Slovenija

V letih s falconom rekorderka Janševa vlada

Ljubljana, 05. 01. 2023 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jure Tepina, Nina Šašek
Komentarji
1115

Vladni falcon je v letu 2022 opravil 144 poletov. Dobra četrtina poletov je bila t. i. veznih poletov, ko je falcon letel prazen. V oči bodeta dva takšna poleta, in sicer novembra lani polet iz Ljubljane v Maribor, ko je falcon odletel po nekdanjega predsednika Pahorja in ga odpeljal v Ženevo. Decembra pa je falcon prazen poletel v Trst, kjer je nanj znova sedel Pahor in odletel naprej v Rim. Največ letov s falconom je bilo opravljenih leta 2021, ko je Slovenija predsedovala Svetu EU, in sicer kar 355.

Po objavi, da je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič na Dunaj odletela s falconom, pa čeprav bi se lahko tja odpeljala s službenim vozilom in šoferjem, s čimer bi privarčevala in naredila veliko za čistejše okolje, smo z Ministrstva za obrambo dobili podatke o uporabi falcona v letu 2022, pa tudi podatke za obdobje od 2018 do 2021. Kot je razvidno iz podatkov, je falcon lansko leto letel 144-krat, od tega 38-krat prazen. Gre za tako imenovane vezne lete, to so tisti leti, ko posadka falcona leti po nekoga ali pa se falcon prazen vrača z neke destinacije. 

Po prvem pregledu podatkov v oči zbodeta dva tako imenovana vezna poleta, in sicer polet falcona 17. novembra lani iz Ljubljane v Maribor, kjer se je nanj vkrcal takratni predsednik države Borut Pahor, s falconom poletel v Ženevo in iz Ženeve na Djerbo, kjer se je udeležil dvodnevnega vrha mednarodne organizacije za frankofonijo. Ta polet je najkrajši zabeležen lani, saj je trajal zgolj 30 minut.

To pa ni edinkrat, da je falcon prazen poletel po predsednika Pahorja. In sicer je 3. decembra lani falcon poletel v Trst, nato pa predsednika Pahorja odpeljal v Rim, kjer se je še zadnjič v svojem mandatu srečal z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello. Ta polet je trajal 35 minut.

Vlada je falcon 2000 EX kupila leta 2001.
Vlada je falcon 2000 EX kupila leta 2001. FOTO: Tadej Krese

Pahor nekoč odločno proti uporabi falcona, s komercialnimi linijami na pot le v polovici primerov

Zakaj predsednika Pahorja ni šofer pripeljal v Ljubljano, od koder bi nato poletel na svoje državniške obiske, kar bi bilo zagotovo ceneje in okolju prijaznejše, saj letalo največ izpustov pridela prav med poletom in pristankom, smo povprašali tudi urad nekdanjega predsednika Pahorja. Pahor je sicer še kot predsednik vlade leta 2008 poudaril, da si bo vedno prizadeval za čim pogostejšo uporabo rednih letalskih povezav pri potovanjih v tujino, a je očitno na svoje izjave pozabil. 

Prikupen sprejem za Pahorja na OŠ Tepanje.
Prikupen sprejem za Pahorja na OŠ Tepanje. FOTO: Kanal A

Leta 2021 so v Uradu predsednika RS naročili let s falconom kar 13-krat, in sicer je predsednik Pahor s falconom poletel v Rim, Tirano, Prištino, pa v Ohrid, Sofio, Prago, Strasbourg, Kijev in Kišinjev. Je pa s falconom letel tudi v Beograd, Podgorico, Pariz in Bruselj, pa čeprav bi v ta mesta lahko letel tudi z redno letalsko linijo. V letu 2020, ko je bilo zaradi pandemije koronavirusa najmanj letov s falconom, pa je urad predsednika države s falconom letel osemkrat.

