Slovenija

Lani v Sloveniji kar tri operacije na napačnem bolniku ali delu telesa

Ljubljana, 18. 01. 2020 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Bolnišnice so lani ministrstvu za zdravje sporočile 32 opozorilnih nevarnih dogodkov. V 17 primerih je šlo za nepričakovano smrt, v treh pa za kirurški poseg na napačnem bolniku ali napačnem delu telesa. Ker naj bi bilo teh dogodkov še več, a jih bolnišnice ne sporočajo, ministrstvo načrtuje sistem za boljše sporočanje teh odklonov.

Ker naj bi bilo nevarnih škodljivih dogodkov v zdravstvu glede na statistiko iz tujine več, kot jih je sporočenih, ministrstvo za zdravje v drugi polovici leta načrtuje pilotno vzpostavitev sistema upravljanja z varnostnimi odkloni, kot škodljive dogodke zaradi napak poimenujejo na ministrstvu, in tveganji za varnost. Ta bo sprva deloval pri določenih izvajalcih, konec prihodnjega leta pa naj bi ta sistem uvedli pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti.

Ministrstvo bo tako vzpostavilo spletno aplikacijo za podporo sporočanju, obravnavi vseh škodljivih dogodkov in spremljanju realizacije ukrepov. Napake in tudi skorajšnje odklone (torej napake, ki so se zgodile, a niso dosegle bolnika) bodo lahko prek te aplikacije sporočali vsi zaposleni v zdravstvu, pa tudi bolniki in njihovi svojci ter kdor koli drug, ki bo zaradi narave svojega dela pridobil informacijo o tem dogodku (npr. zastopniki pacientovih pravic).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot napovedujejo na ministrstvu, bo poudarek na ukrepanju tako v zavodih kot sistemsko, učenju in aktivnem prepoznavanju tveganj za varnost bolnikov. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije namreč eden od desetih bolnikov utrpi škodljiv dogodek, polovico teh pa je možno z obvladovanjem tveganj preprečiti.

Število sporočenih opozorilnih nevarnih dogodkov sedaj le vrh ledene gore napak v zdravstvu

Bolnišnice morajo sedaj ministrstvu za zdravje sporočati najhujše opozorilne nevarne dogodke, gre za nepričakovano smrt bolnika, trajnejšo izgubo telesnih funkcij, samomor bolnika v zdravstveni ustanovi, zamenjavo novorojenčka v porodnišnici, zaplete zaradi neskladja krvnih skupin pri transfuziji, operacijski poseg na napačnem bolniku ali delu telesa in sume kaznivega dejanja.

Sporočanje teh opozorilnih nevarnih dogodkov se je od leta 2002, odkar je to dolžnost bolnišnic, pomembno povečalo. Medtem ko je bil denimo leta 2007 sporočen le en takšen dogodek, je bilo lani sporočenih 32 takih dogodkov, pri čemer podatki še niso dokončni.

Bolnišnice so lani ministrstvu za zdravje sporočile 32 opozorilnih nevarnih dogodkov.
Bolnišnice so lani ministrstvu za zdravje sporočile 32 opozorilnih nevarnih dogodkov. FOTO: Dreamstime

To, da se je čez leta povečalo število sporočenih opozorilnih nevarnih dogodkov, lahko kaže na izboljšane kulture varnosti med zdravstvenimi delavci, meni strokovnjak za kakovost in varnost v zdravstvu Andrej Robida. A kot opozarja, so številke o sporočenih opozorilnih nevarnih dogodkih le vrh ledene gore. Študije iz tujine namreč kažejo, da se naprej sporoči le pet do 10 odstotkov škodljivih dogodkov zaradi napak v zdravstvu.

Vzrok za to je večinoma (v 80 odstotkih) v moralni sramoti, ki jo ob napaki čutijo zdravstveni delavci. Po Robidovih ocenah pa je pomembna tudi širša slika, saj zdravnik ali kateri koli drugi zdravstveni delavec ne bo poročal o svoji napaki, če ve, da je zaradi te lahko kazensko preganjan in potem križan v medijih.

