Slovenija

Lastnik Eco resorta dosegel 'premirje' z gradbeno inšpekcijo

Kamnik, 07. 02. 2019 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kamniški Eco resort je dosegel začasno premirje z gradbeno inšpekcijo. Po skoraj dveh letih prerekanj o tem, ali je eko vas črna gradnja ali ne, je lastnik turistične točke dosegel, da se vsi postopki odločijo do uveljavitve prostorskega akta, vendar največ za obdobje petih let.

Zgodba kamniškega Eco resorta dobiva novo poglavje. Po tem ko smo poročali, da lastnik turističnega središča nima vseh potrebnih gradbenih dovoljenj, je zdaj podjetnik Matjaž Zorman sporočil, da jim je uspelo doseči z inšpekcijo 'začasno premirje’.

"Državi in občini bo resort služil kot referenčna turistična destinacija, ki bogati slovensko turistično ponudbo," je prepričan Zorman.
"Državi in občini bo resort služil kot referenčna turistična destinacija, ki bogati slovensko turistično ponudbo," je prepričan Zorman. FOTO: Aljoša Kravanja

Medijem je namreč posredoval sklep inšpekcijskih služb s konca januarja letos, s katerim se ustavlja inšpekcijsko ukrepanje do uveljavitve prostorskega akta, vendar največ za obdobje petih let. "Država in občina Kamnik, kot tudi Slovenia Eco resort in gostje smo tako vsi postali zmagovalci, saj bo resort, ki je uvrščen med 13 na svetu in med 7 v Evropi služil svojemu namenu tudi v prihodnje," je v prvem odzivu medijem zapisal Zorman.

Saga Eco resorta se vleče že od leta 2017, ko so bili sproženi prvi inšpekcijski postopki in odločbe o rušenju, saj Zorman ni pridobil vseh gradbenih dovoljenj. Takrat so inšpektorji odločili, da mora Zorman vseh sedem počitniških hišic porušiti. Pozneje je ministrstvo za okolje ugotovilo, da so inšpektorji kršili postopek, zato je odločbo na drugi stopnji odpravilo.

Matjaž Zorman je pod Veliko planino brez gradbenega dovoljenja postavil Eko Resort, zato so inšpektorji naročili rušenje.
Matjaž Zorman je pod Veliko planino brez gradbenega dovoljenja postavil Eko Resort, zato so inšpektorji naročili rušenje. FOTO: Aljoša Kravanja

Zorman je namreč na Občino Kamnik vložil pobudo za spremembo in dopolnitev občinskega prostorskega načrta, ki jo je občina v prvi fazi obravnave pobude pogojno sprejela in jo vključila v nadaljnji postopek. Zorman je dal pobudo za spremembo namembnosti zemljišč, na katerih se nahaja resort. To pa je bil dovolj močan razlog, da se mu odobri zahteva za odlog upravne izvršbe.

Zorman je takrat že razmišljal, da bi svojo eko vas preselil v Avstrijo. "Saga o inšpekcijskih postopkih z nenehno grožnjo po rušenju se tako zaključuje, hkrati pa nas veseli, da lahko končamo tudi z rezervnim scenarijem, selitev resorta v tujino," je v tokratnem sporočilu še zapisal Zorman, ki se veseli svoje zmage. "Veseli smo, da je prevladala zdrava pamet in da dober projekt ostaja v Sloveniji."

Sklep inšpektorata za okolje
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Da se mene pita..
08. 02. 2019 18.51
+2
Marinček, dej prosm pejt v toplice pa uzam Vilija zraven, da Slovenija mal zadiha.
andraz1020
08. 02. 2019 10.57
+9
A Jaklič pa Türk sta svoje črne gradnje že podrla?
Recenzor
07. 02. 2019 18.05
+2
OK - sedaj bomo lahko na črno delali kačure pod oznako EKO
piljan
07. 02. 2019 17.56
+7
Predvsem bi se lahko pozanimali,da ni postavljeno pod Veliko planino,ampak na rob Kamnika,poleg zgoščenega naselja,kamor ne paše ravno.Bi pa pasalo nekje višje proti Kamniški Bistrici in bi bilo res pod Veliko planino.
radar
07. 02. 2019 17.47
+4
Tole je čista sramota, kaj se je zgodilo. Žal se zopet dokazuje, da je denar sveta vladar. Zanimivo bi bili, kaj bi se zgodilo, če bi Janez Novak na minimalni plači postavil takšno črno gradnjo. Ali bi mu uspelo z izigravanjem zakonodaje? Vsak si naj sam odgovori.
Amasakul
07. 02. 2019 13.56
+14
g. Zorman, želim vam najboljše poslovanje in upam, res upam, da ste dokončno zakopali boj s to državo... vso ssrečo.
radar
07. 02. 2019 17.52
+12
Tudi jaz mu želim vse najboljše, ampak ne z izigravanjem zakonodaje. Zakon bi moral biti enak za vse! On je vse to načrtno postavil, že z razmišljanjem vnaprej, kaj bo, če se pojavi inšpektor. Kaj naj stori potem pošten državljan, ki si želi postaviti hišo in oddaja vloge za spremembo prostorske zakonodaje (seveda žal neuspešno)? Naredi črno gradnjo - sej mu to vsi javno posredno svetujejo!
brabusednet
07. 02. 2019 13.35
+20
Turk je tudi sklenil premirje,da še ni podrena črnogradnja.Sam levičar moraš bit pa si zaščiten.
Seancy
07. 02. 2019 16.42
+5
Predlagam obisk ekoresorta za ugotavljanje poante. Jst sm namrec bil in nism vidu nobene zvezde btw...
cratos
07. 02. 2019 17.17
+4
Zorman je kandidiral za župana Kamnika pod okriljem SDS
piljan
07. 02. 2019 18.00
-1
Brabu,beri počasi,da boš dojel.Turk je desničar,tale Zorman pa čistokrvni vojščak dohtar januške in njegov kandidat za župana Kamnika na volitvah.Ti je dovolj jasno???
flatearth
07. 02. 2019 13.23
+31
Ja, ni vseeno KDO kaj počne,