Slovenija

Hitrost na slovenskih cestah še vedno ubija - lani umrli 104 vozniki

Ljubljana, 16. 04. 2018 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Začela se je preventivna akcija Hitrost ubija - vozimo pametno, s katero ozaveščajo in informirajo ljudi, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu največ storijo z lastnim odgovornim ravnanjem. Prehitra vožnja je najpogostejši vzrok in dejavnik prometnih nesreč, zaradi katerega je na slovenskih cestah lani umrlo 46 oseb.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: O akciji Hitrost ubija
    03:28
    Iz SVETA: O akciji Hitrost ubija
  • Iz 24UR: Poziv k bolj odgovorni vožnji
    02:17
    Iz 24UR: Poziv k bolj odgovorni vožnji

Hitrost kot dejavnik tveganja ostaja eden glavnih vzrokov prometnih nesreč in pomembno prispeva k teži posledic prometnih nesreč, številu hudo in smrtno poškodovanih.

Prioritetna naloga agencije za varnost v prometu je, da stremi k zmanjšanju povprečnih hitrosti, kar bo posledično pomenilo manj mrtvih, hudo in lahko telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, ki se zgodijo zaradi hitrosti.

Hitrost je namreč glavni dejavnik tveganja za voznike in potnike, posebej pa je ključna tudi pri varnosti ranljivejših udeležencev v prometu, pešcih, kolesarjih in motoristih.

S tem namenom v treh obdobjih prek leta (april, junij, avgust) še posebej intenzivno potekajo preventivne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti voznike na dosledno spoštovanje omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditev vožnje razmeram na cesti.

Hitrost je eden glavnih vzrokov prometnih nesreč.
Hitrost je eden glavnih vzrokov prometnih nesreč. FOTO: PU Kranj

Prehitra vožnja je še vedno najpogostejši vzrok za nastanek prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, v katerih ljudje umirajo, ali se hudo poškodujejo, je ob začetku preventivne akcije dejal Robert Vehovec iz sektorja prometne policije GPU. 

Kot je poudaril Vehovec, kljub temu v Sloveniji beležimo pozitiven trend izboljšanja prometne varnosti. "Prišli smo namreč do točke, ko bo napredek vse težji in si ga lahko obetamo samo, če pri hitrosti naredimo dodatne korake, da jo umirimo in spravimo v podzavest ljudi. Da ne bodo več malodušni do nekoga, ki vozi 10 ali 15 kilometrov prehitro skozi naselje," je dejal.

Akcija, ki se je začela danes in bo potekala do 29. aprila, je po njegovem mnenju dobra priložnost za to. Že v prvem tednu bodo poostrili nadzor, v sredo pa bodo tako kot večina evropskih držav izvedli "maraton nadzora hitrosti". Takrat bodo vozniki na cesti občutili povečano prisotnost policije in da so nadzorovani. Vehovec je prepričan, da bodo vozniki v sredo vozili nekoliko počasneje, kar naj bi se odrazilo pri prometni varnosti.

Voznike bodo nadzirali med 6. in 18. uro na več kot 630 lokacijah po Sloveniji, objavili bodo tudi seznam, kje lahko pričakujejo policiste. "Želimo biti transparentni, ker ni namen v kaznovanju, ampak v tem, da občutijo, da so nadzorovani in da razmišljajo o omejitvah hitrosti," je dejal in dodal, da bodo glede na "zamrznitev stavke" lahko zagotovili dovolj policistov za pokritje omenjenih lokacij.

Konference so se udeležili tudi ambasadorji kampanje Rado Mulej, Jože Robežnik, Marko Miladinovič in Franci Kek, s katerimi je agencija za varnost prometa združila moči za zmanjšanje prometnih nesreč s smrtnim izidom.

"Kot akterji nastopamo v oglasih agencije. Razen tega bomo po svojih močeh in kanalih poskušali delovati tako, da se res ne splača prehitro voziti, sesti za volan pijan, ali telefonirati med vožnjo," je dejal Kek.

Mulej je poudaril, da je njihovo poslanstvo ozaveščati ljudi, da je varnost v prometu dejansko pomemben dejavnik za preživetje. Življenje je preveč pomembno, zato poziva k previdni in pametni vožnji.

Robežnik je povedal, da je ambasador počasne vožnje, saj vedno kot sopotnik voznikom teži, naj počasi vozijo. Kot je dodal, je zaradi izkušnje hitro dojel, da alkohol in hitrost nista rešitev.

Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov je poudaril, da hitrost, alkohol in uporaba mobilnega telefona med vožnjo sejejo glavnino smrti na naših cestah, zato so tudi vse te tri teme združili v eno celovito medijsko podobo. Poleg omenjene akcije se po njegovih besedah odvija tudi cela vrsta aktivnosti za izboljšanje prometne varnosti.

Policija bo poostreno prežala na prehitre voznike.
Policija bo poostreno prežala na prehitre voznike. FOTO: Policija.si

Vozniki znova divjali po avtocesti

Bojan Kos s Policijske uprave (PU) Kranj je ob tem sporočil, da so prometni policisti med vikendom intenzivno merili hitrost vožnje voznikov na avtocesti.

"Ugotovili so 71 prekoračitev hitrosti. Na odseku, kjer je omejitev 110 km/h, je eden od voznikov vozil 185 km/h, na odseku, kjer je omejitev 130, pa so policisti enemu od voznikov izmerili 201 km/h," je dodal Kos. 

"V letu 2017 smo na območju Policijske uprave Koper obravnavali 1275 prometnih nesreč. V devetih je umrlo devet oseb, 86 jih je bilo huje telesno poškodovanih, 487 pa lažje," pa je povedala Anita Leskovec s PU Koper. 

Najpogostejši vzrok med smrtnimi prometnimi nesrečami je bila nepravilna stran in  smer vožnje v petih primerih ter neprilagojena hitrost v treh primerih, je še dodala Leskovčeva.

Evropska komisija je minuli teden objavila predhodne statistične podatke o varnosti v cestnem prometu za lansko leto. Ob tem je posebej izpostavila tudi Slovenijo, ki je lani v primerjavi z letom 2016 zabeležila 20-odstotno zmanjšanje števila smrtnih žrtev. Lani so namreč v prometnih nesrečah pri nas umrle 104 osebe, predlani 130.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

