Slovenija

Lani zavarovalnica zdravnikom poslala 275 dopisov, kaznovala ni nikogar

Ljubljana, 18. 01. 2019 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
31

Pediater Dušan Baraga, ki opozarja, da je zdravnik vedno bolj birokrat, ni edini, ki se sooča s tem problemom. Tokrat je sodu dno zbil dopis ZZZS, da naj pojasni, zakaj je pacientki odobril nego za otroka. Čas namesto za paciente tako porablja za pisanje odgovorov. Na zdravniški zbornici poudarjajo, da zdravstvo ni več odnos pacient - zdravnik, na ZZZS pa, da je takšnih primerov dodatnih pojasnil malo.

Opozorila in ogorčenja pediatra in družinskega zdravnika Dušana Barage niso ne prva in verjetno ne zadnja. Baraga, ki dela v ZD Cerknica, in sicer je eden od dveh zdravnikov v enoti Stari trg pri Ložu, je opozoril, da vedno več časa namenja birokraciji in vedno manj svojim pacientom. Sodu je zbil dno dopis, ki ga je dobil od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), v katerem od njega zahtevajo, da pojasni, zakaj je dal materi pacienta bolniško za osem ur, če pa njen partner dela zgolj štiri ure in bi načeloma lahko on prevzel del nege za otroka. "Zadeve so postale nore in bizarne in za bruhat," opozarja Baraga, ki je zgrožen nad sistemom, ki od njega zahteva vedno več birokracije. Sprašuje se, ali naj sedaj tistih nekaj minut, ki jih ima na voljo za posameznega pacienta, nameni za detektivsko delo in naj starše zaslišuje o tem, kje, kaj in koliko delajo njihovi partnerji, so morda na dopustu, bolniški. "Če bo šlo tako naprej, lahko pustim to službo in postanem detektiv ZZZS, ki bo preverjal bolniške. Ne vem pa, kdo bo pacientom pisal bolniške," se sprašuje Baraga.

Baraga opozarja, da ga po 13-urnem delovniku čakajo še detektivska dela za ZZZS.
Baraga opozarja, da ga po 13-urnem delovniku čakajo še detektivska dela za ZZZS. FOTO: POP TV

Zdravniška zbornica: Takšnih primerov je več

Na Zdravniški zbornici Slovenije, ki smo jo prosili za komentar, so pojasnili, da je ta problematika precej aktualna in da so s podobnimi primeri že seznanjeni. Zato si prizadevajo, da bi zdravstvena blagajna racionalizirala pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja in neživljenjska pravila, ki zdravnikom zgolj jemljejo dragoceni čas, ki bi moral biti namenjen pacientom.

Kos: Zdravstvo ni več odnos pacient - zdravnik

Letno je okoli 200.000 primerov nege otrok, stroški zanje pa na letni ravni znašajo okoli 32 milijonov evrov.

Kot pravijo, so na nevzdržno preobremenjevanje zdravnikov zelo jasno tudi javno opozorili. Pediatrinja Katja Dejak Gornik, ki je članica Zdravniške zbornice Slovenije in članica Stalne strokovne skupine za pediatrijo pri Združenju za pediatrijo SZD, je decembra lani opisala enak primer. Tudi ona je opozorila, da gre za nepotrebno obremenjevanje zdravnikov in da je takšno poizvedovanje nesmiselno in zelo neprijetno. Generalni sekretar Zdravniške zbornice Slovenije Iztok Kos je decembra opozoril, da zdravstvo ni več odnos pacient - zdravnik. "Kdor trdi drugače, dela na ministrstvu za zdravje ali na ZZZS. Zdravstvo je postalo preplet navodil, okrožnic, racionalizacij, varčevanj, pregledov nadzornikov in inšpektorjev ter kazni, ki jih izrekajo na podlagi prej naštetih nerazumnih, stalno spreminjajočih se navodil in okrožnic. Kdaj bo teh nesmislov s strani regulatorjev konec?" se sprašuje Kos in dodaja, da se zdravnik lahko ob tem samo še sesuje. "In če se sesuje zdravnik, se sesuje sistem. In potem, gorje nam. Pravzaprav je sistem že na pol sesut, samo priznati si je to treba."