Iz pisarne bivšega predsednika republike so nam danes sporočili, da sicer dostopa do arhiva še nimajo urejenega, da bi nam lahko posredovali točne številke o opravljenih letih, so pa povzeli podatke iz statistike predsednikovih potovanj, ki jih je objavil v eden od časopisov novembra lani. Predsednik Pahor je v desetih letih približno četrtino poti opravil z avtom, četrtino s falconom, približno polovico vseh poti pa s komercialnimi linijami, pojasnjujejo.

Za dva najkrajša falconova leta krive predsednikove obveznosti

"Glede potovanj iz Maribora in Trsta je šlo za usklajevanje z urnikom obveznosti tistega dne, doma in v tujini. V primeru Maribora je imel predsednik obveznosti tik pred poletom v Osnovni šoli Tepanje ter takoj po pristanku v Ženevi. V primeru Trsta je imel predsednik tistega dne pred poletom v Trstu obveznosti, glede morebitnih obveznosti tistega dne v Rimu pa do odhoda iz Trsta tistega dne še ni bilo odgovora iz pisarne predsednice italijanske vlade in jordanskega kralja, ali bo do ločenih neformalnih srečanj z njima prišlo in kdaj," pa odgovarjajo na naša vprašanja glede razloga, zakaj je moral falcon po predsednika v Maribor in Trst, če bi bilo veliko cenejše in bolj zdravo, če bi se on odpeljal do brniškega letališča. So pa dodali, da je predsednik Pahor prišel v Trst z avtom iz Trenta, kjer je imel dan prej obveznosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Falcon najpogosteje letel v Bruselj

Lani je falcon opravil najdaljši polet 7. januarja. Ta je trajal kar 680 minut, iz Ljubljane v Bamako pa je odpeljal delegaciji generalštaba in poveljstva sil SV. Slovenska vojska namreč v Maliju sodeluje v misiji EU za usposabljanje oboroženih sil Malija.

Naročniki letov so bili urad predsednika republike, pa kabinet predsednika vlade, državni zbor, različna ministrstva in generalštab SV. Iz seznama za lansko leto je razvidno, da so s falconom najpogosteje leteli v Bruselj, sledita Strasbourg in Talin. Najkrajši polet je, kot že omenjeno, trajal 30 minut, in sicer vezni let iz Ljubljane v Maribor. 

Največkrat se je s falconom prevažala vlada Janeza Janše.
Največkrat se je s falconom prevažala vlada Janeza Janše. FOTO: Bobo

Za falcon rekordno leto 2021

V odgovoru na naša vprašanja nam je ministrstvo za obrambo posredovalo seznam vseh letov v zadnjih petih letih.

Glede na te podatke, je bilo najbolj aktivno leto za falcon leto 2021, ko je opravil kar 355 letov. Res da je takrat Slovenija predsedovala Svetu EU, zaradi česar je pogosteje potovala v tujino na državniške obiske in druge diplomatske dogodke, a je vlada Janeza Janše takrat za zadnji mesec in pol predsedovanja Slovenije Svetu EU najela poslovno letalo bolgarske letalske družbe Heli Air Services, in sicer brez javnega naročila, vrednost najema pa je znašala 256.065 evrov. Na vlado smo naslovili vprašanja, koliko sredstev je porabila za lete s falconom in bolgarskim letalom, a na odgovore še čakamo.

Po podatkih ministrstva za obrambo je cena ure letenja s falconom določena z vladnim sklepom in znaša 3270 evrov brez DDV.

Leta 2018 je falcon opravil 137 letov, 2019 kar 222, v koronskem letu 2020 je bilo teh letov precej manj, in sicer 120. Leta 2021 je falcon opravil kar 355 letov, lani pa je bilo teh letov 144.

