Korona

33 novih okužb, osem ljudi odpustili iz bolnišnic

Ljubljana, 09. 04. 2020 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Sloveniji je bilo v sredo testiranih 1144 oseb (skupno doslej 31.813), pri 33 je bila potrjena okužba s covidom-19. V bolnišnicah je trenutno 108 hospitaliziranih, od tega 34 na intenzivni negi, osem oseb pa je bilo odpuščenih iz bolnišnic. Včeraj so umrle tri osebe, skupno je epidemija pri nas terjala 43 življenj. Vladna svetovalna skupina pod vodstvom Mateja Lahovnika pa bo preučila predloge za drugi protikoronski sveženj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podatki o okuženih v Sloveniji
    02:56
    Iz 24UR: Podatki o okuženih v Sloveniji
  • Iz 24UR: Kaj prinaša drugi protikrizni komplet?
    02:02
    Iz 24UR: Kaj prinaša drugi protikrizni komplet?
  • Iz 24UR: Kako poteka delo na oddleku intenzivne terapije?
    02:24
    Iz 24UR: Kako poteka delo na oddleku intenzivne terapije?
  • Iz 24UR: Težave v kmetijstvu in živinoreji
    02:53
    Iz 24UR: Težave v kmetijstvu in živinoreji
  • Iz 24UR: Pogodbe za dobavo opreme
    02:23
    Iz 24UR: Pogodbe za dobavo opreme
  • Iz 24UR: Dve nosečnici s covidom-19
    02:33
    Iz 24UR: Dve nosečnici s covidom-19
  • Jelko Kacin o stanju epidemije covid-19 v Sloveniji
    06:44
    Jelko Kacin o stanju epidemije covid-19 v Sloveniji
  • Cvetka Tomin o delovanju Rdečega križa
    04:21
    Cvetka Tomin o delovanju Rdečega križa
  • Peter Tomažič o delovanju organizacije Karitas v času epidemije
    06:10
    Peter Tomažič o delovanju organizacije Karitas v času epidemije

V slovenskih bolnišnicah in njihovih intenzivnih oddelkih se je v sredo zdravilo 108 bolnikov s covidom-19, trije manj kot dan prej. Tudi na intenzivnih oddelkih je bil en bolnik manj. Umrli so še trije ljudje, tako da je skupno število smrtnih žrtev nove bolezni v Sloveniji zdaj 43. Število dodatnih okužb je naraslo podobno kot v minulih dneh.

V Sloveniji je bilo v sredo testiranih 1144 oseb (skupno doslej 31.813), pri 33 je bila potrjena okužba s covidom-19.
V Sloveniji je bilo v sredo testiranih 1144 oseb (skupno doslej 31.813), pri 33 je bila potrjena okužba s covidom-19. FOTO: Matej Povše / UKCLJ
Od sobote dalje velja, da je zadnja ura nakupovanja namenjena le ranljivim skupinam. A kot kaže, je vladna obrazložitev odloka v nasprotju z objavljenim v Uradnem listu RS, kar pomeni, da zadnja ura ne more biti namenjena izključno ranljivim skupinam. Gre za nedopustno 'šlamparijo', vladna zakonodajna služba pa ministrstvo že poziva, naj zadeve čim prej uredi.

Kot je Kacin dejal na video nagovoru vlade, se je v sredo število okuženih zdravstvenih delavcev povečalo na 208, število okuženih zaposlenih v domovih za starejše občane na 72, število okuženih oskrbovancev v domovih za starejše občane pa na 225. V teh treh skupinah je skupaj okuženih 505 ljudi.

Vsi umrli s covidom-19 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bili starejši od 60 let in s pridruženimi drugimi boleznimi, pa je v izjavi za medije pojasnila Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Prisotnost novega koronavirusa so dokazali pri 33 zaposlenih, večina se jih je okužila v domačem okolju. Zgodil se je le en primer prenosa okužbe z zaposlenega na bolnika.

Kacin: Slovenija se bo o članarini WHO še odločila

Ljubljana, 9. aprila - Slovenija se bo o plačevanju članarine Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) še odločila, je danes na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Se je pa zavzel za to, da bi namesto ustavitve plačevanja članarine WHO, kar je v tvitu podprl premier Janez Janša, Slovenija raje predlagala reformo organizacije.

