Slovenija

Lamut odgovarja: Ne moja samovolja, to je bila moja dolžnost

Ljubljana, 14. 12. 2023 21.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
81

Predsednik preiskovalne komisije, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo Policije, Miha Lamut, je NSi-jevi poslanki Vidi Čadonič Špelič pojasnil, zakaj je šefu Sove omogočil vpogled v tajno pričanje Lindava in Bobnarjeve. Izpostavil je, da je bil tajni podatek razkrit kljub temu, da sta bila oba izrecno opozorjena na dolžnost varovanja tajnih podatkov. Kot predsednik komisije je, pravi, pristojnim organom po zakonu zavezan omogočiti dostop do dokaznega gradiva v preiskavi. Ne glede na vse, je prepričan, bo komisija lahko opravila soočenje prič – direktorja Sove in direktorja NPU.

Predsednik preiskovalne komisije Miha Lamut je predstavnike Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) povabil, da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik zaprtega dela seje komisije, na kateri sta pričala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav, je poročala Televizija Slovenija. Sova je ob tem ugotovila, da je bil eden od omenjenih podatkov, ki je bil razkrit, tajen. 

Po naših informacijah naj bi bila Sova in NPU z vsebino pričanja seznanjena že veliko prej, in sicer pred mesecem dni, podatke pa naj bi jim posredoval ravno Knovs med nadzorom. 

Poslanka Vida Čadonič Špelič je povedala, da kot članica preiskovalne komisije DZ ni bila seznanjena s povabilom direktorju Sove Jošku Kadivniku in njegovim sodelavcem za vpogled v zapisnik zaprtega dela seje. V NSi so se zato na Lamuta obrnili z zaprosilom, da v roku 48 ur pisno pojasni, kdo in na kakšni pravni podlagi je Kadivnika povabil na vpogled pričanja Bobnarjeve in Lindava. "Predvsem vas prosim za pojasnila, na podlagi katerega na preiskovalni komisiji sprejetega sklepa se je vpogled izvršil," je poudarila. 

"V Novi Sloveniji smo zaradi samovolje predsednika Miha Lamuta zaskrbljeni in mislimo, da predsednik komisije brani predsednika vlade Roberta Goloba," je še dejala Čadonič Špeličeva. Če poročanje o povabilu Kadivniku drži, pa se zdi NSi to nenavadno in nedopustno. Direktor Sove je bil namreč ena izmed ključnih prič, ki bi morala stopiti pred komisijo in pojasniti nekatere informacije, ki sta jih Bobnarjeva in Lindav dala preiskovalni komisiji za zaprtimi vrati.

NSi je zanimalo ozadje vpogleda Sove v tajne podatke.
NSi je zanimalo ozadje vpogleda Sove v tajne podatke. FOTO: Bobo

Lamut: To je bila moja dolžnost 

Lamut je pred dnevi v skopem odzivu že pojasnil, da se je komisija med zaslišanji seznanila s tajnim podatkom, ki ga je zaščitila. Ob tem je poudaril, da ima kot predsednik komisije možnost, da zaprosi za pomoč tudi druge organe. Zdaj je Čadonič Špeličevi poslal tudi obširno pojasnilo. 

Kot je uvodoma pojasnil, je bil tajni podatek razkrit kljub dejstvu, da sta bili obe priči tako v vabilih na zaslišanje kot tudi na javnem delu zaslišanja izrecno opozorjeni na dolžnost varovanja varovanih in tajnih podatkov. "Izdajanje podatkov, ki so tajni, pa čeprav je to storjeno iz malomarnosti, je po mojem vedenju v Kazenskem zakoniku opredeljeno kot kaznivo dejanje. Enako velja za primer, da bi se tajni podatek razkril spričo malomarnega ravnanja z njim, kamor spada tudi nepravilno ravnanje z njim samim," piše Lamut.

