Slovenija

V Rogatcu lastnik štirimesečnega kužka izstradal do smrti

Rogatec, 29. 04. 2019 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan / N.P.
Komentarji
7

Po Facebooku so zaokrožile grozljive fotografije poginulega kužka, ki v lastnih iztrebkih leži v stanovanju. Lastnik ga je več tednov pustil brez hrane in vode, ter ga tako izstradal do smrti. Celjski policisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Poginil mladiček
    02:11
    Iz SVETA: Poginil mladiček
  • Simon Mihorič o primeru zanemarjanja psa
    00:54
    Simon Mihorič o primeru zanemarjanja psa
  • 'Tudi časopis bi pojedel'
    00:53
    'Tudi časopis bi pojedel'
  • 'Inštitucije ne opravljajo dela, za katerega so plačane!'
    01:31
    'Inštitucije ne opravljajo dela, za katerega so plačane!'

Pretresljiva zgodba prihaja iz Rogatca. Kot je za 24ur.com povedal Simon Mihorič, predsednik društva Srce za bulle, je najemnik v stanovanju prebival s štirimesečnim kužkom. Ker moškega več tednov ni bilo na spregled, zamujal je s plačili, iz stanovanja pa je smrdelo, se je lastnica oz. njen partner odločil vdreti in zamenjati ključavnico na vratih. Takrat je naletel na grozljiv prizor.

Kužek je mrtev ležal v svojih iztrebkih, njegovega lastnika, katerega ime je znano, ni bilo nikjer. "Potrjeno je, da je pes njegov in da je v tem stanovanju živel. Zdaj se seveda skriva, ker je zgodba prišla v javnost. Mi ga iščemo, radi bi stopili v stik z njim, da se pogovorimo, da ga vprašam, zakaj je to storil, potem pa bomo videli, kako naprej," je povedal Mihorič. "Grdo se sliši, ampak edino opravičilo oz. pojasnilo bi lahko bilo, da je umrl. Ker tudi, če si v bolnišnici, pač pošlješ nekoga, da za psa poskrbi!"

Grozljiv primer se je zgodil v Rogatcu.
Grozljiv primer se je zgodil v Rogatcu. FOTO: Facebook

Nenavadno se mu zdi, ker kužek ni poskušal piti vode iz stranišča ali pojesti nekaj, karkoli bi pač našel v stanovanju. "Običajno se v takih primerih pes poskuša znajti po svoje, poje tudi časopis ali svoje iztrebke, da preživi ... tukaj pa je bilo drugače, zato ne vem, ali ni morda v ozadju še kaj. Lahko, da je pojedel kakšne tablete ali droge, jaz ne vem, kaj vse je bilo v stanovanju!"  

Mladiček, ki hrano potrebuje štirikrat na dan, po njegovem mnenju brez vode in hrane umre v roku enega tedna ali desetih dni.

Policija primer preiskuje

Na PU Celje o primeru sprva niso vedeli nič, potem pa so po objavi članka v odgovoru na novinarsko vprašanje sporočili, da ga preiskujejo ter da je stanovanje, kjer so našli kužka, v Rogatcu.

Lastnik jim je potrdil, da je v groznih razmerah našel poginulega kužka, potem ko je zaradi smradu vstopil v stanovanje, ki ga oddaja. Ker je trenutno odsoten, bo policija razgovor z njim opravila prihodnji teden. 

Po telefonu so govorili tudi z najemnikom, ki je zanikal, da bi imel psa. Razgovore bodo opravili s sosedi in vsemi, ki bi utegnili kaj vedeti o primeru. V omenjenem primeru preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali. 

'Za vse je kriv naš zakon'

"Lastnica tega ni prijavila, zakaj pa bi, saj se nič ne bo zgodilo," je razočaran Mihorič. Policija po njegovih besedah nima pristojnosti, da ukrepa, inšpekcija pa je povsem neodzivna. "Poklicala bi policijo in rekla, da kuža v stanovanju joka. Kaj bi bilo? Rekli bi ji: ja naj joka, koliko psov joka. Zaradi tega ne morejo vdreti v stanovanje. Z inšpekcijo pa tudi ni nič, zato zagotovo ne bi prišli. In potem kuža neha jokati in pokličejo nas. Seveda neha jokati, saj je umrl!"

Kot pravi, so v društvu Srce za bulle dnevno obveščeni o dveh ali treh takšnih primerih. Spomnil je na lanski primer iz Sevnice, kjer so po osmih letih trpljenja rešili povsem zanemarjenega pudlja. "Ravno danes gremo odvzet maltežana, za katerega smo inšpekcijo klicali petnajstkrat ... brez odgovora!" Ljudje po njegovem mnenju takšnih zadev pogosto ne prijavijo tudi zato, ker nočejo težav s sosedi.

Naš sogovornik ob tem jasno opozarja, da je za takšne primere v Sloveniji kriv zakon, ki psa opredeljuje kot stvar in ne živo bitje. "In dokler bo to tako, dokler bodo kazni za kršitelje tako nizke in bo inšpekcija tako neodzivna, se bo to nadaljevalo! Še huje bo, postali bomo Balkan!"

Po njegovem mnenju je zato nujno treba spremeniti zakon, ki bo v prid živalim in ne lastnikom, uvesti strožje kazni za ljudi, ki živali zanemarjajo ali mučijo, uvesti obvezno šolanje, nič pa ne bi bilo narobe tudi s psihološkimi testi. "Pa ne za lastnike "nevarnih pasem", ker teh ni. Za vse. Nevarni so ljudje. Človek je tisti, ki svojega psa naredi nevarnega," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3