Slovenija

Kdo je avtor lažnega manifesta Levice, ki ga preiskuje Policija?

Ljubljana, 06. 05. 2021 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1123

Kdo je avtor (očitno) lažnega "revolucionarnega" manifesta Levice, ki so ga objavili nekateri vladi naklonjeni mediji? V besedilu, ki "razkriva" domnevno zarotniško delovanje stranke Levica v povezavi z mednarodno socialistično kliko, se stranki pripisuje sodelovanje v poskusu ogrožanja ustavne ureditve Republike Slovenije. Kot so nam potrdili na Policiji, že preiskujejo, ali obstaja sum, da gre za kaznivo dejanje. Medtem v Levici napovedujejo kazensko ovadbo zoper šefa Policije Antona Olaja zaradi zlorabe Policije v politične namene.

Nekateri spletni portali, ki sicer izražajo podporo vladi, so objavili besedilo dokumenta z naslovom "Socializem 21. stoletje: En planet, skupni viri, ene vrednote, eno ljudstvo, ena lastnina, ena vlada". Šlo naj bi za priredbo planetarnega manifesta za aktiviste v Sloveniji. Tega naj bi nato svojim aktivistom na terenu posredovala Levica. 

Že takoj na začetku zbode v oči dejstvo, da je avtor besedila uporabil logo stranke Levica, ki ni aktualen že vrsto let. Gre namreč za star logotip Iniciative za demokratični socializem. V nadaljevanju se besedilo osredotoča na odpravo kapitalizma, parlamentarne demokracije, promocijo identitetnih politik, spodbujanja konfliktov, infiltracijo v družbene podsisteme, obtoževanje aktualne vlade za neuspeh v boju z epidemijo, nadzorovanje medijev in blatenje tistih, ki podpirajo aktualno vlado. 

Lažni manifest Levice
Lažni manifest Levice FOTO: Zajem zaslona

Poleg napačne uporabe logotipa je dvomljiva tudi dikcija besedila, ki zveni bolj kot kritika "leve ideologije" z desne perspektive kot avtentičen politični dokument, ki bi ga "samoinkriminirajoče" napisali v politični stranki ali gibanju. Prav tako naj bi šlo za smernice, sprejete na domnevni planetarni januarski skupščini Antifa v New Orleansu, o kateri celo spletni iskalnik google ve bolj malo oziroma nič. Informacijo o domnevnem manifestu je na družbenem omrežju pred dnevi poobjavil tudi premier Janez Janša.

Anton Olaj
Anton Olaj FOTO: STA

Po navedbah Dnevnika naj bi generalni direktor Anton Olaj sodelavcem naložil, naj preučijo, ali je v omenjenem besedilu mogoče najti znake kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve ali kakšnega drugega kaznivega dejanja. Policisti naj po informacijah časnika ne bi našli znakov kaznivega dejanja. 

359. člen kazenskega zakonika (KZ-1-NPB4) v treh točkah opredeljuje kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. 

(1) Kdor, zato da bi ogrozil obstoj, ustavno ureditev ali varnost Republike Slovenije, poziva ali ščuva k neposredni storitvi kaznivih dejanj iz 348. do 357. člena tega zakonika, se kaznuje z zaporom do petih let.

(2) Kdor stori dejanje iz prejšnjega odstavka s premoženjsko ali kako drugo pomočjo iz tujine, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.

(3) Kdor izdeluje ali razmnožuje gradivo, s katerim se poziva ali ščuva k storitvi kaznivih dejanj iz prvega odstavka tega člena, zato da bi ga sam ali kdo drug razširjal, ali kdor z enakim namenom hrani večjo količino takega gradiva ali ga razširja, se kaznuje z zaporom do treh let.

Za pojasnila smo se obrnili na Generalno policijsko upravo, kjer so nam potrdili, da v povezavi s programsko političnim manifestom (pamfletom) Policija preverja obstoj razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. "Več informacij vam ne moremo posredovati zaradi interesa nadaljnjega postopka," so že zapisali v odgovoru.

Levica napoveduje kazensko ovadbo zoper Antona Olaja: Gre za zlorabo policije

Na pojav besedila so se odzvali tudi v stranki Levica. Kot nam je povedal koordinator Luka Mesec, jih s Policije glede dokumenta niso kontaktirali. "Pomenljivo je, da istovetnosti dokumenta sploh niso preprašali, čeprav je v dokumentu napačen logo (star logo IDS). V bistvu gre za kolaž točk, ki bi jih rada SDS in njeno medijsko omrežje podtaknila Levici."