So pa na ministrstvu za obrambo še pojasnili, da se falcon uporablja tudi v sistemu ATARES (angleško Air Transport & Air-to-Air Refuelling and other Exchanges of Services) in za prevoze VIP na podlagi dvostranskih dogovorov z državami članicami Nata in EU ter za potrebe Zavoda RS za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant kot posrednega proračunskega uporabnika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neeo Matrix
15. 05. 2023 10.08
Na drugi sliki je T7- DGS falcon... sm v vednost 24 ur
blazter
13. 05. 2023 21.52
Simon ?olni?
09. 01. 2023 18.12
+3
Janševa vlada se ni prevažala le s falkonom, ampak je najela še bolgarsko cesno !
za naše
09. 01. 2023 16.19
-3
Samo v SDS-u se ne spomnim ,da bi se kdo peljal na koncert z falconom ! Tudi to morate povdariti 24 ,kot vse ostalo!😂😂 Ne bo šlo??🤣🤣🤣
printerus
06. 01. 2023 15.35
-2
Takšno stanje, kot ga imamo pa sedaj v Slo in na vladi, pa ne pomnimo, priznajmo si...to vsak dan priznava tudi populacija, ki je sprva morda res verjala v tega Goloba in njegovo gnezdo, zdaj pa le vidijo, da so se zmotili...kako in kje je to mogoče, da smo volilci recimo to Bratuskovo vrgli ven, ta čupavi pa jo je potegnil nazaj notri..
printerus
06. 01. 2023 15.32
+0
Ta Klakočar Urška je bolana! Kakšna aroganca in obnašanje...kaj se gredo ti svobodnjaki, saj boste še videli, kaj ste volili...
kr_en_moz
06. 01. 2023 11.05
+7
Janševa vlada je tudi rekorderka v vodenju EU, edino vlada JJ 2x vodila EU.
York
09. 01. 2023 17.44
+2
Ha, ha, ha, ... v prvo so ga prenašali, v drugo se mu izognili, kadar so se mu mogli. Zatakni si JJ za klobuk, zavriskaj in odhojsaj v noč.
Ejga-Tega
05. 01. 2023 21.58
+2
Emtisunce
05. 01. 2023 21.35
+5
Čez pol leta boste lahko napisali članek z naslovom ''Najbolj potratna vlada vseh časov je Golobova vlada''. Vlada SDS-a in Janeza Janše jim v zadolževanju in porabi davkoplačevalskega denarja ne seže niti do gležnjev.
pormasina
05. 01. 2023 21.25
+6
Kritičen sem do vsake vlade. Če ima Slovenija vladno letalo v tem ne vidim nobene težave.
Zmaga Ukrajini ..
05. 01. 2023 21.40
+5
Pravilno! Načeloma tudi jaz pri uporabi vladnega letala ne vidim kakšnega problema. Je pa vendarle pomenljivo, da se je zlasti vladna koalicija (kot tudi Klakočarjeva) rada razglašala za "zeleno" in "okolju prijazno" ter osveščeno v problemih klimatskih sprememb, zato... Vseeno pa njena uporaba letala ne more opravičiti vseh poletov jajota & Co. v preteklosti, zlasti "helikopterskega alpinizma", ki se ga je šel jajo. To so bili res pravi poletavčki.
MiiH
05. 01. 2023 21.13
-1
Če gre varovana oseba v tujino ima spremstvo vsaj še enega vozila in še spremstvo gostujoče države, ki pričaka delegacijo na meji - kar je 4 kratna pot za gostujočo policijo. Vozijo pa z večjimi hitrostmi in ta vozila so težja z močnejšimi motorji = 20 litrov več na 100km oziroma več kot 400 g/100km. Na Dunaju se lahko zgodi, da tudi 3 policisti na motorjih sproščajo pot vozil spremstva. Lahko prosim na novo preračunate?
Zalchi
05. 01. 2023 21.53
+3