specx
17. 04. 2018 16.18
+2
Ubija tudi prepočasna vožnja nabašeš na soški italjana k ti ob lepem sončnem dnevu fura 50 pa nima niti mal mozga v glavi da bi se umaknil in pol se dogaja, prvi za njim je nsposoben da bi ga prehitel pol se pa en 4 odloči prehitevat pa pride do pizdarje
Larissa13
17. 04. 2018 09.23
+0
Povsod vozijo taki , ki se jim ves čas mudi. Sem na cesti in vidim kako pritiskajo na plin in kako so nervozni, če takoj ne spelješ naprej. Če voziš po predpisih - tam kjer je 50 je 50 , ali 70 in tako naprej - te prehitijo in vmes pogledajo kot deseto čudo za volanom. In pol se vsi najdemo pred semaforjem. Pa sploh ni važno katera tablica je ali kakšne znamke avtomobila... V glavnem ni samo hitrost in alkohol, ki ubija, ampak je tudi nepotrepežljivost, neuvedevnost in agresivnost "jaz znam boljše vozit, in ne ti tepec kateri ti je dal izpit" ... aja pa mobiteli... In ti mladi ki pridobijo izpit, so hitro pontencionalni kandidati za nesrečo. Volan da neko moč, pa tudi nesigurnost pri starejših voznikih. Že dolgo ni več avto samo tu in tam, jih je preveč na cesti. Da pa motoristov sploh ne omenjam! Eni so čisto normalni, tako kot vozniki avtomobilov... in na koncu - vse se nam dogaja v tej ljubi majhni državici, kjer vsaka stvar ki jo rešuješ, terja svoj čas....
vstajnik1941
17. 04. 2018 07.43
+3
Polovite divjaške motoriste, ki parajo živce ostalim!
iga_biba
16. 04. 2018 22.54
+2
če bi hitrost ubijala se nihče ne bi vozil z letalom 850 km/h, ker ne bi bilo več živega niti enega pilota
Fifi 24
16. 04. 2018 21.45
+3
Bla bla bla, bla............striži, striži striži....Hitrost kot takšna NITI pod razno ne predstavlja glavne nevarnosti je pa odlična MOLZNA krava oz davčni vir za napajanje ..............................Če bi bilo to res bi bilo na AC (hitrost) 50x VEČ nesreč kot na ne AC !!!................. realnost je povsem druga na AC je najmanj nesreč na število vozil !!!!!!!!!!!!!! torej HITROST NE UBIJA ..........UBIJA nesposobnost, lahkomiselnost, mobiteli, droge, zanič ceste, in okvarjena vozila
RdecaZvezda
17. 04. 2018 09.10
+1
Gago
16. 04. 2018 20.12
+4
Seveda se strinjam, ampak ne razumem zakaj se tako malo omenja slabe in nevarne infrastrukture ter prepocasnih voznikov med komentarji. Drzavi se gre itak v prvi vrsti za zasluzek ne pa za varnost. Zame so to istovredne nevarnosti, ce ne se vecje. Idite k severnim sosedom pa boste vidli po kaksnih cestah se vozite doma..
drimtim
16. 04. 2018 17.24
+2
vsakodnevno bi morali čistiti s cest divjake in alkoholike za volanom.imamo premile kazni za takšno početje.
Apostol1
16. 04. 2018 18.11
+1
Se strinjam, pa kaznovati tako, da še s skirojem ne bi več upali prehitro in z alkoholom peljat.+++
Tanek_led
16. 04. 2018 17.09
+3
Začela se je preventivna akcija Hitrost ubija - vozimo pametno, s katero iz vsakega vogala streljajo z radarji da napolnijo državni proračun.
iga_biba
16. 04. 2018 22.55
+2
Fifi 24
16. 04. 2018 15.13
+2
hitrost ubija? kako pol tisti v nemčiji preživijo ...da tistih v letalu ne omenjam
nikhrast
16. 04. 2018 16.46
-3
Zakaj Nemčiji, saj more biti red tudi tam. Ljuba teta, pa kako boš divjal ob osmih zjutraj ali petih popoldne okoli velemest.
periot22
16. 04. 2018 14.12
+5
Hitrost ne ubija temveč alkohol,telefon in prepočasnost ali cincanje pod omejitvijo ki je še bolj smrtno nevarna kot hitrost!!!!!!!!!!!!!!!!!
srecnii
16. 04. 2018 12.01
+3
Manj smrtnih žrtev je, ker so avti postal VARNEJŠI, sam poglejte včas stare avte, brez airbagov, skoraj 3/4 ga je šlo skupaj ob trku 70 km/h
Fifi 24
16. 04. 2018 19.51
+2
in zgrajene avtoceste !!! to je resnica !!! minus v varnosti pa so mobiteli
staridida
16. 04. 2018 11.34
+5
Dosegli smo ogromen napredek-pri štirikratnem povečanju avtomobilov se je za štitikrat zmanjšalo število prometnih nesreč z smrtnim izidom-to so dejstva...
staridida
16. 04. 2018 11.34
+2
Dosegli smo ogromen napredek-pri štirikratnem povečanju avtomobilov se je za štitikrat zmanjšalo število prometnih nesreč z smrtnim izidom-to so dejstva...
fafajonka
16. 04. 2018 09.11
+4
Za zmanjšanje hitrosti na slovenskih cestah namerava MNZ zaposliti 5000 novih policistov na delovno mesto, ležeči policaj...... :-D
hotchilipoper
16. 04. 2018 08.52
+3
To proti samomorom ni velika številka
iga_biba
16. 04. 2018 22.57
Nacek Pacek
16. 04. 2018 08.27
+20
lani so rekli,da je največ nesreč zaradi alkohola,zdaj pa hitrost🤤 a pol lahk začnem nazaj pit??
Heretik1
16. 04. 2018 07.57
+11
Dokler bo promet, bodo tudi nesreče. Sprijaznimo se. To je enako kot v ZDA, dokler imajo civilisti orožje, se bodo tudi streljali!
scipio
16. 04. 2018 07.59
+8
Žalosten defetist si. Napisal si nekaj takega kot da dokler bo Slovenija, se bo v njej kradlo.
detect
16. 04. 2018 08.17
+10
scipio
16. 04. 2018 09.53
-3
nima prav in ne sme imeti prav. Večino nesreč namreč povzroči človeški dejavnik zaradi svoje neprilagojenosti razmeram na cesti in precenjevanju lastnih vozniških sposobnosti. priznati to kot nepremakljivo danost je vdaja v usodo. vsaka beda nekega ljudstva je vsota bede in ravnanja vseh njegovih posameznikov. zato je treba divjake in pijance pomesti s slovenskih cest, z vsemi sredstvi in enkrat za vselej.
scipio
16. 04. 2018 07.54
+2
Po številu mrtvih v prometu na milijon prebivalcev smo osma (8.) najslabša država v evropski uniji, pri čemer dosegamo 2/3 morije pri najslabši državi, ki je Bolgarija z 99 mrtvimi na milijon in dvakrat slabši smo v tem kazalniku od najboljše države, ki je Švedska s 27 mrtvimi na milijon. Zdaj se pa zamislite in dajte nogo dol z gasa, lahko pa tudi pritiskate naprej in toliko prej se vam bo kaj zgodilo.
vstajnik1941
16. 04. 2018 08.36
+3
Za večji rezultat so definitivno krivi motoristi
iga_biba
16. 04. 2018 22.57