Mesec ob tem vleče zgodovinske vzporednice s Protokoli sionskih modrecev, ki so bili prav tako izmišljeno besedilo o judovskih naklepih po svetovni prevladi, ki so jih v začetku 20. stoletja za širjenje svojih ideoloških agend uporabljali antisemiti, med njimi tudi Adolf Hitler. "Nekdo, ki pozna zgodbo o Protokolu sionskih modrecev, ki je bral Umberta Eca, je verjetno tudi avtor tega manifesta. Problem pa je, da tukaj ne gre za posameznika, ki je to napisal, ampak za politično akcijo stranke, ki ji je blizu Anton Olaj, zato bi ta moral osebno odgovarjati," pravi Mesec in proti šefu Policije tudi napoveduje kazensko ovadbo. Politično in pravno bi po njegovem mnenju morala odgovarjati tudi SDS, ker gre za stvari, "ki so v demokratični ureditvi povsem nedopustne"

Po mnenju stranke gre za nedopustno zlorabo oblasti in Policije. "Anton Olaj, kot šef Policije, zahteva preiskavo proti Levici zaradi tega manifesta, ne da bi se sploh vprašal, ali je ta manifest istoveten ali ne in ne da bi kdo preverjal pri nas, ali imamo kaj s tem. Sedaj poskušajo inkriminirati Levico, kar še dodatno kaže, da gre za načrten spin, za zaroto v najvišjih političnih in policijskih krogih in za zlorabo Policije, zato da bi se kriminaliziralo politično stranko." Mesec ob tem izpostavlja, da se "vidijo obrisi diktatorskih tendenc te vlade in posnemanje najslabših zgodovinskih praks".