Janez Janša je v sredo v tvitu podprl ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se je zavzel za ustavitev plačevanja članarine WHO zaradi po njegovem neprimernega odziva organizacije na pandemijo covida-19. Kacin je danes v odgovoru na vprašanje STA dejal, da vlada o tem še ni razpravljala in da je šlo za odziv predsednika vlade.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borell pa je danes v imenu unije izrazil podporo Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v boju proti pandemiji covida-19. "Sodelovanje, solidarnost in multilateralizem so ključni za naš skupen uspeh v boju proti koronavirusu," je med drugim danes zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Lahovnikova skupina o predlogih za drugi paket ukrepov

Vladno svetovalno skupino vodi Matej Lahovnik.
Vladno svetovalno skupino vodi Matej Lahovnik. FOTO: POP TV

Vladna svetovalna skupina bo pod vodstvom Mateja Lahovnika preučila predloge za drugi protikoronski sveženj, ki so jih oblikovale delovne skupine. Na njihovi podlagi bo oblikovala predlog smernic, ki ga bo vlada po pričakovanjih vladnega urada za komuniciranje začela obravnavati najverjetneje v petek.

Vlada je oblikovala delovne skupine za področja gospodarstva, turizma in kmetijstva, financ in davkov, trga dela in šolstva, nevladnih organizacij ter lokalne samouprave za pomoč pri pripravi drugega protikoronskega svežnja. Te so do danes pripravile predloge, ki bodo podlaga smernicam za nove vladne ukrepe, ki morajo biti po besedah uradnega govorca vlade Jelka Kacina uveljavljeni do konca aprila.

Bistvo drugega svežnja bosta zagotavljanje likvidnosti gospodarstvu ter nujni popravki in dopolnila prvega protikoronskega svežnja. Vse delovne skupine so skušale v pogovore zajeti čim več zainteresirane javnosti in tako ta teden med drugim prisluhnile gospodarstvenikom, sindikatom, nevladnim organizacijam, lokalnim skupnostim ipd.

DZ je prvi protikoronski sveženj oz. zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa, sprejel 2. aprila. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje.

Pasica posebne novice POP TV

Bregantova: Namesto nošenja rokavic ob obisku trgovine raje razkužujmo roke

Na izjavi za medije vlade je tokrat sodelovala tudi nova sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant.

"V zadnjih dneh opažamo naraščanje števila okuženih. Morda gre samo za statistično nihanje, zato bodimo previdni. Kljub temu, da se bliža velika noč in je zunaj čudovita pomlad, se vseeno zadržimo doma, ne hodimo na obiske, dajmo ostanimo doma," je dejala in svetovala: "Namesto rokavic, pred obiskom trgovin raje razkužujmo roke."

"Virus ne izbira države, spola," je poudarila in dodala: "Da, starejši in kronično bolni so ogroženi. Zaščitimo jih lahko le tako, da upoštevamo ukrepe."

Na vprašanje, koliko umrlih je varovancev domov za ostarele je Bregantova dejala: "Podatke zbira NIJZ, ki jih tudi prečiščuje. Bolj natančne podatke bomo imeli retrogradno. Za vsako takšno številko je oseba, babica, dedek," in nadaljevala: "Res je, da so domovi za starejše najbolj vroče območje, bi pa opozorila, da smo na nivoju zdravstvene oskrbe izvedli nekaj, kar se bo kot dobra praksa zagotovo uporabljala tudi kasneje."

Opisala je način t.i. prve triaže, ki da jo izvedejo že v domu. "Zdravstvo pripeljemo k bolnikovi postelji." Poudarila je, da je smrtnost, tudi starejših na intenzivnih enotah zaenkrat nizka. "51 se jih je zdravilo, 5 jih je umrlo."

Tonin: Alibaba je zahtevala plačilo vnaprej, zato smo vključili Pošto Slovenije

Tonin je opisal dobavo opreme preko podjetja Alibaba.
Tonin je opisal dobavo opreme preko podjetja Alibaba. FOTO: RTV Slo

Obrambni minister Matej Tonin je na izjavi za javnost opisal nabavni postopek za nakupe zaščitne opreme. Dejal je, da vsa naročila pregleda medresorska skupina, ki preveri tri zadeve: ali ima roba ustrezne certifikate, ali to robo potrebujemo ter ali so roki ustrezno kratki?

Nabavo opreme prek Alibabe je vodila ta medresorska skupina, po njegovih navedbah pa ne držijo informacije, da 11 dni ni bilo komunikacije. "Komunikacija je tekla vsak dan med Alibabo in medresorsko skupino," je zagotovil Tonin in pojasnil, da je težava nastala, ker Alibaba ni dostavljala ustreznih certifikatov.

"Dostavila je samo certifikate v kitajščini, zato smo zaprosili za certifikate v angleščini." Naslednji problem je nastal, ker je Alibaba zahtevala avans oziroma plačilo vnaprej. "Zato smo vključili Pošto Slovenije, ki je v 100 odstotni lasti države in je izkušeno logistično podjetje," je še dodal Tonin, ki upa, da bo zaščitna oprema v Sloveniji čimprej. O datumih ni želel govoriti.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.16

V domu starejših v Ljutomeru nove okužbe

V Domu starejših občanov Ljutomer so zabeležili novo rast števila okuženih. Danes je bilo odvzetih 32 brisov. Pozitivnih je še osem stanovalcev in štirje zaposleni. Skupaj je v DSO Ljutomer pozitivnih 64 oseb, od tega 53 stanovalcev in 11 zaposlenih.

20.34

Janša s Fedrigo o ukrepih za zajezitev covida-19

Premier Janez Janša in predsednik italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine (FJK) Massimiliano Fedriga sta danes na videokonferenci izmenjala podatke o trenutnem stanju v povezavi s covidom-19 in ukrepih, ki sta jih obe strani sprejeli v boju proti epidemiji. Rezultati kažejo, da se FJK uspešneje od drugih severnoitalijanskih avtonomnih dežel sooča z epidemijo koronavirusne bolezni 19, kar je izjemnega pomena tudi za obalne in goriške občine v Sloveniji, so sporočili z vlade. V novih razmerah sta že vzpostavili ustrezno povezavo civilni zaščiti Slovenije in FJK, ki tradicionalno dobro sodelujeta. Sogovornika sta se dogovorila za sodelovanje in izmenjavo izkušenj zdravstvenih delavcev in raziskovalcev, kar bo pomembno tudi pri nadaljnjem spopadu z epidemijo. Poudarila sta potrebo po večji evropski solidarnosti in skupnemu pristopu v spopadu z izzivi, ki jih prinaša epidemija. Janša je izpostavil še potrebo po skupnem dolžniškem instrumentu EU, ki bi omogočil čimbolj učinkovito izhodno strategijo iz krize.

20.28

Tonin: Alibaba je zahtevala plačilo vnaprej, zato smo vključili Pošto Slovenije

Obrambni minister je opisal nabavni postopek za nakupe zaščitne opreme. Dejal je, da vsa naročila pregleda medresorska skupina, ki preveri tri zadeve: ali ima roba ustrezne certifikate, ali to robo potrebujemo ter ali so roki ustrezno kratki? Nabavo opreme prek Alibabe je vodila ta medresorska skupina, po njegovih navedbah pa ne držijo informacije, da 11 dni ni bilo komunikacije. "Komunikacija je tekla vsak dan med Alibabo in medresorsko skupino," je zagotovil Tonin in pojasnil, da je težava nastala, ker Alibaba ni dostavljala ustreznih certifikatov. "Dostavila je samo certifikate v kitajščini, zato smo zaprosili za certifikate v angleščini." Naslendnji problem je nastal, ker je Alibaba zahtevala avans oziroma plačilo vnaprej. "Zato smo vključili Pošto Slovenije, ki je v 100 odstotni lasti države in je izkušeno logistično podjetje," je še dodal Tonin, ki upa, da bo zaščitna oprema v Sloveniji čimprej. O datumih ni želel govoriti.

20.01

'Zdravstvo pripeljemo k bolnikovi postelji'

Na vprašanje, koliko umrlih je varovancev domov za ostarele je Bregantova dejala: "Podatke zbira NIJZ, ki jih tudi prečiščuje. Bolj natančne podatke bomo imeli retrogradno. Za vsako takšno številko je oseba, babica, dedek." Na vprašanje, ali so bile na začetku v domovih za starejše narejene napake, je odgovorila, da ne bi želela soditi. "Mislim, da se moramo vsi skupaj učiti ob tem virusu, gotovo so bile narejene kakšne stvari, ki bi jih danes naredili drugače, ampak je minilo nekaj dni, nekaj tednov. Po bitki general je lahko biti, pred tem težje," je dejala. Bregantova je sicer izpostavila dobro prakso, ki se je vzpostavila pri zdravstveni oskrbi v domovih in se bo po njenem mnenju lahko izvajala tudi pozneje. Opisala je način t.i. prve triaže, ki da jo izvedejo že v domu. "Zdravstvo pripeljemo k bolnikovi postelji." V domove namreč pošljejo ekipo in o bolniku odločajo v triažnem postopku - domski zdravnik, domska sestra, zdravnik iz regionalne bolnišnice in zdravnik, ki se spozna na paliativno oskrbo. "Na ta način naredimo že prvo triažo in pravzaprav zdravstvo pripeljemo k bolnikovi postelji," je pojasnila. V drugem triažnem postopku na nivoju bolnišnice odločajo, ali gre bolnik v neinvazivno ali bolj invazivno zdravljenje, na tretjem nivoju pa nato vsakodnevno odločajo o njegovem zdravljenju. "Zaradi tega je smrtnost tudi naših starejših v intenzivnih enotah zaenkrat zelo nizka," je dejala. Po njenih navedbah se je v naših intenzivnih enotah do sedaj zdravilo 51 bolnikov, od tega jih je v intenzivnih enotah umrlo pet, kar daje zelo nizko umrljivost. Ob tem je opozorila, da vsa zdravljenja še niso zaključena in da bo verjetno smrtnost višja, da pa vendar od drugod poročajo o precej višji, tudi 50-odsotni smrtnosti.