Opomnil je, da sta tako Bobnarjeva kot Lindav strokovnjaka s področja policijskih ved, ki sta oz. bi morala biti v polni meri seznanjena ne zgolj z dejstvom, o katerih podatkih se lahko govori na javnem delu seje, temveč tudi s posebnimi protokoli, ki pritičejo varovanju podatkov, ki so določeni s stopnjo tajnosti po področnih predpisih. "Kot je jasno razvidno že iz javnega dela njunih zaslišanj, pa obe priči kljub jasni, izrecni in nedvoumni seznanjenosti s to njuno dolžnostjo, nista nikoli opozorili komisije, da bosta v nadaljevanju podajali podatke, ki so določeni kot tajni po Zakonu o tajnih podatkih, kaj šele, za kakšno stopnjo tajnosti pri tem gre."

Že nekaj časa se poraja vprašanje, ali sta nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji šef Policije Boštjan Lindav na zaprtem delu zaslišanja pred preiskovalno komisijo izdala tajne podatke.
Že nekaj časa se poraja vprašanje, ali sta nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji šef Policije Boštjan Lindav na zaprtem delu zaslišanja pred preiskovalno komisijo izdala tajne podatke. FOTO: POP TV

Glede na okoliščine zaslišanja obeh prič ter vsebine njunih izpovedb, sploh pa glede na dogajanje, ki je temu sledilo, je Lamut kot predsednik komisije zvočni zapis za javnost zaprtega dela 2. nujne seje ter njegov prepis preventivno določil kot tajen podatek. Če tega ne bi storil, bi namreč ravnal protizakonito, je prepričan. To je, kot pravi, storil tudi z jasnim namenom, da zaradi zaščite integritete dela preiskovalne komisije in zakonitosti njenega delovanja Sovo zaprosi za njihovo izjasnitev, ali katerikoli od podatkov, ki sta jih priči podali na zaprtem delu njunega zaslišanja, sploh predstavlja tajni podatek po tem zakonu in če da, katere stopnje. To je po njegovih besedah pomembno tudi zato, ker sta vpogled v prepis zvočnega zapisa oziroma zaslišanja omenjenih prič od komisije uradno zahtevala tudi Policija in Specializirano državno tožilstvo. 

"Kot predsednik komisije sem bil namreč to dolžan storiti, saj stopnja tajnosti določa način varovanja in s tem tudi ravnanja s tovrstnimi podatki. To nikakor ni bila moja samovolja, kot se mi sedaj očita, to je bila moja dolžnost. Kot predsednik Komisije sem namreč pristojnim državnim organom, v kolikor imajo za to upravičen pravni interes, že po zakonu zavezan omogočiti dostop do zbranega dokaznega gradiva v parlamentarni preiskavi. Od konkretizirane stopnje tajnosti po Zakonu o tajnih podatkih pa je seveda odvisno tudi to, na kakšen način se kdo z gradivom tudi dejansko lahko seznani," je zapisal Lamut. Opozoril je še, da je šlo za ravnanje operativne narave v zvezi z že zbranim dokaznim gradivom, ne pa za novo dejanje parlamentarne preiskave, za kar bi nedvomno potreboval sklep preiskovalne komisije.

Pristojni predstavniki Sove so nato opravili vpogled v omenjeno gradivo preiskovalne komisije, nato pa so ga obvestili, da gre za podatek, ki ga agencija opredeljuje kot tajni podatek stopnje tajnosti "TAJNO". "Ker iz Zakona o parlamentarni preiskavi izhaja, da ni ovir, da v neki zadevi tečeta tako kazenski postopek kot tudi parlamentarna preiskava istočasno (2. člen), bom kot Predsednik komisije storil vse, da bodo organi pregona lahko nemoteno opravljali svoje delo, pri čemer pa sem dolžan skrbeti za to, da Komisija pri svojem delu venomer ravna skladno z Zakonom o tajnih podatkih oziroma zakonito. Če bi namreč ravnal drugače, bi ravnal protizakonito."

Ravnal sem raje preudarno in garantistično kot pa brez premisleka. Če bi namreč kot predsednik Preiskovalne komisije ravnal nepremišljeno, bi pa res lahko bilo govora o tem, da svoje naloge in dolžnosti v tem okviru jemljem neresno, morda celo samovoljno, kot se mi sedaj očita.