Zato bi bilo po njegovem mnenju treba spremeniti kazenski zakonik, da se zdravstvenega osebja ne bi preganjalo zaradi "človeških napak", ampak le za naklepno poškodbo bolnika ali malomarnost lahkomiselno dejanje.

V letu 2018 dvakrat transfuzija krvi, ki je bila izdana za drugega bolnika

Bolnišnice v zadnjih letih niso poročale o tem, da bi pri bolniku prišlo do hudih zapletov po transfuziji krvi ali krvnih produktov zaradi neskladja glavnih krvnih skupin. Medtem pa poročilo službe za hemovigilanco, objavljeno v decembrski številki glasila Zdravniške zbornice Slovenije ISIS, kaže, da so v letu 2018 dvakrat imeli primer, ko je imel bolnik transfuzijo krvi, ki je bila izdana za drugega bolnika.

Ministrstvo je ta sistem sporočanja najhujših opozorilnih nevarnih dogodkov zaradi napak v zdravstvu uvedlo leta 2002 po smrti dojenčka v jeseniški bolnišnici, potem ko so materi dali napačno zdravilo.
Ministrstvo je ta sistem sporočanja najhujših opozorilnih nevarnih dogodkov zaradi napak v zdravstvu uvedlo leta 2002 po smrti dojenčka v jeseniški bolnišnici, potem ko so materi dali napačno zdravilo. FOTO: Shutterstock

Poleg tega so imeli lani tudi 12 primerov napačne krvi v epruveti, kar je po navedbah poročila zelo huda napaka. To pomeni, da je bila kri za transfuzijske preiskave odvzeta določenemu bolniku, epruveta s krvjo pa opremljena s podatki drugega bolnika. Take napake lahko vodijo predvsem zaradi nedoslednega izvajanja obposteljnega testa, določitev bolnikove krvne skupine na ploščici tik pred transfuzijo, do hudih neskladnosti s krvno skupino, ki lahko povzročijo smrt bolnika.

Sicer pa je bilo v zadnjih letih prijavljenih 100 neželenih reakcij pri bolnikih zaradi transfuzije, 97 je bilo potrjenih. Hude reakcije so vse tiste, pri katerih je bilo življenje prejemnika transfuzije ogroženo oz. bi bilo lahko ogroženo, če ne bi pravočasno ukrepali, v letu 2018 je bilo 13 takšnih reakcij. Se pa noben primer ni končal s smrtjo, vsi so se razrešili tudi brez trajnih posledic.

Le z novim spletnim orodjem ne bo izboljšanja varnosti v zdravstvu

Ministrstvo je ta sistem sporočanja najhujših opozorilnih nevarnih dogodkov zaradi napak v zdravstvu uvedlo leta 2002 po smrti dojenčka v jeseniški bolnišnici, potem ko so materi dali napačno zdravilo. Potem ko sporočijo ta nevarni dogodek, ga mora bolnišnica analizirati in poročilo v 45 dneh poslati na ministrstvo zdravje. Tam naj bi poročila pregledali in ocenili, ali so bili ukrepi izvedeni zadovoljivo. Nato naj bi na podlagi analiz vsem izvajalcem priporočali sistemske izboljšave. Na ta način naj bi tudi prišli do izboljšanja varnosti zdravstvene obravnave.

Ministrstvo bo tako vzpostavilo spletno aplikacijo za podporo sporočanju, obravnavi vseh škodljivih dogodkov in spremljanju realizacije ukrepov.
Ministrstvo bo tako vzpostavilo spletno aplikacijo za podporo sporočanju, obravnavi vseh škodljivih dogodkov in spremljanju realizacije ukrepov. FOTO: Dreamstime

Problem sedanjega sistema sporočanja ministrstvu je po Robidovih besedah v tem, da na ministrstvu zaposleni velikokrat nimajo časa za pregledovanje poročil in urejanje, saj so za to potrebne tudi dodatne kompetence. Poleg tega ni neodvisnosti od možnih političnih vplivov. Zato so že leta 2003 želeli ustanoviti neodvisno agencijo za kakovost v zdravstvu, ki pa ni nikoli zaživela. V primerjavi z okoli 1000 smrti v Sloveniji v bolnišnicah zaradi škodljivih dogodkov bi bilo to poceni.