19.57

Bregantova: Namesto nošenja rokavic ob obisku trgovine raje razkužujmo roke

Tina Bregant: "V zadnjih dneh opažamo naraščanje števila okuženih. Morda gre samo za statistično nihanje, zato bodimo previdni. Kljub temu, da se bliža velika noč in je zunaj čudovita pomlad, se vseeno zadržimo doma, ne hodimo na obiske, dajmo ostanimo doma." "Namesto rokavic, pred obiskom trgovin raje razkužujmo roke," je svetovala Bregantova. "Virus ne izbira države, spola," je poudarila in dodala: "Da, starejši in kronično bolni so ogroženi. Zaščitimo jih lahko le tako, da upoštevamo ukrepe."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (820)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
10. 04. 2020 15.53
+3
zdrastvo se resnično bori proti tej bolezni a ta naša strahovlada želi odnesti vso slavo saj plačani madžarski pisuni že pišejo janša premagal covid 19 ter rešil slovenijo,o dobrotnikih kot je čeferin ki je priskrbel opremo bolnišnicam .ki jo danes vladi še ni uspelo, pa že pišejo da je on kriv za izum tega virusa resnično pretiravajo a madžarski denar pač diši pa tudi dovolj ga je a ne za maske in drugo bolnišnično opremo. o tem da blatijo sds lastno državo ,ko pišejo da vladajo komunisti ,većina teh novinarjev še sploh ni bila rojena,ko pri nas ni bilo več komunistične stranke a to sds seveda ve a se kot večino časa sprenevedajo-sramotna strahovlada.
User1538643
09. 04. 2020 21.57
+3
Glede na objavljene podatke o naročilih in dobavah zaščitne opreme, bi nam morda lahko, že naslednji teden zagotovili večje količine mask preverjene kvalitete, v trgovinah IN LEKARNAH, a po razumni ceni.
231koak
09. 04. 2020 21.57
+3
Če smo zdržali do sedaj, pa ja ni problema se dva-tri tedne za ziher pa bo pol top. Ko bo pasal pir na terasi...pa en chat s kelnarco
BUONcaffee
09. 04. 2020 21.56
-8
Podpiram vlado.
User1538643
09. 04. 2020 21.46
-1
Kljub manjšim spidrsljajem in glede na to, kako smo bili pripravljeni pred dvema mesecema, nam odlično gre. Medicinska stroka se je odlično reorganizirala in prilagodila v široko zajetem obsegu in je vsekakor, v tem trenutku, vredna pohvale, kot tudi vlada, ki operativo odlično vodi, a ljudi, kot je Jelko Kacin, bi potrebovali več.
Jenkec
09. 04. 2020 21.44
+6
Virus sars cov 19 je bil izoliran in preučen ze leta 2012
User1538643
09. 04. 2020 21.58
-2
Škrinca
09. 04. 2020 21.43
+10
slovenija 43 mrtvih od tega 40 mrtvih v domovih za starejše.......nesposobna vlada mlade in zdrave zaprla doma kot največje kriminalce medtem pa arestante spustila na prostost...........nesposobna vlada se najbolj ukvarja s podeljevanjem stolčkov medtem pa starejše v domovih pustila umirati.......
Jenkec
09. 04. 2020 21.42
+9
Mnenja obeta se nam nič dobrega. Ta epidemija je izgovor da nam zmanjšajo pravice in svobodo. Boste videli čez par mesecev kako bo stanje. Pravic in svobode kakršno smo imeli ne bo kmalu nazaj.
werner111
09. 04. 2020 21.42
+3
24ur dajte napisat da je udlok o prepovedi protiustaven
Sputnik8
09. 04. 2020 21.37
+4
10000 PA POSLALI DOMOV V KARANTENO NA RAČUN IN PLAČILO DELODAJALCA!!! HVALA
glej ovega
09. 04. 2020 21.28
+10