Pravila eno, praksa drugo

Za podrobna pojasnila smo prosili tudi ZZZS, kjer pa so v svojem odgovoru ostali zgolj v okviru zakonskih določil. "Skladno z zakonom je za ugotavljanje upravičenosti do nege pristojen osebni zdravnik, in sicer za prvih 7 oziroma 15 delovnih dni, pri čemer mora osebni zdravnik (pediater) ugotoviti pri otroku tako zdravstveno stanje, ki narekuje potrebo po negi, pa tudi druge okoliščine, ki so pomembne za priznanje nege, to je zlasti ali lahko nego zagotovi drugi starš brez zadržanosti od dela. Upoštevati je namreč treba, da z izstavitvijo potrdila o upravičeni zadržanosti od dela zavarovancu podeli pravico do nadomestila plače," navajajo vsebino pravilnika na ZZZS.

Zavarovanec jamči za partnerja

Pri odobritvi nege je potrebno izhajati iz dejstva, da mora imeti otrok v času bolezni oziroma poškodbe dejansko zagotovljeno ustrezno nego. ZZZS glede upravičenosti do nege za otroka

Na ZZZS sicer trdijo, da mora podatke o tem, ali je zakonec nezaposlen, upokojen ali lahko zagotavlja nego brez zadržanosti od dela, osebnemu zdravniku posredovati zavarovanec, ki uveljavlja pravico do nege. Lahko pa pride do primerov, ko tak zakonec ne more zagotoviti nege otroka. Razloge mora dokazati zavarovanec, ki uveljavlja pravico do nege, in sicer z ustrezno dokumentacijo ali na podlagi izjave. To izjavo, katere vzorec je ZZZS posredoval zdravnikom, zavarovanec izpolni in jo kot dokazilo zdravnik ohrani v zdravstvenem kartonu in v primeru ugotovljenih nejasnosti v okviru kontrol na ZZZS, zdravniku ni treba narediti nič drugega, kot na ZZZS posredovati kopijo navedene izjave, navajajo na ZZZS in dodajajo, da lahko vse morebitne nadaljnje nejasnosti ZZZS ugotavlja tudi neposredno od zavarovanih oseb.

"Treba je izhajati iz dejstva, da gre za izplačevanje iz javnih sredstev in je najbrž nesprejemljivo, da bi posamezna družina prejemala javna sredstva za enega starša iz npr. naslova krajšega delovnega časa, za iste delovne ure pa za drugega starša v obliko nadomestila za nego," potrebne postopke in nadzore opravičujejo na ZZZS.

Če odkrijejo napake, ZZZS zahteva povračilo povzročene škode

V odzivu na trditev Barage, da ga ZZZS zdaj kaznuje, na zavarovalnici odgovarjajo, da ZZZS v primeru ugotovljenih nepravilnosti ne kaznuje zdravnikov, lahko pa v primeru ugotovljenih nepravilnosti zahteva povračilo povzročene škode, in sicer od tistega, ki jo je povzročil (od zavarovane osebe ali izvajalca zdravstvenih storitev).

Tovrstna povračila so praviloma zelo redka, navajajo na ZZZS. In sicer, glede na okoli 200.000 primerov nege otrok letno, stroški zanje znašajo na letni ravni okoli 32 milijonov evrov, je primerov povračil manj kot 0,3 odstotka. "Ker gre torej za relativno velika javna sredstva, izvaja ZZZS kontrole, ko je bil izdan bolniški list za nego otroka enemu od staršev, iz podatkov ZZZS pa je razvidno, da drug starš ni zavarovan iz naslova zaposlitve, samozaposlitve itd., ni torej aktiven zavarovanec, ali pa je npr. zavarovan iz naslova zaposlitve, vendar ne za polni delovni čas."

ZZZS letno za nego porabi okoli 32 milijonov evrov.
ZZZS letno za nego porabi okoli 32 milijonov evrov. FOTO: POP TV

Lani 275 dopisov in nobene kazni

Ker mora starš, ki uveljavlja bolniško zaradi nege otroka, podpisati pri pediatru izjavo, da nege ne more zagotoviti drug starš brez zadržanosti od dela, najprej ZZZS prosi pediatra za pojasnilo, ali to izjavo ima, nato pa po potrebi še staršem. V letu 2018 je ZZZS, Območna enota Ljubljana, na podlagi teh kontrol poslala pediatrom približno 275 dopisov za pojasnilo, iz tega naslova pa ni kaznovala nobenega izvajalca zdravstvenih storitev niti ni uveljavljala morebitne škode. Poleg tega pa ZZZS izvaja tudi nadzor nad sočasnimi hospitalizacijami in negami, kakor tudi, ali je bila nega odobrena za več dni, kot jo lahko odobri pediater, ali je bila nega odobrena za nego polnoletnega otroka, nad katerim ni podaljšana roditeljska pravica, ali je nego odobril pediater ali njegov nadomestni zdravnik, ali je bila nega ali spremstvo odobreno sočasno obema staršema, ali je bila nega odobrena za osebo, ki ni otrok ali zakonec ipd. Takih nadzorov je bilo v letu 2018 v ZZZS, Območni enoti Ljubljana, izvedenih 15. V teh nadzorih je bilo skupaj ugotovljenih za 3.559,15 evrov škode. Povračilo škode je bilo naloženo izvajalcem zdravstvenih storitev, ki so neutemeljeno odobrili bolniški stalež.