Lamut vztraja, da je vse, kar je storil, storil z namenom zaščite integritete komisije, vse pod predpostavko zasledovanja zakonitega postopanja. "Zato še zlasti medijske navedbe (obtožbe) odvetnika ene od prič, da bi lahko pri vpogledu Sove prišlo celo do odtujitve dokaznega gradiva iz Državnega zbora na sedež slednje, ocenjujem kot zlonamerno obrekovanje ne samo Preiskovalne komisije kot take, marveč predvsem Državnega zbora kot institucije. Za ustrezno in zakonito ravnanje s tajnimi podatki namreč ni dolžno skrbeti samo članstvo Preiskovalne komisije, marveč so s tem zadolžene in so za to usposobljene tudi področne strokovne službe Državnega zbora, katerih pravil in navodil se morajo držati vsi zaposleni in vsi obiskovalci Državnega zbora, kot tudi mi poslanci."

Če bi kot predsednik Preiskovalne komisije ravnal nepremišljeno, bi pa res lahko bilo govora o tem, da svoje naloge in dolžnosti v tem okviru jemljem neresno, morda celo samovoljno, pravi Lamut.
Če bi kot predsednik Preiskovalne komisije ravnal nepremišljeno, bi pa res lahko bilo govora o tem, da svoje naloge in dolžnosti v tem okviru jemljem neresno, morda celo samovoljno, pravi Lamut. FOTO: Bobo

Pojasnil je še, da kot predsednik preiskovalne komisije nima in ne sme imeti vpliva na delovanje drugih državnih organov oziroma na to, na kakšen način bodo Komisiji nudili svojo pravno pomoč. "Ali je moral v omenjeno gradivo Preiskovalne komisije vpogledati prav direktor Sove, ki je kot predstojnik organa vsekakor pristojen za določanje tajnosti podatkov Sove kot ti. orginatorja oziroma ali je on celo osebno podal oceno tajnosti za določeni podatek, je vprašanje, na katerega ne morem podati odgovora, saj je to vprašanje, ki ga je treba nasloviti na agencijo."  Zakon o Sovi sicer sicer določa, da je (prav) direktor agencije tisti, ki v skladu z zakonom določi, kateri podatki, pridobljeni pri izvajanju nalog agencije s tajnim sodelovanjem in posebnimi oblikami pridobivanja podatkov, so tajni in kateri ne. 

Lamut se je skliceval tudi na odločbo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije iz leta 2005, ki je v kazenski zadevi zavzelo stališče, da okoliščina, da se kasneje zaslišana priča predhodno seznani z izpovedbo druge priče na kakršenkoli način, ne predstavlja kršitve določb kazenskega postopka ter da tudi ravnanje v nasprotju z napotilom te določbe ne predstavlja absolutne kršitve določb kazenskega postopka, temveč sodišče v takšnem primeru ocenjuje, ali je seznanitev priče z vsebino dokaza, preden je bila zaslišana, prizadela in v kolikšni meri verodostojnost njene kasnejše izpovedbe. V tem primeru je sicer šlo za pričo v kazenskem postopku, kjer veljajo veliko strožja merila in kar je, čeprav izjemoma, dopustno v kazenskem postopku, po njegovem mnenju še toliko bolj velja za postopek parlamentarne preiskave, kjer se ne ugotavlja kazenska, temveč politična odgovornosti. "Povedano drugače, kar ni nedopustno v kazenskem postopku, nikakor ne more biti absolutna napaka v postopku parlamentarne preiskave, kot se mi sedaj očita. Glede na pravkar navedeno menim, da je potrebno zavzeti enak pristop tudi v postopku parlamentarne preiskave, kjer seveda ne gre za ugotavljanje kazenske, temveč politične odgovornosti."

Lamut je zaključil, da bo preiskovalna komisija o usodi pričanja direktorja Sove opravila razpravo, v kateri se bo ugotavljalo, v kolikšni meri je zaradi vpogleda v že omenjeno dokumentacijo morda bila prizadeta verodostojnost te priče. "Še vedno pa menim, da bo Preiskovalna komisija lahko opravila soočenje prič, in sicer direktorja Sove in direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, kar je od Komisije terjala prav Komisija Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb."

