Slovenija

Lani večji dobiček Etola

Celje, 06. 04. 1999 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tovarna arom in eteričnih olj Etol je lani po revidiranih poslovnih izkazih ustvarila skoraj 3,6 milijarde tolarjev prihodkov iz prodaje, kar je za 4,4 odstotka več kot leto poprej. Čisti dobiček pa se je v primerjavi z letom 1997 povzpel za dobrih devet odstotkov na 288 milijonov tolarjev.

Po besedah vodje finančno-računovodske službe Brigite Čokelj so rasti dobička botrovale predvsem večja prodaja in nižji stroški. V podjetju so si za letos zastavili ambiciozne načrte, vendar je njihova uresničitev zaradi zaostrenih razmer na Balkanu nekoliko vprašljiva. Na območju nekdanje Jugoslavije Etol proda približno 40 odstotkov svojih izdelkov, od tega v ZR Jugoslaviji in Makedoniji 19 odstotkov. Letos naj bi sicer prihodek od prodaje povečali za šest odstotkov, dobiček pa kar za slabo četrtino. ''V primeru, da se položaj na območju nekdanje Jugoslavije ne bo normaliziral, bomo prisiljeni v rebalans poslovnega načrta,'' je dejala Čokljeva.

V tem celjskem podjetju tudi pospešeno investirajo, saj letno za naložbe namenijo od 300 do 400 milijonov tolarjev. Trenutno je osrednja naložba nova ekstrakcija, v prihodnje pa nameravajo investirati tudi v tujini.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.