p
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prinašalec
09. 06. 2021 16.29
+0
, zato bi ta moral osebno odgovarjati," pravi Mesec in proti šefu Policije tudi napoveduje kazensko ovadbo. Lukec,kako daleč misliš da boš prišel, zopet brcaš v temo.
My name
04. 06. 2021 20.51
+2
Še en razlog za predčasne volitve....bomo pač mi ljudstvo povedali za koga smo....to bo zdaj še večja štala v parlamentu...nima smisla se kregati.....🤣🤣🤣🤣
to je kr neki
25. 05. 2021 11.54
-6
a obstoj programa stranke z istim logom in vsebino bodo tudi zanikali? Program /ceprav iz leta 2017) je se vedno na spletu - vrednot pa verjetno niso spremenili! PopTV ne se it populistov in raje preverite in porocajte objektivno. Ce ne znate najti dokumenta, vam lahko tudi prilimam link.
Razumnež
07. 05. 2021 14.30
-3
Lukec nič se ne boj.... Tako kot državljani, kot tudi na policiji vejo, da niste sposobni ničesar narediti.... Kaj šele spisati kakšen manifest ali narediti karkoli konkretnega. Bodi vesel, da si dobil zadnjih 5 minut slave, ker greš v pozabo.... :)))
l.rogelj@siol.net
09. 05. 2021 08.35
+2
???? Kaj si mislil na sebe,ssds,nsi,smc i,sns in desus. Vsi greste na smetisce ,ne zgodovine, ki je za vas bila in bo velik poraz
Prinašalec
09. 06. 2021 16.35
Saj so prepisali, mogoče še kaj od Kardelja, tudi on je imel čudne ideje. 10- letna sem poslušal o OZD, TOZD POZD, SOZD, pa take neumnosti.
Razumnež
07. 05. 2021 14.24
-2
Eh kaj..... Odgovor Nove24, da lahko tudi oni spišejo nek non-paper in obtožijo neko stranko, kot je slab mesec nazaj neodvisno in politično nevtralno trobilo necenzurirano.si napadlo JJ-ja: :))))) Brez veze
malaraja
07. 05. 2021 12.15
+7
Vsa žalost SDS je, da nimajo več dometa niti kredibilnosti za lepljenje in ponarejanje. Po vseh dokazanih lažeh in podtikanjih Janši in njegovim hlapcem nihče več ne verjame!!!
marcpazz
07. 05. 2021 10.22
+2
Janez Janša je kriv! ! ! . . . . Na neznanem kraju, ob neznanem času, je na neznan način in z neznanim namenom od neznane osebe prejel neznano količino informacij, s katerimi je spesnil pričujoči manifest. Zato bo vržen z oblasti in obsojen ter čez neznano obdobje oproščen zaradi zastaranja obtožnice. . . . Janez Janša je kriv !! ! . . . . . . . . . . . . . . . . Levica-SD-LMŠ_z-rdečo-zvezdo-naprej.press
Blokiran Drugi Človek
07. 05. 2021 11.08
+6
Glede na to da ima korenine globoko v komunizmu, lahko on sam iz rokava strese kaj takega.
pa saj bo vredu
07. 05. 2021 09.35
+11
Če to ni ironija. Razglašajo se za desničarje a uporabljajo metode za katere obdolžujejo levičarje. Nekogaršnje podstrešje je v zmedi.
Frenk Klemenc
09. 06. 2021 18.38
+1
SDS metode so iz trdih začetkov Sovjetske zveze
abmam
07. 05. 2021 09.17
+0
Vprašajte Cirmana.
borjac
07. 05. 2021 09.10
+11
Protokoli sionskih modrecev, ki so spadali pod Hitlerja, so sami napisali tisto za kar so obtožili Jude, sledilo je sistematsko pobijanje Judov, Nemški gestapovci preoblečeni v Poljske uniforme so napadli Wermaht in potem je Nemčija napadla Poljsko, primerov s strani Janševih in SDS vzornikov je v zgodovini kar precej, preiskuje pa Anton Olaj, nedvomno Janšev človek, poglejte izgled tega človeka, klobuk na čelo, temna očala, še usnjen plašč mu manjka pa je 100% .......... saj veste sami kaj je.
CestniKolesar370Wattov
07. 05. 2021 09.29
+2
klobuk na glavi ja, 100% ss haha, daj se poslušaj. Dejstva, ne pa subjektivno natolcevanje.
Dbist
11. 05. 2021 10.19
-2
Prinašalec
09. 06. 2021 16.38
+1
User1094863
07. 05. 2021 08.59
+6
zanima me ali ima združen narod pravico da s silo odstrani oblast ki ne zastopa več interesov naroda?? in drugo vprašanje ali ima oblast pravico da s silo zatre narod ki to oblast želi zrušiti??? kakšna je razlika takšnega nasilja narod proti oblasti ali oblast proti narodu v čem je razlika in na čigavi strani so pravice??
marcpazz
07. 05. 2021 10.29
-1
Črna oblast je za en k... Dela preveč napak . . . . ampak bog ne daj, da pridejo spet 'ta rdeči. Oni so še večje zlo za državo in narod. . . . . Grožnja s komunisti in njihovimi modifikacijami je ključni argument, zaradi katerega je vredno podpreti to vlado.
Smrekar1
07. 05. 2021 08.39
+6
Že samo po jeziku vidimo, da ne gre za Levico, temveč za klenega Slovenca, ki je končal največ šest razredov osnovne šole in ni naredil niti ene bralne značke.
lizing
07. 05. 2021 08.31
+4
Pazi pazi panika.
bohinj je zakon
07. 05. 2021 08.17
Kdo si ti.......kdo si ti..... kdo si ti? Noče povedati.
bossanoga
07. 05. 2021 08.04
+3
janša je fa---šist in na---cist najhujše vrste.
alien8potnik
07. 05. 2021 08.03
+2
ubogi janševci, kaj vse si boste še izmislili? reveži, no. prav zares ubogi na duhu.
marcpazz
07. 05. 2021 10.41
+0
Izmislili si bodo povsem legalen sodni proces, peljan pod vodstvom uradnih organov sodne oblasti, v katerem bo JJ glavni akter, obtožen, da je na neznanem kraju, ob neznanem času in od neznane osebe prejel neznano količino denarja z neznanim namenom, katerega je potem porabil v neznane namene ter tako nezakonito pridobil neznano količino osebnih koristi
marcpazz
07. 05. 2021 10.42
-1
Janez Janša je kriv, zagotovo, samo ne vemo česa, kdaj, zakaj, kako . . . . . in ničesar ne moremo odkriti, čeprav imamo pod sabo sodstvo, medije, univerze, raznorazne paradržavne in javne inštitucije . . . . . . . Janez-Janša-je-kriv_Rdeča.parola.press
Justice4all
07. 05. 2021 08.00
-1
Spet jajo in njegova provokacija
alien8potnik
07. 05. 2021 08.04
+2
ja, tabletke popustile. verjetno bo moral zvišat dozo.
Naiven_od_rojstva
06. 05. 2021 21.57
+3
Hvala za odgovore, tudi "prijazne". Leta 1990 in 1991 smo se nekateri z orožjem in grožnjo za varnost naše družine postavili JLA nasproti, ki nam je želela s pomočjo domače pete kolone (ZSMS in ZKS) preprečiti, da bi imeli svojo državo brez partije. Delno nam je uspelo.
Samovprašam
06. 05. 2021 21.58
-4
fljfo
06. 05. 2021 21.59
+1
piljan
06. 05. 2021 21.59
+1
alien8potnik
07. 05. 2021 08.05
+1
si pa res, kot sam ugotavljaš - naiven od rojstva. ono čtivo na noritv ti očitno vsak dan poboža možgane ;)
Frenk Klemenc
09. 06. 2021 18.42
+2
Leta 91 sem imel orožje v roki in noben ZSMS ali ZKS mi ni poskusil tega preprečiti. Kaj so pa tebi delali?
fljfo
06. 05. 2021 21.54
+7
Ne vedo, kdo je avtor, vedo pa, da je lažen...vsaj tako je navedeno v naslovu
ArkaMast
06. 05. 2021 21.58
+1
Če vsebina ni od nikogar je pač lažno. Dejstvo. Logika pač.
1955123
06. 05. 2021 21.48
+4
Levica bo vložila kazensko ovadbo proti šefu policije zaradi preiskave ,to bi dalo razumeti ,da je to prav njihovo delo. in se zato ne sme razkriti.
ArkaMast
06. 05. 2021 21.59
+2
Ma kaki :)) ... zadevo so hoteli podtakniti Levici. Za to gre tupko koprivarski.