Vida Čadonič Špelič je po prejetem odgovoru sporočila, da Lamut še vedno ni zadovoljivo pojasnil pravne podlage, na kateri je direktorju Sove omogočil vpogled v pričanje Tatjane Bobnar. "Njeno pričanje za zaprtimi vrati je že sam označil za tajno, torej ni bilo nobene potrebe, da bi en mesec kasneje to tajnost preverjal še direktor Sove." Lamut bi po njenem mnenju moral vedeti, da bo s svojim dejanjem kontaminiral pričanje direktorja Sove, ki je bil takrat že določen za zaslišanje kot priča v isti zadevi. "Prav tako še vedno ni pojasnil, zakaj je pred ostalimi člani preiskovalne komisije skrival dokumente, ki izkazujejo, da je na vpogled pričanja direktorja Sove povabil sam. Skrival je tudi dokumente, ki jih je dostavila Tatjana Bobnar in so pomembni za ugotavljanje vplivanja predsednika vlade na Policijo. Zgovorno je dejstvo, da je Miha Lamut članom komisije dokumente pokazal šele, ko sem na to javno opozorila," je zapisala poslanka NSi. Ker Lamut v odzivu priznava, da se bo o posledicah vpogleda direktorja Sove v pričanje Bobnarjeve potrebno na komisiji pogovoriti, ga je v četrtek pozvala, naj čim prej skliče naslednjo sejo te preiskovalne komisije.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misekmali
15. 12. 2023 18.04
+1
Zdravo, jaz sem Lamut! Danes bom odstopil...
PIERREBRICE
15. 12. 2023 15.24
-4
Lamut je doktor znanosti v primerjavi z veterinarko Vido.
smuuki
15. 12. 2023 15.35
+6
Ne vam kakšen naziv bi pripisali sebi. Vi ste Bogu ob boku ker veste vse in še malo
DKR
15. 12. 2023 16.26
+2
No, bebavi Pierrček tako ali tako ni zmožen napisati kaj smiselnega, pač malce bevska.
biggbrader
16. 12. 2023 18.44
+1
ARTEMIS
15. 12. 2023 14.54
+4
Revčki, vsi so revčki, ki jim je za varnost naše države malo mar...
ArkaMast
15. 12. 2023 14.38
-1
Ne se dat lopovom.
?rnogled
15. 12. 2023 13.54
+4
Lamut ing. varstva okolja, je prepričan da zakone pozna bolje kot profesor pravna pravni fakulteti. Neumnost ne pozna meja.
smuuki
15. 12. 2023 13.57
+6
On marsikaj misli. Žal pa še ne ve, da nič ne ve. To je katastrofa zanj za katero ne najde zdravila
zmago56
15. 12. 2023 13.42
+5
Lamuta so prepričali, da je njegova dolžnost goloba zaščitit zato tudi v tej smeri dela.
pekoči paradižnik
15. 12. 2023 12.56
+1
Ko veterinar razpreda o tajnih podatkih so živali vesele, ker jih ne ogroža. Če bi bila kaj vredna kot veterinar, ne bi šla v politiko,.... tudi v novomeški občinski upravi se ni dobro počutila,.... je bilo treba delat, odgovornost,....
?rnogled
15. 12. 2023 13.56
+4
Pekoči, poskusi še kako pametno povedati o Lamut. Prosim.
smuuki
15. 12. 2023 15.40
+4
Po vaše mnogo previsoka izobrazba za parlament. Če bi bila natakarica bi še alamut izgledal moder tako pa razlika je očitna. Da vas to moti vas po svoje razumem. Nihče ni rad v podrejenem položaju. Če se poistovetite z njim izpadete res klavrno
Kdorkoli Kakorkoli
15. 12. 2023 12.43
+6
Med razumevanjem ptičje gripe in tajnih podatkov je velika razlika.
Zdravko Lajh 1
15. 12. 2023 11.01
+4