Zato tudi dvomi, da se bo z novim sistemom, zlasti če ne bo zaščitil vseh vpletenih v dogodek zaradi človeške napake, ki je sicer po njegovih besedah tehnično dober, kaj spremenilo, če se ne bo spremenilo zunanje okolje - torej če se sporočeni podatki ne bodo ustrezno analizirali in se na podlagi tega ne bodo uvajale sistemske spremembe v smeri večje varnosti ter zagotovilo tudi psihološko varnost vpletenih, da jih ne bo strah sporočati, kadar gre za človeško napako.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
19. 01. 2020 20.48
+2
Tri operacije na napačnih bolnikih? Halo? To pomeni, da ne vedo kaj delajo.
cesar1
19. 01. 2020 10.23
+6
Pred leti so mi odkrili tomor v desni ledvici. Po zaključku diagnostike so mi na UKC LJ povedali, da je bil tumor popolnoma zaprt, kot morska školjka in brez zunanjega razvejanja. Ker drugega, kot odstranitev ledvice sploh niso omenjali, sem prosil, naj, če že, odstranijo ledvico laparoskopsko, ker je okrevanje bistveno hitrejše. Ker sem srčni bolnik, mi je glavna anesteziologinja predpisala obvezno uporabo epiduralnega načina narkoze! Potem pa dva šoka; prvi je bil, da so me večer pred operacijo obvestli, da je primarij zbolel in mi bodo odstranili ledvico po klasični metodi. Že takoj, ko sem se zbudil iz narkoze, sem imel strahotne bolečine in ob tem opazil, da imam črpalko s protibolečinskim sredstev kar v podlaket. O epiduralni anesteziji pa ne duha in sluha. Bolečine pa tako hude, da sem hotel skočiti iz 8.nadstropja ukc. 5 dni sem trpel neznosne bolečine in nekako preživel. Naklučje pa je hotelo, da sem se znašel v družbi dveh kirurgov druge slovenske bolnišnice. Ko smo se pogovarjali o moji izkušnji sta se pomenljivo spogledovala in na koncu povedala, zakaj je bil postopek tak kot sem ga opisal. Povedala sta mi, da je bila ledvica v polni funkciji in da so iz nje odstranila tumor in da je šla ledvica najboljšemu ponudniku..... in jaz naj še verjamem takim zdravnikom??
ValterUdovernik
19. 01. 2020 10.32
-1
TistoPravo
19. 01. 2020 12.12
+2
Kot avtomehaniki...zamenjajo tisto, kar se jim najbolj splača...pa če dela al pa ne...seveda obstajajo izjeme, ko vsepovosod
WestCoast
19. 01. 2020 10.18
+7
In ti isti bojo stavkali ce ne bojo imeli visjih plac. Odpovedi vsem tem šušmarjem ki si za delo ne zasluzi niti 2000€ place kaj sele 14.000 in več. To so krivci za smrti in infekcije
ValterUdovernik
19. 01. 2020 09.28
+6
Ja, hudic je, ce pride zenska na operacijo scitnice, naredijo ji pa prostatektomijo.
hotchilipoper
19. 01. 2020 07.45
+5
Vic: Po operaciji doktor pravi pacijentu:za vas ima eno dobro,in eno slabo novico.Slaba je ta,da smo vam odrezali napačno nogo,dobra je pa ta,da se vam bolana noga zdaj zdravi.
renoren
19. 01. 2020 07.31
+1
"Zato so že leta 2003 želeli ustanoviti neodvisno agencijo za kakovost v zdravstvu, ki pa ni nikoli zaživela" Sigurno je za tem dravniška zbornica, da se ni vzpostavila. Ker kaj pa bi bilo, če nebi več sami sebe nadzorovali??? To bi bil prevelik stres in odgovornost in bi veliko dohtarjev šlo raj za tekoči trak v fabriko, kjer je manj odgovirnosti😁 No tako pa lahko harajo lepo dalje. Če pa se že kateremo kaj lahko dokaže, pa dobi podporo kolegov na zborovanju in pripombo, da motiti se je človeško. A je še živa tista ideja, da bi za dohterje v Topolšici odprli sanatorij, kamor bi revčki hodili na tretmaje pred izgorelostjo??