Bodo skupni sestanki prinesli rešitve?

So se pa na ZZZS odzvali tudi glede problematike preobremenjenosti oz. odpravljanja administrativnih bremen v družinski medicini. Kot pojasnjujejo, ZZZS načrtuje več delovnih srečanj s predstavniki družinske medicine v zvezi s tem ter svoje sodelovanje v širši delovni skupini pod vodstvom ministrstva za zdravje, saj ta problematika bistveno presega pristojnosti ZZZS. "Prepričani smo, da lahko le z medsebojnim spoštovanjem, strpnim dialogom in v primeru težav tudi z razčiščevanjem in iskanjem najboljših možnih rešitev pacientom zagotovimo pogoje za varno in kakovostno zdravljenje ter uresničevanje njihovih pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja."

Na pristojnem ministrstvu za zdravje dodajajo, da si prav tako prizadevajo za odpravo administrativnih ovir za zdravnike. V okviru delovnih skupin so pričeli z delom, pripravili bodo srednjeročne načrte za izboljšanje pogojev dela in organiziranosti primarne ravni zdravstvene dejavnosti. "V okviru bodoče zakonodaje bo ministrstvo za zdravje iz več razlogov, kot je zmanjševanje administrativne obremenitve družinskih zdravnikov in administrativnih ovir za paciente, uvedlo določene spremembe tudi na tem področju," zagotavljajo, a njihova zagotovila zdravnikov ne pomirjajo. Zdenka Čebašek - Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, je dejala, da dosedanje aktivnosti vlade ne kažejo pretiranega optimizma. "Edino, kar je bistveno drugače, je, da se z ministrom vsaj pogovarjamo," je povedala in dodala, da je ministrstvo že oktobra prejelo seznam predlogov in ukrepov, kaj je treba urediti. Odgovora z njihove strani na ta predlog pa še ni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
19. 01. 2019 11.20
Apostol1
19. 01. 2019 09.54
+0
Gnil sistem pa kakorkoli , zdravnik mora pojasniti zakaj nekaj nekomu odobri pa če zadeva izgleda še tako banalno in meni se to zdi prav , narobe pa je , da je to vse skupaj kot kaže na plečih zdravnika , ZSSS naj zaposli svojega človeka in ta naj vodi evidenco zdravnikovih odločitev ali pa naj zavarovalnica , prepusti te odločitve zdravniku. Če je zdravnik tak kot mora biti potem to ne bi smel biti problem. Težava pa nastane , kadar so zdravniki podkupljivi in to vemo ,da v našem zdravstvu je še kako pereč problem in zaradi tega pa potem nastanejo take situacije kot je tale in nastradajo pa pošteni zdravniki. V bistvu bi bilo potrebno vse podkupljive zdravnike izločiti ,potem smo pa spet pri pomanjkanju zdravnikov in tako naprej , Sam sem premalo pameten za tole , vsekakor pa preproste rešitve ni in reči samo to ,da je gnil sistem v bistvu ne spremeni ničesar.
komarec
18. 01. 2019 19.26
+0
Ukinit zdravstveno zavarovanje in ukinit zdravstvo ter farmacijo ker to je velika trgovina, učinki so zgolj v denarnicah teh organizacij.
mentos12
18. 01. 2019 18.50
+10
Ja točno tako,sistem zavarovalništva s to ZZZS je gnil do podna.Ta zavarovalnica izkorišča monopolni položaj,seveda na škodo zavarovancev. Nerazumno in nedopustno je da zavarovalnica diktira in stiska zdravnike,kako,kdaj in v katerih primerih paciente pošilja na specialistične preglede,katera zdravila predpisuje itd. Nujno bi bilo potrebno dati možnost privatnim zavarovalnicam,kot tujim. Tak sistem kot ga imamo do sedaj je prepleten z korupcijo,z poznanstvi,vezami in kot tak,popolnoma neučinkovit in kar je najhuje v veliko škodo zavarovancev.
KVAJSTABO
18. 01. 2019 16.47
