Slovenija

LDS: Bručan naj odstopi

Ljubljana, 22. 01. 2007 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

LDS poziva ministra za zdravje, naj odstopi. V kolikor pa tega ne bi storil, pozivajo premierja, naj ministra odstavi.

Bručan se iz interpelacije ni ničesar naučil, meni poslanka LDS Cveta Zalokar Oražem
Bručan se iz interpelacije ni ničesar naučil, meni poslanka LDS Cveta Zalokar Oražem FOTO: POP TV

Minister je namreč po mnenju LDS v celoti zapravil politični kapital, ki so mu ga ob glasovanju proti interpelaciji pred mesecem dni zaupali koalicijski poslanci, je na današnji novinarski konferenci poudarila poslanka LDS Cveta Zalokar Oražem.

V največji opozicijski stranki še vedno budno spremljajo delo ministra za zdravje Andreja Bručana. V tem mesecu pa se je pokazalo, da se Bručan iz interpelacije ni nič naučil, nima strategije spreminjanja zdravstvenega sistema, poleg tega ignorira partnerje v zdravstvu, pravi poslanka.

Če so koalicijski poslanci pred mesecem dni ob interpelaciji lahko pogledali stran, je po tem mesecu ministrovega dela skrajni čas, da Bručan odstopi. Janša bi moral razmisliti, ali je zdravstveni resor sploh v pravih rokah, še meni poslanka.

Afera okoli helikopterske nujne pomoči

Ob tem je navedla šest točk, ki po prepričanju LDS govorijo v prid njihovi zahtevi. Prva je afera okoli helikopterske nujne medicinske pomoči; te zgodbe se je minister lotil na napačen način, to je brez razpisa. Poleg tega je zavajal celo svojega šefa - premiera Janeza Janšo, da je bil razpis izveden. Zaradi tega se je moral sam premier v javnost opravičiti, ker je ministru verjel na besedo in javno zagotavljal, da je razpis bil.

LDS poziva ministra Bručana, naj odstopi
LDS poziva ministra Bručana, naj odstopi FOTO: POP TV

Negativno mnenje računskega sodišča

Med razlogi, zaradi katerih je Bručan "zrel" za odstop, je Zalokar Oražmova navedla še negativno mnenje računskega sodišča za poslovanje Kliničnega centra Ljubljana za leto 2005. Poslanka je spomnila predvsem na kršitve pri javnih naročilih in potrjene nepravilnosti na področju kliničnega preizkušanja zdravil.

Politično kadrovanje

Ministru očitajo tudi politično kadrovanje v primeru zavrnitve imenovanja Vladimirja Toplerja za poslovnega direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec z nekonsistentno utemeljitvijo o lanskih ugotovitvah računskega sodišča, da bolnišnica z izplačevanjem zdravniškega dodatka Toplerju hudo krši načelo dobrega poslovanja. Po tem ključu bi moral minister zamenjati tudi vodstvo Kliničnega centra, je ob tem izpostavila Zalokar Oražmova.

Minister se je afere okoli helikopterske nujne medicinske pomoči lotil na napačen način, menijo v LDS
Minister se je afere okoli helikopterske nujne medicinske pomoči lotil na napačen način, menijo v LDS FOTO: POP TV

Spor med lekarnami in Vzajemno

Tudi spor med lekarnami in Vzajemno, ki se vleče že več kot leto dni, je po mnenju LDS zadosten razlog za zamenjavo Bručana. Ta namreč ni ukrepal in je dovolil, da so se stvari tako razplamtele, "kratko" pa bodo na koncu potegnili zavarovanci, je dejala poslanka.

Nezakonita zavarovanja

Opozorila je tudi na ministrovo nereagiranje ob njihovih opozorilih med interpelacijo, da Prva zdravstvena asistenca ponuja nezakonita zavarovanja. To je sedaj po besedah Zalokar Oražmove potrdila tudi Agencija za zavarovalni nadzor, ki je prepovedala delovanje te družbe.

Predlog zakona o koncesijah

Zadnji izmed očitkov Bručanu pa je predlog zakona o koncesijah, ki je sicer nujen, a bi bilo najprej treba pripraviti strategijo na področju javnega zdravstva ter zdravstveno in lekarniško mrežo, na podlagi katerih bi podeljevali koncesije. Ministra kritizirajo tudi zato, ker je zakonski predlog pripravil v ozkem krogu, brez sodelovanja zdravniških institucij ali opozicije, čeprav je med interpelacijo zagotovil, da bo v prihodnje deloval tako.