zanimivo..nihče več ne umre z rakom... korona virus..30 let je med nami.. je najpogostejša oblika grip in pljučnic.. lansko leto je bil najbol "delavn" in ni blo panike.. do aprila lani je umrlo 160 ljudi..tud mladih nekaj.. nič ni to. če bi vsako leto pisali mediji koliko mrtvih je zarad grip bi se do danes folk že kaj naučo... tip bolan temperatura 39 in gre delat ker se boji it na bolniško... tam okuži pol ekipe in voila...domino efekt.. no vsak ma svojo mnenje.. jaz sem korono letos januarja že prebolel ;) malo vročina malo čaj pa šnops evo..nisem crkno ;) lp
Konec je666
09. 04. 2020 21.29
+11
glej ovega
09. 04. 2020 21.48
+13
januarja je bilo rekordno število pljučnic.. ni bilo testov na korono..no ti testi so itak lari fari..pozitivn si že s prehladom.. zdravljenje grip? lekadol pa čaj.. umrejo optimisti... ki hodijo okrog z vročino..dodano se še prehladijo pol obležijo in dobijo pljučnico..pljučnica je pa lahko usodna za vsakogar.. starejši so nonstop v postelji in so zarad tega najbol dovzetni na pljučnice.. če imaš vročino ne ležat 24 ur na hrbtu.. raje sedet nekaj ur.. za tv kot ležat.. pljučnica se vedno dobi pri ležanju ;) starejši v bolnici jo vedno dobijo in nato umrejo ker 90 letni dedek ne more zdržat 39 temp 6 dni zaporedom kot sem jo jaz in nekateri od vas.. pač logika..če imaš vročino bodi doma.. ta korona nas bo vsaj naučila reda in nam malo pamet glede tega dvignila..lp
Konec je666
09. 04. 2020 21.27
-6
kk se ne okuzit eee ovako nc se prat bodite umazani kot tudi stanovanje in boste odporni na vse viruse ce pa se vato zavijete vas bo pa en navadn prehlad pokopal
Konec je666
09. 04. 2020 21.24
-9
kup kdo maske 3 komade nemska kvaliteta 50€
kaktusar1
09. 04. 2020 21.05
+1
dolgoročno bi bilo boljše, da bi se prekužil, tko smo pa talci neustrezne vladne politike, ki je šele sedaj začela bolj resno jemat domove, ki so postali največji vir okužb in 99% vseh smrti v sloveniji......doma čepimo že 1 mesec, v celem mestu pa 3 okuženi....pa očitno bomo doma še en mesec zaradi netočnih ustvari prirejenih podatkov...
DuhSaSjekirom
09. 04. 2020 21.00
-5
Super. Ce bise vsi striktno drzali karantene in higiene bi bila do sedaj ze nula okuzenih. In bi cez 2 tedna lahko vse lahko na pol gasa zagnali, cez 4 pa na polno, meje pa odprli ko bi se drugje bilo tako...tako pa butci izvolte.
Konec je666
09. 04. 2020 20.53
+5
za drugo polovico leta iluminati pripravljajo se hujso krizo na podrocju zdravstva. svetovna vojna ni vec smiselna ni potreba ker lahko brez metka pobijejo ogromno ljudi zto 3 sv.ki je bila v nacrtu ze od konca 19stoletja odpade
pokmon
09. 04. 2020 21.45
+1
Uporabnik1867070
09. 04. 2020 20.49
+5
Študiram, da za politika ne moreš biti 100 % pošten. Ker te že kot navadnega državljana mala skupina ljudi raztrga ko jim ponudiš prst? Kako bi še le bilo imeti vajeti celotne države preko in venomer poskrbeti za vse? :)
Alojz69
09. 04. 2020 20.49
+1
Kot vidi na to temo zmankuje komentarjev a so sli pogledat a se njihove firme obstajo ali zacel mislit z svojo glavo
Oknaj 4
09. 04. 2020 20.41
+2
Letos ni nobene potrebe najemat sezonske delavce iz tujine saj jih je do nadalnega veliko doma zaradi trenutnih razmer
nick73
09. 04. 2020 20.34
+6
A to je novica za na prvo stran? 0.00001% prebivalcev se je okužilo z virusom, ki ga večina preboli brez težav. Dajte prosim tega Kacina in njegovo dramatiziranje nekam v rubriko šala dneva.