+16
Uglavnem sistem je gnil do podna.... Poznam primer, oseba bolana...na smrt bolana... partner, ki je zaposlen mu pripada 10 dni na mesec.... tistih 20 dni pa ne vem kaj naj ... Če nebi bili ljudje v podjetju razumni.... Eden pa, ki se spomni popoldne, da bi že na petek šel na dopust in, da rabi bolniško, JO DOBI!!! Zdravnik mu jo odobri! Sistem je gnil!!!
Eastman
18. 01. 2019 14.33
+10
Vprašajte se zakaj je tako, zakaj sploh nadzor?
butalistan
18. 01. 2019 14.24
bababu
18. 01. 2019 13.52
+43
Po mojem je za zzzs bolje, da otroka neguje tisti stars, ki ima boljsi "čut" za nego. Konec koncev oba od starsev placujeta prispevke in ne vem zakaj ima veze kdo koliko dela . Tudi dolgorocno je za otrokovo zdravje (in strosek zzzs) bolje, da ga neguje stars, ki ima za to najvec obcutka. Ce bo slo tako naprej, bodo dolocili, da naj otroka neguje tisti stars, ki ima manjsi dohodek... kar je groza. Ker bo namesto medicinske sestre na negu njen moz, ki je avtomehanik...
Transformerji
18. 01. 2019 15.16
+7
Vse je torej odvisno od tega, kdo je v službi manj pogrešljiv ???
TestBL
18. 01. 2019 13.49
+38
Naslov: Lani zavarovalnica zdravnikom poslala 275 dopisov, kaznovala ni nikogar. V članku: V teh nadzorih je bilo skupaj ugotovljenih za 3.559,15 evrov škode. Povračilo škode je bilo naloženo izvajalcem zdravstvenih storitev, ki so neutemeljeno odobrili bolniški stalež. Nauk: Zahtevano je povračilo škode od zdravnikov - očitno je to nagrada zdravniku in ne kaznovanje?! Vprašanje: Kako pa ZZZS ve, kdo je čigav partner in ali/če je sploh primeren za varovanje otroka (ker partner dela le 4 ure je verjetno/morda bolan (upam, da ne "na živcih")? Predlog: Ker ima ZZZS očitno dovolj sposobnih in že plačanih inšpektorjev, ki uspešno preverjajo (očitno nezaupanja vredne) zdravnike naj ti inšpektorji raje preverjajo tiste, ki zlorabljajo sistem ter s tem zdravnikom pustijo/sprostijo več časa za njihovo strokovno delo in tako prispevajo svoj (in ZZZS-jev) doprinos k skrajševanju čakalnih vrst!
bababu
18. 01. 2019 14.21
+37
Za tri tisoc eur ugotovljene "škode" so izvedli nadzor v vrednosto 30.000 eur. Kdo je tukaj nor? Ze 250 dopisov ustvari skoraj 1000 praznih placanih ur zaposlenih, ki se s tem ukvarjajo (tudi zdravnikova ura ni poceni).
bababu
18. 01. 2019 14.21
+14
Za tri tisoc eur ugotovljene "škode" so izvedli nadzor v vrednosto 30.000 eur. Kdo je tukaj nor? Ze 250 dopisov ustvari skoraj 1000 praznih placanih ur zaposlenih, ki se s tem ukvarjajo (tudi zdravnikova ura ni poceni).
Eastman
18. 01. 2019 14.32
+3
@bababu... ne moreš gledati sami z ene plati. Če pa ne bi bilo nadzora, bi se to vedelo in vsi bi pridno izkoriščali bolniško in škode bi bilo za več kot 30.000 €.
bababu
18. 01. 2019 16.59
+14
Ko je otrok bolan ne gre za izkoriscanje bolniske. Slisal sem za primer, ko je pediatrinja vztrajala, da ne da bolniske, ker so stari starsi se zivi in naj otroka negujejo oni. Zakaj potem mama in oce, ki delata plauujeta prispevke? Ne recem, ce je en brezposeln. Ampak ce pa en dela 4 ure ker je npr.invalid pa po mojem ne bi imel prednosti pri negi pred zdravim starsem. Po mojem je fer, da ce je otrok bolan, da starsi sami presodijo kdo bo doma.
periot22
18. 01. 2019 13.49
-27
Bele halje so zaščitene kot medvedi v Kočevju!
man1983
18. 01. 2019 16.09
+16
naj te medvedi v kočevju v bodoče zdravijo
Transformerji
18. 01. 2019 13.48
+17
