Slovenija

Lažna novica o zapiranju meje. Zloraba podobe 24ur.com in STA

Ljubljana, 21. 06. 2020 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Daniel Fazlić , Urša Vrečar
Komentarji
44

Po družbenih omrežjih, predvsem po Facebooku, se je v popoldanskih urah začel širiti lažen posnetek zaslona o domnevnem zapiranju hrvaške meje. Gre za zlorabo podobe 24ur.com in Slovenske tiskovne agencije, ki je navedena kot avtorica članka. 

Takoj ko smo v uredništvu 24ur.com dobili informaciji o širjenju lažnega posnetka zaslona, smo ukrepali in poklicali pristojne.  Opozarjamo, da gre za lažno novico, ki zlorablja podobo naše spletne strani. Vse bralke in bralce pa pozivamo, naj bodo pozorni pri širjenju lažnih novic po družbenih omrežjih. 

Nasveti ob sumu, da gre za lažno novico

Na družbenih omrežjih številna pravila, ki poskrbijo, da je delo medijev profesionalno in verodostojno, ne delujejo. Na našem portalu smo večkrat opozarjali na lažne nagradne igre, ukradene podobe in imena, ki jim ljudje verjamejo.

Cilj posameznikov, ki to počnejo, je zgolj enostranski: lastna korist, naj bo to denarna, ali pa enostavno uživanje v gledanju posledic, ki jih je njihovo dejanje povzročilo. Tako dnevno ljudi zastrašujejo zaradi "posledic" cepiv, tajnega mikročipiranja, premikov vojska in številnih drugih novic, ki bi jim pogojno lahko verjeli. So pa v 99,9 odstotka laž. 

Mediji in institucije se s pojavom lažnih novic borimo že od začetka. A od pojava do izbrisa novice lahko mine kar nekaj ur, v tem času pa se lahko povzroči strah, nelagodje in tudi panika. Takšna dejanja naslavlja tudi kazenski zakonik, policija pa se na prijave odziva resno. 

A kako prepoznati lažno novico? Največkrat lahko že na prvi pogled vidite, da gre za nenavadno vizualno podobno, drugačne črke, nenavadne besede, nelogične stavke. Če posumite, da je to "predobro/preslabo", da bi bilo res, je zelo velika možnost, da imate prav. V tem primeru morate narediti drugi korak in preveriti naslov, kje je novica nastala. 

V primeru današnje lažne novice je to bilo enostavno: ne na naši strani 24ur.com ne na STA te novice ni bilo. Nekateri prevaranti bodo novico, ki ima ukradeno podobo, objavili tudi na začasnem URL-naslovu, ki ni pravi ali pa varen. To zlahka preverite tako, da morate, ko odprete stran 24ur.com, poleg naslova 24ur.com v URL imeti zraven še ikono, da je stran varna (najpogosteje zaklenjena ključavnica). Kakršenkoli drugačen naslov bo lažen. 

Če ste še vedno v negotovosti, nam lahko tudi pišete na Facebook ali elektronski naslov 24ur.com@pop-tv.si, kjer bomo v najkrajšem času to pogledali in odgovorili. Tudi tokrat so nam bralci poslali povezavo, da gre za lažno novico. 

Avtor lažne novice je po tem, ko smo z njim vzpostavili stik, priznal, da je novico naredil in se tudi opravičil. A v današnjem času, ko so lažne novice na pohodu, takšnih šal ne smemo jemati zlahka. Sama lažna novica je imela na stotine oziroma več kot tisoč delitev, kar pomeni, da jo je videlo na tisoče ljudi. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni