zares se jim fučka za vse kaj drugega,to pa je zares nova politika,,,Matej pusti partijske sokole ,,,,,,
12345s
06. 07. 2010 10.27
hakihak, se podpišem.
Pincopalino
06. 07. 2010 09.16
Upam, da ne bo gospod Pahor naredil še eno *.... več .
hakihak
06. 07. 2010 09.01
bravo matej, zdej si pa zares
fafajonka
06. 07. 2010 08.37
Ker si mi, adminca izbrisala komentar o Lažnjivem Kljukcu, se popravljam. Je Golobič zares ponudil mesto predsednika stranke Lahovniku? Saj ni 1.april?
Grks
06. 07. 2010 08.30
trenutno edini sposoben in profesionalen minister v vladi... Drugi vsi so polni samega sebe in afer!
fafajonka
06. 07. 2010 08.29
Lažnjivi Kljukec je nekomu ponudil vodenje stranke???
Karmen Sedlar
06. 07. 2010 08.28
VSAKA ČAST LAHOVNIKU! IMA HRBTENICO IN NOČE BITI V SLABI DRUŽBI!
lutherking
06. 07. 2010 08.21
RealityView
06. 07. 2010 08.20
Lahovnik - ustanovi svojo stranko in dobiš na volitvah - le dobro selekcijo ljudi moraš narediti
STELA_
06. 07. 2010 08.19
evo, pa se bodo spet ukvarjali sami s sabo:(
Lux-penguin Salesin
06. 07. 2010 08.16
Sam sem član stranke ZARES, danes bom poslal nepreklicno odstopno izjavo. Politika nove stranke je preveč prepletena s deali iz preteklosti in vizija stranke je zamegljena. Levica ima načrt kako na volitve 2012. Vsem je že jasno, da Pahorjev sistem vsevšečnosti ne bo več zdržal in da je JJ v zavidljivi prednosti. Levica lahko naredi napredek samo, če je povezana. Zanimivo bi bilo, če bi se povezala Virant in Lahkovnik ter našla dovolj skupnih točk za sodelovanje. O 6 bloku TEŠ je bilo veliko napisanega pa vam bom povedal tudi zgodbo enega strokovnjaka, ki je doktoriral iz tega področja. Za energetsko prihodnost sta 2 realni alternativi. Prva je posodobitev nuklearke druga je TEŠ. Zakaj je TEŠ veliko boljša rešitev. Financiranje bo potekalo veliko lažje in naložbe je veliko bolj ekološko upravičena sej bomo pridobili več energije za manj pokurjenega premoga ( tako sem razumel ) in emisije plinov bodo veliko manjše. Drugi moment je seveda gospodarski, saj bi izgradnja takšnega objekta pripomogla širši rekiji in veliko privatnikov bi nekaj zaslužilo. V času recesij ponavadi države same naredijo velika vlaganja kot je gradnja avtocest in železnic, saj s tem dajo potreben zagon gospodarstvu in s tem be definitivno dali gradbincem nekaj kapitala in potem je potrebno pobrane davke samo oplemenititi in jim dati dodano vrednost ( vlaganje v visokotehnološka podjetja ) . Na takšen način lahko država funkcionira in po zaključku avtocest je potrebno najti novo smernico. Po TEŠ bo sledil nov klinični center in železniška povezanost... Če zaključimo je TEŠ mogoče resnično malce "neprofiten" ampak je to kar naša država trenutno potrebuje in vsi pozitivni učinki so bodo potem pokazali zato verjamem da je iz gospodarskega stališča objekt nesporen.
jursonb
06. 07. 2010 08.16
Lahovnik, ne se jim pustit! Ti si zaenkrat še edini v redu minister!
Tonček Balonček
06. 07. 2010 08.13
A on ni več Frutek? Ministri so v parlamentarnih demokraciajh politične figure, imenovani s strani poslancev, ti pa izvoljnei na strankarskih listah! Vse namestitve in odstavitve so rezultat političnih računic in bojev, tu ni nobenih iluzij! Prej ali slej bo šel po poti Janeza Potočnika! Zakaj bi se udinjal in dajal v zobe za 3.00o EUR plače, toliko imajo tudi poslanci, ki praktično delajo pol manj in manj stresno kot ministri, če gre lahko kam v Evropo za 20.000 EUR. Seveda tudi tja en more brez političnega žegna iz Ljubljane!
mastablasta
06. 07. 2010 08.12
boli ga *... za stranke.... On je pač strokovnjak.
tron3
06. 07. 2010 08.12
Matej je pač ugotovil kar že vrabci čivkajo Golubič oziroma Zares je politično mrtev, Kresalova si pa je itak na paradi ponosa zabila še zadnji žebelj v svojo politično krsto. Lokalne volitve bodo za obe stranki čista katastrofa
RudiBr
06. 07. 2010 07.58
Stranka izgublja edinega človeka s hrbtenico. Če ga odstranijo še iz vlade, potem zame vlade ni več in pejmo raje na volitve!
zulj001
06. 07. 2010 07.49
Kdo ve kaj se kuha v koaliciji.......Mogoče Lahovnik ža ve nekaj ,česar drugorazredni državljani še ne vemo!