Mene zanima samo ta podatek; v kakšnem procentu je nadomestilo bolniške za nego otroka. Nekoč je bilo 70%. Mali ljudje so takrat zaradi tega dali otroka v nego starim staršem, če so jih imeli. Kako je sedaj? Stari starši še vedno delajo, v vrtec ali pa v šolo pa ne smeš poslati bolnega otroka, da zaradi nalezljive bolezni obolijo še drugi otroci. Če ima pa otrok takšno bolezen, ki potrebuje vso nego, ni pa nalezljiva, ga verjetno tudi v vrtcu ne bodo marali. se bodo pa pritožili vzgojitelji. Kakšna sramota, zaradi pohlepa po denarju. Skrajni čas je, da se odločimo, kakšno zdravstvo bomo imeli - državno ali privatno? Veste, tudi Amerika je samo za zdrave ljudi! Če resno zboliš in hočeš na vsak način preživeti, lahko izgubiš tudi streho nad glavo. Še sreča, da Slovenci pridelamo vedno manj otrok. Starostniki bodo pa že ugotovili, kako dolgo lahko preživijo s takšno pokojnino. Zemljarič in Kučan sta še vedno živa!
KVAJSTABO
18. 01. 2019 16.34
+6
Gre se za primere, če je eden starš brezposlen in prejema nadomestilo za brezposlenost ... (se pravi doma sedi na vse riti) in če otrok zboli, bi ga načeloma moral ta starš, ki je doma peljati zdravniku in ne tisti, ki hodi v službo. Ta si vzame bolniško in sta potem oba doma. Če delavec gre na bolniško za manj kot 30 delovnih dni , itak to vseka delodajalca po žepu. Zato pa, ko je eden dalj časa na bolniški, se pomatrajo in ga pošljejo (če je le možno) delati... in čez par dni gre spet na bolniško.
marveb
18. 01. 2019 13.43
-6
Ja no..ce mora 5x na leto to pojasnit se mi ne zdi nic narobe, sploh ker vemo kako nekateri to izkoriscajo. .oz.1x na 2 meseca zame ni birokracija
mackon08
18. 01. 2019 15.10
+18
ne bluzi, mati otroka da izjav oda ga lahko samo ona neguje v času bolezni. Stvar za zdravnika je gotova, če kaj ni jasno bandi na zavarovalnici naj sami poizvedujejo.
marveb
18. 01. 2019 15.22
+1
Pa nisem siguren da je to edini primer..tudi tako posplosevanje s tvoje strani kaze na tvojo subjektivnost problema. Lepo da napises iz svojih izkusenj ni pa to zaradi teka vse tako. Probej delatna svojem ego-tu malo, ok?
borec91
18. 01. 2019 13.31
+29
res pa je ,da vekiko starsev iskorisca bolnisko za otroke poznam kar nekaj primedov sploh takih ,ki majo vecje place uni na minimalcu hodjo delat bolani saj ze ce delajo komaj prezivijo
Perrun
18. 01. 2019 13.38
+3
to je zdaj zelo pavšalno. otrok če je bolan, seveda rabi varstvo. je pa res, da nekdo morda z bolj ušivo službo si to težje privošči, a to pomeni samo nekaj. da ima ona slabe delovne pogoje in slabo službo. zakaj bi zdaj zavidal tistim, ki imajo to urejeno kot se spodobi?
naŠIHTmamCAJT
18. 01. 2019 13.18
-3
Če meni otrok zboli grem še sam na bolniško , ker je bolje plačano od nege! Treba je bit iznajdjiv!
bebo3
18. 01. 2019 13.32
-6
Perrun
18. 01. 2019 13.38
-1
naŠIHTmamCAJT
18. 01. 2019 13.40
+4
ni res! odvisno od kolektivne pogodbe! Pri nas je bolniška 85% , nega 75%
Eastman
18. 01. 2019 14.33
+1
Torej greš potem k svojemu zdravniku namesto k otrokevem oz. hliniš bolezen pri svojem.
_Nico_T_
18. 01. 2019 13.15
+4
Pri primeru za skrajšan delovni čas me pa zanima, kdo potem dobi nadomestilo za 4 ure, ko otrok nima varstva? Verjetno očka ane, ker je pač samo za 4 ure zaposlen? MISLIM....
Antropozofija
18. 01. 2019 13.06
+27
To bi ustrezno rešil dober informacijski sistem. Se pa strinjam, da nam to nekako ne gre od rok.
MojsterSplinter
18. 01. 2019 14.28
+6
Medčloveških odnosov ne moreš vedno reševat z informacijskimi sistemi.