Slovenija

'Lastnik prispeva kapital, dobičke pa ustvarja tudi delavec'

Ljubljana, 19. 05. 2010 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko vse poslanske skupine pozdravljajo predlog zakona o udeležbi delavcev pri dobičku, pa se ne morejo zediniti glede tega, ali naj bo delitev dobička obvezna ali ne.

Poslanci DZ obravnavajo predlog zakona o udeležbi delavcev pri dobičku, o katerem bo DZ odločal v četrtek. Medtem ko vse poslanske skupine zakon pozdravljajo, ker naj bi bil prejšnji neučinkovit, pa se ne morejo zediniti, ali naj bo delitev dobička obvezna ali ne.

Evrski bankovci
Evrski bankovci FOTO: Reuters

Dopolnjeni predlog zakona o udeležbi delavcev pri dobičku bo poenostavil postopke in uvedel davčne olajšave tako za družbo kot zaposlene, je dejal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Podjetjem se bo izplačani dobiček v celoti štel za davčno priznani odhodek, družbi pa za izplačila dela dobička med drugim ne bo več treba plačati socialnih prispevkov. Pri izplačanem delu dobička zaposlenim se bo dohodek iz delovnega razmerja štel le v višini 50 odstotkov tega dohodka.

Del obvezno delavcem, SDS in LDS proti, Zares razdeljen

Dopolnitev predloga zakona so pozdravile vse poslanske skupine, saj so se doslej za udeležbo delavcev pri dobičku odločili le v približno 24 družbah. Po razpravi na seji matičnega delovnega telesa, to je odbora za gospodarstvo, pa so se njihova mnenja začela razhajati pri vprašanju, ali naj bi delitev dela dobička obvezna ali naj to vprašanje v celoti ostane na prostovoljni osnovi.

Odbor je sprejel dopolnilo SD, DeSUS in SNS ter nepovezanih poslancev Franca Žnidaršiča in Vilija Rezmana k tretjemu členu zakona, ki govori o načelu prostovoljnosti in neprenosljivosti.

Dopolnilo določa, da se mora ob odločitvi skupščine družbe, da razdeli več kot 25 odstotkov bilančnega dobička, del tega zneska obvezno nameniti delavcem. Del tega dobička, ki se deli delavcem, ne sme biti manjši od 25 odstotkov celotnega bilančnega dobička, namenjenega delitvi, je povzel predsednik odbora Matjaž Han (SD).

Podporo takšnemu predlogu zakona so napovedali v poslanskih skupinah SD, DeSUS, SLS in SNS. V Zaresu so poudarili, da so glede vprašanja obvezne ali prostovoljne delitve dela dobička razdeljeni, v LDS pa, da obvezna delitev za delavce ni koristna. Močno obvezni delitvi nasprotujejo v SDS.

Andrej Vizjak (SDS) je pozdravil spremembo, a opomnil, da pred pripravo predloga zakona vlada ni naredila ustrezne analize, ki bi pokazala na šibkost prejšnjega zakona, sprejetega leta 2008. "Zadržani smo do tega, da se mora del dobička deliti obvezno. Vsaka prisila do lastnikov kapitala zmanjšuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva," je opozoril in izpostavil, da "vlada sprejema nekaj, kar ni usklajeno s socialnimi partnerji", saj delodajalska stran takšni rešitvi močno nasprotuje.

Vlada bi po njegovih besedah morala sprejeti usmeritev, da bi morala biti delitev dela dobička obvezna v družbah v državni lasti. Zato SDS predlaga dopolnilo, da morajo del dobička obvezno deliti družbe, v katerih ima država neposredno ali posredno več kot 10 odstotkov. Del dobička se mora obvezno nameniti delavcem, če se skupščina takšne družbe odloči za delitev več kot 25 odstotkov bilančnega dobička. Del tega dobička, ki se deli delavcem, ne sme biti manjši od 25 odstotkov celotnega bilančnega dobička, namenjenega za razdelitev.

Bojan Kontič (SD) je izpostavil, da ne gre za dodatno obdavčitev podjetij. "Če se investitorji odločijo, da bodo dobiček namenili v razvoj in ga bodo medse razdelili manj kot 25 odstotkov, nimajo obveznosti razdelitve dobička tudi med delavce," je dejal in dodal, da si vlagateljev, ki želijo s poceni delovno silo na hitro pridelati dobiček in ga odpeljati iz Slovenije, ne želijo.