Kar preračunaj, se vid da nimaš blage veze o čem govorimo. dejatvo je, da se na tako kratke relacije ne splača veglat avjona. Sej tintud ne greš s šleparjem po žemlje v sosednjo vas.
MiiH
06. 01. 2023 20.47
-1
Mogoče verjamem, da se ne splača. A potem sem zgrešil poanto, da gre iz našega denarja? Naslov je bil ogljični odtis. Transparentnosti še ni bilo in jo tudi ne bo. Si lahko predstavljate, da bi izračunali ogljični odtis vseh f1 dirk z izdelavo bolidov in prevozov vseh sodelujočih pri projektih vključno z letenjem , treningov, izdelavami stez, tekem, gledalcev, hostes ... A se odtis zmanjša, če prištejemo vse motociklistične tekme. Kar razumem je samo ob kaj se množica spotakne. S kakšnim interesom jo pa lider vodi ...
zajebant1
05. 01. 2023 21.11
-6
Jj vlada ga je uporabljala za dolge razdalje ne za mestne kot levaki pahor in perjad druščina
SREBRNIBREG.
05. 01. 2023 21.35
+1
Od Ljubljane do Budimpešte je približno toliko kot do Dunaja pa se je tja Hojs baje 34 krat peljal. Kaj je tam kot notranji minister toliko krat iskal?
Diegol14
05. 01. 2023 21.01
+1
JJ ga je uporabljal z razlogom....saj kakšen posel zrihtal..................tale Klokočar pa samo šoping na naše stroške
SREBRNIBREG.
05. 01. 2023 21.09
+3
Tisti posel katerega je za sebe rihtal naj sam prevoz plača.
totigroti
07. 01. 2023 12.36
+2
kakšen posel je že JJ rihtal...aja orožarski ali pa razprodajo slovenskega imetja k je šel samo njemu v žep
SREBRNIBREG.
05. 01. 2023 20.42
+5
Janšistom se podli napad na Urško spet ni izšel. Sploh ne bi vedeli za Hojsova potovanja v Budimpešto s tem letalom. Očitno je bil kurir med sponzorjem sds sekte Orbanom in svojim šefom.
janmar1234
05. 01. 2023 20.55
+2
zajebant1
05. 01. 2023 21.11
+1
M_teoretik
05. 01. 2023 20.24
+3
Pa naj drugič naredi krog do Berlina, da nebo vožnja do Dunaja prekratka!?
dante_
05. 01. 2023 20.19
-6
Ali si lahko kdo zamislil kaj bi bilo da bi si Janša privoščil tak izlet z Falconom
Japa Jade
05. 01. 2023 20.23
+9
A je kdo kej komentral njeov izlet na Kredarico, pa še njegovo žaljivo komentiranje, tipično za SDS, mi smo najnaj...
dante_
05. 01. 2023 20.24
+0
JohannDoe
05. 01. 2023 20.17
+6
No evo, zdej veste. Janša je še več spuščal CO2 za sabo. Zato lahko tudi Urška. Kaj zdaj težite. Pa vse legalno je. Saj za planet in principe nam itak ni kaj dosti mar.
mukimat
05. 01. 2023 20.10
-1
Pogrešam prejšnjo vlado.
Japa Jade
05. 01. 2023 20.14
+4
dron
05. 01. 2023 20.20
+6
a, nisi bil danes z bivšim za vedno jajotom, orbanom in bagateljom v Cerknem, kjer so pili in se basali na državne stroške.Batagelj je dobil samo 3,5 milijona evrčkov v dveh letih od države fuj .......
Japa Jade
05. 01. 2023 20.24
+1
SREBRNIBREG.
05. 01. 2023 20.39
+8
Potem spadaš v lopovsko kriminalno združbo, če prejšnjo vlado pogrešaš.
zajebant1
05. 01. 2023 21.12
+0
Božje oko
05. 01. 2023 19.57
+4
Ne vidim problema v tem,da kdo se je večkrat peljal z letalom,kot je prikazano.Kdo se je zauzel za podnembne spremembe brez co2 in manj mesa na krožniku.
SREBRNIBREG.
05. 01. 2023 19.57
+8
No sedaj so pa še Hojsa razkrili kateri je kot NOTRANJI minister kar nekih 34 krat letel v Budimpešto katera je približno isto oddaljena od Ljubljane kot Dunaj.