Vse Bručanove napake se bodo popravljale še leta in leta, pravi poslanka, če Bručana pri njegove "buldožerskem pohodu" ne bo nekdo ustavil. Razmere na področju zdravstva so le še slabše kot pred interpelacijo, minister pa se težav loteva konfliktno in z edinim ciljem razgraditi sedanji zdravstveni sistem, je še sklenila Zalokar Oražmova.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
23. 01. 2007 20.37
Klasik.... where's your point? no, ok, razumem, da si laik, zato ti je ignoranca napol odpuščena. Samo prosim, naslednjič povej nekaj, kar bo imelo smisel. Razgradnja zdravstva in podobne LDSove floskule že poznamo-resničnih ni nobenih. Noben zdravnik ti ne bo potrdil teh neumnosti.
Uporabnik113189
23. 01. 2007 15.31
Mogoče ste že pozabili tisti vic o kuharju, ki je znorel na gosta, da že 10 let kuha in da presneto dobro ve kako narediti dobre omlete. No, gost mu je odvrnil, da že 10 let preizkuša omlete od kuhinje do kuhinje, da sicer ne ve kako se jih naredi, ve pa presneto dobro katere so okusne.. Zgodbo zlahka prenesemo na zdravstvo..Bručan & CO so sicer vsi stroka, le "gosta" obravnavajo kot da je sestavni del njihovega sistema. Mi odjemalci njihovih storitev pa vemo le to, da postajamo iz dneva v dan večji "butli" in če naša ljuba oblast, ki ima v rokah škarje ter platno ne bo kaj naredila, potem nas bodo "olupili" do gole kože.. O tem imamo vsakodnevno prakso. Cveta Zalokar ima še kako prav..
rialeh@email.si
23. 01. 2007 14.56
Ria - Leh : Komentar na članke! Veliki Drejč - uredba in g.Perko AMZS, be se še kar naprej pogovarjala brez kakršnihkoli veljavnih pogodb. Veliki Drejč- uredba bo kar iz svojega žepa plačal g.Perku - AMZS! Poslovnost na višku! Pravi ljudje na pravem mestu! G. Perko, razmislite, da ste opravljali ves ta čas delo na črno! Kapo dol! Čas je, da pogledate resnici v oči in jo popravite tam kjer je potrebno!!!
xuxu
22. 01. 2007 21.17
Tip je na dobri poti da naredi pomol iz zdravstvenega sistema... Ga lahko se tako zagovarjate ampak to, kar je nastela Zalokarjeva je na naso (ne)sreco vse res...
victoriosus
22. 01. 2007 19.26
Ta je pač moja stroka. Lp.
doki007@email.si
22. 01. 2007 19.10
pa ja da nisi victoriosus tudi ti neki Bručan 2, ki poznaš vse dokaze teh problemov,...kdo sem pa jaz?????
victoriosus
22. 01. 2007 19.04
Če je Bručan vsak dan v Dnevniku, so verjetno krivi novinarji, kajti afer je povsod veliko, mi izvemo LE tisto, kar nam oni ponujajo. Minister je odličen, ker je iz vrst zdravnikov, torej ve, kaj je treba naresti, in to tudi dela. Še sindikat se ne pritožuje. Če so nepravilnosti v Vzajemni ali v enem sanatoriju, ni treba, da leti cel kabinet ministrov. Malo pameti, prosim. In to, da "bomo celo življenje plačevali za nepravilnosti v zdravstvu" je skrajno demagogično in zavajajoče, ker stvari so daleč od tega. Veš, kaj je? O zadevi se moraš informirati pri objektivnem poročevalcu. Jaz sem v KCju praktično vsak dan. Medijem je pa cilj, da proizvajajo afere. Kjerkoli, kakorkoli.
doki007@email.si
22. 01. 2007 18.41
Bručan je vsak dan na tapeti dnevnih novic ,...zato se je potrebno vprašat, kaj se dogaja z zdravstvom ,....pa problemi na vseh področjih nazadnje pa čitam problem plačevanja v sanatoriju v Rožni dolini, čeprav so koncesionarji,....z napotnico moraš vseeno plačat pravijo,....kaj je zdaj to ,....al bomo samo plačevali celo življenje za nepravilnosti v zdravstvu ,....kaj se dogaja z Vzajemno ,...lekarne grozijo z zaračunavanjem zdravil ,....to je ogromno stvari, ki so sporne in se odvijajo drugače kot napoveduje minister Bručan......!!!!
limonca4
22. 01. 2007 16.14
Madonca, mi gre pa že ta antipatična LDS-ovka Zalokar Oražem, ki Bručana sovraži kot kugo in spletkari proti ne-LDS-ovcem, prav na jetra. Vidim, da se na vse načine (interpelacija, ...) trudi, da ga hoče vreči z ministrskega stolčka.
bojan1@mail386.com
22. 01. 2007 15.33
Zalokar Oražmova si samo izmišljuje in vse povprek govori kar tako na pamet tva v endan, sam da govori in da bi se videlo , da nekaj delajo in bdijo nad vsem , vse skupaj pa samemu sebi namen ! Minister ja čist vredu in naj ostane, veliko afer iz prejšnje vlade je razrešil, operacijske mize....