Borut Sajovic (LDS) je spomnil, da je doslej pri delitvi dobička sodelovalo samo 0,29 odstotka vseh zaposlenih, med njih pa je bilo razdeljenih le 0,18 promila celotnega dobička. Po njegovem mnenju je prvotni predlog zakona ustrezen in dober, dopolnjeni predlog (z obvezno delitvijo dela dobička) pa se, kot je ocenil, odmika od optimuma, saj "odpira nevarno področje t. i. kreativnega računovodstva, stagniranja plač in poseganja v že pridobljene pravice zaposlenih".

Alojz Posedel (Zares) je povedal, da podpirajo boljšo ureditev udeležbe delavcev pri delitvi dobička, ki jo prinaša predlog, čeprav je razprava o tem po njegovem mnenju "sedaj malce zamujena". "Enotni smo glede tega, da je potrebna udeležba delavcev pri dobičku, glede obvezne ali prostovoljne delitve pa imamo različna mnenja," je povedal.

Matjaž Zanoškar (DeSUS) in Radovan Žerjav (SLS) sta dejala, da njuni poslanski skupini podpirata predlog novega zakona, ker je bil prejšnji neučinkovit, ter da podpirata tudi predlog za obvezno delitev dela dobička. Enako je povedal Borut Barovič (SNS), ki je ocenil, da lastnik sicer prispeva kapital, da pa dobičke ustvarja tudi delavec, zato imata pravico do njega oba. Vizjakovo bojazen, da bodo tuji investitorji ob takšni ureditvi bežali iz Slovenije, pa je pospremil z besedami: "Kje pa so zdaj, ko ni tega davka? Saj imajo sedaj možnost investirati v Sloveniji, pa jih ni!"

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pippaa
19. 05. 2010 21.41
kako pa to, da tukej ni nic komentarjev??? kje ste zdej janezovi, zakaj se ne bunite proti temu??? komunajzerji vam hocjo spet ene bedarije usilt!
HellWolf
19. 05. 2010 20.51
Dobiček lastnikom firm... izguba gre pa delavce, Ja... tak je sistem v naši državi. Če pa že ravno sprejmejo takšen zakon da bi bili delavci soudeleženi v dobičku pa bodo že zrihtal tile naši direktorji da ne bo profita.... plače in bajne nagrade s enakažejo kot strošek. Pa smo tam kjer smo. An čisti nuli...
carpathian
19. 05. 2010 15.01
CtrlDelete, prav imaš. janša je navaden hujskač ki ima "dobre" ideje le takrat ko je v opoziciji...je navaden oblastiželjnež ki se po treh letih še ni sprijaznil s porazom na volitvah.
carpathian
19. 05. 2010 14.47
CtrlDelete, prav imaš. janša je navaden hujskač ki ima "dobre" ideje le takrat ko je v opoziciji...je navaden oblastiželjnež ki se po treh letih še ni sprijaznil s porazom na volitvah.
CtrlDelete
19. 05. 2010 13.40
Tipična SDS-ovska,,,,,ko vlada reče belo, oni hočejo črno...ko vlada reče črno, oni rečejo belo. A se mogoče motim?
mali_mali
19. 05. 2010 12.40
Mislim da prehitri sklepi niso dobri. Spomnimo se časov ko so se delavci odpovedovali delu dohodka ali pa so celo hodili na udarniške dneve da so gradili počitniške domove in druge morda "nadstandardne" stvari. Ko je prišla kriza so takšne objekte, zemljišča in drugo razprodali da so si lahko nekateri nabasali žepe, delaci pa so ostali brez vsega. Treba je jasnoopredeliti koliko in komu, saj bo drugače spet prihajalo do takšnih situacij da bodo delavci ustvarjali dobičke, lastniki kapitala pa ga bodo investirali drugam kjer bo profit še večji. Delavci pa bodo ostali na zajamčenih plačah. kako bo s podjetji ki imajo tujega lastnika ki dobiček "izvozi" ?
NOshit
19. 05. 2010 12.37
kje so sedaj tuji investitorji? Verjetno tam, kjer imajo Golobič in njemu podobni svoj poštni nabiralnik...
lesnikovsok
19. 05. 2010 12.22
pa kaj še...