Laž je nesmrtna duša antijanšistov..
pekoči paradižnik
15. 12. 2023 12.53
-2
.... ne, ne antijanšistov ampak komunistov, ki sedaj hodijo k maši in v prvi vrsti v svoji zamaknjenosti že belo gledajo, tako da ne veš ali jim prihaja,... ali odhajajo.
smuuki
15. 12. 2023 13.58
+6
Paradajz ne bomo tekmovali v laži s teboj. Imaš terensko premoč in izkušnje . Nimamo šans v tej panogi s teboj
smuuki
15. 12. 2023 13.59
+6
pekoči paradižnik
15. 12. 2023 16.37
-2
Z janševci z lahkoto opravim pri vseh temah,...
JohannDoe
15. 12. 2023 10.36
+4
A to je una fora z arbitražo? Ja, res so bila kršena vsa pravila in zakoni, ampak hujše je to, da je nekdo to razkril in objavil in zato bomo na prvo kao pozabili in se ukvarjali samo še z razkritjem? Ma to moraš imet res ovce v staji, da to kupujejo. Ali pa imbecile.
?rnogled
15. 12. 2023 13.57
+2
biggbrader
15. 12. 2023 09.53
+4
Ali je Lamut zamenjal Doberdorfarja ?!
zdravkob
15. 12. 2023 09.37
+7
Torej rezultat tega vpogleda je bil, da je Sova vložila kazensko ovadbo proti Bobnarjevi in Lindavu. Državno tožilstvo pravi, da ovadbe nima. Dobri so.
?ebula
15. 12. 2023 09.29
-8
Mislim da je Špelička veterinarka. Če je res potem so živali vesele, da ne opravlja več svojega primarnega dela!
4556
15. 12. 2023 10.03
+7
smuuki
15. 12. 2023 14.03
+5
A veste, da živalim ni treba čakati v vrsti pri zdravniku. Takoj so na voljo ko potrebujejo pomoč. Kako je z ljudmi verjetno veste. Nacija ki bolje skrbi za živali kot za ljudi je pred razpadom. Tam smo zdaj mi
zmerni pesimist
15. 12. 2023 09.24
+9
loleki začnite nekaj delati v korist države
Julijann
15. 12. 2023 09.03
+18
Mislim, da bi bilo treba Lamuta odstaviti s te funkcije, ker je kužen kot včasih sodniki.
4556
15. 12. 2023 09.03
+19
če želimo imeti v parlamentu sposobne ljudi naj vsi kandidati za poslanska mesta opravijo IQ test pred objavo kandidature .Tako nesposobnih še naš parlament ni imel -Tudi IQ nasilniških protestnikov je zagotovo zelo nizek sicer se ne bi spuščali na takšen nivo obnašanja in prav takšni so tudi zaslužni za to kar imamo danes v parlamentu.
pulse77
15. 12. 2023 09.21
+6
Tisti, ki ima visoki IQ ne gre v politiko... Na prostem trgu lahko s poštenim delom dosti več zasluži, kot v politiki z nepoštenim... poleg tega ga mediji ne secirajo do kosti... Tako da žal, samo nizki IQ pride notri...
Naiven_od_rojstva
15. 12. 2023 09.02
+15
Tajni podatki? Da se javnosti prikrivajo nezakonite rabote oblastnikov?
smuuki
15. 12. 2023 09.00
+16
Ta trenutek je prav lahko biti opozicija. Samo nemo spremljaš kako pozicija ruši sama sebe. Kar zdaj počno je čisto dovolj, da sami sebe uničijo. Tragikomika
pulse77
15. 12. 2023 08.55
+11
Ko naš razkrije zaupne podatke ga imenujemo "žvižgač". Ko pa njihov razkrije zaupne podatke ga je treba peljati pred sodišče, ker je ravnal protizakonito... :)
smuuki
15. 12. 2023 08.54
+14
Dobil funkcijo kasneje pa ugotovil da ji ni kos. Ni znanja. Zdaj sprašuje vse naokrog kako naj ravna. Izkaznica svobode mu znanja ni prinesla niti prikrila luknje neznanja.