cesar1
18. 01. 2020 21.51
+0
Bom poskusil biti kratek,
extradeluxe
18. 01. 2020 21.47
+5
na svojcu se jim pa ne zgodi.
cesar1
18. 01. 2020 21.47
+1
Se zgodi!!? Če bi se to zgodilo komu izmed tvojih sorodnikov, bi bil tvoj komentar drugačen!
kesmag
18. 01. 2020 21.31
-3
Ramzess
19. 01. 2020 09.14
+1
rolica
18. 01. 2020 21.26
+3
nič čudnega
Rožice cvetijo
18. 01. 2020 21.20
+7
Saj ne vem,ali se je za jokat ali smejat. Očitno zelo slaba evidenca. Trenutno sem s človekom,ki vozi rešilca v Italiji. Pravi, da imajo v bolnicah non stop seminarje, da morajo pred kakršnimikoli posegi pacienta večkrat preveriti, da ne bi prišlo do takih slučajev oz. zamenjav.
TistoPravo
18. 01. 2020 20.51
+8
Bolno ie semo okolje vključno z odnosu, človek nikoli kot posameznik. Problem posameznika pa je, da mora sprejeti vse to nepričakovano a na nek način preklemantsko pričakovano. In še to, samomor je pričakovana smrt. Nelričakovan pa samo rezultat. Verjetno ne morete pričakovat, da ko se sam spustiš v lasten umor....da boš pričakovano obvestil vse zainteresirane.
kr--en
18. 01. 2020 20.30
-5
Motiti se, je menda človeško.
sosedov sosed
18. 01. 2020 20.53
+18
ja seveda, dokler ti ne izrezujejo zdravih organov
whatelse
18. 01. 2020 21.42
+6
Ti to resno? Imaš prav, ampak v zdravstvu je pa to nedopustno... Me zanima, če bi bil istega mnenja, ko bi ti zaradi napake po pomoti kaj odrezal.
Ucinkovitost
18. 01. 2020 20.30
+15
Še huje: operirajo se ZDRAVI ljudje.
Ramzess
19. 01. 2020 09.16
+4
Sploh se ne zavedaš koliko operacij je dejansko nepotrebnih.
grikos
18. 01. 2020 20.27
+5
tožba,odškodnina
sosedov sosed
18. 01. 2020 20.24
+21
15 let nazaj so mi izrezali precej drobovja , ker naj bi bilo rakavo, pa je bilo le vnetje.... Moji ženi pa so diagnosticirali miome v maternici, bil pa je rak... No, eno opravičilo sva dobila, sicer pa karavane gre dalje....
whatelse
18. 01. 2020 21.44
+5
Sam upam, da sta oba ok. Jaz bi jih preganjala še po smrti. Za take napake ni opravičila.
Ramzess
19. 01. 2020 09.26
+4
Ni malo primerov, ko se je izkazalo, da ni bil rak, nedavno smo lahko brali o domnevnih rakih ščitnice, ki to sploh niso bili. Druga plat, razsevki raka po telesu so večinoma posledica slabo opravljene operacije raka oz. operacije, ki sploh ni potrebna, rak se lahko pozdravi drugače. Potem pa rečejo, da oseba izgubila boj z ... zakaj že.
kmetko23
18. 01. 2020 20.15
+15
Naša mala klinika
FAUSTOS1
18. 01. 2020 19.38
+21
Dejstvo te tri so morali priznati a bilo jih vsaj 30x toliko,v državah kjer to objavljajo redno so številke več tisoč smrti zaradi napak zdravnikov,a naši pač to ne javljajo ali pa so od boga dani brez greha.
whatelse
18. 01. 2020 21.49
+2
A hodijo vsako nedeljo k maš po odpustke? Verniki pravijo: "pomagaj si sam, in bog ti bo pomagal". Jaz pa pravim, če si moraš pomagati sam, ne rabiš boga. Samo sočloveka, ki ti stoji ob strani in pomaga po svojih zmožnosti.
Supervillain
18. 01. 2020 19.20
+21
Nesposobnost,neznanje in malomarnost plače bi pa imeli ogromno visoke si ne zaslužite.Lp